Dostal som 26.12.010 SMS, tohto znenia. Kto by mal záujem o lov, Rysa Ostrovida, volajte PZ Mladoňov, Lazy pod Makytou, Včera cca 11 00h na Spoločnej poľovačke jeden nemenovaný J.K. a J.L. ulovili Celoročne chránený druh vzácnej zveri. Vedúci poľovačky a ďalší prítomný si nesplnili občiansku povinnosť a prípad do dnešného dňa, tj. do 28.12.2010 do 12 00 h neoznámili OČ v TK, ba naopak, prítomným nariadili vymazať nafotené snímky z mobilov a zaviazali ich mlčanlivosťou.
Mali by sme si od takýchto zobrať príklad, alebo raubírom dať za vyučenú, aby im podobný, nedostali podobné maniere?
Pán hospodár a zároveň "Vedúci poľovačky" ako aj predseda PZ, ktorí vo veci nekonali, by mali okamžite ponúknuť svoje funkciu, alebo napomôcť OČ v TK k potrestaniu nespratníkov. Totižto, Ttest. Čin, nemôže riešiť PZ, ale OČ v TK.
Aký je Váš názor???
Moja skúsenosť je taká, že čo raz niekomu na Slovensku z práv zoberú, to sa mu už len tak ľahko nevráti. Nie bez dostatočne silnej lobby a tlaku verejnosti. Preto neverím, že lov rysa niekedy legálny znova bude, hoc v horských revíroch aj zmizne srnčie. Čo ma pazúry a krivý zobák je in, čo tam po zajacoch, bažantoch či hlucháňoch a obnove ich prirodzených biotopov, sú malé, nezaujímavé, ľuďom nič nehovoria a nie sú na ne dotácie. Stačí snáď poukázať len nato, že pomaly kopeme do medveďov, ale na povolenie odstrelu treba buď škody alebo medvediu agresiu. To, že sú revíry, kde na 2500ha evidujú cez fotopasce 13 rôznych medveďov nikoho netrápi, prehnaná denzita medveďa, ktorá deformuje populáciu a jeho prirodzené zvyky a správanie dostatočným dôvodom nie je. Panelákovi pseudohumanisti a stolový ekológovia a zoológovia v sakách ovládli verejnú mienku, ktorej sa potom podvoľuje aj legislatíva. Jednoducho nemáme jednotný hlas, ktorý by rovnakou silou naše záujmy hájil, toto naša komora proste nezvláda, ako keby neradi pichali do tém, ktoré pália a kde sa nevyhnú konfrontácii s verejnosťou. Názor horára v zelenom či dlhoročných poľovníkov už nikoho nezaujíma, pre väčšinu sú to buď sedliaci alebo ožrani, čo chcú všetko strieľať a ničomu sa nerozumejú. In sú médiami stvorení "experti" na všetko, ich jednostranné prezentované názory nie sú konfrontované s faktami druhej strany a preto sú často verejnosťou osvojené ako jediné správne. A poľovníctvo je pre týchto ľudí prežitok a zbytočná sadistická zábava, evidentne hromadné jatky skryté za betónovými múrmi bitúnkov sú viac humánne a vzbudzujú menej pohoršenia. Jedným z posledných mohykánov je vlk, tam to netreba zanedbať, lebo sa čoskoro môže pridať k 2 vyššie spomenutým živočíchom s celoročnou ochranou. Toto sú témy, ktoré má komora neustále do zblbnutia riešiť, tu majú atakovať legislatívu a poukazovať na reálny stav v revíroch, možno tak aj robia, ale ja osobne som takúto intenzívnu iniciatívu nezachytil. Chýba mi napríklad aj sluka, tie príjemné marcové večery trávené zväčša rozhovorom s priateľmi poľovníkmi, avšak doplnené o ten hrejivý pocit, že ak poletí tak môžem a možno sa aj zadarí. Pre mnohých bol lov slúk alebo účasť na ňom poľovníckou prvotinou či prvým pričmuchnutím k poľovníctvu ako takému. Slovenskí poľovníci určite z európskej populácie slúk neukrojili, avšak akceptovaním plošného európskeho zákazu nám zobrali veľký kus z našich zvykov a tradícií, ktoré prežili aj vojny a generačné obmeny.
Je to omyl, že vedúcou čriedy môže byť iba matka s jelienčaťom, pretože to sa po 4 - 5 mesiacoch osamostatňuje /matka ho prestáva dojčiť/ a potom by musela odstúpiť z postu vedúcej. Avšak osamostatňujú sa všetky mláďatá. Tak kto na post vedúcej??? Čiže - ak sa jelienča narodí v júni, matku opustí v novembri, do ďalšieho vrhu by v čriede panovalo bezvládie. A to mi akosi nesedí. Aj Poľovnícky náučný slovník píše o "najživotaschopnejšej vodiacej jelenici". Skôr si myslím, že je to najskúsenejšia, ale ešte plodná jelenica "pred dôchodkom". Bez ohľadu na to, či príde o mláďa, alebo nie. Sú to len domnienky, ale nepresvedčivé skúsenosti s kamerami, vysielačkami sú však overiteľné fakty, ktoré si stačí iba všímať v dokumentárnych filmoch s touto tématikou. Ja ich mám natočené neúrekom a nepáčia sa mi. Nemám nič proti vysielačkám a kamerám, práve naopak, fascinujú ma rovnako, ako každého, ale ich kontakt so živým organizmom skresľuje realitu - zvieratá sa nesprávajú prirodzene. A to potom skresľuje aj náš pohľad na realitu. ◄ reagovať
orol všetko záleží od hustoty srnčej zveri ako správne poznamenal Lubenko . Ano výzkum bol uskutočnený a aj seriozny . Nie len na Slovensku . Čítal som to v ich knihách od Hella počnúc a končiac DVD o rysoch to ti môžem skopčiť :-D Môj osobný názor je že rys uloví za mesiac viac ako 1 ks srnčej zveri .Prípadne 1, niečo ako sa domnievaš. Skôr by som sa priklonil k názoru ,že to bude tých 4 - 5 ks v priemere za mesiac .Tak ako to uvádza Pavol Hell a ostatný autori . To je zase môj názor. V revíroch kde to početnosť srnčej zveri dovoľuje strhne až 150 ks ročne . Orol staršie knihy nech ťa nemýlia . Za tie roky stúpla populácia srnčej zveri o 500 - 1000 percent .Len u Jozibaciho stúpla za pár rokov populácia srnčej zveri o 4000% keď sa za pár rokov stalo z 10ks 400 :-D A to bolo len za pár rokov :-D ◄ reagovať
Jaro tvoj nazor je spravny ,keby bola pravda to že rys strhne ročne 70ks srnčej tak u nas v reviry by sme žiadnu nemalia to mame oboznanych len 2 kusy,je to podla mna možne v reviroch kde je 300 a viacej kusou srnčej,pretože rys nestrhava zver len ked je hladny,ale pre požitok,je to krvilačna šelma :):):):):) ◄ reagovať
premvadasz ale narodil poznám takeho veterinara čo vie dať psovi injekciu eutanáznu hadam by to aj na osameleho vlka zabralo ◄ reagovať
Rolik prepáč ale tipoval som ti 10 a ty máš už 14 :D no predstav si D: ◄ reagovať
Nie rolik nepredáva nikto jazvečíka.Aj ja zhaňam už roky .Písal som aj do vlakien o rysoch a stale nič . Jazvečík sa na Slovensku proste nedá zohnať :-( ◄ reagovať
Edu s vláknami o rysoch si ma naozaj pobavil. Vidieť že si z Haluzíc. ◄ reagovať
ked uz to tu niekto po case obnovil ako to vlastne dopadlo s tymi dotycnymi polovnikmi ak to nejako dopadlo ◄ reagovať
Edu ( 19.01 ): kde si sa (Ste sa) dočítali, že jeden rys strhne za rok "priemerne" 70 kusov srnčej zveri? Aj keby toto číslo bolo zapísané odo dnes v každej literatúre, nikdy tomu neuverím. Osobne si myslím, že jeden rys strhne ročne v PRIEMERE maximálne 15-20 ks srnčieho. Aj to som ešte číslo zrejme trošku nadsadil. ◄ reagovať
Jaro ja som sa to dozvedel jednak z literatúry a na druhej strane od priateľov čo sú dlhoroční poľovníci. Neviem či sa robil nejaký seriózny výskum, takže asi tak. Kde je pravda ? ◄ reagovať
Rasťo, Edove a tvoje názory na uvedený ročný počet strhnutej srnčej zveri rysom ostrovidom potvrdzuje aj časť poľovníkov v témach a príspevkoch na Nete. Napriek uvedenému si stále myslím a BUDEM STÁLE MYSLIEŤ to, čo som dolunižšie v príspevku uviedol. K tomuto názoru ma vedie rôzna prečítaná, najmä staršia poľovnícka literatúra o rysovi od rôznych autorov a preto príslušný názor odvodzujem najmä od tohto poznania. Osobne sa skôr prikláňam k tejto pravde. Je to ale len môj osobný názor. ◄ reagovať
Už před 35 lety mi vtloukali ve škole do hlavy, že vedoucí laň je i zároveň vodící. Po strátě koloucha je vyměněna... ◄ reagovať
Je to reálne správanie v čriede. Vedúcou jelenicou môže byť iba matka jelenčaťa v čriede. S vysielačkou to zrejme nesúvisí. ◄ reagovať
Tak som si to vygúglil a nie som o nič múdrejší, pretože chudokrvnosť, málokrvnosť i anémia hovoria o nedostatku hemoglobínu v krvi. Komáre však nevysávajú hemoglobín z krvi, ale krv s hemoglobínom. Tak ako to nazvať??? Podľa tohto výkladu by malo ísť správne o málokrvnosť /komáre odsajú krv, nie iba hemoglobín/ a nedostatok hemoglobínu by znamenal chudo-, alebo málohemoglobinnosť, málo červeného farbiva. To však nesúvisí so zverou a odsávaním krvi. Takže výklad na gúgli je nepresný, od veci. ◄ reagovať
Na margo zloženia a druhu potravy rysa - doc. Ing. J. Červený, CSc., Katedra ochrany lesa a myslivosti, Česká zemědělská Univerzita v Praze:" Prumerne rysove podle geografických podmínek uloví 3-35% populace srnce, 2 - 15 % kamzíka, 1 - 13% populace jelena a 0,5 -2 % prasete divokého.V podmínkach strední Evropy uloví rys ročne 20 - 70 kusu kopytníku velikosti srnce či kamzíka, ve stabilizovaných populacích však celkový podíl kopytníku neprekročí 10 - 20 % početních stavu." Poster bol prezentovaný v rámci súboru prednášok : " Ochrana a myslivecký management velkých šelem: příklad České republiky " v NR niekedy v minulom roku, takže sú to akt. údaje. ◄ reagovať
ve stabilizovaných populacích však celkový podíl kopytníku neprekročí 10 - 20 % početních stavu... P.s- čo to teda znamená??? ◄ reagovať
znamená to max výšku odlovu populácie kopytníkov na danom území. do 20%. Citujem : " v oblastech, kde se rys zabydluje , mohou prechodne vznikat neumerne straty na sparkate zveri ( zejmena srnčí ) a kratkodobe mohou tyto stráty dokonce omezovat myslivecké hospodárení.V podmínkách myslivecky umele udrzovaných vysokých stavu zvere nastáva ( pozitívní selekční tlak rysa ) až po vytvorení rovnováhy mezi predátorem a koristí, což trvá vždy nekolik let. " Na inom mieste autor píše: " Na Šumave se odhaduje, že rysové ročne uloví kolem 10% srnčí populace..... . Jediným druhem spárkate zvere, kterou dokáže rys temer uplne zlikvidovat je muflon. " ◄ reagovať
Jelšovec, prosím Ťa skús tú moju otázku dať ešte do podoby nejakých reálnych čísel, aby to bolo jasné aj druhým. Pokús sa uviesť nejaký konkrétny príklad, koľko teda rys uloví kusov raticovej zveri v revíroch so stabilizovanou populáciou zveri na základe výzkumov doc. Ing. J. Červený, CSc., Katedra ochrany lesa a myslivosti, Česká zemědělská Univerzita v Praze. Ďakujem a pozdravujem Ťa. ◄ reagovať
Rys sa nepári v polovici marca, ale oveľa skôr a rysica nevrhá mláďatá každý rok. T.j. - 14.3. mohla byť videná rysica s mláďaťom z minulého roka, pretože mláďa samo odchádza od matky až po dosiahnutí dospelosti. U rysičky je to vo veku 2 rokov, rysíka 3. Aj líšky sa pária až v 2. roku /mali by sa/, ale pre celoročný traumatizujúci lov sa pária skôr a majú aj viac mláďat so zdevastovaným genofondom /viacfarebnosť, hmotnosť, imunitný systém,.../. Podobne kojot v Amerike. ◄ reagovať
uhm, neviem či myslíš toto, ale skúsim: Ak máme hypoteticky 500 ks srnčej zveri, potom interval 3-35% odlovu za rok znamená 15 - 175 kusov. Treba si uvedomiť, že autor hovoril globálne o rysej populácii na danom území.Čiže tá horná hranica môže byť myslená ako odlov viacerých rysov, a zároveň sa môže vyskytnúť nižšia populačná hustota ostatných druhov raticovej zveri. Nepoznáme presné podmienky. Ďalej však uvádza, a zužuje interval početnosti rysa na 1 kus, že tento jeden rys uloví 20 - 70 ks raticovej (nie srnčej) zveri ročne a z toho potom hranice intervalu predstavujú 7 - 24,5 kusov srnčej zveri.( V oblasti švajčiarskycu Álp autor udáva interval 3 - 9 % populácie, napríklad. )Uvádza aj štruktúru úlovkov srnčej zveri z hľadiska pohlavia ( a to z pozorovaní v slovenských Karpatoch ) kedy pomer ulovených samcov, samíc a mládať je 1:1,8:1,3. keď to rozmeníme na drobné - z tých cca 24 kusov srnčej bude 5,85 srncov, 10,54 sŕn a 7,61 srnčiat. Vyjadrené číslami, za rok. Ja nie som odborník na šelmy,ani biológ a neviem sa vyjadriť k reálnosti týchto čísiel. Narazil som na túto informáciu náhodou, tak som vám ju tu napísal, aby sa debata neskĺzla k americkým kojotom, ale vidím že márna snaha z mojej strany :)))) ešte k stabilizovanej populácii - tak ako ste uviedli skôr, v regiónoch kde sa rys nevyskytoval môže ten odlov stúpnuť na 30 - 50 % ( dľa doc. Červeného ) , pretože loví prednostne jedincov chorých, či jedincov s najhoršími zmyslovými a a adaptačnými schopnostami. Na druhej strane vyrovnáva zlé poľovnícke hospodárenie ( odstrel prevažne srncov ) a aj na Šumave ( introdukovaná populácia rysa ) sa pozorovalo zvýšenie hmotnosti populácii raticovej zveri a zlepšenie zdravotného stavu. Následné zlepšenie trofejí nie je už vo významnej závislosti na prítomnosti rysa, lebo tam pôsobí veľa iných faktorov. Všetko má svoj význam. ◄ reagovať
Jelsovec, ja viem, že ti je prirovnávanie k cudzokrajnej zveri proti srsti, ale ja si nemôžem pomôcť. Ide o štruktúru pohlavia rysej koristi - 1:1,8:1,3. Až budú na Mare loviť krokodíly pakone v takomto pomere, potom uverím. Zatiaľ verím vlastnému kukuču a dokumentaristom, ktorých Edu nazýva hlupákmi, že krokodíly lovia v pomere 0:0:x. To x znamená číslo, ktoré je /resp. by malo byť/ totožné s číslom kompenzačnej mortality. T.j. - nesmie byť vyššie, ako 100. To znamená, že musí byť nižšie /napr. 80 %/ a zvyšok tvorí počet jedincov, ktoré majú doplniť stav po "odchode reprodukčných jedincov do dôchodku". Vtedy ostáva populácia koristi stabilizovaná. Na Mare je však situácia iná - stavy koristi krokodíla narastajú, čiže krokodíly nestačia konzumovať svoju korisť. Natalita je vyššia, ako mortalita. Podobne si preto myslím, že aj u nás platí tento jav vo vzťahu rys - srnec. Chcel by som vidieť úlovok rysa v kategórii dospelej srnčej. A loviť chorú zver, so zníženými zmyslovými a adaptačnými schopnosťami, to ako keby ste mňa chceli vidieť nakupovať v Hypertescu poškodený tovar za normálnu cenu. Blud. VŽDY nakupujem za normálne prachy normálny tovar. Tak to "robí" aj krokodíl, aj rys. ◄ reagovať
ja neviem čo má krokodíl so mnou alebo rysmi spoločné. citoval som autora ktorý sa zaoberá aj výskumom veľkých šeliem. ak mi dáš o rysoch iné čísla, od iných vedcov môžeme diskutovať. z tvojho príspevku som sa len dozvedel, že uprednostnuješ anglický reťazec pred nemeckým. ako správny slovák by si mal podporovať slovenských farmárov a Predaj z dvora. Za pár týždňov sa začne predávať májová bryndza...najlepší syr na svete... ◄ reagovať
Jelsovec, ale veď ja aj nakupujem z dvora a som za slovenské produkty. Nemôžem však spoliehať na výskum rysa tak, ako na výskum krokodílov, o ktorých je už kvantum hodnoverných dokumentov in natura. Nie z výskumu v zajatí. Ten je nehodnoverne skreslený. Podobne lovy levov, gepardov, o ktorých kameramani natáčajú skutočné, neskreslené zábery. Iba že ich nekomentujú, ako lovy podľa veku koristi. Iba podľa druhu - pakôň, zebra, gazela Thompsonová,... Znalec zveri však jasne vidí, že sa jedná o mladé steaky. Staré ich nezaujímajú. ◄ reagovať
jozibaci ty sa len radsej venuj aj nadalej tomu co ti ide najlepsie a to sledovaniu dokumentarnych filmov.tvoje teoreticke fantazie su sice usmevne,ale okolo reality sa ani len nesuchli.naozaj pri citani tvojich phladov na vec,cim dalej tym viac nadabudam presvedcenie,ze si tak 14-16 rocne dieta.u teba ako niekolko rocny vyskum rysa stredoeuropskych podmienakch je doverihodnejsi film ktory vidis v TV :).chvala bohu,ze takychto televiznych odbornikov nieje viac. ◄ reagovať
Jelšovec, pekne, podrobne a zrozumiteľne si to rozviedol, vďaka. P.s- bývalý komunistický udavač štb s krycím menom háj mi nestojí za to, aby som na jeho konglomeráty reagoval. ◄ reagovať
Orol, tu nikto neočakáva žiadne reakcie paranoikov. A Jelsovec, film o rysoch a ich love koristi som ešte nevidel. Najviac ak úvahy o rysoch, ktoré v zime musia byť vďačné za každé sústo, ktoré sa im naskytne. Ako by to boli bezdomovci. A pritom vyzerajú, ako celebrity v najlepšej kondícii. Zo zootechnického hľadiska je to však debilita najhrubšieho kalibru - nemohli by sa rozmnožovať. Ale to je pre vás privysoká matematika, že! Sledovať dokumenty naďalej budem, zmysluplne uvažovať tiež nemienim prestať, hlavne však navádzať na to každého, kto zdravo, inteligentne premýšľa, pretože to nie je trestné, ale naopak - zodpovedné. ◄ reagovať
vidíš jóžibáči, tebe stačí dokument v TV, kde s romantikou zapadajúceho slnka v pozadí strhne gepardia rodinka zdravú antilopu.koľko krát boli neúspešní predtým,to ti už v Tv nepovedia. tebe to však stačí, a hneď sa ideš stotožniť s africkými šelmami nákupom čerstvého vlašáku s prídavkom Listérie v miestnom Tresku. a spokojný, z toho odvodíš úžasnú ideu o tom že predátor loví len zdravú a silnú korisť. ja na rozdiel od teba nečerpám poznatky z komerčných TV, ani nekupujem šalát a nepoužívam ho ako zdôvodnenie svojich teórii. o vysokej matematike nič nehovor, lebo tvoja derivácia reality sa ani nedá vyjadriť,kedže je už deviáciou.Je tu dosť matematikov, ktorí by ťa tú matematiku naučili a vysvetlili ti kde je sever, len sa im nexce s tebou debatovať. ak mám teda používať tvoje numerické parafrázovanie. a už off k tejto téme. ◄ reagovať
