Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo?
Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo? ◄ reagovať
Nechcem zase proti, ale tu vidíme v akom stave je naše poľovníctvo, koľko rokov sa tu hovorí o premnožených stavoch zveri, vysokej, diviačej, o škodách..čo sme pre to spravili. Hlavne že máme stavovskú organizáciu a plnú, nechcem napísať čo, odborníkov na poľovníctvo, funkcionárov ktorí už ani nevedia či sú SPZ alebo SPK. PZ ktoré medzi seba nepustia nových členov, pretože úzke skupiny si robia čo chcú, tam kde im to dovolia, máme tu systém v ktorom je veľa poľovníkov, ktorí sa v žiadnom prípade nemôžu dostať k serioznemu výkonu práva poľovníctva...veľa poľovníkov v PS a v PZ, ktorí prídu iba na spoločnú polovačku, na schôdzi odhlasujú čo chce výbor a ešte ich zaujíma kedy sa bude sekať..A keď príde takáto situácia, zrazu nevieme ako ďalej a začneme sa správať ako " škodná"...Ako sa plnia tzv. plány odstrelu, cez rok nič, nech to ešte dorastie, bude viac diviny, potom sa strieľa všetko čo príde, dokonca vysoká na spoločných poľovačkách, hnus...roky sa tu neriešia zásadné veci v poľovníctve, hlavne nezabudnite do konca marca zaplatiť cca 1,6 mil EUR do SPK...to je najdôležitejšie..chce se mi blejt... ◄ reagovať
práve som "dostal" nové nariadenie veterinárov, spol. poľovačky sú zakázané, nikomu s odborníkov nevadí že sme 150 km od ohniska v MR a 300 km od východného slovenska, spoločné poľovačky v celom označenom nárazníkovom pásme nebudú (ale v susednom revíri áno, hranica ide stredom asfaltky... no veď diviaky rešpektujú hranice a asfaltové cesty ...), ale máme intenzívne loviť individuálne, ale ako keď do dvoch hodín po západe slnka mi príde pred posed auto s milencami, hríbari s čelenkami, manželia s volne pusteným krásnym setrom, jedna štvorkolka na svetlách a dokonca aj slečna na koni s čelenkou, všetci milujú prírodu, zákonné opatrenia hrubo ignorujú lebo máme demokraciu a do lesa je volnú stup) nikto s nich nie je časovo obmedzovaný iba ja ako poľovník napriek tomu že poľujem na časti vlastných pozemkoch a ešte aj PZ za to platím nájom, všetci spomenutí mi nič neplatia napriek tomu že zbierajú plody z mojich pozemkov a devastujú les a lesné cesty a bránia výkonu práva poľovníctva !!! je toto normálne ?, zdravý rozum mi hovorí.. uloviť individuálne diviaky v ohnisku (bez spol. polovačiek aby neboli výhnané do susedných revírov), a v náraznikových zonach od určitých km vyloviť diviaky individuálne a aj na spoločných poľovačkách, niekto tu podľa mňa machruje a hľadá teplú vodu, ale tá tečie z červeného kohútika, to je problém raalizovať český model v mieste ohniska AMO ? veď sa totálne osvedčil !!! ja nemôžem loviť po dvoch hodinách !!! rešpetujem no a odstrelovač nepoľovník bude môcť, príde vystrelí, fúkne do hlavne a ide domov, zoberie plat a odmenu ??? na základe čoho ? bude mať vydaný PL, značku, kto diviaka vyvrhne, kto odoberie vzorku, kde bude visieť 4 dni, kto uhradí elektrinu, a čo s divinou kto ju odkúpi ? súkromní chovatelia čo z vysoka srali na veterinárne opatrenia a chodili pre odstavčatá do Poľska a Madarska chcú náhradu škody za svoje nezodpovedné správanie a na poľovníkov ktorí jediní realizovali nariadenia veterinárov (dokonca aj amorálny lov diviačíc počas celého roka) každý nadáva a dokonca sa nám vyhráža náš vlastný minister !!!,kde je tá nová vzťahová kultúra zúčastnených strán a odborná diskusia ? kde aký kamarát ochranár niečo povie dvom ministrom, tak to vyblafnú bez uvažovania do televízie a spriaznené duše ochranárov to šíria a šíria, (ale jeden z nich je odborník !!! tak prečo sa tak ponáhla ?) asi som vekom osprostel (alebo nie ???) ... ◄ reagovať
