Mateso No ako by som sa pridal do debaty aj ja ....? "Líška je síce škodá ale je to nádherný a chytrý tvor a určite si od nás zaslúži uctu a nie dlhé a mučivé utrpenie. Keď som bol mladý a začínal som, tak som aj ja súťažne dral 22lr a strieľal aj líšky, mačky škodnú. Ak chceš strieľať líšky či na krmive či vábením stále sa to bude lámať na vzdialeností. Áno zo začiatku som si aj ja počkal na vhodný okamih a vzdialenosť do 50m a všetko to fungovalo. Na súťaže som používal 22lr RWS R100 ale na líšky to nebolo dobré. Strela síce veľmi presná ale olovo mäkké a niekedy po zásahu lopatky nebol priestrel a líška dobehla a farba žiadna. Začal som používať Velocitor CCI, tu už hneď podľa zvuku počuješ že to je rýchlejšie ale nebol som spokojný s presnosťou, kúpil som remington Yellow jackt HP fungovalo to super ak si dodržal zásadu 50m a trafil si lopatky, každý zásah musí byť presný do veľkosti pomaranča do miest kde sa nachádza srdce, akonáhle ti zásah ušiel za bránicu tak nasledovalo zvreštanie a odbeh ,dlhé trápenie líšky a dohladavať líšku bez psa po 22lr každý kto to už skúšal vie že to je skoro nemožné žiadna farba, bez snehu je to o šťastí a nájdeš ju len keď na ňu náhodne stúpiš. Takto som nastrieľal pár líšok. Každy kto poluje na líšky vie že na 50m ti líška síce príde ale častejšie je to na 100m a viac hlavne keď je to v zimnej sezóne a už sa na ne poluje intenzívnejšie. Ty chceš strieľať aj na 100m síce s 22lr sa na tu vzdialenosť líška dá zasiahnuť ale .... stalo sa mi že som líšku strelil na 93m tesne za lopatku líška značila zásah výskokom a dobehla do jarku. Keďže bol čerstvý prašan a 11h tak som za ňou šiel. Líška vošla do lesa a zľahla, tam som ju zodvihol ale nestihol dostreliť a potom to začalo. Dohladavka bola dlhá 2km a trvala do 17h kým som ju doslova uštval a dostrelil. Pri draní som zistil že prva rana zasiahla oba pľúcne laloky, ale len hladkým priestrelom. V plúcach nenastal pneumotorax a dokonca nenastalo ani krvácanie. Strela síce mala dostatočnú energiu k priestrelu ale nespôsobila žiadne väčšie poškodenie ani žiadnu primarnu dutiny bol tam len priestrel. Od tej doby som s 22lr strielal líšky len na hlavu a bolo mi jedno či to bolo na 20m alebo na 100m naučil som sa to riešiť takto. Nemám rád keď zver trpí! Teraz sa vrátim k tvojej otázke či si máš kúpiť 22lr na líšky, ja som na ne s tým poloval, ale mal som nastrieľannu prvú výkonnostnú triedu ak chceš strieľať takto tak ok ale moja rada je "NEKUPUJ 22lr" Líšky budú chodiť okolo teba na 100m a budeš len nadávať a keď strelíš postrielaš a nedohĺadáš bude ťa to mrzieť. Kúp si minimalne 22hornet alebo 223r veď teraz je veľa streliva ktoré kožu líšky nepoškodí. Toto sú moje skúsenosti čo si s nich zoberieš k srdcu je na tebe. Záleží či sa chceš poučiť na chybách druhých alebo budeš chyby robit sám . Želám všetkým veľa šťastia do sezóny 2018 a nech často počujete úprimne lovu zdar.
Mateso No ako by som sa pridal do debaty aj ja ....? "Líška je síce škodá ale je to nádherný a chytrý tvor a určite si od nás zaslúži uctu a nie dlhé a mučivé utrpenie. Keď som bol mladý a začínal som, tak som aj ja súťažne dral 22lr a strieľal aj líšky, mačky škodnú. Ak chceš strieľať líšky či na krmive či vábením stále sa to bude lámať na vzdialeností. Áno zo začiatku som si aj ja počkal na vhodný okamih a vzdialenosť do 50m a všetko to fungovalo. Na súťaže som používal 22lr RWS R100 ale na líšky to nebolo dobré. Strela síce veľmi presná ale olovo mäkké a niekedy po zásahu lopatky nebol priestrel a líška dobehla a farba žiadna. Začal som používať Velocitor CCI, tu už hneď podľa zvuku počuješ že to je rýchlejšie ale nebol som spokojný s presnosťou, kúpil som remington Yellow jackt HP fungovalo to super ak si dodržal zásadu 50m a trafil si lopatky, každý zásah musí byť presný do veľkosti pomaranča do miest kde sa nachádza srdce, akonáhle ti zásah ušiel za bránicu tak nasledovalo zvreštanie a odbeh ,dlhé trápenie líšky a dohladavať líšku bez psa po 22lr každý kto to už skúšal vie že to je skoro nemožné žiadna farba, bez snehu je to o šťastí a nájdeš ju len keď na ňu náhodne stúpiš. Takto som nastrieľal pár líšok. Každy kto poluje na líšky vie že na 50m ti líška síce príde ale častejšie je to na 100m a viac hlavne keď je to v zimnej sezóne a už sa na ne poluje intenzívnejšie. Ty chceš strieľať aj na 100m síce s 22lr sa na tu vzdialenosť líška dá zasiahnuť ale .... stalo sa mi že som líšku strelil na 93m tesne za lopatku líška značila zásah výskokom a dobehla do jarku. Keďže bol čerstvý prašan a 11h tak som za ňou šiel. Líška vošla do lesa a zľahla, tam som ju zodvihol ale nestihol dostreliť a potom to začalo. Dohladavka bola dlhá 2km a trvala do 17h kým som ju doslova uštval a dostrelil. Pri draní som zistil že prva rana zasiahla oba pľúcne laloky, ale len hladkým priestrelom. V plúcach nenastal pneumotorax a dokonca nenastalo ani krvácanie. Strela síce mala dostatočnú energiu k priestrelu ale nespôsobila žiadne väčšie poškodenie ani žiadnu primarnu dutiny bol tam len priestrel. Od tej doby som s 22lr strielal líšky len na hlavu a bolo mi jedno či to bolo na 20m alebo na 100m naučil som sa to riešiť takto. Nemám rád keď zver trpí! Teraz sa vrátim k tvojej otázke či si máš kúpiť 22lr na líšky, ja som na ne s tým poloval, ale mal som nastrieľannu prvú výkonnostnú triedu ak chceš strieľať takto tak ok ale moja rada je "NEKUPUJ 22lr" Líšky budú chodiť okolo teba na 100m a budeš len nadávať a keď strelíš postrielaš a nedohĺadáš bude ťa to mrzieť. Kúp si minimalne 22hornet alebo 223r veď teraz je veľa streliva ktoré kožu líšky nepoškodí. Toto sú moje skúsenosti čo si s nich zoberieš k srdcu je na tebe. Záleží či sa chceš poučiť na chybách druhých alebo budeš chyby robit sám . Želám všetkým veľa šťastia do sezóny 2018 a nech často počujete úprimne lovu zdar. ◄ reagovať
Nakoľko som dostal pár otázok v SP tak na nich odpoviem v tomto vlákne a Mateso snáď si v nich nájdeš aj niečo pre seba. Otázka znela či 22lr alebo brokovnicu na líšky? Odpoveď však nieje taká jednoznačná a jednoduchá. Mám guĺobrok ktorý nosím rád cítim sa s ním ako ozaj poľovník a nie len ako strelec ale to je len moja profi deformácia a paranoja. Gulobrok nemá úplne TOP krytie ale mám odskúšané strelivo S&B mini magnum 42,5 v 12ke. Ale a prečo píšem ale lebo je to pre strelca ktorý vie odhadnúť vzdialenosť super na vnadisku kde to máš zamerané, návnada 30m a streľba super do 45m ale akonáhle to neodhadneš a prepískneš vzdialenosť tak prúser. Vieš sústrel borokov si môžeš odskúšať ale stále poviem že ich dopad a krytie len odhadujem. Viem že ak dám krížik na lopatku líšky na 35m tak úlovok by mal byť istý prečo zasa píšem mal? Lebo stalo sa mi že sedím na vysokom posede a líška prišla ku mne bokom , počkal som si odhadol som vzdialenosť do 40m postavenie bokom, krížik na lopatku proste ideál. Potiaahnem padla rána líška výskok a behom preč. Na snehu som prekrokval kde stála bolo to 45m , vytrhnutá srsť okolie obsypané od brokov pár kvapiek a všetko. Zásahom som si bol istý ale líška ani po 200m nikde volám kamaráta či nemá čas, na nástal nasadený jazvečík ktory nas viedlo krkahájami až kým sme neprišli k zhasnutej líške. Radosť bola veľká ale aj sklamanie podla GPS sme prešli od nastrelu k líšké 690m čo je dosť veľa a bez psíka by som ju nedohľadal. Pri draní som zistil že bola zasiahnutá 7 brokmi a s toho 3 boli cez pľúca jeden v krku jeden dokonca zlomil prednú nohu 1 brok zasiahol na mäkko a jeden bol v stehne. Taketo poranenie a pritom tak dlhý odbeh, tu nastáva otázka prečo viac brokov nezasiahlo líšku keď som mal tak dobre zamierané? Taķ že ako ju tie broky tak mohli obletieť, tu je príklad že pri výstrel a s brokovnice zásah brokov len predpokladaš a pre dopad brokov zohráva úlohu vzdialenosť ale aj uhol s akého strieľaš ( ktovie ako by to bolo dopadlo ak by som strieľal zo zeme nie s vysokého posedu) a potrebuješ k tomu aj šťastie ale stalo sa mi že ma nabehla líška tak blízko a v takej rýchlosti poprípade v hustejsej tráva kríkoch že s guĺou by som to ani neskušal a broky ju zotli ;) k poškodeniu kože po borokoch je škoda slov ešte sa mi nestalo aby bola koža po brokovom výstrele nepoužiteľná! . K výstrelom s 22lr som sa vyjadril uz minule a nebudem sa opakovať, vieš ja mám rád jeden cieľ a jednu ranu. Potom to je len o tebe a o tvojej šikovnosti tu už sa nehrá na šťastie či tie broky trafia alebo nie, to ak dokonale natrenujes a nie si zbrklí tak ... Vieš ak si zoberiem svoju 223r dam do nej strelu Vmax je mi uplne jedno kde sa mi tá líška postaví či je to na 20m alebo na 500m a v niektorych prípadoch aj ďaleko viac a ak zasiahne komoru ešte nikdy po tejto strele nenastal odbeh, volám to vypínač dokonca aj keď trafíš na mäkko . A poškodenie kožušiny od Vmax ak zasiahne lopatkove kosti tak je tam len vstrel a málokedy prejde na druhú stranu dajaká črepina, ale orgány to doslova exploduje vo vnútri je to veľmi rýchlá smrť bez trapenia , ak zasiahneš na mäkko moze sa stat hlavne pri liščatach ktore maju kožu tenkú že ten hydrotlak ju roztrhne ale nič čo by dobrý garbiar nezvládol. Dúfam že tým čo maly dilemu tak ste si v tomto komente našli odpoveď, keď nie opýtajte sa určite sa nájde niekto čo vám adekvátne odpovie. S pozdravom lovuzdar ◄ reagovať
Loviť líšky malorážkou nad tým ani nerozmýšľaj. Nevidím v tom ani jednu výhodu a je to zbytočná strata času. Strata času preto, lebo ak ti príde líška na 80 metrov môžeš na ňu iba pozerať. Vynikajúci kaliber na lov líšok je 223 alebo 222 rem. Sú presné a smrteľné aj na veľké vzdialenosti. Pri vhodne zvolenom strelive je aj poškodenie kožušiny minimálne. Pri love na kratšiu vzdialenosť by som skôr ako malorážku uprednostnil brokovnicu. Čiže pre mňa je malorážka výborná na strelnicu ale na líšky nie. ◄ reagovať
Mateso ja som odpoľoval väčšinu líšok ZH 7x65R/12 a obliekol som do kožuchov celú rodinu. Na kožuchy šli len kožky líšok strelených brokom. Kožušníci nemajú radi ak je líška strelená guľou. Akoukoľvek! Brokové dierky nevadia!!! Bez ohľadu na počet!!! Starý pán čo mi šil kožuchy vysvetľoval, že v okolí dierky po guli je štruktúra kože tak narušená, že ju musí vyrezať, niekoľko krát zväčšiť a potom zašiť. Inak by sa mohla koža pri naťahovaní a šití roztrhnúť. A je pri tom jedno či je to kaliber 22 Hornet, 222Rem. alebo 7x64. Čím rýchlejšia guľa tým horšie. Ak vábiš, brokovnica je pri dobrom výbere streliva pre ďalšie zužitkovanie kožušín to naj. Malokalibrovka je oveľa obmedzenejšia. Broku nevadia ani drobné prekážky ako suchá tráva alebo drobné konáriky. Ostatné ti už vysvetlili kolegovia. Ak chceš líšky loviť iba ako tlmenie škodnej alebo prevenciu pred AMO a vláčiť ich na veterinu, používaj kľudne aj 338 lapua magnum! ◄ reagovať
Pri 22lr je zaklad odhad presny odhad vzdialenosti a dobre nastrelena zbran. Ja pouzivam yellow jackety, deformuju sa do krasneho hribu a ostavaju na druhej strane pod kozou, na kratku vzdialenost do 25 m prestreluju lisky. Dokonca i lisky trafene trochu horsie padaju. Trafena na makko - odbehla 50 m, dalej nevladala, prisiel som k nej a dostrelil na hlavu. Ulovil som nimi lisku i.na 150 m ( samozrejme som mal stastie v odhade kolko nad ) ale pointa je v tom, ze liska zasiahnuta na tuto vzdialenost na komoru padla v ohni... ◄ reagovať
zdravím páni!
ja preferujem "shot from eye to eye"
takže presnosť nado všetko. trebars nejaký mildot kríž
strašne veľa tréningu a hocijaké strelivo čo je dostupné a presné.
mne mod.1 Brno robi na 55m taký rozptyl s Lapua standard plus.(fotka nižšie)
ale treba vedieť koľko nadsadzovať na 80m alebo pod na 30m. strelba len na hlavu.
odpoved na strelivo ti povie puška. čo žere dobre.
◄ reagovať
Zodpovednosť by mala začínať už pri voľbe kalibru t.j. "poŕídit" si alespoň 22 Hornet, 222, 223, atď... 22 WMR človeka "omína" a bude probovať aj na 150-200, či viac metrov na líšku... a keby len na líšku, však... no a to už z kalibru 22 WMR nie je tak celkom o zodpovednosti. P.s- čo "neomína" je dobré (keď boty tlačia, to je zlé). ◄ reagovať
odporucam vyhnut sa s&b 22 lr HV HP. Vid obrazok, rozptyl na 50 metrov zo stojana. Priemer kruhu na terci 7cm. Cci mi idu jednou dierou
◄ reagovať
Ja som teraz dostal Rexky od SB a idu mi jedna vedľa druhej. zabudol som Zbran CZ 455 Varmint Thumbhole 22LR- hlaven-525 mm:-)
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od mates1, 12.10.2020 o 10:16 :
Ja strielam ľavou aj pravou rukou a zistil som že z ľahu opora-bipod rýchlejšie prebijem a pritom nepustím cieľ z optiky a ukazovák ľavej ruky zo spúšte ak mám záver na pravej strane. Ale ak nechceš prebíjať pravou, netreba hľadať a vymýšľať teplú vodu bratia česi to majú zamknuté a vyrábajú ozaj kvalitné železo a robia to aj v LH prevedení napr. cz 455 varmint thumbhole LH 22lr a nieje čo riešiť