Nezhadzuj sa a najprv sa nauč gramatiku. Potom ťa každý bude považovať za lepšieho, ako je Jožibáči. Zatiaľ vediem. Moje drahocenné poznatky nie sú z komerčných tv a ukážok lovu pri zapadajúcom slnku. Tých dokumentov mám kvantum a na každom z nich je jasne vidieť lov nie zdravej a silnej koristi, ale - MLADEJ!!! Toto si všímaj. Potom môžme pokračovať v plodnej diskusii. ◄ reagovať
tý tatransky vlci su asi sprosty ked strhli staru jelenicu ked okolo behalo kopu mladej zveri,sice nebola až tak stara mala tak okolo 5 rokou :?):):):):):):):) ◄ reagovať
Lubenko, tú jelenicu by som chcel vidieť. Už len to je drist, že si ju videl. Vlky totiž korisť spratajú bez stopy, inak by "takých" jeleníc, tu na východe, hubári nachádzali bežne. A alarmovali by Murdzikovú i Tribulu. Či iných redaktorov. Videl si už niečo také v Tv??? Potrhané ovce vídame každý rok, ale jeleniu zver... Podľa môjho neomylného názoru tú jelenicu strelil nejaký poľovník, alebo pytliak, resp. postrelil a nedohľadal. A vlky sa ponúkli. Prečo nie? Nie? A zrejme vyžrali iba vnútornosti, ako to občas vidieť v dokumentoch z Afriky, mojej milovanej, kde levy vyžerú iba obsah brucha, zvyšok nechcú ani hyeny. Zožerú ho larvy muchy mäsiarky a ich zdochlinožravé "kamarátky". Ale k naším vlkom. Ja im verím, že sú náročné na mladé delikatesy, nie na starú húžvu. V týchto dňoch môžeš vídieť ich stopy po Košiciach, vedúce k Steel Aréne a od nej, namaľované po chodníkoch so šípkami, navádzajúcimi fanúšikov k MS v hokeji. ◄ reagovať
Jozibaci kde Ty chodíš na tie sprostosti," vlky korisť spratajú bez stopy " Síce tu vypisuješ všelijaké teórie ale asi to nemáš v hlave celkom upratané. ◄ reagovať
No ale kde sú tie ostatky, keď ich nenachádzame??? Alebo sa vlky neživia raticovou korisťou??? Ja si myslím. že áno. Nezožerú hneď všetko, záleží od veľkosti svorky, ale časť poukrývajú. To natočil aj David Mech, na ostrove Ellesmere, na SV Kanady, kde 3 vlky za pár minút zlikvidovali odrastené mláďa pižmoňa. Časť zožrali, časť doniesli mláďatám a časť pozahrabovali na rôzne mieste v teritóriu. Inak som rád, že vlk je maskotom hokejistov. Zaslúži si to. Po tých ohováračkách, ako stroja na zabíjanie a vraha babičky Červenej Čiapočky. ◄ reagovať
Jožibači,prepačte všetci tu na stranke ,ale už vetšieho kokota som nečital ako si ty Jožibačiči a divim sa adminovi že ta tu ešte trpi ,nikdy nikomu nenadavam aspon takto verejne:):):):):),ale ty si to zaslužiš,žijem tu v teritoriu vlkou už 30 rokou ,ale takuto sprostost čo si naspisal som tu ešte nepočul ◄ reagovať
Rišo beriem tie jeho pripomienky ku špatnemu krmeni zveri v niečom ma pravdu ,ale ked už začne pisat kokotiny ku niečomu o čom nema ani paru tak to už je vrchol ◄ reagovať
Lubo mne dali prvú pomoc Goret a jelsovec v diskusii políčko, už na jeho príspevky nereagujem :-))), a keď tak ešte väčšou hovadinou ako napíše on, aj keď neviem, či sa väčšia hovadina dá vymyslieť :-))) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.