Heming hunting
dnes je pondelok,  29. apríl 2024,  meniny má Lea,  spln: 24. apríl 2024,  dnes východ slnka: 04:32,  dnes západ slnka: 18:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Preparovanie -výroba kože zveri - diskusia

autor: správca admin
pridané: 12.2.2015 18:53

Preparovanie zveri, výroba kože, starostlivosť o preparáty vaše rady, skúsenosti, postrehy a všetko okolo preparátorstva.

počet zobrazení: 19 316
počet hlasov: 2
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-68 z 68 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off drakis, 14.6.2012 o 10:40

Asi to bude jedina moznost. Ja som skor hladal nejaky kurz, kde by som sa naucil ako na to, ake pripravky pouzit, atd. Tak ma zaujimalo ci sa nieco take vobec organizuje. Ale dik skusim najst niekoho v okoli. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off sipoo, 14.6.2012 o 0:51

Ja som chodil jednému ktorému sme aj s kamarátom dávali preparovať vtáky a po čase som ho požiadal či ma to nenaučí.Povedal že bez problémou.Už to síce nerobím ale premýšlal som že sa ktomu vrátim.Takže najskor sa to naučíš asi touto cestou.Na internete to asi nebude a ked ano tak nožno iba okrajajovo potrebuješ niekoho kto ti to ukáže v praxi.Ešte chcem podotknúť učil som sa iba pernatú zver. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off drakis, 13.6.2012 o 16:28

Preparovanie -

Zdravim, celkom ma zaujima preparovanie zvery. Skusal som najst na internete, ci sa na to robia nejake kurzy, bohuzial neuspesne. Je najaka moznost, kde by sa to dalo naucit? Vopred diky za reakcie.

◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off RelPel, 19.4.2012 o 21:22

Treba spraviť viac kvasiacej zmesi ak by to náhodou bolo treba pridať. Zvyčajne to tak je, že je dobre trochu pridať ak sa Vám zdá, že je tam málo. Ale nie čerstvý šrot, ten by spomalil kvasenie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off piok, 25.2.2012 o 18:10

NEPACHAJ...VYVETRA ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lrentka, 25.2.2012 o 18:08

Spýtaj sa preprátora. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lukas007, 25.2.2012 o 9:56

zápach vypracovanej kože -

viete mi poradiť, ako odstrániť alebo prekryť zápach (pravdepodobne po chcemikáliách) vypracovanej kože...práve som od preparátora obdržal moju líšku a smrdí to...poraďte prosím, ďakujem

◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off janco663, 12.1.2012 o 18:11

Kožešiny posypané na masové straně směsí ječného nebo pšeničného šrotu se složí nebo srolují do ruličky, naskládají do kádě a zalijí vodou. Kvašení trvá 10 až 16 dní, podle počasí. Kožky se musely překládat poprvé po 24 hodinách, pak dvakrát až třikrát denně. Pokaždé bylo kožku nutno složit jinak, aby se kvašení proběhlo rovnoměrně Neviete prosím vás ,či vždycky keď sa koža musí inak zložiť,aby kvasenie prebehlo rovnomerne,či sa má nasypaŤ na ňu aj nový šrot? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 23.11.2010 o 23:42

Diviaka treba nejako uplne inak činiť ako ine kože . Preto sú špecialisti na diviaky . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off RelPel, 12.10.2010 o 19:15

S diviačou kožou ani kožou z prasaťa absolútne nemám skúsenosti - ešte sa mi do rúk nedostala, počul som ale, že je maximálne nevhodná na výrobu usne (odchlpená koža), lebo má vraj veľmi poprerastané tie štetiny. Solenie som si vôbec neobľúbil a ani ho nepoužívam, príde mi lepšie kožu natiahnuť do rámu a nechať uschnúť. Na každej koži sa mi to doposiaľ osvedčilo - od tenkej kozej koži a ovčej cez kožu z vysokej až po kožu z kravy. Čo vidíte v solení ako výhodu? Ohľadom sťahovania, ja osobne sťahovať neviem, to čo som písal som počul a videl. Videl som sťahovať všetko možné a raz dokonca aj veľkého diviaka bez použitia noža - iba palicou a tupým nožom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off bleskj, 12.10.2010 o 13:52

Určite by šlo aj to, ale bez použitia noža určite nie. Podľa toho čo si tu popísal určite máš nejaké skúsenosti z činením. Ale pripadá mi že o diviačej koži si zatiaľ len počul. Určite z prasiatka alebo ešte lanštiaka by to šlo. Ale z kanca určite ne. A tak isto aj ošetrenie surovej kože. Niektoré treba ako si napísal natiahnuť, ale niektoré je lepšie dobre nasoliť a poskladať ako napr. diviačiu a uložiť v chlade. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off RelPel, 12.10.2010 o 13:29

Dá sa to. Koža by mala ísť pekne dole bez noža. Pokiaľ to v niektorých častiach nejde, alebo sťahujete diviaka, či niečo náročnejšie (hrozí pretrhnutie - koza...), treba si pomôcť tupým nožom a palicou. Tupý nôž je taký, že keď ním potiahnete po koži alebo mäse, tak no neporeže (môže to byť silno otupený nôž na rezanie). Takýmto nožom treba kožu zo zvieraťa akoby oškrabávať - nie rezať, ale priložiť ten tupý nôž vodorovne ku koži (ak sťahujete zavesené zviera) a krátkymi ťahmi oškrabávať kožu dole. Ďalšou pomôckou je drevená palica. Kožu treba natiahnuť do v mieste, kde by ste normálne použili nôž treba búchať palicou. Koža sa nepoškodí a oddelí sa od mäsa. Tu by som sa chcel opýtať vás skúsených poľovníkov otázočku. Keď pracujem s kožou, vždy na mäsovej strane zostane po sťahovaní jedna hrubšia blana, na ktorej je niekedy loj, pri neodbornom sťahovaní aj mäso. Nedala by sa táto blana nechať na zvierati? Nepoškodilo by sa mäso, zostal by aj loj a koža by bola jednoduchšia na spracovanie. Samozrejme by to dalo asi oveľa viac roboty. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kurt, 12.10.2010 o 7:14

Ako sa sťahuje koža z diviaka bez noža? Resp. pri dospelej vysokej tiež je potrebné občas si pomôcť nožom. Všetko menšie od vysokej sa samozrejme dá aj bez noža, príp. s malou pomocou noža. Ale toho diviaka si fakt neviem predstaviť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off RelPel, 7.10.2010 o 17:40

Práca s kožou -

Vopred upozorňujem, že niesom poľovník, na to som ešte mladý. Túto diskusiu vytváram kvôli môjmu zhrozeniu pri čítaní jednej diskusie na tomto webe, diskusia bola o tom ako uchovať trofej - kožu. dostal som sa sem úplne náhodne a dúfam, že niekomu pomôžem.

Ja osobne pracujem s kožami, vlastne som nedávno začal a vyskúšal si a do úspešného konca spravil niekoľko druhov činenia koží a kožušín.

Poznám dve základne chyby, s ktorými sa stretám pri hľadaní kvalitnej kože:

1. Koža je poškodená porezaním na mäsovej strane, čo je častá chyba pri sťahovaní divokej zvere. Zo skúsenosti viem, že väčšina poľovníkov (nie všetci) sťahujú lovnú zver pomocou noža. Nôž by mal byť použitý iba rozrezaní brucha, krku a nôh. Kvalitne stiahnutá koža nemôže mať v sebe žiadne zárezy. Áno dá sa to spraviť bez noža.

2. Koža je po stiahnutí stočená a zabalená do igelitového vrecka alebo tašky. Toto je druhá veľmi veľká chyba, ak chcete s kožou pracovať a nemáte práve čas musíte ju vysušiť - najlepšie nabiť na dvere (dosky...) klincami mäsovou stranou navrch aby bola koža napnutá a aby mohol aj popod ňu prúdiť vzduch.

Prejdem k čineniu. Činení je niekoľko typov, myslím prírodne činenie, činenie používané v histórii a to:

1. Čienie trieslovinami - týmto sa nebudem nejak zaoberať pretože sa týmto typom sa nedajú činiť kožušiny, ale iba holé odchlpené kože. Je to činenie výluhom z kôry stromov, hlavne dubu, smreku, vŕby alebo brezy. Trvá podľa hrúbky kože od cca 4 do18 mesiacov (tých 18 pri činení kravy)

2. Činenia tukom - tiež to nie je veľmi vhodné na kožušiny. Ide o vpravenie tuku medzi kolagenové vlákna kože, nahradenie vody v koži.

3. Činenie mozgom (indiánske činenie) - tiež menej vhodné na kožušiny. Je to takmer to isté ako činenie tukom, namiesto tuku sa ale používa mozog.

4. Činenie kamencom - dá sa použiť aj na kožušiny. Nefarbí vlasy, koža bude po vyčinení biela a mäkká. Činenie kamencom (síran draselno-hlinitý) je veľmi jednoduché a prakticky sa tam asi ani nedá spraviť chyba.

5. Činenie zákvasom - vhodné pre kožušinu. Koža alebo kožušina sa činí zákvasom vytvoreným z múky a otrub. Koža je tiež biela a vlas sa nezafarbí.

6. Činenie kyselinou - tiež vhodné na kožušinu. Je to obdoba činenia zákvasom, ale trochu priemyselnejšia forma. Treba dávať pozor na to, aby sa koža alebo kožušina neprekvasila príliš.

Všetky tri postupy vhodné pre kožušinu nie sú časovo náročné a trvajú od cca 2 do 14 dní.

Kožu treba po vyčinení mäkčiť a mazať.

Ak som vás zaujal, napíšte mi na mail (sulak111@gmail.com) a môžem vám pomôcť. Poprípade som ochotný spraviť výmenný obchod, za nejaké surové kože spravím zadarmo trofej.

◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 23.7.2009 o 23:02

Miia treba na to trocha pohľadu nie len rutinu a návod . Tak ako fotka,film a preparát potrebuje dušu . Tú musíš vdýchnuť Ty aby preparát žil . Ako má človek otras usmev po botulotoxíne tak i zver vtačik zle vypreparovaný bude len mrtvolou): Mám kamarata Stanka Harvančíka zopar krát sme spolu fotili najmä v Nemecku . Jeho preparáty sa mne páčia . Majú dôraz na výraz zveri alebo vtáctva a to je najdôležitejšie . Aby boli ako živé. Tvoj záujem ma priam fascinoval a ženský jemný pohľad na faunu bude určite veľkým prínosom v preparátorstve . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off fikus, 20.7.2009 o 13:48

ja preparujem, mámto ako záľubu taký relax, no z 10, čo to chcú veľmi veľmi vedieť zostane pri tom len jeden. Chce to veľa skúšania a ked si mať dobrý preparát tak ak sa tomu budeš venovať aktívne tak možno po 2 - 3 rokoch sa ti to podarí. Dovtedy budeš robiť len vypchaniny. Aj to je asi príčina, prečo to veľa ľudí vzdá. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off cita, 7.7.2009 o 15:24

Najděte si stránky preparátorských firem a pak už to je na domluvě o zaučení. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Miro111, 24.6.2009 o 18:47

Ja mam tieš o to velky zaujem ale neviem od koho sa to mam naučit alebo kde ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off dlbvvp9, 21.5.2009 o 22:53

Ahoj, to niesi sama. Mám u nás chalana, ktorý robí kože a preparuje. Pri otázke výpomoci a postupného zaučenia sa do tejto práce to zobral ako keby som mu chcel konkurovať. Asi sa to dá naučiť behom 2 hodín................... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off palicak, 4.3.2009 o 22:40

no ak vie niekto ten postup a co k tomu treba, tak by to mohol sem napisat. resp. ak to nechce davat tuna, tak by som bol rad, keby mi to poslal na mail- pavol.faltin@zoznam.sk dakujem ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

on pavian, 14.2.2009 o 22:10

chlapci, nie je to také jednoduché ako sa to zdá, keď chcete mať prijateľné výsledky... je v tom kopa driny, potrebuješ dosť priestoru (nádoby na predvyrobenie a vlastné vyrobenie), nejaké náradie, stroje (pásová alebo bubnová brúska) a chemikálie (ktoré napríklad nie je jednoduché zlikvidovať, pokiaľ kože nevypracúvaš trieslom) - sírany hlinito alebo chromito draselné, kyseliny a veľa trpezlivosti... oplatí sa ti to, keď budeš robiť niečo väčšie (jeleň) alebo aspoň 5 líšok, toť moje chabé skúsenosti... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off gabrielSO, 13.2.2009 o 16:20

No,aj ja by som uvítal ten postup,voľakedy sa dala kúpiť cela súprava na výrobu koži aj s technolog.postupom výroby ,lenže akosi to aspoň u mňa nefungovalo,takže ak vieš korky ako sa to robí verím že aj viacerí to uvítajú. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Rado2404, 12.2.2009 o 22:49

a co keby si to napisal tu? korky ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pepala, 12.2.2009 o 14:56

korky bol by som velmi rad keby si col taky dobry a poslal mi postup vypracovania a pripravky na mail cecho3@centrum.sk
Dik ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

on brigo, 9.2.2009 o 22:30

uz som zohnal..dakujem..ale v blizkej buducnosti sa to idem naucit a budem mat pokoj...takže z radostou privítam tvoju radu..mail: miroslav.brigant@post.sk....dakujem! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off korky, 9.2.2009 o 19:32

Ak byvaš v rod dome a mas trochu zručnosti vypracuješ si to aj sam ak chceš zašlem ti postup prace lovu zdar . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

on brigo, 17.1.2009 o 14:59

Vypracovanie kože.. - vie mi niekto poradit pripadne dat kontakt(s dovolenim danej osoby)na niekoho kto v blízkom okoli Považskej Bystrice vypracúva kože?hlavne z líšky...dakujem ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Miia, 8.1.2009 o 17:03

preparátorstvo - Dobrý deň alebo ahojte???:D:D:D:D

Volám sa Michala a strašne moc by som sa chcela naučit umeniu preparátorstva ale neviem kde, poradíte mi niekto??? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 41-68 z 68 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM