M.K.P. AGRO služby
dnes je utorok,  6. máj 2025,  meniny má Hermína,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:21,  dnes západ slnka: 19:04
IBO Poľovník je teraz ODIMON

Úprava a čistenie trofejí - diskusia

autor: off brpe
pridané: 7.10.2008 13:49

Do tejto diskusie píšete všetko čo sa týka úpravy trofejí, vytváranie, čistenie, odmastnenie, bielenie. Úprava lebiek pod zhody, pripevnenie zhodov , a všetko čo sa toho týka. Ďakujem

počet zobrazení: 89 508
počet hlasov: 6

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

správca MMasska, 7.10.2017 o 20:27

Máte pravdu priatelia najlepšie je ak mozog sa vyberie čím skôr a lebka sa ponorí do tečúcej studenej vody na par hodín obmývať. Potom sa povarí, časovo podľa toho s čoho a aké to je staré (čím starší kus, tým sa varí dlhsie) aj keď som zástanca radšej pracnejšie oškrabať ako rozvariť. Čo sa týka tých vybielených ružic od spodu je to hrôza, aj keď niekedy zo spodku kôli srsti je ružice bez farby v tomto prípade som zástanca dat to pekne dofarbiť samozrejme niekomu kto sa v tom vyzná potom to vyzerá tak to. Úprava a čistenie  trofejí - diskusia

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 316 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
správca MMasska, 7.10.2017 o 20:27

Máte pravdu priatelia najlepšie je ak mozog sa vyberie čím skôr a lebka sa ponorí do tečúcej studenej vody na par hodín obmývať. Potom sa povarí, časovo podľa toho s čoho a aké to je staré (čím starší kus, tým sa varí dlhsie) aj keď som zástanca radšej pracnejšie oškrabať ako rozvariť. Čo sa týka tých vybielených ružic od spodu je to hrôza, aj keď niekedy zo spodku kôli srsti je ružice bez farby v tomto prípade som zástanca dat to pekne dofarbiť samozrejme niekomu kto sa v tom vyzná potom to vyzerá tak to. Úprava a čistenie  trofejí - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

off iboo, 3.12.2008 o 16:23

čo tu vymýšlate. mravce svojou kyselinou sfarbujú lebky, a biele potom zrovna nebudú! po vyvarení , obratí všetkého prebytočného mäsa, šliach a všetkého prebytočného treba lebku dobre odmastniť , zabaliť vatou a polievať peroxidom vodíka 35%. peroxid stráca svoju silu hlavne na vzduchu, kde sa rozkladá na plynný vodík a vodu. Neviem čoto má so svetlom, u nás sa predáva peroxid vo svetlozelených plastových flašiach, za komančov sa všetka chemikália predávala v tmavohnedých flašiach, to bude pozostatok doby, tak isto to donedávna fungovalo aj u nás, lenže prišli asi na to, že plast je lacnejší. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 13

off keke, 3.10.2017 o 19:52

Bielenie trofeje - Pozdravujem.Rozhodol som sa popísať svoj spôsob bielenia trofeje srnčej.Lebo ma už zopár kolegov požiadalo o radu.A druhý dôvod je ten,že ma až srdco bolí,keď vidím na nete medailami ovenčené trofeje,ktoré sú vybielené až nad ruže.Už len z úcty k tým kapitálnym jedincom by som si nedovolil im tak doj..ať trofeje. Takže tak to robievam ja :) Po olúpaní a vyšpáraní mozgu(dosť dôležitá vec) dám trofej po parôžky do vody.Zhruba po pol dni močenia vyvarím.Oberiem mäso a dočistím do poslednej bodky.Potom asi na hodinku ponorím do saponátovej(jar cif hocičo) vody.Vybratie mozgu pred varením a namočenie do saponátovej vody sú dve najdôležitejšie veci pre bielučkú trofej - odmastenie.Po tomto obalím parôžky poriadne do potravinárskej(kuchynskej) fólie(kvôli peroxidu aby nevybielil ruže).Ešte aj pod ruže špičkou noža pozatláčam fóliu.Neexistuje pre mňa väčšia katastrofa,keď vidím na internete zlaté srnce,ktoré majú vybielenú doslova spodnú štvrtinu parôžkov.No a keď sú obalené nastriekam na trofej peroxid.Dávam ho do nádoby s rozprašovačom od čistiacich prostriedkov.Peroxidovanie zopakujem 2 - 4 krát podľa potreby.Keď nie je lebka poriadne odmastená(mozog,saponát),nie je trofej biela ani po 10-tich poroxidovaniach dostatočne biela. Hádam niekomu pomôžem :) Majte sa. Lovu Zdar! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off toňas, 24.4.2018 o 8:02

odpověď pro Blaser 321 použiješ vruty v prúměru 6 mm,délka 6 cm na srnce 8 mm na danˇka -délka 10cm, 10mm na jelena-délka 10cm-plus vrut je tvarově -polovina šroubení na matku -plovina vrut , do příslušného vyvrtaného otvoru v paroží se vrut namočený v Epoxidu ChS 1200 zašroubuje zpravidla jeho polovinou ve středu pučnice jsou též navrtané otvory aby se ti v otvorech paroží neprotáčelo při osazovaní ,připevni si to tenkým drátem -ve dvojmo do očního oblouku na jedné i druhé straně a drát stoč spolu k sobě,pro správnou rozteč a souměrnost paroží múžeš zhozy spojit drátem i vodorovně nad lebkou a dráty stočit k sobě styčnou plochu u lebky je vhodné utěsnit tmelem na dřevo či na kov -bílého zbarvení jakmile toto zatuhne ,zaleješ trčící šrouby uvnitř lebky epoxidem který do 2 dnú řádně zatuhne,tímto spúsobem je vyřešeno to , že se nemusí vúbec odřezávat zadní část mozkovny a dávat na šroub matky ,kde je to těžko dostupné následně po odstranění pomocných drátú se tmelem upraví styčné plochy a nejlépe akrylátovou barvou -slonové kosti dotonuje to je vše ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).

off Cviro, 30.3.2010 o 17:15

My bielime (ako pise cita) zubnou kefkou ktoru namačame do peroxidu, akurat rozmyslam prčo by malo bielenie nemalo prebiehat v tme, ked bielime zamerne vynašame trofej na slniecko a myslim ze dosahujeme lepsie vysledky,

PS: mne sa peroxidu podarilo us aj napit, bol vo flaske od mineralky a kedze nema nejaku specificku vônu, hned som to nepostrehol zachranilo ma asi to ze som sa isiel napit z chuti a v ustach som mal asi vela slin ktore to zriedili, okamzite som vsetko vyplul (samozrejme nic neprehltol) a vyplachoval si pol hodinu usta. To som mal stastny tyzden lebo o par dni sa mi podarilo "lognut" si oleja do motorovej pili z flasky od kofoly (no co ked ju milujem... :D) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).

off mikole, 16.10.2014 o 8:28

Mne sa osvedčilo bielenie peroxidom 30 %, ktorý striekam z fľaše (rozstrekovač) Striekam to viackrát podľa potreby a nechám na slnku. Lebky sú potom pekné biele. Ale k čisteniu lebky. Hrubo očistenú varím radšej menej, potom očistím nožom koľko sa dá. Veľmi sa tým netrápim. Potom to položím do deravej plastovej bedničky, pripevním drôtom aby mi neskákala a Karcherom to riadne vystriekam zo všetkých strán. Tlak vody očistí zvyšky tkaniva, v nose odstráni chrupavky bez ich poškodenia, vyplaví mozog z lebky, niekedy tam zostane kúsok blany, ktorú je treba uvoľniť háčikom. Vybielenie je potom hračka ◄ reagovať

off keke, 4.10.2017 o 12:44

Ja nemám tú skúsenosť,že by voda pri varení bielila parožie.Peroxid je už iná káva.Ja som to zafóliovanie praktizoval už hneď od prvej trofeje,takže sa mi to nestalo ani od peroxidu.Ale v každej sezóne vidím vybielené trofeje na prehliadke.Alebo u kolegov,ktorí tú úpravu len tak odfláknu každoročne ľavou rukou.Načo sa potom vystatujú,že majú strelených toľko a toľko medailových,keď ich všetky dodžubú. .A je mi z toho na grc doslova.Prípadne to potom dofarbujú.To je tiež o ničom. ◄ reagovať

off rys2, 4.10.2009 o 15:54

Nehľadal som na Nete a hovoril som bez prípravy. Peroxid dostávam roky 30% a tak som si nebol istý z 35%. Na žiadanoú koncentráciu a dané množstvo pri bielení lebiek ho riedim podľa Hellovho vzorca. Bielim 12%-15% koncentráciou. Bielenie prebieha v tme, pretože účinkom svetla sa peroxid premieňa na vodu. Obaľujem do vaty- gázy, previažem obväzom, kde nechám dlhší koniec ponorený v roztoku a tento „nasáva“. Až je čas, polievam zabalenú lebku lyžicou – všade. U zubov sklovina, dentín a zafarbenie ostáva, resp. nevypadávajú zuby. To sa stáva skôr pri „pridlhom varení lebky“, keď sa neodhadne ten správny čas, ale prípadný vypadnutý zub sa zalepí – zaglejí. Zhrniem to teda dokopy, ako to robím ja:
1) Sťahovanie kože a odstraňovanie svalstva ( okolo lebky pracujem tupým nožom )
2) Odkrvenie – zhruba 2-3-4 dni, do studenej vody pridám soľ, denne vymieňam novú vodu, vylúpnem oči
3) Vyváranie – len lebka ponorená do STUDENEJ vody, parožie a ružice omotávam obväzom a pod, pridať štipku sódy, DODRŽAŤ správny čas vyvárania!! podľa druhu lebky, kontrolovať, či už sa dá svalstvo a mäso oddeliť od lebky
4) Odmasťovanie – v studenej vode, pridať Jar, prípadne Pur, Namo, Benzín, čpavok a pod – čo máme
5) Bielenie – správna koncentrácia podľa druhu lebky, bieliť v TMAVEJ nádobe, prípadne v tme, DODRŽAŤ správny čas bielenia
6) Leštenie – už robí málokto, ale sa má správne robiť ( krieda, vápno, lak – len na LEBKU.
Pri tomto je dobré potúžiť sa kvalitným čistým destilátom ( vnútorne ) – nie do oka :-))) samozrejme s mierou, prípadne dobre vychladenou dvanástkou, alebo aj – aj a dobrá cigara, alebo kvalitný fajkový tabák má byť samozrejmosťou. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

Príspevok presunutý z diskusie cistenie trofeji (autor: vlado84).

off mechanik, 6.11.2009 o 16:51

UPLNE JEDNODUCHE, ASI 3.5 H. PEKNE NECHAT VARIT, JA PREDTYM VARENIM MAX ODSRANIM USI , A POTOM WABKOOU ASI POD TLAKOM 150 ATM OSTRIEKAM . TROFEJ TREBA UPEVNIT PRI WAPKOVANI, ZA 15 MINUT JE HOTOVA , A DALEJ NATIERAM PEROXIDOM 30% S STETCOM, ASI 5.. 6 KRAT. NECHAM NA SLNKU. POUZIJEM PRI SRNCEJ MAX 1DL . PEROXIDU. AJ PO 10 ROKOV MAM PEKNE TROFEJE LOVU ZDAR ◄ reagovať

off pavian, 9.6.2015 o 22:12

Aj ja to vždy dorážam slnkom, ale až po vybielení peroxidom v tmavšej miestnosti. Chemická rovnica nepustí. ◄ reagovať

on lanus, 22.12.2013 o 20:42

ferco - Po hodinovom varení budeš "srnca" vyberať z hrnca cedidlom a pred peroxidom budeš najprv potrebovať kvalitné lepidlo !!! ◄ reagovať

off sipik, 22.12.2013 o 21:32

Sorry, radu nedám žiadnu, možno príspevok, na ktorom sa len pousmejete... Ale keď ja som si vyváral trofeje doma, tak som používal taký prenosný varič a malú plynovú bombu. Varil som mimo domova, lebo v paneláku na sporáku tá aróma bola trochu proti občianskemu spolunažívaniu. Problém je v tom, že ten varič mal taký plameň, že bod varu dosiahla voda asi po 3 hodinách, a keď fúkal vietor, tak aj neskôr. Potom som to sledoval, oškrabával, bielil, atď... Výsledky boli viac ako uspokojivé, ale v súčasnosti si nechávam trofeje vypracovať za mierny poplatok, lebo na to fakt nemám čas, ani potrebný kumšt. Takže u mňa to bola celodenná akcia, žiadnych 30 - 35 minút :-D ◄ reagovať

on lanus, 23.11.2014 o 21:35

peters - 30% peroxid radšej zrieď 1:1 s vodou a miesto nástreku aplikuj opatrné 3-násobné natieranie s dvojhodinovými pôsobením keď je lebka zabalená v igelitovom sáčku;na konci poriadne opláchni a daj vysušiť na slnko . ◄ reagovať

off goret, 15.6.2017 o 13:39

na bielenie lebky stačí technický okolo 30% ◄ reagovať

on lanus, 15.6.2017 o 14:00

Peroxid vodíka 30% je moc agresívny ; treba ho pred použitím riediť s dest. vodou v pomere 1:1 . ◄ reagovať

on lanus, 15.6.2017 o 19:48

dede - Kadernícky je cca 2x slabší a tým aj cca 2x drahší ; ekonomika a praktická skúsenosť jednoducho "nepustia" . ◄ reagovať

off Blaser321, 15.4.2018 o 12:43

Upevnenie zhodov na lebku - Chcel by som sa spýtať, ako upevniť srnčie zhody/odrezky na prírodnú lebku bez parožia. Ďakujem. ◄ reagovať

off Mysho22, 24.2.2022 o 10:43

Reakcia na príspevok od mirek68, 24.2.2022 o 1:58 :
Vždy pred vyvarením. Nepustí dalšie látky ktoré ti vlezú do kosti a časom ti znehodnotia trofej. Najjednoduchšie vopchat vapku a máš to vyčistené za pár sekund ◄ reagovať

správca MMasska, 19.6.2013 o 13:46

tak je ti to poviem presne nieco za nieco? Ked to povaris malo mas istotu ze sa ti nerozvari ale tazko sa ti bude meso oskrabavat od kosti je to vydrene kazdy sval a kazda slacha ,ak to povaris dlhsie meso sa bude oddelovat lahko ale ryskujes to ze sa ti pri vareni mozu rozpadnut nosne kosticky a potom ich budes musiet pracne lepit!Ja to ponaram do vriacej vody na 35min a potom to pracnejsie oskrabavam odmastujem a obalim do gazy a do perxidu ,ak to nieje uhyn a lebka je po vareni cierna tam ide najprv kyselina potom osktrbat potom neutralizant,dobrusit potom odmastit a az tak peroxid ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off operak, 19.6.2013 o 10:42

Ja varím srnca ako aj každú trofejovú zver dovtedy, pokiaľ nepraskne respektíve sa neoddelí blana od čelnej kosti.To je znak že je lebka tesne pre dovarením U mladších hláv sa blana oddeľuje skôr u starých srncov to trvá dlhšie.Neexistuje presná doba koľko variť, každá hlava potrebuje iný čas. ◄ reagovať

off bodo1948, 7.10.2008 o 14:18

Asi ničím,nepoznám nič,lepšie,alebo som sa z ničím lepším nestretol,okrem mravcov,ale to je pre mna nereálne. ◄ reagovať

off mirosz, 8.10.2008 o 16:33

jednoduche odkrv ja mam v zahrade potok uplne pohoda primerane veku velkosti povar ta soda sa da odmastujem bud tech benzin alebo toluen po osuseni roztok 1 diel lepidlo na drevo 2-3 diel voda ponor lepku uplne super zafixuje kosti nic sa nerozleze a potom texch peroxid 33 % na ,33 l peroxidu davam 1dc vody po2-4 dnoch biele aj v starobe bez cltych skvrn a rosusovania ◄ reagovať

off Peter5, 3.12.2008 o 15:52

aj tak je najlespie dat lepku do mraveniska nie aspon nas to tak ucia ◄ reagovať

on lukas23, 3.12.2008 o 20:20

a koli lebkam si mam doma spravit mravenisko..ci mam zaniest labku do hori nech mi ju tam ukradnu?? ja ked hlavu vyvrim a zbavim ju vsetkeho pesa chrupaviek a takychto veci tak ju peroxidom postriekam a striekam ju kazdich 6-8 hodin..a zatialboli vsetky bielucke ako sneh ◄ reagovať

off rys2, 4.10.2009 o 15:57

K bodu 1) - tam vyberám aj mozog. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Ošetrovanie trofejí (autor: pavelb).

off Edu, 20.3.2011 o 22:08

30% peroxid ktorý ja nanášam sprejom by mal podľa mňa tak či tak po zopár opakovaniach určite zabrať . Pálené zuby nesprejovať aj parožia zabezpečiť pred sprejom . liter peroxidu kupiš v každej predajni drogerie alebo farby laky zhruba stojí 1 € ◄ reagovať

off gabrielSO, 30.3.2010 o 15:58

MAX2,zo savom mám veľmi zle skúsenosti srnčia lebka bola síce pekne biela ale po určitom čase sa začala krúšiť a už jej nebolo pomoci. ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2010 o 16:12

48 hodín LubosP ◄ reagovať

off brandys, 22.8.2010 o 17:43

Bežne používam na bielenie peroxid vodíka 10 až 35% v rozprašovači.Inak existuje prípravok do vody na vyváranie trofejí a verte mi je to super vec a vola sa to Bělotrofix.Nemusítě riešit vyberanie chrupavky a iných častí v nose zveri.Lebku nechám ponorenú na 24 hodín v studenej vode.Z lebky akej kolvek zveri stiahnem kožu,vyberem mozok,orežem na hrubo svalovinu,a ponecham varit lebku i z roztokom v hrnci po dobu cca 1 hodiny inak uvážte každy sám.Voda nemusí vriet.Ked sa svalovina začne z lebky stahovat lebku vyberem a očistim od svaloviny,pokial zíde všetko dole práca je z častí hotová,pokial ešte nejaká ta svalovina zostane postup ešte raz zopakujem.Po odstránení všetkej svaloviny nechám lebku zaschnút.Potom stačí lebku nastriekat roztokom 10 % peroxidu vodika. ◄ reagovať

off defko5, 2.4.2011 o 13:59

hej lenže ja som musel minule kupit z lekarne30% za 5€ a iba jeden liter lebo v drogeriach to prestali predavat kvoli tomu ze nemali ho kde uskladnovat a vyprchaval im predtym som stale kupoval ten ale ked nieje tak nieje zacnem kupovat asi zo skoly po 2 € liter a vraj staršie trofeje treba potierat primalexom ci? odkaz ◄ reagovať

off ferco, 9.6.2015 o 21:11

Findula toje prax 40rocna nie hlupost.peroxid sa riedi dest. vodov nie slnkom. ja som dal len pomocku mladsim kolegom polovnikom ktorou upravujem trofeje ja. neni to vnucovanie sposobu upravy trofeje Pred troma dnami som bol dohladavat kolegovi srnca vecer strielal rano o 03.30.som bol na nastrele nakolko farbiar bol po operacii,isiel na dohladavku patik co bola uspesna.Kolega ma poziadal o upravu trofeje ktoru som uskutocnil peroxidom30% na slnku 4-hodiny uprava spokojnost na 1.od kolegu. ◄ reagovať

off ferco, 8.6.2015 o 21:28

lanus-findula netrepte hluposti to je fakt.pridte pozriet do popradu na stare trofeje ku mne a nesu ani zazltnute.ferco. ◄ reagovať

off findula, 8.6.2015 o 18:02

ferco už jenom to,že necháváš působit peroxid na sluníčku je nesmysl ◄ reagovať

off LovecFranz, 31.7.2011 o 18:51

ak môžem prispieť, najlepšie sa mi osvedčilo bielenie na silnom a ostrom slnku 35% roztokom trikrát prestriekam a lebka je krásna biela, slnko robí pri tomto vela, no pri mensej koncentrácií sa mi zas osvedčilo bielenie v tme, ale to už je dlhší proces a je treba viackrát prestriekať.....nech sa darí :) ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Ošetrovanie trofejí (autor: pavelb).

off marcelbyk, 24.5.2012 o 9:51

Ondrik stara metoda bola namocit parozky do formaldehydu { jeho vypary su karcinogenne} tak sme to potom na neutralizaciu namocili do cpavku {tiez pozor na vypary - drazdia sliznice} nechalo sa to v dobre vetratelnej miestnosti par dni a potom to prezije aj teba. uz sa v tejto brandzi nemotam - urcite je aj novsi sposob ◄ reagovať

off cita, 23.12.2013 o 16:13

Ten čas nebývá stejný. Záleží i na tom, jak brzy po ulovení se hlava dá vařit. Většinou by po odstranění kůže, mozku, světel a částečně svaloviny se měla dát hlava do vody z důvodu odkrevnění. To by mělo být min. 24 hodin, ale může to být i déle. A zde je ten rozdíl, hlava může být v ledové vodě horského potoka tři dni, ale taky v kotelně v nějaké nádobě a voda bude průběžně měněna. Garantuji, že trofej, která byla v té nádobě a v relativně teplé vodě, bude uvařena dříve. ◄ reagovať

off tomi626, 12.3.2014 o 19:40

Najlepšie riešenie je pol hodinku povarit a potom hlavu vyvapkovať a ked treba tak este daš na chvilku povarit a znovu vyvapkuješ a tak to opakuješ pokial hlava nieje uplne biela a maš to stopercentne čista a nemusiš sa strachovat že hlavu rozvariš alebo poškodiš , je to odskušana metoda, a najlepšie že som nemusiš potom šprtať a odoberať po kuskoch ale maš to rychlo a efektivne ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Zákaz predaja peroxidu vodíka. (autor: adam70).

off adam70, 5.12.2014 o 17:34

U nás s tým tiež nebol problém ale bolo mi povedané že čo mali dopredali a že už sa nesmie predávať, diki za info skúsim sa popýtať inde. ◄ reagovať

off inginier, 7.7.2015 o 16:38

peroxid /H2O2/ z lekárne je čistejší a pre potreby poľovníka zbytočné drahší. H2O2 na svetle sa rozkladá na vodu, pri bielení prikryť krabicou, handrou ... Použitý H2O2 už bude nižšej konc./%/.Na slnku aj po opláchnuti vodou pokračuje bielenie -Aby sa dostal H2O2 všade do dier ,vyplním vatou, dobrý nápad s múkou. Konc.30% H2o2 je silný ,stačí 1 deň ,šetrnejšie je natierať zriedeným. Formaldehyd ako dezinfekčný prostredok. ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 316 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk