M.K.P. AGRO služby
dnes je sobota,  10. máj 2025,  meniny má Viktória,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:15,  dnes západ slnka: 19:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Skusenosti s IŽ-18 - diskusia

autor: off ericok
pridané: 16.8.2010 15:13

Ahojte, ma tu niekto skusenosti s puskou IŽ-18 vaše rady postrehy a skúsenosti. Cital som uz mnoho diskusii kde si jeden chvali tu pusku a iny zas by ju najradsej dal do zakladov svojno noveho domu :-/. Ak mate niekto skusenosti s tymito zbranami budem velmi rad ked sa podelite a mozno aj poradite :))) Vdaka

počet zobrazení: 68 982
počet hlasov: 5
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jurinko18, 30.1.2017 o 21:16

Mám aj ja v 308čke a nemôžem povedať nič zlé na ňu.. Rozptyl 2-3cm na 100m, strieľam Geco plus 11g,nemôžem nič zlé povedať.. Tento rok (2016) 2 líšky jedna na 140m a 2 srnce.. Obaja zostali v ohni aj tie líšky.. Fakt som ju išiel kupovať s malou dušičkou ale naozaj nemôžem nič zlé povedať na ňu.. Inak ju mám trošku upravenú.. Skusenosti s IŽ-18 - diskusia

dať hlas príspevku | počet hlasov: 21

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 223 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off jurinko18, 30.1.2017 o 21:16

Mám aj ja v 308čke a nemôžem povedať nič zlé na ňu.. Rozptyl 2-3cm na 100m, strieľam Geco plus 11g,nemôžem nič zlé povedať.. Tento rok (2016) 2 líšky jedna na 140m a 2 srnce.. Obaja zostali v ohni aj tie líšky.. Fakt som ju išiel kupovať s malou dušičkou ale naozaj nemôžem nič zlé povedať na ňu.. Inak ju mám trošku upravenú.. Skusenosti s IŽ-18 - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 21

off lovec84, 31.12.2017 o 15:55

Dobre len ako kolik k rajciakom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Ondrik, 23.4.2023 o 8:08

Reakcia na príspevok od jozef114, 22.4.2023 o 23:09 :
Aj na základe takýchto chválospevov si to nejaký nešťastník môže zaobstarať. Raz som na tom skúšal ťahať spúšť a to mi stačilo. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Finist, 4.11.2015 o 11:54

8x57JRS pri IŽ a spatný ráz žiadny? Tu už fakt niet čo dodať ...možes byť fakt chlap ako hora,že ten spatný ráz tak nepociťuješ,ale nepíš že spatný ráz tam nie je!!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off rado100, 1.2.2016 o 18:51

Páni po preleštení dotykových plôch na IŽ 18 MN nemôže dôjsť k samovoľnému výstrelu zbrane! K tomu môže prísť jedine ak niekto ozuby spúšťového mechanizmu obrúsi a zmenší kvôli tomu aby dosiahol efekt napináčika, to znamená dotkneš sa spúšte a ide rana. Po zalapovaní dotykových plôch zostáva bicí mechanizmus stabilne na svojom mieste iba jeho chod je oveľa ľahší. Čiže povedané zrozumiteľne spúšť vykoná tú istú dráhu ako pri origo spúšti, ale s oveľa menšou námahou vynaloženou na potiahnutie spúšte. Kto niekedy videl tento mechanizmus rozobratý, poprípade ho upravoval, vie že to je jednoduchá záležitosť. Ja som si vymenil aj perko, ktoré navracia spúšť do pôvodnej polohy lebo originál je aj to dosť tvrdé a pri stláčaní spúšte sa všetok odpor spočítáva. Videl som už všelijaké napináčiky na týchto flintách no ja osobne by som do toho nešiel. ◄ reagovať

off pytliak6, 28.1.2017 o 18:21

Keď pozerám tie ceny používaných iztiek že 250 a viac bez optiky, čo ti drbe... keď nová stojí necelých 300€, mal som jednu za 100€, Rozptyl katastrofa, no dal som tam iné strelivo než sellier a na 50m mi to šlo diera do diery, na diviaka z chaty paráda a aj do pohonu, teraz tiež rozmýšľam nad jednou v samopalovej ráži, lacné strieľanie, len keď pozerám tie ceny, lovu zdar ◄ reagovať

off Jager68, 17.4.2019 o 21:55

Polovnicka zbran co stoji tolko ako 40ks dobrého streliva nemoze byt dobrá...Pardon..može byt vhodná...ale len ako palica ku hrachu alebo fazuli...este jedna vec..je to ako zlatokopka...ked ju mas,už sa jej nezbaviš...je to nepodarok. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Jager68, 5.1.2018 o 12:22

lovec84 dovolim si dorazne nesuhlasit.....preco len k paradajkam?...hrach neexistuje?..:-) flinta co stoji tolko ako 2 krab.dobreho streliva nemoze byt dobra...to su zbytocne vyhodene peniaze. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

on lanus, 1.2.2016 o 19:47

Nákres spúšťového ústrojenstva IŽ-ky : Skusenosti s IŽ-18 - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Lisiak73, 29.1.2017 o 13:52

Mal som Iž 18 v kalibry 223 rem.Išla z domu.Z Normou rozptyl 5cm,z českým strelivom 50cm.Na silvestrovské vystrelenie do vzduchu,alebo na cintoríne pri čestnej salve bola celkom vhodná.Na poľovačku už by som ju asi nepoužíval. ◄ reagovať

off jaro1, 8.1.2018 o 13:40

pepies len spravne poznamenal, ze v kalibri 7x65R sa standartne nevyraba, co je na tom nepochopitelne? ◄ reagovať

off lovec84, 8.1.2018 o 13:42

Dolfi tak Peťo myslel že sa továrensky navyrába. O tom čo vyrobý dobrý puškár až potom. ◄ reagovať

off bodo1948, 22.8.2008 o 13:49

For Arsenal5.Aké možeš mať skúsenosti,keď máš doma zbraň 5 dní aj s cestou?Ináč IŽ 18 MN v cal.30-06 a s puškohľadom Taktikal,to je šialená kombinácia.Horšie si si ani na trhu nemohol vybrať.Nejde o caliber 30-06,ale o kombináciu celého celku(zbraň,30-06,puškohľad).Nič v zlom,tú ZHčku som už predal takže v pohode.Ešte daj vedieť či si si tam dal duralovú montáž,a potom už budeš vedieť,že máš zbraň na 1 rok. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off vlastimidurcik, 29.9.2008 o 21:31

brpe,nezabudni v prvom rade na brokovnicu ( dvojku, alebo kozlicu), toto bude Tvoj "CHLEBA" v poľnom revíry. Na 90% budeš používať brokovnicu. Výber tejto zbrane si zaslúži takisto nemalú pozornosť. Guľu si si asi vybral, ale ja by som doporučil na srnčiu 243W. Samozrejme je to môj názor. ◄ reagovať

off jaro1, 9.11.2008 o 21:44

Edu
ja zas pravý opak. Inklinujem výrazne ku GB - komb. zbraniam. Naučili ma - naučil som sa poľovať na rôzne druhy srstnatej a pernatej zveri a hlavne z týchto dôvodov je GB pre mňa univerzálnejší - lepšie ho využijem. ◄ reagovať

off jaro1, 9.11.2008 o 22:27

Edu, áno. Ja guľobrok využívam hlavne mimo sp. poľ., ale aj a to prakticky celoročne. Má to guľu aj brok a na niečo strieľam brokom, a na niečo guľou. Vieš, má to svoje výhody... nie nevýhody - myslím hlavne pri ind. poľovačke. Edu, jednoznačne sa cítim univerzálnejší. A čo sa týka trojaka, i keď ho nemám, nedopustím naň. Mne ale stačí "dvojrúrovka". ◄ reagovať

off ericok, 16.8.2010 o 19:50

Vdaka Zora za info som zvedavy na dalsie kometare. Ale po tom vsetkom co sa dozvedam zacinam pochybovat aj ja. ◄ reagovať

off Eriann, 18.8.2010 o 10:53

Zdravim kolegovia.Vidim ze sa tu rozputala celkom pekna mela okolo tych IZtiek. Aj ja ju mam. A to v celkom netradicnom kalibry .270Winchester. Nemam ju dlho, nejakych 5 mesiacov, ale polujem s nou velmi intenzivne. Je v luxusnom prevedeni, a bola zrejme urcena pre americky trh.Je v peknej orechovej farbe s pozlatenou spustou.Aj ked je spust trochu tvrdsia,zbrani nemozem za tu cenu nic vytknut.Asi mam statsie, ale zbran je velmi presna, 100m/4cm rozptyl s puskohladom Meopta Artemis 6x42 a strelivo Norma Vulkan 10.1g. Tak toto su moje skusenosti. Viem, ze mozno som sa prave nezhodol s 80 precentami jej ci uz byvalych, alebo aj terajsich uzivatelov, ale naozaj ide v tomto pripade o loteriu. Bud sa ta zbran podarila, alebo nie. Nie som narocny uzivatel,no mal som uz vela zbrani (kal.222R,223R,7x57,7x64,308Win, kratko aj 30-06Sprg), od roznych vyrobcov (ZKK-600,ZKK-601,ZBK110, teraz IZ-18.) a kazda z nich mala dobre aj slabsie stranky. Naozaj, v dnesnej dobe sa moze clovek slobodne rozhodnut do coho ,,pojde,, a sam si vybrat ci uz na zaklade odporucani alebo samotneho rozhodnutia popripade obsahu penazenky. Myslim, ze z financneho hladiska je to zbran (co do ceny ) bezkonkurencna. Na druhej strane nemozno ocakavat od nej zazraky a vela zalezi aj od strelca.Dobry vystrielani strelci s nou co tu citam nemaju problemy. Ak si tam da clovek zjemnit spust alebo aspon upravit jej chod, tak jej okrem toho vzhladu asi nemoze nich vytknut.Ved konkurencna jednovystrelova gulovnica z Holic PPK mod.K1 stoji cca 650euro co som si vsimol u jedneho predajcu na internete. Dalsia, Brno Effect stoji cca 900-100 eur. Videl som aj velmi pekne gravirovanu IZtku, skoro mi vyrazila dych.Vyzerala velmi exkluzivne, ak by nebola v kal 223Rem ale v nejakom silnejsom tak ju hned kupim hoci bola na komis. Takze si treba vsetko zvazit a az po dokladom prehodnoteni vsetkych pre a proti kupovat. Zda sa ze kazda z nich je totiz oreginalom. Bratia rusi si z toho tazku hlavu nerobia.Vedia ake su ceny konkurenice a tak si povedali, ze za malo penazi vela muziky necakaj. Takze asi toklko z mojho pohladu ... ◄ reagovať

off zora, 21.8.2010 o 11:38

edu som zástanca ráži 7,62x39 to by si sa divil čo tá ráž dokáže vyskúšaj a uvidíš. ◄ reagovať

off jarodt, 15.8.2011 o 6:39

vie niekto, kto je dovozcom ruských IŽ-iek na Slovensko ? ◄ reagovať

off rado100, 15.8.2011 o 20:02

Vlastním IŽ-18 SPARTAN, orechová pažba a niklovaná baskula kaliber 223REM. Kúpil som si ju ako svoju tretiu guľovnicu (1.ZKK-601 308 WIN, 2. Manlicher 7x57) na lovenie škodnej a srnčej zveri. Ako tu už niekto písal veľa záleží aj na strelive. Skúšal som PP rozptil cca 15cm na 100m pre mňa absolutne nevhodné, SaB sp55grs cca 18cm na 100m, Federal fmjbt55grs 5cm na 100m.S federalmi som strelil asi 15 líšok od 20 do 140metrov. Potom som začal laborovať vlastné náboje a nemám problém, strela nosler balistic tip 55grs, prach acc 2460, V5=975m/s rozptil stredov zásahov na 100m s troch rán je 18mm terč mám nafotený. Môj náboj je robený na mieru mojej zbrani a je o 2mm dlhší ako je zásobníková dľžka pre 223REM. Takže moja skusenosť ižka so štandardným strelivom sa mi veľmi neosvedčila, nalaborovaným strelivom na mieru je to ok. Ak nie je možnosť náboje prebíjať, tak radšej do IŽky neísť. P.S. spúšť mám len jemne poladenú, zbraň spúšťa bezpečne a oveľa ľahšie ako moja ZKK 601 bez napináčiku. ◄ reagovať

off Edu, 5.9.2011 o 18:34

každá puška je dobrá v rukách dobreho strelca ◄ reagovať

off zubzero, 23.4.2015 o 14:12

Moj otec mal IZku v 7,62x39, poloval s nou asi 8 rokov, dal si na nu gumanu patku, spust si dal zjemnit kamaradovi a bola to balada..., strelenych s nou ma 3 vlkov, z toho 2 kusy naraz z prebitim naboja... , dvoch zlatych kancov a mnozstvo lanstiakov a skodnej..., co sa tyka presnosti tak obaja sme s nou na 70 metrov vysivali dvojeurovku z ruskym strelivom, najviac sa otcovi osvedcil barnaul..,wolfy maju tvrdsiu zapalku tak sem tam nevstrelilo ale za tu cenu to bola super kupa, kedze okrem toho tam sem tam daval aj vojenske tak hlaven uz dosluzila ale dnes idem k zbrojarovi a idem to dat spravit na 8x57 JS, potom dam vediet ako to lieta. Asi je to fakt o tom ze sa musi ta puska podarit, ale pokial si nepotrpis na luxusny vyzor a do tych 100 metrov z upravou spuste si myslim ze to nebude najhorsia kupa ◄ reagovať

on lanus, 1.2.2016 o 11:14

zubzero - Zjemnenie spúšte na Iž-kách dokáže šikovný puškár spraviť aj úpravou "kritických plôch" bez montáže napináčika . ◄ reagovať

off jaro1, 1.2.2016 o 11:29

Presne tak a je to podla mna aj lepsie aj lacnejsie, ako sa zaoberat stecherom na IZ-18. ◄ reagovať

off Durell, 1.2.2016 o 14:15

Typický rus - robí si čo chce. ◄ reagovať

off Daniel8, 2.2.2016 o 21:49

Pani majitelia iz 18, Ti ktori ste si davali urobit nove pazby a povodne vam ostali. Mozete prosim odmerat, kolko cm je od spuste po zadny nos pazby cm, tej povodnej? Ak to je okolo 35,36 rad by som ju kupil aj z predpazbim. Dakujem. IZ 18 7,62x39 ◄ reagovať

off grent269, 5.9.2016 o 8:23

Čau taktiež som vlastníkom IZH-18 v kalibri 7,62x54 tiež som kúpil tuto zbraň bez nejakých bližších info a rad od známych a keď som sa dočítal v iných diskusiách aké máju skúsenosti s touto zbraňou iný tak som si chcel búchať hlavu o stenu že čo som to kúpil zbraň ma trošku nedostatky čo sa týka spúšte je príliš tvrdá ale ak si ju dáš zjemniť zbraň bude ideálna ja som spokojný viem že sú omnoho lepšie zbrane ale táto splna účel a nemám s ňou žiadny problém po rane zver vždy zostane ani sa nepohne. ◄ reagovať

off suchanco111, 28.1.2017 o 11:17

IZH - 18MH .223 remington - Dobrý deň, máte niekto skúsenosti s IZ- 18MH kaliber 223 remington? Potrebujem ju hlavne na lov spodnej zveri. Za názory vopred ďakujem. ◄ reagovať

off BEBE, 21.4.2017 o 15:58

jurinko18 - pozrel som foto na odkaze - palec hore - velmi pekná.. ! ◄ reagovať

on lanus, 5.1.2018 o 9:12

maros17 - Brokovnice Iž18-ky fungujú bez problémov; 20/70 obľubujú psíčkari,lebo majú kratšiu hlaveň o 5 cm (t.j. len 68 cm) takže sú "spratmé"; pri nákupe streliva treba dať pozor aby sa do nej nekúpilo magnumové (76mm) !!! ◄ reagovať

off icvokcem, 6.1.2018 o 19:30

mam izky v kalibri 222 223 243 308 a bol to moj najveci omyl a su takmer nove. ak mozem doporucit nekupovat sustrel jedna velka katastrofa barnaul celkom dobre.niektore strelivo apsolutne nevihovuje je to podla mna dobre na novi rok, vicvik psou atd.na polovacku nie. nastastie mam uz aj ine gulovnice a tie pojdu kade lahsie........ ◄ reagovať

off pepies, 8.1.2018 o 13:41

Dolfi možno som toho videl viac ako ty a porovnavat seriovu hlaven Iz a vymennu hlaven co vyrobil nejaky puskar je scestne.Moj stryko tiež vyrobil desiatky vymennych hlavni aj do rusakov ale to uz nie je rus ale vymenna hlaven od daneho puskara. ◄ reagovať

off miko, 17.8.2008 o 10:34

ruske hlevne NA JEDNORANOVU gulovnicu su uplne na hovno.pisu ze je to tvrdy chrom a hovno.nezaSTRELIS JU ANI NA 50 Metrov.poznam jedno polovnictvo v Banovciach kde ti spravia na nu novu hlaven a aj ti mozu narezat novy kaliber , co chces.Ja som si dal tam spravit tiez iz-ku narezal mi tam 8x57 JS a na 150 metrov nemam problem.
lovu zdar ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jaro1, 17.8.2008 o 13:11

Tu je názor skúsenejšieho, jeho vyjadrenie sa - citácia.

Bohužel u jednušek IŽ ,obzvláště u ráže 308 W, dochází k velkému rozptylu střelby. Bohužel pravpou příčinu se nepodařilo zcela spolehloivě zjistit. Zabývalo se tím několik odborníků se závěrem, že se jedná zřejmě o nešťastnou shodu okolností při konstrukci zbraně, kde vzdálenost hlavňového čepu od čela lůžka vytváří podmínky pro interferenci kmitů hlavně s důsledkem někdy i značné nepřesnosti střely. Jiný názor směřuje k nepřesnému uložení předpažbí, což vyvolává efekt vnuceného uzlu kmitů hlavně s vyvoláním rozhozeného rozptylu. Někteří se snaží poslední možnou příčinu odstranit navulkanizováním tvrdší pryže do předpažbí, k jeho pevnému, ale pružnému uložení tak, že je získán efekt plovoucí hlavně a případné posuny a otřesy předpažbí pak nepůsobí tak negativně. ◄ reagovať

off miko, 17.8.2008 o 13:40

nevystatuj sa moc pozri sa najprv kolko rokov mas v profile az potom hovor ze si skusenejsi ◄ reagovať

off miko, 17.8.2008 o 13:41

a jaro1 este nieco,skopirovat to vie kazdy ◄ reagovať

on Cilan, 17.8.2008 o 13:44

miko dvakrat citaj raz oscuj, este raz si precitaj a vsimnes si ze to nie je jarov vyrok , ale niekoho skusenejsieho ◄ reagovať

off miko, 17.8.2008 o 13:47

dik za opravu cilan ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 223 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM