M.K.P. AGRO služby
dnes je štvrtok,  22. máj 2025,  meniny má Júlia/Juliana,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:01,  dnes západ slnka: 19:24
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

lopatka alebo tesne za - diskusia

autor: off vilhem
pridané: 13.1.2015 11:00
Ako strieľate priamo na lopatku alebo tesne za? ako vám to sedí viac a správanie raticovej po výstrele?
počet zobrazení: 22 653
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off milan49, 16.1.2015 o 20:33

Zaujal ma tento diskusný príspevok od "vilhem. Najprv som si prečítal všetky komentáre a najviac by som súhlasil s "spito270", no najmä "BLEIKER" oba zo 14.1.2015. Poľujem už viac ako 36 rokov či už v revíroch ŠL, alebo v poľovných združeniach skoro na všetku raticovú zver od srnčiat až po diviaka. Mám ulovených vyše 150 ks zveri, považujem sa za obstojného strelca, preto si myslím že môžem ponúknuť svoje praktické skúsenosti. Možno sa budú s niektorými v diskusii zhodovať, s niektorými nie. Na umiestnenie rany podľa mňa vplýva viac faktorov. 1. ZBRAŇ A OPTIKA: tu nenašpekulujem už nič, mám iba guľovnicu ZKK600 kaliber 7x64. Kupoval som ju novú, je vhodná na všetku spomínanú zver, je presná, nikdy ma nesklamala a pasuje mi po všetkych stránkach. Mal som optiku Zeiss 4x32, ale vekom som zistil že potrebujem niečo silnejšie. Dal som si ju prerobiť na 7x50,kríž klasické T. 2. STRELIVO: mladší poľovníci pokrútia hlavou, ale stále používam náboje SB SPCE 11.2g. Posledných pár rokov však badám zhoršenie kvality nábojov, pretože pri streľbe na blízko najmä u srnčej zveri je silne podliata krvou. Riešim to tak, že si ju nechám odísť na 70-80 m a poškodenie už nie je veľké. Vážne však uvažujem o zmene streliva na Normu alebo Hornady. 3. SPOSOB STREĽBY: Ak chcem byť istý ranou aspoň na 95 % tak strieľam iba s oporou, či už z palice, opretá zbraň o strom, z kolena, alebo ideálne z posedu. Na bežiacu zver nestieľam. 4. UMIESTNENIE RANY: Náš bývalý riaditeľ LZ Žilina vynikajúci strelec a reprezentant Ing. Sivčák na poľovačke tomu hovoril dva prsty za lopatku a vždy mal úspech. Ja trofejovú zver strieľam zásadne na lopatku, holú najmä srnčiu tesne za. V obidvoch prípadoch zver väčšinou ostáva v ohni, prípadne zhasne do krátkej vzdialenosti. 5. ZÁVER: veľa som toho popísal a odpoveď nie je jednoznačná. Preto nech každý skúsi pri ktorom výstrele má lepšie výsledky a podľa toho umiestni zásah. Ďakujem za pozornosť ak ste to dočítali až potiaľto.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 78 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off milan49, 16.1.2015 o 20:33

Zaujal ma tento diskusný príspevok od "vilhem. Najprv som si prečítal všetky komentáre a najviac by som súhlasil s "spito270", no najmä "BLEIKER" oba zo 14.1.2015. Poľujem už viac ako 36 rokov či už v revíroch ŠL, alebo v poľovných združeniach skoro na všetku raticovú zver od srnčiat až po diviaka. Mám ulovených vyše 150 ks zveri, považujem sa za obstojného strelca, preto si myslím že môžem ponúknuť svoje praktické skúsenosti. Možno sa budú s niektorými v diskusii zhodovať, s niektorými nie. Na umiestnenie rany podľa mňa vplýva viac faktorov. 1. ZBRAŇ A OPTIKA: tu nenašpekulujem už nič, mám iba guľovnicu ZKK600 kaliber 7x64. Kupoval som ju novú, je vhodná na všetku spomínanú zver, je presná, nikdy ma nesklamala a pasuje mi po všetkych stránkach. Mal som optiku Zeiss 4x32, ale vekom som zistil že potrebujem niečo silnejšie. Dal som si ju prerobiť na 7x50,kríž klasické T. 2. STRELIVO: mladší poľovníci pokrútia hlavou, ale stále používam náboje SB SPCE 11.2g. Posledných pár rokov však badám zhoršenie kvality nábojov, pretože pri streľbe na blízko najmä u srnčej zveri je silne podliata krvou. Riešim to tak, že si ju nechám odísť na 70-80 m a poškodenie už nie je veľké. Vážne však uvažujem o zmene streliva na Normu alebo Hornady. 3. SPOSOB STREĽBY: Ak chcem byť istý ranou aspoň na 95 % tak strieľam iba s oporou, či už z palice, opretá zbraň o strom, z kolena, alebo ideálne z posedu. Na bežiacu zver nestieľam. 4. UMIESTNENIE RANY: Náš bývalý riaditeľ LZ Žilina vynikajúci strelec a reprezentant Ing. Sivčák na poľovačke tomu hovoril dva prsty za lopatku a vždy mal úspech. Ja trofejovú zver strieľam zásadne na lopatku, holú najmä srnčiu tesne za. V obidvoch prípadoch zver väčšinou ostáva v ohni, prípadne zhasne do krátkej vzdialenosti. 5. ZÁVER: veľa som toho popísal a odpoveď nie je jednoznačná. Preto nech každý skúsi pri ktorom výstrele má lepšie výsledky a podľa toho umiestni zásah. Ďakujem za pozornosť ak ste to dočítali až potiaľto. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

off Stagstalker, 14.1.2015 o 23:05

Práveže okamžité zhasnutie zveri bez odbehu a najmä dostatočného vykrvenia (spôsobeného vďaka dobrej rane na komoru kedy sú zasiahnuté hlavné cievy a pod.) je kontraproduktívne ku kvalite diviny. Veľký vplyv na kvalitu diviny má aj vedomosť zveri o poľovníkovi resp. jej vyrušenie tesne pred ulovením, kedy do krvi stihne vylúčiť adrenalín a ďalšie látky, ktoré sa na neskoršej kvalite mäsa negatívne odrazia. Ja za správnu ranu považujem ranu na komoru, dokážem akceptovať ranu za ucho pri diviakovi či inej zveri na krk, avšak v situáciách a v teréne kde by jej odbeh a prípadná dohľadávka bola náročná a celkový dopad na divinu, energiu a čas by bol nevýhodný. Ináč je to vzhľadom na veľkosť cieľa a jeho postavenie v rámci tela zveri podľa mňa zbytočné riziko(najmä pri vzdialenostiach aké uvádza blyskac) a to sa považujem, možno troška neskromne, za obstojného strelca. Zasiahnutie krku neznamená zver v ohni, to treba zasiahnuť stavce, v opačnom prípade nemusíme zver nájsť vôbec. Podmienky a následky takej či onakej rany si však musí každý vyhodnotiť pri konkrétnom love sám. Ja osobne strieľam tzv. menšiu dlaň po šírke za lopatku, čize cca. 5-7cm za lopatku, v tomto sa stotožňujem s tým, čo tu už nižšie napísal spito270. V 40-70m odbehu ja osobne nevidím problém, po strelive ktoré vo svojej .270win dlhodobo používam (RWS KS 9,7g) mi zver vynikajúco farbí a psa som pri zásahu na komoru naštastie ešte nikdy nepotreboval. Trofejovú zver strieľam cez lopatky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 18

správca MMasska, 30.11.2021 o 19:23

Reakcia na príspevok od Ondrik, 30.11.2021 o 16:54 :
Ondro v prvom rade som neskutočne rád za tvoju otázku. Vidieť že ťa zla rána hnevá a chceš zistiť príčinu a vedieť sa s toho poučiť. No možnosti je viac. Čím si strieľal 8x57? Aké strelivo? Druhé co zohráva veľkú úlohu ci zver bola nažratá alebo nie. Ale keď si to rozoberieme na drobné. Zver po rané reagovala výskokom alebo vykopal zadnými nohami . Keď stala ostala na široko rozkročená alebo nie. Ak zver bola strielana podvečer počítame ze nebola nažratá vtedy by mohla tá rana byť na hrane bráničného piliera v jeho hornej tretine. Zver by mohla presne takto reagovať. Nechytá ani pľúcne laloky a guľka nespôsobila ani hydrodefekt aby došlo k miechovemu šoku ani nebola poškodená vena cava inferior(dolná dutá žila)Po takejto dutej rané zver nemusí ani len uhynúť nakoľko nedošlo k poškodeniu žiadneho dôležitého orgánu. Druhá varianta je horšia a to je zásah na obličku kde nebol zasiahnutý ani bachor len črevo bez zásahu ven a bez zásahu pečene. Prečo som si istý ze neboli zasiahnuté tieto orgány? Ak by si zasiahol pečeň alebo venu cavu inferior tak tam nastane také masívne krvácanie že tá zver ďaleko nedôjde, upadne do hemoragickeho šoku co spôsobí odkrveie mozgu a nastane smrť. Ten zásah obličky je veľmi bolestivý zver spraví pár krokov a oddychuje. Preto stala a pumpovala hlavou po takomto zásahu ani nenastáva krvácanie len také bodky ale často sa zver pomočí. Ak nieje dostrelená odchádza ďaleko a žije aj niekoľko dní. Nemoralizujem, ale asi sa ti nedalo dostrelit ju, alebo si čakal že padne a ona odkráčala, to uz je úplne jedno? Škoda ze ti to niekto nenahraval na termo bolo by možno vidieť kam šiel zásah aj ostatné znakovanie. Mrzí ma každé postrelenie zveri ale verím ze to aj teba aj každého slušného poľovníka. Stalo sa to a vrátiť späť to nejde. Vieš mňa v škole učili že treba strieľať tak aby tvoj posledný výstrel nijako neovplivnil tvoj ďalší. Opísal som ti možnosti co sa asi pravdepodobne stalo a snáď ti to pomôže. Držím palce do ďalšej poľovačky. S pozdravom karol ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

správca MMasska, 1.12.2021 o 11:27

Reakcia na príspevok od Ondrik, 30.11.2021 o 21:13 :
No 8x57 a Vulkán nieje zlá kombinácia ale čo sa mňa týka tých 12,7g ja na mňa trochu moc. V tvojom prípade muselo zohrať veľkú rolu zhoda okolností. Dutá rána kde nieje zásah žiadnej kostí co by pomohlo k hydrodefektu. Ta číra tekutina s trochou farby je buď tzv hrudný alebo črevný mok. Čiže stále ostaneme na tom že zásah okolo bránice alebo zásah na obličku. Možno podobný prípad vid foto. Je to veľká smola ktorá sa raz za čas stane. Možno strelis ďalších 100ks úplne rovnako a už sa to nezopakuje. Presne v týchto druhých ranách ti pomôže rýchlosť čiže aj v 8x57 by som hľadal skôr strelu do 12g čo by mohla mať rýchlosť okolo 830m/s . A na otázku kam umiestniť ranu? No záleží veľmi na okolnostiach ja osobne niesom zástanca oprieť ranu cez predné lopatky lebo dôjde k veľkej deviataci, ale ... . Zver nie stále stojí úplne na blat preto treba strelu oprieť tak aby čo najväčší terminály let išiel cez hrudnú dutinu a zasiahol dôležité orgány. Čím menšia zver tým je to dôležitejšie lebo strela ma malo času odovzdať svoju energiu. Preto sa často stane že prasiatko odbehne po komorovej rane ďalej ako kanec. Držím vám palce a želám aby každá vaša strela trafila svoj cieľ co najlepšie a tým vám zabezpečila úlovok. Len prosím nezabudnite na hlavnú vec ani ta najlepšia výbava vám nepomôže keď zlyhá ten najdôležitejší a tým je strelec. Preto tréning robí dobrého strelca a len časté trénovanie spraví s váš úspešných lovcov. Hodne zdaru lopatka alebo tesne za - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off spito270, 14.1.2015 o 15:57

pato7, ja by som ako kriterium pre umiestnenie zasahu nepovažoval druh lovenej zveri. Skor by som sa rozhodoval podla toho, na akom mieste polujem, resp. či mozem dovolit, aby mi ta zver par desiatok metrov odbehla. Pokial niekto potrebuje, aby kus zhasol na mieste, tak to pusti cez lopatky. Je este dalsia skupina lovcov, ktorých ja nejak nemusim, ti sa snazia za kazdu cenu za ucho... Ja strielam vzdy, bez ohladu na druh zveri, bez ohladu na strelivo, vzdy par cm za lopatku. Mam tam priestor na chybu, zverina sa neznici a nieje ziaden problem po par metroch dohladat. Kazdy ma vlastny rozum, nech ho pouziva a riadi sa podla seba. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off BLEIKER, 16.1.2015 o 6:29

blyskač1-ono zver sa aj hýbe,nie je uviazaná a znehybnená,takže zbytočne sa budem hrat na snipera a strielat na krk na 160m,ked by som aj mal neviem aku istotu napr.z posedu,zver sa pohne,v lepšom prípade chybím,v horšom je pruser na svete.A zrovna na barana strielat na krk z akejkolvek vzdialenosti si dovolím tvrdit,že robí malokto,pretože riziko poškodenia tulcov je obrovské,jedine že sa jedná napr. o slabého jednoročného barana-čerta.A čo sa týka kvality diviny,tzv.fermentácia-zretie masa v chladiaku a v deke-koži má zásadný vplyv na kvalitu,rovnako však aj vyfarbenie zveri pri odbehu,nakolko sa do diviny nedostávajú látky z krvi ako adrenalín a podobne,ktorá sa ihned po zásahu a niekedy ešte aj pred ním do svaloviny dostávajú,takže ani v tomto s tebou nesuhlasím. ◄ reagovať

off miso111, 16.1.2015 o 12:28

Presne ako píše steyr. Nedokážem si v praxi predstaviť zakaždým v teréne výstrel na hlavu alebo na krk. Jedine že by blyskáč strieľal iba v otvorenom teréne a to len na vnadisku, kde zver väčšinou pokojne berie potravu. Pri posliedke v lesnom prostredí je to absolútna ilúzia. Inak aj ja už strieľam na krk na 150 m :) Jelienča v rúbani vzd. 148m, postavené výrazne šikmo odo mňa zaťahovalo do bukového zmladenia, mierené za lopatku - vstrel a výstrel na druhý krčný stavec za hlavou :))))) Doteraz neviem, kde "soudruzi z NDR udělali chybu" :))))) To sa mi včera tak podarilo, asi po prečítaní niektorých príspevkov :))) ◄ reagovať

off milan49, 17.1.2015 o 21:44

jaro1 prepáč, ale nie si ty náhodou Reza z "Farmárov"? Doteraz táto téma mala slušnú úroveň. Ak sa mýlim, tak sa dopredu ospravedlňujem. ◄ reagovať

off miso111, 30.11.2021 o 19:13

Reakcia na príspevok od Ondrik, 30.11.2021 o 16:54 :
Fiiiha. A kam si mieril? Inak máš božskú trpezlivosť 15min. hľadieť na postrieľanú jelenicu. Ja by som nevydržal ani 10 sekúnd a druhú má na črepe príp. niekde inde... ◄ reagovať

off majochalani, 17.1.2015 o 22:27

kamarat mi raz poslal zaujimavy link. celkom sa hodi k tejto teme... odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off feko31, 18.1.2015 o 15:23

Mal som kozlicu ZH 104 kal. 7x57R/ 12 s puškohľadom Zeiss 4x32, zamer.kríž tvaru T. Bola už "vystrieľaná" a tak som si kúpil na inzerát takmer novú CZ550 308 Win. s puškohľadom Tactical 3-9x42E s červ. bodkou. Spočiatku som používal náboje SB, zlé neboli, ale keď došli, kúpil som si Normu so strelami Vulkán. To už bolo iné "kafé". Ale aj tie došli a tak som sa rozhodol pre nemecké Geko - Teilmantel 11,0 g. Zlý strelec nie som, zásadne strieľam " na isto", ale keď dnes úplne v pohode trafím líšku na cca 200 m, tak streliť jeleňa, alebo diviaka do 100 m je ešte menší problém. Poľujem od r. 1971 a videl so m všelijakých čarostrelcov, ale som presvedčený o tom, že zver odbieha a trpí len pre to, že niektorí sú veľmi horliví, zbrklí, neskúsení a hoci majú výkonné zbrane s dobrou pozorovacou technikou, všetko je im márne a je tiež úplne jedno, aké používajú strelivo. V kľude strieľam diviakov zboka na hlavu, cca 5 cm pod ucho,spredu medzi oči, jeleňa na krk, na väčšie vzdialenosti zásadne tesne za lopatku, na odbiehajúcu zver nestrieľam.Všetko je individuálne, ale je veľmi zlé, ak niekto uloví zver strelenú za lopatkou, v skutočnosti však strieľal kdesi na zadnú nohu, alebo naopak! ◄ reagovať

off Jano1961, 31.7.2022 o 11:16

V prípade samotného lovu musíme brať do úvahy ekologické faktory a tieto musia byť vždy v súlade s dobrými životnými podmienkami zveri a musí byť vykonávaný takým spôsobom, ktorý zabezpečí najlepšiu možnú kvalitu diviny . Aké sú aspekty dobrých životných podmienok zveri ? Ide o to, aby bola zver netrpela bolesťami, utrpením a značnou úzkosťou. To v našej poľovníckej praxi znamená, že k etickému uloveniu zveri okrem technických požiadaviek ( stav zbrane, výber streliva, balistika a pod. ) a stavu poľovníka strelca ( skúsenosť, presnosť, zdravotný stav a pod. ) sa vyžadujú aj anatomické znalosti zveri poľovníkom lovcom. Aké sú aspekty zabezpečenia najlepšej možnej kvality diviny ? Je to ako v bežnom živote, aj Vy si nekupujete mäso, ktoré nie je kvalitné. V prípade diviny je potrebné prísne dodržiavanie hygieny diviny, ďalšie informácie o tom sa dozviete, keď si prečítate článok na tejto web stránke : Hygiena diviny. Len o kvalitnú divinu bude veľký záujem a bude sa dobre predávať aj v bežných obchodoch ostatným spotrebiteľom – gurmánom. Aj toto je jedna z možností, ako je možné spropagovať význam poľovníctva v dnešnej dobe. Raticová zver sa tradične strieľa do prednej časti hrudníka. Niektorí poľovníci strieľajú na iné miesta ( hlava, krk ), ale je to spojené s veľkým rizikom chybného výstrelu ( títo poľovníci neradi hovoria o tom, koľkokrát netrafili alebo len postrelili zver a nedajbože ju nedohľadali ) a nie vždy to zaručuje požadovaný stupeň krvácania. Problematike streľby na krk sa venuje článok na tejto web stránke : Streľba na krk ( ne )môže byť problém. Trvanlivosť diviny ovplyvňuje stupeň krvácania. Ak pri zásahu dôjde k otvoreniu veľkých ciev v srdcovej oblasti, môže sa dosiahnuť stav, ktorý je porovnateľný s krvácaním zvierat zabitých na bitúnku. V prípade, že zver bude zasiahnutá do zadnej časti hrudnej dutiny alebo nebodaj do brušnej dutiny, obsah žalúdka a čriev unikne do telových dutín. Potom dochádza k značnému bakteriálnemu znečisteniu brušnej dutiny, ale aj hrudnej dutiny. Bakteriálna kontaminácia sa môže vyskytnúť na povrchu exponovaných svalov, môže sa šíriť krvným riečiskom alebo sa dostať hlboko do tkanív. V horšom prípade nie je zásah smrteľný, zver trpí bolesťou a navyše je nutné zver dohľadať. V takýchto prípadoch dochádza k výraznému zníženiu kvality diviny. Ako som už uviedol vyššie, k etickému uloveniu zveri sú potrebné anatomické znalosti zveri poľovníkom lovcom. A pri anatomickej znalosti zveri by som sa rád zastavil. Hrudná dutina je spredu ohraničená hrudnou kosťou, zvrchu chrbtovými kosťami, zboku rebrami a zozadu bránicou. Poloha posledne menovanej bránice sa líši v závislosti od druhu zveri, polohy zveri, stavu naplnenia bachora a stavu dýchania. Bránica je sklonená pod určitým uhlom smerom dozadu, pričom jej vrchná časť zostáva viac-menej konštantná na úrovni siedmeho hrudného rebra alebo siedmeho až ôsmeho medzirebrového priestoru. Zodpovedajú informácie uvádzané v poľovníckej literatúre a ciele na terčoch ( napr. srnec )s bodovým ohodnotením, ktoré sa používajú pri kontrolných streľbách skutočnej anatómii zveri ( srnca ) ? To je otázka, na ktorú dalo jednoznačnú odpoveď röntgenové vyšetrenie srnčej zveri, ktoré sa uskutočnilo v Nitre na Slovensku v súlade s právnymi predpismi Slovenskej republiky o dobrých životných podmienkach zvierat. Podľa týchto röntgenových snímok hranice orgánov tomu nezodpovedajú. Zadné obmedzenie spôsobené bránicou je príliš posunuté dozadu. Platí to aj pre znázornenia, ktoré označujú celé pľúcne pole ako zasiahnutú zónu. Bežne používane terče srnca s bodovým ohodnotením zvádzajú k nesprávnym záverom : deviaty, ôsmy a siedmy kruh naznačujú relatívne dobrú kvalitu zásahu, ale z pohľadu hygieny diviny ( kvality ) sú neprijateľné, nakoľko sa nachádzajú za bránicou, čo by spôsobilo zveri nie len otvorenie bachora, ale aj bolesť, alebo poranenie sleziny bez jej rýchlej smrti. Tiež je nezodpovedné strieľať do miesta za trojhlavý sval ramena, aby sa ochránili svaly ramena, nakoľko nie je možné zabrániť pretrhnutiu bránice a poraneniu brušných orgánov. Vyhodnotením skutočnej anatomickej situácie z Nitry sa dospelo k tomu, že optimálny cieľový bod by mal byť posunutý dopredu, oproti dnešnému stavu uvádzanému na terčoch srnca ( modrý kruh na priloženom obrázku ). lopatka alebo tesne za - diskusia ◄ reagovať

off Hunter243, 16.1.2015 o 8:24

V žiadnom prípade nechcem vyvolať hádky, ani niekoho urážať..., ale chcem taktiež pripomenúť niečo z praxe, "bolo treba streliť" do tomboly "na hlavičku", i keď neviem, ako by to tam esteticky vyzeralo, ale tak to chceli. Kamarát, inak tiež výborný strelec vypálil na kus s oporou na hlavu, no v tom momente zver pootočila hlavu a prúser bol na svete. Prestrelený pažerák s minimálnym farbením a kus nebol dohľadaný ani za pomoci psa. Obdobné je to aj s ranou na krk, taktiež odpálená rana na krk z boku, kde malá úchylka spôsobí prestrelenie trubice a zver taktiež ďaleko odbieha s minimálnym výsledkom dohľadávky. Rana umiestnená na lopatku, alebo za lopatku má už úplne iný účinok aj pri malej chybe pri výstrele, čo sa môže stať aj elitným strelcom. Spomeniem aj prípad, kedy sa ocovi "podarilo" odpáliť na jeleňa, stojaceho v kľude, za lopatku v streleckom žargóne " vyššiu desinu na dvanásť hodín", kde jeleň padol ako podťatý, za pár sekúnd sa zdvihol a bez farbenia odišiel... Bolo strieľané kalibrom 7x57 strelou DHK S@B, v tom čase novinka, ktorá preletela telom ako celoplášť v mieste, ktoré sa diskutabilne nazýva "dutá rana" a od tohto prípadu som o nej presvedčený, že existuje! Jeleň sa nedohľadal, ba bol neskôr po skončení odstrelu videný viackrát s veľkou zaschnutou chrastou farby na strane výstrelu bez nejakých vážnych následkov až do zhodenia parožia... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off dede, 14.2.2015 o 21:45

Ja mám lopatku na krájanie klobásky z orecha, nemám problém, drží krezbu, bez zrážok ! ◄ reagovať

off findula, 4.12.2021 o 10:57

Já mám lopatku jako podpis.Stejně jím jenom kýty a hřbety.Ostatní sežerou psi ◄ reagovať

off lovec84, 13.1.2015 o 15:53

Zaleží od kalibru a od druhu streliva. Ak použiješ 8x68S v kombinácii s 11.7KS a trafíš lopatku tak ti to isto ostane v ohni. Len že potom si aj dunčo pochuti .☺ ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off BLEIKER, 14.1.2015 o 20:44

Ono je to tažké-každý zásah je špecifický,iný.To je jedna vec,bol som aj u prípadov,kedy diviaci s obomi prestrelenými lopatkami unikajú bez problémov cez 100m,takže ani to nemusí byt pri všetkých druhoch tutovka.Samostatnou kapitolou je odstrel pri plnení plánu do výkupu-zbytočne tam dám IB,Accubond ,TTSX atd ak chytím lopatku idú zrážky,ktoré platí strelec.Ak strielam trofejovú zver tak nebudem špekulovat a dávam na lopatku,toto sa týka hlavne poplatkových lovcov,našich hostí na to neustále upozornujem.Osobne najčastejšie vyjdem s krížom po prednom behu a v strede posuniem tesne za lopatku-tzv.malá komora a ak je to tam,je to to bez obáv.STEYR-SST pri rýchlostiach 700m/s a viac TOTALNE fragmentuje-30-06,25-06,243. Avšak napr.u 243 pri vzdialenostiach okolo 160-180m funguje skvelo,priestrel aj pri baranoch v ruji a to už je čo povedat. ◄ reagovať

off pato7, 14.1.2015 o 12:13

Skusenejši ti lepšie poradia ale pokusim sa aj ja nieco napisať. určite záleži aj od druhu použitej strely.. Ak použiješ " mäkkú strelu " (napr hornady SST) ktora veľmi fragmentuje tak je vhodnejšie strieľať tesne za lopatku.. Neznehodnotiš tak divynu. Ale pri použiti tvrdšej strely sa nemusiš báť streliť cez lopatku.. Ale taktiež záleži aj od druhu zvieraťa, u niektorych je potrebne strieľať cez lopatku aby si znemožnil pripadne odbehnutie napr. u jeleňa no zasa pri subtilnej zveri ako je srnčia je vhodne strieľať tesne za lopatku nerozbiješ divinu a take " jemne" zviera zvykne aj po rane za lopatku ostať v ohni. Takže na umiestnenie rany vplyva viac faktorov. Prajem lovu a lesu zdar veľa uspechov. ◄ reagovať

off fanda, 16.1.2015 o 7:00

BLEIKER: Napsal jsi to přesně, s tím souhlasím, když už mě teda vymázli. ◄ reagovať

off fanda, 16.1.2015 o 16:55

Jo jo je to tak, nevím co si dokazují ti rádoby střelci, z mého pohledu je to tak trocha neúcta ku zvěři, protože kdo tak činí ńení to již lov, ale pouze dokazování sama sobě jaký jsem to pan střelec lovit se má s úctou ke zvěři a né jí pohrdat a brát jako kus terče. ◄ reagovať

off findula, 16.1.2015 o 20:17

Mám to jak podpis. Přes obě plecka.Nikam to neběží a dvě kila mne nepo....u! ◄ reagovať

off Stagstalker, 16.1.2015 o 23:14

Milan z vacsej casti s tebou suhlasim a nechcem problematiku streliva rozoberat v tejto teme, len nerozumiem preco po tolkych rokoch a skusenostiach, v tak dobrom kalibri ako je 7x64 stale pouzivas SB so strelou SPCE, ktory je z hladiska kvality niekde na chvoste. V porovnani s niektorymi lepsimi so strelou znackami a strelami to uz dnes nie je ani o financnom rozdiele. Nevidim vyznam pouzivat strelivo, kde si musim pustit srnciu na 70-80m, aby nebola podliata (a ver, ze presne viem o akom rozsahu hematomov hovoris). Takiez ma prekvapuje, ze ti pri polovani neprekaza absencia variabilu, ale tu zvyknem hovorit, ze proti gustu ziaden disputat. ◄ reagovať

off Stagstalker, 17.1.2015 o 12:52

Tak prave so 7x64 SPCE v 7x64 mam osobnu skusenost, strielal to otec asi 10 rokov do zadu a nevidel v tom problem az pokial neskusil nieco ine a to SB vtedy bolo kvalitativne troska vyssie. V sucasnosti striela Rws. A strelivo, ktore pouzivam univerzalne, cize ho nemam laborovane na istu vzdialenost mi proste nemoze urcovat na kolko si musim zver pustit, preto sa cudujem, ze po zhorseni kvality od neho Milan neupustil. Co sa tyka rws KS, ostal som pri nom po odskusani blaser cdp, rws evo aj SB. Pomer cena kvalita je u neho najlepsi, mozno je to kombinaciou zbran, hlaven, strelivo, ale mne funguje super, obcas sa stane, ze pri rane cez lopatky u tazkych kusov neprestreli zver a strelu najdem uviaznutu pod kozou na opacnej strane. Idealne sa strela sprava okolo 170-200m, este ma nikdy nesklamala. Poznam dalsich 3 polovnikov co maju .270win a u nich je to obdobne. Rws evo ma napr. ovela lepsiu konstrukciu, aspon papierovo, ale v 7x64 mi to nefungovalo. Inac je z menovanych striel najlepsi blaser cdp. Aby som sa vratil k teme, 2 prsty za lopatku, resp. malu dlan ako hovorim ja, mam prebrate prave od starych jagrov, ktori niektori aj sportovo strielali ako je Ing. Sivcak, Vojtech Krizan a spol. a myslim, ze ked dobri strelci aj napriek svojmu umeniu triafaju za lopatku a nie na krk, vedia preco. ◄ reagovať

off CT308W, 19.1.2015 o 12:33

Streliť za lopatku alebo do lopatky? Veď to je zložitejšie, nie stále zver stojí kolmo bokom. Skoro stále je torchu pod uhlom, tak treba vstrel umiestniť tak ,aby let streli prechádzal cez hrudnu dutinu. Každý by mal vedieť reálne ohodnotiť svoje strelecké schopnosti a podľa toho voliť umiestnenie zásahu. Niekto na 100m strelí do A4 a stačí mu to, videl som chalana z tejto stránky ,ako na 370m strieľal holuby.Tak isto aj jeho neskutočné,100% zásahy na krk a hlavu na takú vzdialenosť,že bežný poľovník ani nezdvihne pušku. Takže každý nech striela tak,aby zveri doprial čo najrýchlejšie a čo najhumánnejšie skolenie. ◄ reagovať

off Peter10, 14.2.2015 o 22:53

dede- ja mám na krájanie klobásky nožík , lopatkou mi to nejak nejde... ◄ reagovať

off spito270, 2.12.2021 o 20:28

No kludne to mohlo byt aj tym, ze druha rana uz nemusela ist bezpecnym smerom. Vobec to nieje podstatne. Niet tu co kritizovat. Prajem ti vela kludu pri dalsom vystrele. Tiez som zazil nieco podobne, po ,,istej" rane na komoru jelenica padla, po kratkej chvili sa postavila a zmizla v mladine. A s nou aj pravda o tom, kam som ju vlastne zasiahol. Kazda taka skusenost zamrzi ◄ reagovať

off dede, 3.12.2021 o 20:37

Ja na lopatku nestrieľam ... Ja mám rád na lopatke slaninku, klobásku, cibuľku... a za lopatkou pohár vínka... ◄ reagovať

off namor676, 15.1.2015 o 16:44

Páni držte sa témy diskusie, pre zvyšovanie možnosti hádky, niektoré príspevky mažem, niektoré následne strácajú význam a mažem ich tiež. Za porozumenie ďakujem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off steyr, 16.1.2015 o 8:58

Len by som chcel vidieť toho blyskáča ako strieľa na 160m na krk alebo na hlavu, keď používa 3 druhy streliva, z ktorých každý má inú balistiku a pri takejto vzdialenosti a presnosti potrebnej pre dané umiestnenie zásahu sú rozdiely už dosť výrazné, nehovoriac o tom, že i možné prevýšenie nie je zanedbateľné, lebo určite blyskáč nemieri a nestrieľa vždy vo vodorovnej rovine, taktiež opora stojí určite za zmienku, nehovorím, že sa tak pri poriadnej príprave, vedomostiach a skúsenostiach s balistikou a danou výbavou streliť nedá, ale napísal som streliť a nie strielať, lebo blyskáč tvrdí, že tak strieľa vždy... ◄ reagovať

off 650525, 16.1.2015 o 21:11

milan49 súhlasím.Za obdobie poľ.praxe som vyskúšal kalibre W243,W308,7x57R,6,5x55SE,7x65R a teraz vlastním 30-06 strieľam zásadne za lopatku(vysoká komora) a som spokojný. Dohľadávka so psíkom 2x a zver max do 30m. Môžem napísať aj strelivo,ktoré som používal v hore uvedených kalibroch.V skratke- rozumný poľovník musí vedieť čo si môže dovoliť zo svojou zbraňou.Strieľajte tak,aby zver netrpela. Prajem presnú mušku a LOVU ZDAR!!! ◄ reagovať

off theCat, 17.1.2015 o 0:24

Tak tuto diskusiu som si precital s chutou. Konecne bez osobnych urazok a plna zaujimavych postrehov. Z mojich skusenosti mozem povedat, na hlavu uz nikdy! Nechal som si poradit skusenejsimi, ktori strielaju toho ovela viac.Za lopatku a trochu vysie, nech to chyti miechu a nepodlieva lopatku. Samozrejme sa tak moze strielat len na zver v klude a s oporou. Cest vynimkam :) ◄ reagovať

off BLEIKER, 17.1.2015 o 12:29

V návaznosti na príspevok od-milan 49-aj keby autor nebol napísal,že poluje už nejake tie desatročia,z príspevku jasne vidiet rozvážnost a obrovské skúsenosti.Práve tie 2 prsty za lopatku -v jej strede-je to čistá 10-malá komora,kde úspech je zaručený,to som uviedol už vo svojom predchádzajúcom príspevku.Stagstalker,ono ja sa tomu nedivím,že milan 49 tie SPCE doteraz nemenil,nakolko bol zvyknutý,že tá strela aj strelivo bolo uplne niekde inde,sám som ho používal v samých začiatkoch s 30-06.Bol to zostatok z otcovej serie a nič katastrofálne sa nedialo,čo sa už dnes nedá tvrdit.Ono ked si zoberiem nie moc štastne riešenú konštrukciu tvojho KS,tak sa divím,že ti to tak funguje,zvlášt pri strelbe cez lopatky.Ani náhodou však netvrdím,že tomu neverím,nikdy som na vlastné oči nevidel účinok tej strely v 270,v 243 som ich odložil velmi rýchlo.Ale som rád,že sa tu diskutujúci zhodli na tom,že strielat na 160m na krk nie je košér a rany na hlavu si treba radšej v drvivej vačšine prípadov odpustit. ◄ reagovať

off fanda, 17.1.2015 o 17:06

Ještě doplním, že ránou na lopatku nebo její okraj dojde k přerušení hlavnívh srdečních cév tudíš rychlejšímu zastavení přívodu kyslíku do mozku a zvěř zhasíná téměř okamžitě, kdežto ránou za lopatku zpravidla dojde k průstřelu plic a zvěř odskakuje různě daleko dokud se plíce nezaplní barvou a zvěř se vlastně utopí ve vlastní barvě. ◄ reagovať

off Pa33ck, 11.2.2015 o 21:31

Ako výkupca zveriny,tak najlepšie je ohodnotená zverina zasiahnutá za lopatku-6-7 rebro a na krk.No ja strielam zásadne na lopatku z dôvodu aby aj moje psy mali z polovačky niečo.A strielam zábavnú pyrotechniku z Vlašim. ◄ reagovať

off michal89, 30.11.2021 o 20:44

Toto je dobrá diskusia, ale iba na to , aby si konečne pár chamtivcov, čo plaču nad kusom krvavého mäsa uvedomilo, že strieľať na stred rebier je nezmysel. Zver mi je v pohybe, nie vždy stojí ukážkovo na blat, tak mierim na prednú tretinu trupu, vždy tak aby strela prešla aspoň jednou lopatkou. Tá zver po takej rane ak vôbec, tak odbieha minimálne. Tie rany,že za lopatku, fakt nemusím, chybou strelca to padne ešte trochu ďalej a o dobrú dohľadávku je postarané. Jednoducho, stred lopatky, tam aj keď sa spraví pár cm chyba, tak stále ide o prudko smrteľnú ranu. ◄ reagovať

off borza222, 14.1.2015 o 20:09

ked som poloval so 7 mm tak mi zver po rane za lopatku odbiehala aj 100 metrov a to je v noci bez použitia psíka veľmi ťažká dohladávka hlavne v letných mesiacoch. Tak som sa preorientoval na ranu cez lopatky a to už zver odbiehala len výnimočne aj ťažké kusy. Neskôr som prešiel na 8x57 JS a tam už je to jedno či cez alebo za....na 95% padá všetko v ohni. PS. za ucho a na hlavu už nikdy !!! aj najlepší strelci sa opláchli :-)) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off pato7, 14.1.2015 o 16:01

Steyr. Neviem v akej zbrani ti zle lietalo gmx ale viacery vravia ze " nechutia" cz 550. ja ho strielam zo zkk a som milo prekvapeny presnosťou. Od takej starej zbrane som nečakal nastrel 3cm na 100metrov 3 ranami Spito270 suhlasim s tebou. Ja si na hlavu nedovolim strielat videl som diviaka bez sanky a tak neriskujem ze by som takto poranil zviera ◄ reagovať

off fanda, 14.1.2015 o 15:51

Někam to střelit musíš raději vyříznu trochu zvěřiny, ale mám jistotu, že po zásahu nebude kus daleko spíše v ohni, samozřejmě je lepší volit tvrdší střelu a jak píše pato7 hodně záleží od kalibru a lovené zvěři, ale osobně jsem zastáncem střílení na lopatku a také to tak praktikuji kromě toho srnčího (7X64) ◄ reagovať

off heimdall, 16.1.2015 o 8:56

blyskac1 - Trošku pritiahnuté za vlasy, neviem si predstaviť v reále klasického staršieho poľovníka vek cca 60-75 v princípe s rovnako starou zbraňou a meoptou bez variabilu ako strieľa na 160 m na krk, alebo za ucho. V prvom rade strieľať na 150 m je už nepoľovnícke a neetické a ešte k tomu na krk? Nezaškodilo by trochu úcty k zvery, mimochodom sme predsa poľovníci, nie policajný alebo vojenský ostreľovači. ◄ reagovať

off urssus, 16.1.2015 o 17:17

Zdravim, v minulom roku som zazil pripad, po ktorom uz ani ja nebudem strielat na hlavu. Diviak streleny priamo spredu na hlavu po rane spadol, nasledne vstal a odisiel. Pes mi ho dohladal, ja som ho dostrelil a zistil, ze prva rana proste sklzla po lebke a neprenikla do nej. Diviak zostal v blizkosti nastrelu s tazkym otrasom mozgu. Bolo strielane na cca. 40m. Zver naozaj nie je terc aby sme si na nej dokazovali svoje strelecke zrucnosti. Mali by sme ju lovit zodpovedne! ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 78 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk