zubna ambulancia klinika
dnes je utorok,  20. máj 2025,  meniny má Bernard,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:03,  dnes západ slnka: 19:22
poľovnícke sety poľovníctvo Terem
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

Nebezpečné správanie diviačej zveri. - diskusia

autor: off stopar
pridané: 22.11.2009 14:32
Zažili ste pri stretnutí s diviakmi nebezpečné situácie? - Bolo to na love alebo inak? - A ako sa to skončilo?
počet zobrazení: 20 114
počet hlasov: 3
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 100 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off batuska, 29.7.2010 o 14:49

niekde na zaciatku tejto diskusie som pisal, ze sa vzdy jedna o obranny utok niecim vyprovokovany...asi pred dvoma tyzdnami sa mi stala prihoda, ktorej rozuzlenie som nasiel o par dni...skusim ju v skratke popisat....boli sme s mojou zenou na prechadzke a zastavili sme sa pri nehlbokom zarastenom jarku...cely jarok bol prekryty silnou hustinou a ja som stal na jeho okraji, ked tu medzi konarmi tesne pod nohami sa z jarku zdvihol diviak...vzdialenost nebola viac ako 2m...nevydal ziaden zvuk, len sa zdvihol presiel asi 5-6m do este vacsej hustiny a zostal tam stat. Moc sme sice toho nevideli, miesto bolo naozaj velmi huste, ale to co sa tam odohralo nepatrilo medzi standartne spravanie diviaka...miesto, kde stal sa cele otriasalo od toho, ako nervozne hlavou udieral okolo seba do krikov. Nefukol, nezagrulil a jediny zvuk ktory vydaval bolo cvakanie celusti - znelo to ako strngotanie kamienkov. Vedel som, ze to je chvila kedy treba ustupit a co najskor sa z daneho miesta vzdialit - spravanie nasvedcovalo tomu, ze nieco nie je v poriadku...takto sa sprava diviak, ked vyziva soka na suboj...tak sme sa tichucko vzdialili a samozrejme som rozmyslal nad tym co sa to vobec odohralo a hlavne co bolo pricinou takehoto spravania.....o par dni som sa na dane miesto vratil...prelozil som okolite hustiny a nasiel som vysvetlenie....len niekolko metrov od daneho miesta sme nasli zhasnuteho asi 100kg diviaka...takze kruh sa uzavrel a zaver? Diviak bol postreleny a uz na konci svojich sil...aj ked by mohol okamzite zautocit uz pri prvom vyruseni neurobil to, ale odisiel kusok dalej a vystrazne cvakal celustami, cim nam dal priestor na ustup...takze i tento moj posledny zazitok potvrdzuje, ze aj diviak zautoci skutocne iba v tej najkrajnejsej situacii a ked uz nema ine vychodisko.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off nivo, 29.7.2010 o 16:40

Pokud vlezeš v huštině k bachyni,která tam má malé selata,které ještě nejsou schopná dosti dobrého pohybu tak bude grulit a funět ten co tam vlezl rozhodně ne ta bachyně. ◄ reagovať

off svt40, 8.5.2012 o 22:39

Mozno tento prispevok nebude o priamom utoku diviaka ale urcite je zaujimavy. Minily rok som bol na zhody aj so svojim welshom asi v polovicke dna sme sa zastavili na jednej rubani nieco zjest (mal som chleba v batohu), slniecko krasne svietilo, proste co si clovek moze este priat ked je na prechadzke. Nic by na tom nebolo cudne keby sme na tej rubani nestravili asi pol hodiny oddychu a v tesnej blizkosti nebola hustava. Po svacine som si povedal, ze by bolo dobre prejst tu hustavu (asi 5-7 rocny porast)lebo som tam v jeseni pozoroval vysoku. Tak som ju pekne aj s mojim psom obisiel a hop ho dnu.Asi po 5 metroch co sme vosli zafukal taky jemny vetrik proti nam. V tom uz len pozeram a Astor (welsh) ako raketa vletel do vnutra hustavy. Asi po 5 sekundach co som ho stratil z dohladu pocujem brechot. V tom ma napadne (no pekne nieco tam musi byt zalahnute lebo on nezvykne brechat na beziacu zver).Brechot pokracoval na rovnakom mieste asi 15 sekund a potom stichol, zrazu pozeram a on si pekne ide naspat ku mne. Ked ku mne dorazil tak som sa ho spytal zo srandy no co Astor je tam nieco? Treba ist tam alebo co? :-) A v tom momente ked som to dopovedal len som zrazu pocul v dialke ( uz bol pes pri mne asi 30 sekund)chroctanie ktore sa zacalo priblizovat. Ked som zbadal na asi 15-20 metrov ze sa nieco k nam blizi uz mi viac netrebalo a uz som bol na strome asi vo vyske 1,2m nad zemou (velmi mlady porast). V tej chvili som len pozoroval co sa deje. Skupina 5 asi 80 kilovych diviakov s rypakom pri zemi ako stoparsky pes, sa pomaly blizili po Astorovej stope. No neviem v tej chvili mi to prislo ako svorka vlkov ktora prenasleduje svoju korist za jasnym umyslom ju zabit. Kedze vietor isiel od nich tak ma nectili, kedze ja som bol v relativnom bezpeci tak prvoradou vecou v tej chvili bola bezpecnost psa. Ked prislo jedno prasa asi na 1 meter od stomu kde som bol tak som skrikol nech sa beru prec, lenze to akurat vyhecovalo psa (trosku ich poprehanal ale nastastie stale som ho mal v dohlade, este do dnes neviem ako sa mi ho podarilo odvolat). Po odvolani si sadol pod strom kde som bol ako keby nic, ale prasata sa stale snazili k nemu dostat ale tomu som uz zabranil mojim krikom nech sa beru kade lahsie. To vsetko trvalo asi minutu kym sa mi ich podarilo uhnat naspat do hustavy, pockal som na strome asi este 10 minut ci sa nevratia a palil som odtial prec.:-) Miesto kde som jedol bolo vzdusnou ciarou kde astor brechal asi 20 metrov. ◄ reagovať

off Solirov, 25.10.2010 o 8:30

prispejem aj ja - spolocna polovacka, postrielany diviak a bral si to priamo na mna. pri to m cvakal a cvakal videl som mu az do zaludka.. ked bol asi meter a pol odo mna som zakrical, efekt ziadny tak som sa len chytil stromu vedla mna a vyhodil nohy.. (pusku som vtedy este nemal). povedal by som ze neslo o vysloveny utok, jednoducho som stal v ceste.. druhy pripad - v pohone som strielal na prasa, to som chybil, postrielal bachynu o kus dalej v krikoch o ktorej som nevedel a uz bolo zle.. vybrala sa priamo na mna, fucala, grulila (ani sa nedivim, dost sopm ju tou ranou nasral - mala to vzadu pri chrbtici co bolo asi moje jedine stastie lebo ju to spomalilo). pockal som si kym pride az ku mne nech to je na istotu a zrazu - miesto rany len cvak - v tom adrenaline som si zabudol ratat pocet vystrelov.. a potom uz si len pamatam kriky a cernicie a sipy ako sa mi mihaju pred ocami.. tak som pelasil.. a svina za mnou. nastastie sa jej nechcelo pokracovat mimo hustiny, na kraji sa otocila a kus sa vratila spat.. tak som doladoval flintu, vydychal sa a siel za nou.. dostrelna rana nebola problem. ale kolena sa mi triasli este hodnu chvilu potom.. bola to 90 kg svina a mrzi ma to dodnes. A este jedna prihoda kolegu polovnika - spolocna polovacka - na stande strielal na prasa, postrielal a to sa riadne napaprcene vybralo rovno nanho. naboje mal vo vacku na ramene, flinta prazdna.. este ze ma dva metre.. preskocil prasa, kus pobehol otocil sa.. prasa za nim.. opat ho preskocil a zas pobehol.. toto sa opakovalo kym sa snazil vytiahnut naboje.. nakoniec odtrhol cele vrecko, jeden naboj zachytil ostatne sa mu vysypali do snehu, supol do hlavne a dostrelil.. zadychany bol paradne.. :) mala potvora ale nebolo musvsetko jedno. :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off stopar, 22.11.2009 o 14:40

Pre diskusiu som vybral publikované údaje o nebezpečnom správaní diviačej zveri, ktoré nájdete v článkoch s rovnakým názvom. Napíšte ak sú vaše stretnutia s touto zverou vhodné k doplneniu, alebo k upresneniu publikovaných údajov. ◄ reagovať

off klenovec, 22.11.2009 o 21:04

Stopar, pozri moje fotky, a viac ti pisat nemusim. ◄ reagovať

off stopar, 1.12.2009 o 14:44

Výborne si to zdokumentoval, ale ako k tomu došlo už len fotka nepovie a to by som chcel prediskutovať, lebo len tak je možno i preventívne sa na to pripraviť, aby každý vedel čo ho čaká, a ako to zvládnuť ak už k tomu príde... ◄ reagovať

off klenovec, 1.12.2009 o 17:46

Skus pozriet komentare k tym fotkam som to tam pisal. A ked tam nebude to co potrebujes tak popiseme. ◄ reagovať

off posed33, 1.12.2009 o 20:07

nerob si stoho hlavu vecia pravdepodobnost je ze ta zrazi auto ako napadne diviak :)) ◄ reagovať

off klenovec, 1.12.2009 o 20:38

Pokial nieje raneny alebo ho nezatlacis do kuta, ako sa vravi tak nema dovod utocit. Vecinou ked prcha s pohonu alebo naspet do pohonu si prebija cestu a je mu jedno vtedy ze tam stojis alebo nie, proste ta odstrci a pritom sa moze stat ze ta nacne zbranami. Ale vecinou to robi stara svina alebo stary kanec ktori uz za tie roky pozna co ho moze cakat ked ho vyhanaju honci s pelechu. Ten vecinou sa snazi prebit do zadu ako do predu. A vtedy sa to stava. Tak sa to stalo aj teraz na tej polovacke na drobnu co sme robili. Ten kanec nemal ani nahodou tri roky , bol stary kanec ktori pozna spolocne polovacky aj ked spolocne na diviaky nerobime. V predu citil strelcov a bolo tam riedko ziadne hustiny a tam on nemal v plane ist. Len nepochopim preco isiel prave okolo toho honca ked on od strachu krical, preco sa mu nevyhol ked ho pocul. Zeby citil ten strach s neho? ◄ reagovať

off batuska, 1.12.2009 o 21:47

Pocas spolocnych polovaciek byva zver vystresovana a nedokaze urcit z ktorej strany je to nebezpecenstvo najvacsie. Honci iduci v rojnici robia lomoz, pokrikuju, z opacnej strany zver citi ine nebezpecenstvo, vsade je pre nu mnozstvo nebezpecnych pachov a ak sa dostane do uzkych jej spravanie je nepredvidatelne....z naseho pohladu je to utok, ale z pohladu napr. diviaka je to len obrana. Na spolocnych polovackach som bol svedkom, ako sa proti honcovi rozbehla srna...ak by neuskocil on, doslo by k celnej zrazke. Videl som lan, ktora pri skoku ponad honca ho kopla tak, ze mal este dva tyzne modrinu na pleci, mna prevalcovali, nastastie iba prasiatka, ktore po strelbe zbesilo utekali hustinou, ktorou som sa predieral i ja, minuly rok moj kamarat - polovnik riskoval zivot pre zachranu svojho psika, ktoreho postreleny diviak tazko zranil...diviak zautocil i na neho a vdaka svojej duchapritomnosti sa dokazal jeho utokom vyhnut.....takychto a podobnych prihod sa odohra pri spolocnych plovackach asi velmi vela, ale nikdy nie je umyslom zveri utocit na cloveka...snazi sa iba zachranit...pre nas moze byt toto spravanie nebezpecne a v niektorych pripadoch i smrtelne, ale raneny alebo stvany diviak v pohone sa snazi iba zachranit si svoj zivot a nehladi na prostriedky ako to dosiahne...ale myslim, ze to riziko si asi vsetci uvedomuju ale nikto si ho nechce pripustit....tak ako ked sadnete do auta a nepocitate s tym, ze o chvilu havarujete.... ◄ reagovať

off Edu, 1.12.2009 o 21:49

Normálne spravanie diviačej zveri nijako neohrozuje človeka . Ani diviačica fukajuca na človeka nie . ◄ reagovať

off batuska, 2.12.2009 o 12:25

tak tak....muflonka hvizde a diviacica fukne....je to signal k uteku a nie k utoku :-) ◄ reagovať

off Edu, 2.12.2009 o 13:00

Samozrejme že sa stane nejaký kontakt ale je to absolútne neštandartné spravanie sa . Okrem toho si treba uvedomiť ,že diviačica nemá kly čiže môže maximálne pohrýzť . Diviak nikdy na človeka neutočí iba sa bráni . Kto by sa dostal k mláďatám napríklad sovy dlhochvostej utok je istý takmer na 100% jeden fotograf pri takomto útoku prišiel o oko . Podobne je to i pri medveďoch . Mnoho ľudí si myslí ,že keď stretne medvedicu a mlaďatá medvedica zautočí to je samozrejme uplná hlúposť . Približne raz do roka sa stane nevysvetliteľná situacia kedy medveď poškriabe človeka . Treba si však uvedomiť ,že na Slovensku medveď ešte nikdy človeka nezabil . Stretov z medveďom je na Slovensku dennodenne stovky možno tisíce do roka možno statisíce . Niekedy sa stane že medveď je tak vystrašený že v amoku tresne človeka a beží rýchlo preč . Inak sa to ani totiž nedá vysvetliť . Podobné je to u totálne plachého diviaka ktorý sa človeka panicky bojí . Dokonca si dovolím tvrdiť ,že z našej zveri poľovnej sa diviak človeka bojí asi najviacej . ◄ reagovať

off klenovec, 2.12.2009 o 21:01

Presne tak je to, jediny rozdiel je u poranenej zveri a hlavne u diviaka vtedy mozeme hovorit uz o utoku. Len sa tomu netreba cudovat lebo v prvom rade sme na zver utocili mi ze sme ho postrielali. ◄ reagovať

off stopar, 6.12.2009 o 12:06

Súbor štyroch fotografií dobre dokumentuje následky stretnutia staršieho kanca, ako píšeš, i miesto poranenia honca s čiste tržnou ranou, ktorú mu bežiaci kanec uštedril, keď prchal z pohonu, čomu všetko nasvedčuje...takže útok - či obrana, alebo jedno i druhé? ◄ reagovať

off batuska, 7.12.2009 o 10:54

Zver utoci iba v jednom pripade – ak si potrebuje ulovit korist ( utoky velkych seliem – lev, tiger a pod. na cloveka boli utokmi preto, lebo povazovali cloveka za svoju korist ). V kazdom inom pripade ide o obranu - uzemia, mladat, zivota alebo cohokolvek ineho. Samozrejme najlepsia obrana je utok, ale u zvierat je obranny utok az na poslednom mieste, ked uz zlyhaju vsetky ostatne formy zachrany a obranny utok je vzdy niecim vyprovokovany, ci uz prekrocenim unikovej zony, ohrozenim mladat, poranenim zvierata, stresom, zranenim, zatlacenim do kuta, narusenim uzemia a pod. Preto nemozeme hovorit o utoku i ked nam sa to ako utok javi a vlastne nejde ani o nebezpecne spravanie zveri, ale castokrat o nezodpovedne spravanie cloveka.... ◄ reagovať

off jelen93, 2.1.2010 o 15:34

z diviakmi no to som este nezazil.ale viem to ze taky diviak vi dobre porehanat ked je postreleny ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2010 o 15:51

jelen93 to aj svokra :) ◄ reagovať

off jelen93, 2.1.2010 o 20:44

ved aj ta ale ja ju este nastastie nemam :D ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2010 o 20:48

Nj jelen93 tak potom presne mier lebo keď je postrelená môže byť nebezpečná ! Určite viac ako diviak . ◄ reagovať

off jelen93, 2.1.2010 o 21:33

no podla toho čo zobere do ruky ak vechet tak nic ale ak sa jej dostane do ruky daaky noz z 15cm dlho cepelou ◄ reagovať

off FLATretriver, 2.1.2010 o 21:53

mna na štefanskej dobre prehnala diviačica v pohode cez malinčie taky som bol doškriabany až no. nuž som strielal v sebeobrane ◄ reagovať

off jelen93, 3.1.2010 o 15:41

a trefil si ju?? ci dovzduchu si sitrelal ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2010 o 15:52

načo by si trafené triafal znova ? :) ◄ reagovať

off jelen93, 3.1.2010 o 19:49

no tak ked bezi za tebou a chce s tebou robyt poriadky.ti by si strelal do vzduchu ci do nej?a ked ide nastarta za tebov nwm ci by ustupila keby si strelal do vzduchu ak by si stihol:D ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2010 o 19:52

jelen93 ja našťastie svokru nemám :)))
Do ľudí som ešte nestrielal :) Ale je svokra vôbec človek ? :) ◄ reagovať

off FLATretriver, 3.1.2010 o 20:19

jelen93,,, hej trafil som ju pod komoru s jednotnou strelou a padla,,,,, ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2010 o 20:45

FLATretriver mylíš kuchyňu? ◄ reagovať

off FLATretriver, 3.1.2010 o 20:49

he jasne , ,,, ale ne važnee viete ako mi lepilo ? ◄ reagovať

off Edu, 3.1.2010 o 22:11

čo? FLATretriver ◄ reagovať

off FLATretriver, 4.1.2010 o 11:20

no v gatiach Edu ◄ reagovať

off jelen93, 4.1.2010 o 12:06

to si viem predstavit tak lepilo ako keby si utekal pred svokrou :D ◄ reagovať

off FLATretriver, 4.1.2010 o 12:38

svokru nemam a ani necem ešte ◄ reagovať

off jelen93, 4.1.2010 o 13:36

ani ja ibaj dobre ne?? nemusis minat patrony naviac ◄ reagovať

off FLATretriver, 4.1.2010 o 14:05

,no nie tak, ale nie je to sranda ked ta nahana, to aby si mal dobru opakačku ◄ reagovať

off jelen93, 4.1.2010 o 17:49

vsak na svokru ti treba automat zobrat inak neutečies ona ta aj po stopach najde ◄ reagovať

off FLATretriver, 4.1.2010 o 18:46

čo svokra nech je svokrov,, teba uz nahanal diviak? ◄ reagovať

off jelen93, 4.1.2010 o 19:00

ne ale moc odlisne to neni do svokry obidvoje ta moze dotrhat aj zabyt ◄ reagovať

off FLATretriver, 4.1.2010 o 19:02

no hej a v hore si bol alebo si len tuna na nete,, hybaj hladat diviakov ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 100 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM