Dobry den ,
chcel by som sa opytat na jednotne strely do brokovnice ?? ake pouzivate ??ake mate skusenosti ??? mozem pouzivat aj do zuzenej hlavne??? Dakujem
milanko12 - presnost zalezi od flinty. Idealne je mat na jednotnu strelu co najmensie zuzenie, alebo ziadne. Ja pouzivam do pohonu skratenu skeetarku bez zuzenia a CgT-cka mi na 60m dava do sustrelu 10cm. Co sa tyka ucinku, tak vsetko okrem slugov je dobre. Tie su makke a zosmyknu sa na silnejsom diviakovi. Kamarat dostreloval 230kg kana a zozadu mu strielal na chrbat a slug sa zosmykol po chrbtici asi 40cm a nezlomil ju. Takisto sme uz nasli drani par roztecenych slugov na rebrach, lopatkovej kosti, ci len tak v pancieri. Bodo1948 - zo standu sa ti asi celkom pekne pozera na tych "milych blaznov, dobrodruhov", ale zrejme si nikdy nebol v poriadnom pohone a netlacil si nikdy mladinu, prerastenu agacinou a malincim do 2m vysky. Ked v takomto terene strielas na 3-10m, tak ti je gula akurat tak na dve veci. Nehovorim o tom, ze ked nema automat, alebo dvojhlavnovu, tak na prebijanie mozes zabudnut. Ked potrebujes duplovat alebo strielat cez hrube krovie, tak nie je nic lepsie ako jednotna strela. O ranivosti a stop-efekte ani nehovorim. A do takehoto terenu si berie lepsiu flintu len ten, co si ju nevazi. Ked ma volaju kvoli psom do pohonu na nove mieste, vzdy sa pytam na teren. Samozrejme do horskych revirov, kde sa zvacsa tlaci hruby les a striela sa aj do 100m, tak beriem gulu, ale v nasich nizinnich lesoch s inym neprestrelis ako jed.strelou. A ver mi, chodim do pohonov so psami naozaj dost vela ;-)
milanko12 - presnost zalezi od flinty. Idealne je mat na jednotnu strelu co najmensie zuzenie, alebo ziadne. Ja pouzivam do pohonu skratenu skeetarku bez zuzenia a CgT-cka mi na 60m dava do sustrelu 10cm. Co sa tyka ucinku, tak vsetko okrem slugov je dobre. Tie su makke a zosmyknu sa na silnejsom diviakovi. Kamarat dostreloval 230kg kana a zozadu mu strielal na chrbat a slug sa zosmykol po chrbtici asi 40cm a nezlomil ju. Takisto sme uz nasli drani par roztecenych slugov na rebrach, lopatkovej kosti, ci len tak v pancieri. Bodo1948 - zo standu sa ti asi celkom pekne pozera na tych "milych blaznov, dobrodruhov", ale zrejme si nikdy nebol v poriadnom pohone a netlacil si nikdy mladinu, prerastenu agacinou a malincim do 2m vysky. Ked v takomto terene strielas na 3-10m, tak ti je gula akurat tak na dve veci. Nehovorim o tom, ze ked nema automat, alebo dvojhlavnovu, tak na prebijanie mozes zabudnut. Ked potrebujes duplovat alebo strielat cez hrube krovie, tak nie je nic lepsie ako jednotna strela. O ranivosti a stop-efekte ani nehovorim. A do takehoto terenu si berie lepsiu flintu len ten, co si ju nevazi. Ked ma volaju kvoli psom do pohonu na nove mieste, vzdy sa pytam na teren. Samozrejme do horskych revirov, kde sa zvacsa tlaci hruby les a striela sa aj do 100m, tak beriem gulu, ale v nasich nizinnich lesoch s inym neprestrelis ako jed.strelou. A ver mi, chodim do pohonov so psami naozaj dost vela ;-) ◄ reagovať
ja gulovnicu mam a napriek tomu som doteraz v 95% pripadoch nosil do pohonu brokovu dvojku. pouzival som naboje Break aj stare S-ball (koli velkemu zahrdleniu). pravda je taka ze S-ballou sa da strielat tak do 50m, s Breakom aj dalej, co je vsak v pohone s minimalnou viditelnostou uplne jedno. ale kedze sa stare zasoby S-balliek minuli a nove podkaliberne strely stoja kopec penazi, tak som kupil do pohonu gulovnicu Marlin. co sa vsak ucinkov na zver tyka, s S-ballami sa mi nestalo, ze by zverinu znehodnocovali. Breaky maju na blizko uzasnu silu a podarilo sa mi tak dokonca prestrelit dvoch diviakov naraz - jednou strelou. znehodnotenie takmer ziadne, rovnako ako S-ball, ktore vsak casto vacsi kus neprestrelili. vyhodu pouzitia brokovnice v pohone vidim v pripade potreby moznost rychleho opakovania strelby a uzasny stop efekt. ◄ reagovať
ak chceš mať brokovnicu ako Panpalíny alebo Rumcajs tak vyskúšaj. Záleží od zahrdlenia!!!!!(ČOKY) ◄ reagovať
Každej zbrani, vyhovuje niečo iné ! Ak Vám bude dobre lietať Rotweil Brennekke určite nič ďalšieho netreba riešiť, za tú cenu výborné strelivo. Ak sa Brennekke nehodí, potom by som odporučil duplexi, základné monolity sa vyrábajú v 28 a 32 gramovom prevedení, treba vyskúšať čo lieta lepšie. Veľká výhoda duplexov je sa môžu strielať z každého zúženia (do full Choku -1mm) a práve najväčšia presnosť sa dosahuje pri plnom (full) zahrdlení, tieto tvrdenia uvádza výrobca na obale streliva a mám ich aj odskúšané v praxi. Ďalšou výbornou alternatívou je Hornady a Sauestre, ich veľkou nevýhodou je len ich cena na úrovni kvalitného gulového streliva. Jediné čo som skúšal aj na väčšiu vzdialenosť (75metrov) bolo Hornády Superperformance, z hlavne bez vývrtu s 1/2 chokom a len s klasickým brokovým cielnikom (tzv. muchov). S ostatnými som len ťažko nastrielaľ na 50 metrov to čo sa dalo s Hornádym aj na 75 metrov, myslím tým sústrel zhruba 10cm z piatich rán, len tá ích cena. V kategórií fotiek strelivo, kde som dal už dávnejšie fotku jednotných striel som to trocha obšírnejšie rozpísal ako lietajú rôzne jednotné streli z mojich zbraní, ak by to niekoho zaujímalo.
◄ reagovať
Pán Matvej, poprosím Vás opíšte nám trocha situáciu ako sa Vám zväčšil priemer vyberateľného choku po x vystrelených "sľugoch", zaujímalo by ma napr. čo to bolo za muníciu, čo to bola za zbraň a ako ste tak presne vedeli namerať odchýlku v desatinách milimetroch v najhoršom prípade a hlavne ako ste ten rozšírený choke vyberal z hlavne?! ◄ reagovať
Ak môžem pridám aj ja moje skromné skusenosti nakoľko chodím viac ako dvadsaťosem rokov do pohonu a vlastním tri guľovnice jednoducho je to pravda, brokovnica a iba šína- strielal som S-Ball a od prasaťa po 160kg kusy som strelil cca.100 kusov v pohone na vzdialenosti od 1m do 60m. Koľkokrát si poľovníci na štandoch ani neprdli a všetká akcia sa odohrávala v pohone kde brokovnice doslova deklasovali guľovnice.Ale samozrejme vždy to záleží na konkrétnej situácii lebo dneska su v ponuke aj guľové dvojáky a guľové poloatomaty takže ono záleží aj kto drží tu pušku v ruke,ja len toľko. ◄ reagovať
Toto strelivo je urcene pre brokovnice s vyvrtom nie s hladkou hlavnou. v brokovnici s hladkym vyvrtom z velkou pravdepodobnostou nedojde k stabilizacii strely. Odskusane na strelnici z brokovnice CZ USA. Strielane na 25 a 50m strely dopadali na terc bokom. ◄ reagovať
bodo1948 - Jaro ono je to tak, že vela ludí prezentujebrokovnicu a použitie ejdnotných striel v pohone ako niečo bezpečnejšie a stabilnejšie, odpadá možnosť odrazu rýchlej lahkej strely. Ja si ale myslím, že rovnako ako s brokovnicou, aj s gulovnicou môžeš pri nerozvážnosti napáchať rovnako velké chujoviny... ◄ reagovať
Petane tebe sa už musi o tých S§B aj snivat ,už sa ani nečudujem že ta stale bolí brucho:):):):) ◄ reagovať
Misif, zdravím. Čo sa týka vyberateľných chokes, sú viaceré typy. Tie, ktoré sa zapúšťajú do hlavne kompletne a tie, ktoré ostávajú čiastočne mimo hlavne, práve zúženou časťou.
V tomto prípade sa jednalo o druhé menované, teda tie, ktoré z hlavne "vytŕčajú".
Čo sa týka zmerania odchýlky dopracovali sme sa k tomu nasledovne. Po streľbe slugov - ak sa dobre pamätám brenneke - cez choke tube s plným zahrdlením sme si všimli, že sa dosť zmenilo krytie brokov. Zmerať rozdiel už taký veľký problém nebol, nakoľko choke bol "otvorený" o 1/4 mm, čo je zásadná odchylka, ktorá sa dá zmerať v podstate už aj primitívnym posuvným meradlom..
PS: rozšírenie choke potvrdil aj dovozca/výrobca zbrane, ktorý neskôr choke vymieňal za nový.. ;) Ak by som poprosil kamaráta, ktorý uvedenú zbraň vlastní, možno by ešte vyhrabal servisný záznam..
Fotku uvedeného typu choke pridávam ku komentáru
◄ reagovať
S prehľadom už 4 roky používam do 12/70, ZH 303 - trapová plne zúžená hlaveň Dupleks Rossa 32 g. Super presnosť a špičkový ranivý účinok. ◄ reagovať
milanko12 - ochotne ti poradím :))))ale nie, vazne. pred 2 rokmi na silvestra som videl streleneho diviaka cca 70 kg S ball plastik cal 12 na 30m v behu, zasah tesne za lopatku, strela uviazla v zadnom stehne na druhej strane. kus odbehol cca 150m do kopca. Podla mojich zistení a praxe má S ball maú ranivosť, nakolko má sice striznu hranu, no nieej tak tvrdá, aby spolahlivo strihala aj tvrdý "material" tela diviacej zveri. JA odporucam tazke olovene strely tupu breneke a podobne, maju vacsiu vahu a tym padom aj najvacsi stop efekt voci inym strelam. triestive ocelove sice sposobuju velku ranivost, ale je to ako porovnat 7mm rem mag a 9,3x62 ◄ reagovať
hm... tento rok som poloval s brokovnicou a jednotnými strelami ... začiatkom roka na spoločnej polovačke v pohone som ulovil 2 ks lanštiaky ... a potom briebehu roka cez den 2 ks lanštiaky ... ranivost vynikajúca mieril som pokaždé za lopatku , zver netrpela ostala v ohni alebo minimalne 3 m od nastrelu.. vlastím samozrejme aj gulovnicu ale tento rok som si spravil takto zmenu .. nepoužívam LG čka nakolko maju na vädšiu vzdialenost dost rozptyl ..... a považujem to na spoločnej polovačke za nebezpečné... ◄ reagovať
Prosim o radu. Mam ZH 121 16/16 a kupil som do toho CgT 30g. Streli idu 2-3 cm sustrel, ALE na 25m 20cm hore a na 50m 25cm hore. Stredovo je to tiez super. Dakujem za radu, ak nejaka bude. ◄ reagovať
Ahoj poznam použivateľa kirovec viem o tejto situácii bol tam aj moj psík a po utoku na Kirovca sa moj štvornohý kamarát zahrizol do diviaka a vtom sa otočil bokom a už palil .Pozerať sa na to z dialky 10m a nevedieť ako pomôcť je dosť blbé Slugy boli rozbyte sauester som používal už vtedy a po rane na lopatku sauestrom sviňa padla do kolien a v tom ju dostrelil . ◄ reagovať
Honzo vyzkoušej RC4 Palla (1050Bar),já jsem s nimi spokojený,jsou přesné a opravdu platí.A hlavně jsou za dobrý peníz. ◄ reagovať
Díky za typ Michale. Já jsem ten BaP "ukradnul" kamarádovi z nábojového pásu, protože jsem chtěl vyzkoušet něco jiného než SaB z mého kulobroku. SaB mi jde nějakých 20 cm pod kuli, což je na nic. Tahle Palla šla na střed. Měla taky 1050 Barů.Tak už jen sehnat nějakého prodejce blízko a vyzkoušet je. ◄ reagovať
Neporovnávaj neporovnateľné shoogo. Kým napríklad 9.3x62 je schopná v prípade vhodného stúpania vývrtu hlavne strieľať gule s váhou do cca. 21 gramov, guľa o priemere 8 mm bude zvyčajne s max. váhou 13-14 gramov v extrémnych prípadoch. V porovnaní s rôznymi jednotnými ranami je to v zásade menej ako polovica - tie sa často totižto pohybujú od 30-39 gramov. Ich výkon, hlavne na krátke vzdialenosti nemá obdobu. Špeciálne v hustejšom podraste. Ďalšou znateľnou výhodou brokových jednotných striel je, že väčšina z nich je naozaj mäkká. To znamená, že minimalizuješ riziko odrazu jednotnej strely nevhodným smerom. Sú situácie, kde je vhodnejšia guľovnica, ale aj také kde rozhodne dominuje brokovnica s jednotnou ranou. Závisí všetko od terénu aj schopností strelca.. :) ◄ reagovať
nechcel som porovnavat len som zistoval, to co si napisal dava zmysel a zacinam rozumiet tej pohnutke mat takuto brokovnicu ◄ reagovať
A ešte ti zamutím hlavu viac - skús sa popozerať po takzvaných slug rifles - to sú brokovnice s drážkovaným vývrtom pre streľbu slugmi.. :) Vyrába napríklad Savage Arms, kľudne aj so záverom ako na opakovacej guľovnici.. ;) ◄ reagovať
Ako som už nižšie písal, ja používal Dupleks. Spokojnosť aj s presnosťou aj stop efektom. Odporúčam dupo a do pohonu do porastu monolit ◄ reagovať
To "len 16.9" je priemer vývrtu na ústí. Pri 16-ke je nominálny priemer 17 mm. Takže ty máš zúženie niekde na úrovni zlepšený valec alebo 1/4. S tým môžeš hravo strieľať hoc čo. Pre istotu môžeš ešte ústie premerať posuvným meradlom alebo mikrometrom. ◄ reagovať
Strela slug prejde aj cez full choke. Ja som ich strielal aj z nečokovanej trapky a v pohode. Hlaveň ti to neroztrhne ale pokiaľ máš výmenné choke tak by ti ich mohlo vytrhnúť. ◄ reagovať
faktom je, že brokovnici s hladkým vývrtom môže kednej sediet ejdno, inej druhé. Z mojich praktických skúseností - čo sa presnosti týka - IZH27EM 12/12(70) CgT BREAK-najpresnejší, MP153 12/76 SB SLUG MAGNUM - najpresnejší. Najhoršie výsledky som dosahoval so strelami ARES SLUG. Plné zužovanie dokázateľne destabilizuje strelu SB SLUG Special, do terča padala (mne) vždy bokom. Za pokus stoja aj kvalitejšie strely (sauvestre, hornady SST, aj tie litovské či aké sú to tie trieštivé ◄ reagovať
no myslel som celkovo jednotnu strelu ja som stym este nevidel streleneho diviaka chcel by som vediet ako to ma priebojnost a ranivost ci to vobec vnikne dost hlboko ◄ reagovať
chalani a mate skusenosti stymito strelami?a aka je cena?tie honady SST slug aku maju ranivost? ◄ reagovať
cena krabicky je 444 Sk-5 ks,su to super naboje,oplati sa ti to kupit ja mam rozptyl na 50 M 4cm
pozri
odkaz ◄ reagovať
miko hovoris o tych hornadoch ze su super skusim pre zvedavost
ci je to tak predaval som gulobrok a skusal som ho z rotweilom strielali sme traja strelci a jedna rana od druhej bola cca 2-4cm a stoja 320sk 10ks a mam s nimi streleneho kanca 160kg a urobil krasny kotrmelec a skusal si uz sauestre to je pecka tie stoja cca880 sk 5 ks ale to je boma ◄ reagovať
Neviem chlapi,ale pre mna je táto debata chujovi...,kolko krát sa dostaneš za život k možnosti,strielat na čiernu jednotnou strelou z brokovnice?Je málo lovcov(aj ked som to už videl) ktorý si zoberú na spoločnú čisto brokajzňu.V mojom oklí sme sa na nich pozerali ako na milých bláznov-dobrodruhov-čo nemajú guľu,alebo sa načisto zbláznili.A sú medzi Vami aj taký ktorý si ju berú aj na spln- na posed- na diviaky? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.