Lubenko. Polujem aj v lokalite, kde sa naslo to uhynute prasa. ,,Zopar" diviakov som uz ulovil, ale zavidim polovnikom, ktorí poluju kdesi panubohu za chrbtom. Tu mame 300 tis. mesto, kde ma každy cyklista, turista, hubar, psickar, fotograf,feťak, ochranar,......pravo 24/7 sa volne pohybovat po lese, hulakat, svietit, bliakat, rozkladat ohen, nicit posedy (z ktorych hajzli polovnici zabijaju nevinne zvieratka),rusit pri spolocnej polovacke, kritizovat lesnikov, plakat pri kazdom pni (chudak strom)......a verte mi, ze takychto odbornikov je tu plna r.ť. Zver vychadza v noci, skoro rano zatahuje (ak neratam tie sidliskove diviaky medzi panelakmi). Takze ten intenzivny lov, ostrelovaci a pod., to by musela spolupracovat aj verejnost a na par tyzdnov nelozit po lese aspon skoro rano a neskoro vecer. ◄ reagovať
úplný súhlas s lanus... reakcia štátu a zodpovedných je mizerná a nedostatočná, dva roky vedeli, že AMO príde, mali dva roky na to aby sa pripravili, aby bolo všetko zabezpečené, aby sa poučili z chýb v okolitých štátoch, aby vypracovali núdzové plány a okamžité reakcie. Miesto toho vyzývajú na intenzívny lov a rozvážajú chladiarenské boxy. O akom intenzívnom love tu idete hovoriť ? Ten kto lovil doteraz bude pravdepodobne loviť aj ďalej, ten kto nelovil a kašlal na to nebude loviť ani teraz veď teraz by s tým mal o 100% viac práce ako pred AMO tak prečo by sa unúval... Kde sú ploty a pachové ohradníky ? Je vydaný zákaz vstupu do postihnutých lokalít ? Boli poverené osoby lovom ? Sú vypísané sumy za ,,zástrelné,, ale také aby to bolo motivujúce a odškodnilo združenia ? Prečítajte si staré články čo všetko robili v Čechách, ako motivovali poľovníkov k lovu, tam to išlo všetko rovno do kontajnerov a spáliť a tu to chcete voziť do boxov po revíroch hore dole a čakať na výsledky. V ČR bol vydaný zákaz poľnohospodárskych prác tj. úroda zostala na poliach len aby diviakov udržali v postihnutom regióne aké je opatrenie v SR ? Za chvíľu sa začne kosiť a diviaci začnú migrovať z kukurice do kukurice z okresu do okresu, rozlezie sa to všade... V tejto chvíli nikto nevie o reálnej situácii, veď to čo našli skapané je nič, lány kukurice sú obrovské kto vie koľko ich tam leží. ◄ reagovať
Pytlak 6,nevim jestli je to ironicky nebo vazny dotaz,ale k nam by jsi urcite lovit nechtel. Myslim,ze plnit igelitove bagy divocaky a pak se divat jak mizi v kafilernim vozu neni nic prijemneho a jen tezko se s tim smiruje. Clovek si zvykne na vsechno,ale co je moc to je moc. Tak radeji zacnite intezivne lovit u vas doma,nebo vas potka co nas. LZ. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Hekler, 20.8.2020 o 12:56 :
Len ta poopravim, ak sa nemylim, uvedene vynimky zo zakazanych a nespravnych sposobov lovu (tie, ktore si aj spravne uviedol), platia vo vsetky polovnych reviroch v ramci SR (ak tam nie je zakazany lov diviacej), teda nie len v naraznikovej zone, ale vsade.
Co sa tyka pouzitia noktovizorov, teriem na zbrani a podobne, tam uvedene opatrenie naraza na aktualne platny zakon o zbraniach a strelive a ten ziadne nariadenie veterinara za sucasneho stavu ovplyvnit nevie a teda pouzit nocne videnie ci termoviziu na zbrani nie je mozne legalne ani v naraznikovych ci inych zonach.
Ale co by stat vedel riesit okamzite je obmedzenie vstupu ludi do polovnych revirov v case po zapade slnka. Je paradoxne, ze ma byt vo verejnom zaujme AMO co najviac potlacit, ale na strane druhej povinnosti su ukladane len polovnikom (ako jednej z mala skupin platiacich za vykon svojho hobby majitelom pozemkov), ale siroka verejnost vo svojich hobby obmedzena nie je, hoc svojou cinnostou obmedzuju “hobby”, ktore je aktualne vykonavane najma pre verejny zaujem, lebo asi nikoho netesi likvidovat si stavy diviacej v reviroch. Naviac aj clovek je prenasacom AMO, preto ten pohyb v lesoch by sa skutocne mal, aspon v naraznikovych zonach obmedzit. Ved tie roje hubarov, psickarov, motorkarov a zberacov spravia s migraciou zveri niekedy viac ako spolocna polovacka. Urcite by siroku verejnost neobmedzilo, keby bol vstup do lesa povoleny len v case napr. od 8.00 hod. rano do 17.00 hod. vecer, tolko by verejnost k spolocnemu zaujmu hadam prispiet mohla...v rizikovych zonach by som vstup zakazal aspon na dva mesiace uplne, najma pocas hlavnej polovnej sezony. Taktiez ulozit primerane povinnosti aj obhospodarovatelom pozemkov resp.aspon vynucovat dodrziavanie tych platnych (odstranovat elektricke ohradniky, obkosit lany aspon 40m od lesa, striedat plodiny ci zabezpecit ine vhodne okolnosti pre lov). Lebo fackat len polovnikov, ze treba lovit viac, ale nevytvorit nato realne podmienky, lebo by mozno verejnost “frflala”, je v boji s AMO mozno alibisticka chyba, ktora nas moze vyjst draho. A ziadny vojensky ci policajny sniper toto nespasi, vyrusenu zver, ktora proste na pasu nevytiahne, nestreli ani s navadzanou raketou. Nehovoriac, ze takyto profici by stat nieco stali, narozdiel od polovnikov, ktori tuto sluzbu robia zdarma, na svoje naklady a cas. A to vacsina po prebdenej noci musi ist este makat do normalnej prace... ◄ reagovať
HMMM .. je zaujímavé že v poľsku... ukrajina.. lotyšsko....litva atď... vlkov majú . .. a to omnoho väčších stavoch, narozdiel od slovenska .. a mor tam majú a mi nie ... to len na margo toho odkazu ... ◄ reagovať
Dávno som sa zamýšľal nad tým, kam kráča poľovníctvo. Začalo to vnadiskami a "precíznou selekciou diviačej zveri", pokračovalo lovom "samičej" zveri na spoločných poľovačkách a všetci to nadšene schvaľovali...teraz sa loví trofejová zver do pol februára, všetky kategórie diviakov po celý rok, za pomoci všetkých nedovolených spôsobov a odrazu je to na jágrov nejako moc :) Pohoršené komentáre o zhodoch pri ulovenom jeleňovi a matrioškách diviačíc pri vývrhu... Je mi z toho na smiech. Koľko sa odrazu našlo spravodlivých. Ale aj keď som všetko videl vo veľmi čiernych farbách a reálne som sledoval totálne katastrofy realizované "v zmysle zákona", našťastie som našiel dosť ĽUDÍ s rozumom v hlave a nie v zadku, ktorí mi dali nádej, že aj keď len sem-tam, zdravý rozum dokáže zvíťaziť. To mi úplne stačí...A ostatní nech sa ďalej rozohňujú nad tým čo SMÚ - nie MUSIA!!! ◄ reagovať
citulik - Reakcia štátu je neskorá a mizerná !!! Okamžite po diagnostikovaní moru pri hraniciach s Maďarskom sa mal v dotknutých oblastiach postaviť plot , bolo by to lacnejšie a účinnejšie a naviac nedalo by sa vyhovárať na diviaky , ktoré sú až druhotným šíriteľom nákazy !!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 23.8.2019 o 11:45 :
dobrá otázka, a čo naše chránené a totálne premnožené krkavce ?
stav pri prvom prípade AMO ukázal že ľudia v dedinách mali všetky opatrenia veterinárov v paži, porušovali všetko čo bolo nariadené, jediní kto to plnili boli poľovníci a na tých sa to teraz niekto snaží zvaliť, nikomu nevadilo že sa do infokovakých oblastí v MR chodilo ako na klavír, a dovážali načierno ošípané a dnes chcú za porušovanie nariadenia dokonca odškodné... zažil som ako chlapec opatrenia pri slintačke, to boli preventívne opatrenia vymáhané štátom !, pri AMO 1 km od hraníc s MR štát zaspal, prijal nariadenie pre poľovníkov ale žiadne opatrenia voči prenosu dopravou a pešou nohou, stále ale kladiem otázku jedná sa o africký alebo americký mor ? ◄ reagovať
Práve prebieha Agrokomplex. Na jednom mieste sa tak stretnú aj chovatelia ošípaných z celého Slovenska. Krásna príležitosť ako si môže AMO odskočiť z východu na západ, z juhu na sever. Tomu sa hovorí "opatrenie proti šíreniu AMO" To si zaslúži potlesk. ◄ reagovať
áno máš pravdu, ale prečo si vylievaš srdce o bordeli vo vašom PZ na hrobe Lovu zdar a nie na členskej schôdzi ? ◄ reagovať
Bolo by dobré do tejto akcii zapojiť aj poľnohospodárov- na veľkých lánoch treba nariadiť prieseky z dôvodu odstrelu v postihnutých lokalitách a v susediacich revíroch. Hlavne obmedziť pohyb osôb.Treba pružnejšie pracovať a nie riešiť všetko za stolom. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 13.2.2023 o 7:04 :
Teraz v čase ,, zhodovania ,, sa to rozplaší ešte viac ako v čase spoločných poľovačiek... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 17.8.2020 o 21:22 :
...ak je možným prenášačom aj bezstavovec ako uvažuje pán profesor, tak som zvedavý ako bude s ním armáda na pokyn pána ministra bojovať. Mucholapkami? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 12.10.2022 o 18:56 :
Za vším bude nějaký vůl. ◄ reagovať
hubert2012 trafil klinec po hlavičke, klobúk dole. Do diskusií a komentárov pod fotky a videá sa už niekoľko rokov nezapájam, ale toto čo tu napísal tento chlapík je 100% pravda, hlavne úvaha na zamyslenie, lebo je to presne tak. Len ho ešte doplním, rôzne komisie, spolky-čertove volky, česť výnimkám, sa odbavujú viac alebo menej na chovných jeleňoch, srncoch, na šikane tých, ktorí majú prax v malíčku, opäť - česť výnimkám, a pod. Z veľa jasných vecí sa robí veda typu "tram-ta-da-dá", ale jasná koncepcia tu chýbala, a aj chýbať bude. Som nesmierne zvedavý čo panstvo vyhúta, nedivil by som sa keby aj záležitosť s AMO nakoniec na Slovensku dopadla ako tunel alebo kamufláž toho "ako by sa to malo, čo by sa malo a pod." Ďalších pár rokov sa nevyjadrujem... hubert2012, máš moju úprimnú poklonu. ◄ reagovať
Spraví sa nejaký seminár, prezentácia v powerpointe, zjedia sa pagáče,chlebíčky, dopije minerálka. Toť opatrenia a zásah veterinárov. U nás to nedopadne dobre. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od citulik, 19.8.2019 o 13:57 :
Toto je presne Slovensko, pred rokom sľubovali chladiace boxy pre všetky združenia v nárazníkových zónach z dôvodu, ktorý si presne vo svojom príspevku pomenoval...doteraz sa v tomto smere nič nedeje, Česi si s AMO poradili vďaka promptnosti a rýchlemu konaniu v postihnutých zónach, tu sa naopak vedie diskusia s nejasným výsledkom ako vlastne postupovať. Komora s veterinármi sa v rámci zákona 190/2003 nevie dohodnúť ani na prkotinách ako je nočné videnie a jeho vlastná zámerná osnova už 2 týždeň. Aby sa nám táto laxnosť nestala osudnou v prípade AMO. ◄ reagovať
Mne príde situácia ohľadne AMO a hlavne rôznych opatrení pre poľovníkov doteraz veľmi chaotická, napr. 1. hlavný veterinár 15.8.2019 vydá rozhodnutie o povolení používania nočných zariadení alebo umelého osvetlenie pri love diviačej zveri - bez nejakého obmedzenia odkaz , následne 16.8.2019 vydá SPK upozornenie pre poľovníkov, o tom že to používanie pomocnej techniky vlastne na zbraň nie je dovolené ...len techniky na pozorovanie odkaz ...čo vlastne ani nemuseli vydávať pretože zákon aj doteraz neobmedzoval používanie pozorovacej techniky. 2.Štátna veterinárna a potravinová správa vydá 19.8.2019 Mimoriadne opatrenia pre poľovníkov v okrese Trebišov odkaz, kde je ZAKÁZANÝ lov diviačej zveri vo vybraných revíroch: PR Tajba, Streda n./ B., Kamenec, Strážne, Veľký Horeš, Malý Horeš, Svätá Mária, Somotor, Svätuše, Ladmovce, Brehov, Zatín...no a 21.8.2019 slávnostne odovzdávajú chladiace zariadenia aj v obci Zatín odkaz, kde je defakto zakázaný lov...tak sa pýtam načo je im chladiaci box, keď tam loviť nemôžu??? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zekon, 22.8.2019 o 15:17 :
Zekon a lanus mi to zobrali z úst.Nejdem ich opakovať.Úplný súhlas.Nakoľko bývam a poľujem kúsok od českých hraníc,situáciu s AMO som tam podrobne sledoval.Sledujem aj tú našu -tohtoročnú. Čo tam na ministerstve pre Boha živého všetci spia ? Na čo čakajú ? V čechách to bol mazec. Tam robili všetko možné aj nemožné a vyplatilo sa.U nás sa len analizuje a teoretizuje...Ja mám z toho každým dňom väčšie a väčšie obavy. Žiadne ploty,ohradníky,špeciálne jednotky,motivujúce zástrelné,skrátka nič !!!! Matka tlmoč im tam hore aj naše názory veď to nie je možné takýto alibizmus. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od hyperon, 23.8.2019 o 23:17 :
v čechách to financoval štát a u nás to máme fin. my poľovníci?ja si myslim že to je záujem štátu.....keby prišli a povedali ,ideme robiť ploty tu máte material,tak beriem hoci aj dovolenku a idem do revíru....priložím ruku k dielu ,nemám problém.....oni len ukazujú ako vozia chlad.boxy ◄ reagovať
Dobrý deň,je pravdepodobné že sa mu nevyhneme a to najme kvôli nedisciplinovanosti poľovníkov v dodržiavaní nariadení regionálnych veterinárnych správ.Stále sú medzi nami poľovníci ktorý si myslia že nariadenia sa týkajú každého iba ich nie.Nariadenia musíme dodržiavať do detailov a dôsledne, každý musí byť s nimi dôkladne oboznámený. ◄ reagovať
Stagstalter. Zo súčasnej situácie budú ťažiť len nočný lovci. Prečo? Odpoved je ďalej v tvojom príspevku - v Čechách sa nočáky používajú a na stavy zvery to má minimálny vplyv. Poľnohospodár aby mal v súčastnosti zisk (ak ho nemá skrachuje)musí pestovať intenzívne. Intenzitu je možné kompenzovať dotáciami ale na to nieje vôľa ani prachy.( viď v rozpočte schválená štátna pomoc 1 mil. - komorou požadovaných 90 mil.). Každé obmedzenie ničím nekompenzované väčšina ľudí vníma ako prekážku a tie je spravidla ľahšie obísť ako riešiť. Iste kto má rozum výjde poľovníkom v ústrety a urobí opatrenia na uľahčenie lovu. Ale bez vyššieho odlovu stavy zveri neklesnú. (teda ak sa nepreženie nejaká pohroma) Pri obviňovaní poľnohospodárov sa ale zabúda na jednu vec. Intenzívne hospodárenie len vytvára podmienky na zvyšovanie stavov zvery. Keby sa však po ústupe malej zvery nestalo z raticovej zvery zlaté teľa problém by asi nevznikol. Lenže škody sa roky neriešili, veľké výrady diviakov a dostatok trofejovej pre členov a platiacich hostí boli krásne, po zvýšení nájmov za revíri priam žiadané. A špirála sa roztáčala a kopy krmiva rástli a morálka klesala. Rýchle a elegantné riešenie neexistuje. Lubos BA Prepáč, ale to je čo za scifi. Nemôžeš mať naraz žiadne alebo nízke škody zverou a zároveň aj vysoké stavy zvery aby si na love zarábal. A ako ten poľnohospodár odloví všetku tú zver? On sám s tými pár zamestnancami? Bude si musieť niekoho najať alebo ju vytráviť. Takže aký zisk z lovu? ◄ reagovať
Ak sa už rieši výskyt moru, nebolo by vhodné pri takomto húfnom odlove aspoň do polroka odoberať vzorky zo všetkých ulovených kusov? A skúsiť to všetko vyšetriť aj na Aujeszkyho chorobu, trichinelu a neviem, čo všetko podstatné, na zistenie zdravotnej kondície diviačej populácie. V Čechách to takto spravili a boli prekvapený. Kynológovia len lámali rukami. Presné percentá neviem, no každý 3 pozitívny na herpes vírus? ◄ reagovať
nič si z toho nerob, ja tu čítam príspevky aj keď nič nehovoria ◄ reagovať
Neverím, že to kompetentné inštitúcie zvládnu. Je mi z toho smutno, ale mám zlé tušenie, že toto nedopadne dobre. ◄ reagovať
ake motivacne € sa tu riesia? ked sa to rozsiri dalej a diviaci pokapu tak si potom "motivacne" mozme buchat celom o stenu, ze preco to tak dopadlo... v naraznikovych zonach treba ulovit co najviac diviakov, budu sa mat odkial vratit, ale ked sa to rozsiri, nebudu sa mat odkial vratit a hodnu chvilu potrva kym sa znovu populacia diviakov zregeneruje. malo by to byt v zaujeme nas, polovnikov, to zasavit bez ohladu na to, ci to je, alebo nieje nejako financne motivovane, aj ked samozrejme, kazde € do rozpoctu zdruzenia je dobre. ◄ reagovať
Je jeden zásadný rozdiel medzi prípadmi výskytu AMO v ČR a u nás. V Čechách sa jednalo o izolované ložisko nákazy, potlačili ho a momentálne sú krajinou bez výskytu AMO. My sme na hranici výskytu a šírenia ochorenia. Vzhľadom na charakter prostredia (napr. obrovské lány kukurice) a sekundárny prenos (hlavne spomínané krkavce, líšky, hmyz) by podľa mňa oplotenia nemali očakávaný efekt. Myslím si, že už niekoľko rokov sme mali intenzívne pracovať na znižovaní stavov diviačej zveri, ale to nevravím o bezhlavom lovení - aj v tomto je potrebná osveta. Portugalsko, Španielsko sa s AMO morí už pomaly 70 rokov a aj tak to nemajú pod kontrolou. Ani my sa tomu nevyhneme a skôr či neskôr sa to pravdepodobne prevalí cez celú Európu. Ide len o to, aby sme to zvládali s čo najmenšími nepríjemnými dôsledkami. ◄ reagovať
Činnosť " lov " bude u príslušníkov armády končiť výstrelom? Každý ulovený diviak bude ohliadnutý príslušníkom armády? Vzorky vie odobrať každý príslušník armády? Preprava ulovenej zveri, vyvrhovanie, likvidovanie kadáveru, či umiestnenie do boxu, to všetko budú tiež robiť príslušníci armády? A v prípade dohľadávok, to tiež budú robiť so služobnými psami? ◄ reagovať
Asi tak ako sa tu zvláda nastupujúca ekonomická kríza, tak rovnako sa zvládne aj AMO, teda nezvládne. Keď nemáte predstavu, tak jednoducho treba aspoň niečo povedať, keď by to aj kktina bola.. Netreba sa tu plašiť, že na diviaky sa vyberú chlapci v digitálnych maskáčoch, ktorý majú cez plece prehodený vzor. 58. To čo teraz vypúšťajú z huby predstavitelia kľúčových rezortov je do plaču. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od patrac00, 4.8.2020 o 10:33 :
Nehľadaj problém tam, kde nie je. Naši srandisti v parlamente to vedia legislatívne ošetriť. Skôr by som sa zamyslel, kde by našli dostatok zbraní, optiku a iné prostriedky vhodné a použiteľné na lov. Ďalej by som rád videl dostatok vojakov, ktorí vedia aj trafiť, strieľať vie každý! Pokryť celú južnú hranicu je nereálne. Celé je to len blabol pre národ slovenský, aby si ľudia mysleli, že niečo robia a skutek utek. LaLZ ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 30.3.2022 o 19:17 :
DEDE, myslis akoze tie pravidlá pre PO, ktoré platia už niekoľko rokov a obmiena sa maximálne mnozstvo krmiva na vnadisku (.....nabuduce prosim precitat celu otazku)? mal som na mysli skor nejake systemovejsie opatrenia zohladnujuce vyvoj AMO a poucenie z toho, co bolo v inych krajinach. Ak nas chcu motivovat pre este vyssi ako aktualny rekordny lov diviakov, nech zabezpečia odbyt za seriozne ceny (nie za par centov za kg) a pod.
Alebo sa ti zda, ze opatrenia, ktoré platia teraz a posledne 3 roky , pomáhajú? ◄ reagovať
Páni poľovníci, nič nám neostáva, len dôsledne dodržiavať nariadenia a usmernenia Veterinárnej správy.Pracujú tam odborníci ktorým musíme dôverovať.Amaterizmus v tomto prípade ja neprípustný. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.