Osamelyvlk
majko82, 24.10.2011 o 20:53 pridám sa do diskusie len takým malým poznatkom z nášho revíru (poľný revír , drobná a srnčia zver ) pestuje sa u nás repka vo veľkom ale pšenicou neprikrmujeme a v ostatných rokoch sme mali vždy cca 10 ks úhyn a dosť kusov srnčej malo hnačku , ale 2 roky dozadu sme začali vykladať viacej soli (dávala sa aj pred tým ale na 1150ha bolo ale 15 solníkov) teraz sme počet solníkov strojnásobili a vykladá sa sol aj klasická kamenná aj doplnená o minerálne látky a vykladáme aj špeciálne minerálne lizy a od vtedy sme nenašli ani jeden kus ktorý by mal problém s hnačkou a ani jeden uhynutý kus ◄ reagovať
Markel, 24.10.2011 o 20:35 Zdravím všetkých. Prečítal som si celý túto tému a väčšina z Vás sa zhodla na tom, že hnačkovanie srnčej zveri je spôsobené prikrmovaním pšenicou a požieraním repky olejnej. Moja otázka teda znie, prečo hnačkuje srnčia zver v našom združení, keď široko-ďaleko nieje žiadna repka a v tomto čase ešte neprikrmujeme pšenicou. Do dnešného dňa, som ja osobne našiel uhynuté 3-kusy srnčej zveri, ktoré evidentne uhynuli následkom hnačkovania. O ďalších dvoch kusoch viem, že takisto hnačkujú. A dokonca tie tri uhynuté kusy boli nájdene v časti revíru kde sa vôbec celý rok neprikrmuje, sú tam iba soliská a ovocné stromy, jablone a hrušky. Ďalšia moja otázka, čo s tými nakazenými kusmi, ponechať alebo odstreliť? Za každú rozumnú odpoveď vopred ďakujem. ◄ reagovať
Osamelyvlk, 14.8.2011 o 7:41 Ako som si odpovedal? Stále neviem/e/, o aké hmotnostné jednotky sa jedná. A mohol by si napísať, kde som ja písal odporujúce si tvrdenia? Pretože keď ja chcem mať jasno, chcem to aj pre každého. Možno si ma len nesprávne pochopil. Ale ja si v žiadnom prípade nechcem odporovať. Aj ja sa učím, veľa som sa tu naučil, preto ak som zmenil názor, nie je to odporovanie si, ale pokrok v danej téme. Napríklad som tvrdil, že kukurica je škodlivá preto, lebo je cudzokrajná. Zo skúseností poľovníkov však už vyplýva, že škodí len zrno v suchom stave, dozreté. Podobne pšenica a ostatné obiloviny, ktoré sa v zime v prírode nenachádzajú v stave suchého zrna. ◄ reagovať
Osamelyvlk, 12.8.2011 o 17:28 Mrlian, tu nejde o preklep. tie gramy sa uvádzajú v celom článku. Skôr by som povedal, že ide o nedopatrenosť a malo by byť mg /miligramy/, alebo ng /nanogramy/. Aj mne sa stáva, že v celom článku urobím 1 - 2 preklepy, ale nie stále "používať" preklep. ◄ reagovať
Mrlian, 12.8.2011 o 17:05 jozi, v tvojich príspevkoch najdem stovky preklepov a odporujúcich si tvrdení, takže buďme veľkorysí k novinárskemu škriatkovi, ktorý šarapatí i v myslivosti... ◄ reagovať