Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
Najskôr to bude strela Nosler Partition. Ak sa to už nevyrába, dá sa prebiť. Drahšia, ale dobrá. ◄ reagovať
Musím súhlasiť s petjanom. V ničom inom strelivo SB nepoužívam, iba v jednuške 8x57 JRS. Vyskušal som BLaser CDP,Nosler Partition,Norma Vulkan a skončil som pri SB SPC. Nízka rýchlosť a mäkka strela sa javí, ako dobrá kombinácia. Minimálne poškodenie, výborný stop efekt. A ešte jedná drobnosť. U mojej Brno Efect, je citeľný aj spätný ráz a práve pri nábojoch SB, je najnižší, oproti už vyššie spomínaným nábojom. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od emo1, 3.11.2020 o 11:59 :
Brenecke TOG. ◄ reagovať
jagos prečo nedáš nejakú fotku do účinkov? Nenechávaj si štatistiku len pre seba. Potom to bude mať výpovednú hodnotu. Teraz je tvoje tvrdenie a to čo tvrdí jongo na jednej úrovni. Daj fotky a podel sa s nami o skúsenosti so S&B v osmičke. ◄ reagovať
prečo nechceš vidieť SB 12,7g SPCE? Ja s nimi poľujem 10 rokov a som s nimi spokojný. Zver po nich značí a ak treba vôbec do hľadávať tak je ľahko dohľadateľná. Nerozbíja divinu, nepodlieva. Myslím si, že je to vhodný druh streliva v kalibri 8x57 JS a za veľmi prijateľnú cenu. Vrelo odporúčam. ◄ reagovať
Páni je to všetko pekné poučne a aj nepravdivé.Ja požívam S&B už asi od roku 1985 a aj strelivo ktoré používali môj dedo a otec.Takže môžem túto značku posúdiť, je pravda že sa o proti starému strelivu sa zhoršili ale to neznamená že ho zatratíme a prejdeme na iné značky.Ja ho požívam v kalibri 7 x57R,8x57JS,7,65 a som spokojný ako tretia generácia poľovníka. Veľa zdravia a poľovníckych úspechov do nového roka ◄ reagovať
Zasielam foto z 8x57 S&B SPCE. bude to vo viacerých komentároch. Neviem to vložiť naraz. toto je vstrel
◄ reagovať
Jagos nemám skutočne vela času na takýchto expertov a možno sa mi budeš divit,ale ja ti uverím,aj ked nie som malomeštiak.Mám však podmienku-sám strielaš aj dva kusy naraz,kamarát tvoj 50ks ročne tak nie je nič lahšie,ako sem hodit pár fotiek do účinkov,nech sa o tom strelive dozvieme,čo ešte možno ani netušíme.Rozbité stehná nefot,prišlo by mi zle a niekedy si skus prezistit,s kým diskutuješ,lebo ti garantujem,že 8x57JS má asi málokto tak prelúskanú ako pepies-to ti garantujem.A skus si v klude prečítat príspevky od MMasska a motaq-títo ludia už skutočne maju velke prakticke skusenosti a nepotrebuju si tu fukat pod gule,ale je fakt,že vedia presne,o čom hovoria. ◄ reagovať
MMasska-takmer 100 % súhlas so všetkým ,čo si napísal / až na vetu SPCE je najhoršia strela ,ktorá kedy bola vyrobená. Myslím si, že sú aj horšie/ Jagos-to, že si spokojný z SPCE, to ti nik neberie ,ale asi si nevyskúšal nič iné. Ináč by si toto strelivo tak vehementne neobhajoval.A tým nemám na mysli presnosť streliva , ale účinok. Existuje totiž pojem riadený rozklad strely /ak si už o tom niekde počul/.A sú strely kde to fakt funguje . Napr, Norma Vulkán,Oryx,Blaser CDP, či niečo od Nosleru. SPCE - vo väčšine prípadov úplná katastrofa.Možno v pomalších kalibroch ako napr.8x57 sa niekedy aj nerozbije , ale nestačí to na hodnotenie , že je to dobré strelivo. Tí čo skúsili zmenu, mi dajú za pravdu.Tý čo strieľajú iba SPCE, aj tak nepochopia o čom som písal. ◄ reagovať
Zaujímavou sa javí skutočnosť, že S&B má v ČS vynikajúce predaje, ktoré mu môžu ostatní výrobcovia iba závidieť, preto firma S&B nemá ani nijakú snahu niečo meniť, načo keď SPCE je dlhodobo najpredávanejšia strela. Nemám svoju presnú štatistiku, ale odhadujem takých 70% predajov tvorí S&B a z toho 90% tvoria náboje so strelou SPCE :-) Skúšam presviedčať ľudí na oveľa lepšiu alternatívu napr. Sako Hammerhead s výbornou cenou ca 29 €, ale "uspejem" možno len v 2-3 prípadoch z 10. Slováci sú neuveriteľné konzervatívni ľudia, aj takí, ktorí majú v pohode na oveľa lepšie strelivo sa nedajú presvedčiť, aby prešli na niečo iné, veľa ľudí ani o tom nediskutuje, vypočujú si môj názor, pritakajú mi, že o.k. a potom si kúpia 100 ks SPCE ... Netreba sa nad tým rozčuľovať, agresivitou a posmeškami zmenu nedosiahneme, pomôže len to, čo robí MMasska - robiť osvetu, dávať fotky a trpezlivo vysvetľovať. ◄ reagovať
ANDELIK,uplný suhlas ja tiež použivam do mojej osmičky 12.7 g od SB a tiež žiadna devastacia zveriny a podliate len nepatrne a na komoru umiestena rana vždy priestrel a dobre farbi ,určite v tejto raži nie od SB 9.7 g a tiež nie 11 g,ale určite si idem kupit Normu Vulkan a porovnam ◄ reagovať
CT 308 W no s tym slabým vyberom nových striel si sa asi kopol a paradne muničky štandardne osadzaju strely MJG, KJG, TTSX, GMX, SWIFT, ACCUBOND, NP, EWO atď.Jedina firma ktorá nezdokonaluje naboje aj keď spravi novinku tak stojí za prd je S&B. ◄ reagovať
Pan Fedak, vyjadrovat by sa mal ten kto ma co povedat si myslim. A ten kto ma skusenosti s jednym, potazme dvoma kalibrami, ktorymi za rok streli dva, tri kusy.... Moj nazor Diviacik21 je ten, kup si kaliber ku ktoremu ta srdce taha. V nasich podmienkach je podla mna skoro uplne jedno akym kalibrom polujes. Ked najdes spravne strelivo do danej flinty a vies strielat, tak vsetko od .243win po dajme tomu 9,3x74R spravi svoju robotu. Kto ti bude tvrdit ze "osmicka" prestreli maly strom a este zlozi kus tak hovori o nahode nie o pravidle. Mne 13gr. strelu zo Springfieldu odklonil konarik hruby ako malicek. A lanstiak prezil ranu spredu na hlavu a musel byt dostreleny. ◄ reagovať
S týmto kalibrom poľujem intenzívne 6 rokov. Strieľam s ním všetko od líšky až po dospelú jeleniu, diviačiu a danieliu zver. Náboje si osobne prebíjam a mnou momentálne veľmi osvedčená laborácia je strela Speer Hot Core 13 gramov, 47,5 grs. prachu Vihtavuori N 140, dĺžka náboja je 80 mm, úsťová rýchlosť 750 m/s. Nakoľko sa jedná o mäkšiu strelu škodnú to dosť poškodzuje, ale nakoľko my nejde o kožušinu, tak to neriešim. Na raticovej zvery super stop efekt 80% zostáva v ohni zbytok do 50 metrov. Vstreľ býva priemer strely a výstrel cca 5cm s minimálnym podlievaním. Strieľam za lopatku cez rebrá. Zbraň mám nastrelenú na ONV 150 m a nakoľko nestrieľam viac ako na 200m balistika je úplne v pohode. Určite je veľa iných dobrých kalibrov, ale ja by som nemenil. ◄ reagovať
Bleiker neviem preco by som to mal prehnat s tou balistikou? Kolko tam gula klesa 20 cm? A preco mam tolko kalibrov? Preco ma niekto 5 aut ked jedno by mu stacilo:-) ◄ reagovať
:) Bleiker s touto osmou mám ulovenú zver na najväčšiu vzd. vo svojom živote, takže nič nespochybňujem :))) a aby som prilial - obyčajným SPCE (vlka "z grúňa na grúň" - radšej nebudem konkretizovať, lebo mi to niekto tabuľkami+schopnosťami+zbraňou+optikou+strelivom vyvráti ako fyzikálnu nemožnosť :)))...neber osobne, len sa trošku bavím. Inak v tvojom podaní je to pochopiteľné i pre osmičkového diletanta ako som ja. Kalap dole. ◄ reagovať
BLEIKER vie co píše, este som od neho co sa týka streliva nečítal zlý príspevok, takže klud chlapi, rozvahu a pozorne čítajte, ale ajtak si myslím ze ak cche niekto zodpovedne lovit zver na 200metrvo tak by mal presne vediet ako mu to striela z jeho zbrane na tuto vzdialenost, a nie povedat si že pár cm hore dolu, ved na jelenovi to nevadí, vela polovníkov zabúda počítat aj vlastné chyby pri strelbe plus rozptyl, klesanie strely na danú vzdialenost a skur.ená rana je na svete. Lovu zdar! .. ◄ reagovať
Ako piše Dano...Geco plus funguje tomto kalibri velmi spolahlivo v každej situácií ◄ reagovať
Trošku to tu oživím, vyzkoušel jsem také minimálně 10 různých střel a nalovil mnoho kusů spárkaté v mnoha rážích, ale musím konstatovat, že SB SPCE v 8X57JS funguje velmi dobře a není to dle mých osobních zkušeností tak zlé jak zde mnozí píšete, nepotřebuji to nikomu dokazovat prostě mě to funguje a podotýkám, že nemám problém dát za náboj 4E, ale proč bych to dělal, co se týče přesnosti pro mě je víc než dostatečná, spolehlivost hodnotím na jedničku ještě mě žádný neselhal na rozdíl např. od normy. Tento názor je můj nikoho o něm přesvědčovat nebudu a nehodlám. ◄ reagovať
Peter 10 - mal som na mysli to, že strela prešla cez predtým popisovanú prekážku a následne zasiahla telo zvieraťa. Ako vyzerala strela, rozbila sa, a pod. ◄ reagovať
Ahoj Matoo87, podľa mňa celoplašť neodovzdá dosť energie a usmrtenie nieje dostatočne rýchle. Ak chceš polovať na líšky a nepoškodiť kožu najlepší je brok. Ale na druhú stranu. Ak chceš kože ako trofej nevidím problém použiť klasické lovecké strelivo do 8čky. výstrel je síce vačší ale dá sa to zošiť a nebude to vidieť. Hlavne ked je trofej stiahnutá ´´na vreco´´ čiže nie je pozdĺžne rozrezaná. Lovu Zdar. ◄ reagovať
Zdravim vas pani skusenosti s 8x57 js,S&B nosler partition 12,96g??? Dakujem
◄ reagovať
V 8x57 môj tatko používal Blaser CDP a potom brenneke TOG a nevedel si ich vynachváliť. Tvrdí že nosler partition je veľmi dobrá strela ale nie od S&B, oni podkročili laborciu a tým doslova dehonestovali túto strelu. ◄ reagovať
Mirecko22 ,priplať si a kúp brenneke tog,určite top strelivo do 8x57JS viac nemám čo dodať. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od robo29, 8.3.2020 o 21:15 :
S&B 12,7 g super strelivo ◄ reagovať
Adam16. Kolega ma ten isty problem v CZ 557 8x57JS s gecom plus. Tiez mu to obcas slabo klepne a nevystreli. Takze to bude zrejme Gecom v tomto kalibri ◄ reagovať
Takže teoretici strieľajú len na stehná alebo do terča. Ďalší umelec v cechu Hubertovom. Praktik striela radšej zver na behu aj dva kusy naraz padnú. To sa predsa oplatí. V jednom českom filme bola taká veta: chce se mi zvracet. ◄ reagovať
Jagos jedine co sa neda strelivu S&B 8x57 JS upriet je ze splny svoj učel t.j že zver usmrti,hodnotit to radsej nebudem kedze kazdy mame iné nároky na strelivo. A co sa tyka Bleikera tak si šliapol totalne mimo lebo kde tvoje znalosti a osobne skusenosti ohladom streliva a zbrani končia jeho len ZAČÍNAJÚ... ◄ reagovať
Bleiker, si elitný strelec, alebo len taký teoretik? Tvrdenie, že Tvoja rana nikdy neskončila v stehne tomu nasvedčuje. Poľovníckej latine zdar. ◄ reagovať
krk a hlava boli len demonštrácie presnosti S&B 8x57 SPCE 12,7g. Sú to podľa mňa najlepšie a najšetrnejšie rany pre strelca ale aj zver. Uvedomujem si aj to, že si to nemôže dovoliť každý poľovník, kvôli vlastnej psychike pri love. Vedome som strieľal na prekrývajúcu sa zver len raz v živote, ale viac krát sa mi to stalo hlavne ak je zver v pohybe. ◄ reagovať
Jagos-ja tiež nestrielam na hlavu ani na krk a pritom to v stehne nikdy neskončí...A strielat vedome na kus za ktorým je další je svinstvo najhrubšieho zrna! ◄ reagovať
Tak ako pise horvathm po rane na hlavu je veľmi velka vypovedna hodnota o spravani sa streliva na zvery a ten kto mi bude tvrdit ze SPCE12,7gr v 8x57JS nerozbija divinu,nepodlieva a podobne ma bud prd strelene alebo klame....osobne s tymto kalibrom polujem 12 rokov a mam streleho toho aby som to mohol posudit a donedavna s tym poloval aj moj tutor naštastie si uz dal povedat a je pokoj... ◄ reagovať
Jongo, počúvaj ma ty sem. štatistika za tento rok - presnosť - nemôžem súhlasiť lebo 16 kusov zveri som ulovil s ranou zásahov na krk alebo hlavy. Ty ako elitný strelec uznáš, že musia lietať presne. Vyzliekanie až 80% striel - tri krát som ulovil jednou strelou dva kusy a okrem priestrelu ( vstup resp. výstup strely )žiadne iné črepiny neboli a v dvoch prípadoch som našiel aj strelu, ktorá bola v celku a vytvorený hríb. Opieram sa moje skúsenosti, kde v tomto kalibri mám ulovených cca 100 kusov zveri rôzneho druhu a hmotnosti. Ty máš aké štatistiky? Odkiaľ čerpáš keď dokážeš tvrdiť podľa mňa nezmysly? ◄ reagovať
inak dost dobre nechapem význam takejto diskusie,na čo tebe bude kto čim striela,ty musiš vediet aku maš zbran na čo poluješ a ako sa tvoja zbran bude spravat s dotyčným strelivom,musiš zkušat a prisposobit strelivo zbrani a tomu čo budeš lovit ◄ reagovať
jagos uplný suhlas,moje posledne tri diviačiky minulý mesiac komorova ranaa ,dva ostali na mieste druhý s ranou na pečen odbehol asi 50m,nič podliate a znehodnotenie diviny na minimum ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.