Hekler, slovo excelentnosť neznamená vyvýšovanie sa nad niekoho. Znamená byť vynikajúci, znamenitý, skvelý. Dnes sa používa skôr slovo top. Každý predsa chce byť, ak niečo povie, alebo vykoná, aby to bolo čo najlepšie. Alebo nie? Či len ja som taký? Ja, keď sa do niečoho vložím, tak naplno. Určite aj ty si želáš, aby si svoju prácu odviedol čo najlepšie. To nie je vyvýšovanie, to je zodpovednosť voči sebe, i voči okoliu. Opakom je povrchnosť. A to ja nerád. Takže - každý sme v podvedomí excelentní. Chceme, aby každý bol s nami spokojný. V súčasnom trhovom hospodárstve to inak ani nejde. Druhá vec, alebo keď povieme A, musíme povedať aj B. Čiže - nestačí chcieť, je treba to aj dokázať. A sme pri Jelsovcovi. Načo sa mám ja niečo pýtať tanapárov, keď každý vie, že o kamzíky nad hranicou lesa sa nikto nestará. A výskumy vo voľnej prírode? Aj o tom vieme. Ale o výsledkoch? Nikto nič nevie. Alebo takto - aké výskumy a podávanie liečiv robia Američania na 400 000 bizónoch, Masajovia na 2 miliónoch pakoňoch, Rusi na 5 milíónoch soboch,...? To je slabý argument? A o negatívnom pôsobení farmák som tu písal a to o dokumente, v ktorom Aspinal použil na gorilách proti kliešťom. Tam je na kameru povedané, čiže nie je to moja domnienka, že gorily trpeli strašnými bolesťami. Podobne im boli podávané farmaká proti črevným parazitom a takisto trpeli, že žrali piesok. Tak taká je naša veterinárna pomoc prírode. Chceme byť múdrejší ako Stvoriteľ. Nie som zasa náboženský fanatik, to nie. Dá sa to povedať aj ako evolúcia. Skrátka - parazity sú stvorené a potrebujú svoj biotop. Ich likvidáciou hostiteľovi nepomáhame, len a len škodíme. Dôkazom sú rezervácie, kde je to ponechané na prírodu a zver tam na parazity netrpí, hoci je nimi zamorená. Ale počkajme si na Páry k pohledání.