◄ reagovať
Jedna zaujimavost. V lete som strelil 4 lisky malorazkou, Velocitorom od CCI cca na 50-70m. Vsetky potrebovali min. 2 rany a vsetky mali komoru na cucky rozflakanu. Minuly tyzden som postrielal na tu istu vzdialenost dve lisky s .223REM, ktore po zasahu padli na zem a po par sekundach vyskocili a usli, ani som ich nedohladal. Strielal som poloplastom SoftPoint od FEDERALU na komoru. Mam pocit ze na taku kratku vzdialenost sa sprava ako celoplast a ranivy ucinok nie je dostatocny. Dnes som vyproboval tak na 350m ale malo som nadsadil takze isla jej pomedzi labky.. ◄ reagovať
jaro7690- uz tu bolo pisane, ze malorazka je sice vynikajuca zbran, no nie vynikajuca na lisky. Je urcena v prvom rade na sportovu strelbu, trening. V polovnictve ma uplatnenie a je idealna pri love vran, strak, sojok a pod., zo seliem najlepsie do velkosti kun, tchorov. ◄ reagovať
Ja mam wmrku v rusovi vyskušal som všetko ale jednoznačne cci maxi magnum 40 greinove,rws zbytocne drahe,federali 3,2 gramove s dutinkou sa chovali ako celoplašte lišky po komorovych ranach cez lopatky odbiehali dohladane so psom,hornady vmax 30 greinove po komorovich ranach lisku vypne jak s vypinačom niekedy bez priestrelu ale na to je robena,cci tak isto vypinač pravidelne prestrelene do sto metrou smrtelna kombinacia na skodnu . .. 132 lisok,macka83,jazvec 3 kusy,psy od maleho po vlciaka,nutrie 201kusou . . . .Lovu zdar ◄ reagovať
Mateso to čo píses o brokovnici na líšku naznačuje že o tom nič nevieš.BROK 4,5mm je super,žiadna rostrielana koža,len malé dierky.Ináč 22 Hornet. ◄ reagovať
V minulosti som na líšky poľoval na návnade ,používal som brokovú kozlicu ZH ,do jednej hlavne brok 4,0 a do druhej 4,5 ,Zo 4-kou brokom som mal zásah aj na 70 krokov,tých pár dierok kožušníkovy vôbec nevadilo.Bolo to však vždy večer za zhoršených svetelných podmienok. ◄ reagovať
Mam s 22lr strelených desiatky lišiek. Najviac sa mi osvečilo strelivo remington Yellow Jacket HP. Po komorovéj rané skoro ostala každá v ohni alebo odbehla zo 20 m. Ale treba si uvedomiť že stým môžeš maximálne do sto metrov loviť. ◄ reagovať
Páni každá zbraň má výhody aj nevýhody záleží od skúseností lovca broky sú pomerne istý ulovok len ak je malá vzdialenosť a dostane plný zásah je väčšinou pokazený vlas tzv.rozsekaný ,na remeni tie dierky tak nevadia len ešte je tam to že každá ranka zatečie niekedy to potom je problem vyčesať ,maloražka je dobrá dierka ako klinec len veľa ich ujde aj keď uhynú veľa ich nenajdeš ja mám hornet a je to celkom v pohode aj čo sa poškodenia týka aj lovu keď si neni zbrklý nemajú moc šancu ,ja tie kmotry už nejakych pár rokov aj vyrábam už nejaka 100vka prešla cez ruky a zopár som ich aj ochladil tak toľko odomňa moje skúsenosti,inak na snehu jedna z najkrajších poľovačiek lovu zdar.. ◄ reagovať
bez urazky. ako si prisiel na to ze ta niekto kritizoval a neporadil? Pre istotu som si precital celu diskusiu este raz a okrem Citulika, ktory iba napisal ze ak ze ak vravis ze broky su na nic " brokovnica je zlý napad" tak asi nevies o com hovoris - co si inac sam potrvdil ze nemas skosenosti, tak kazdy poradil ze .22lr nie je na lisky to prave orechove. stale rozpravas o spracovani kozusinky a jej neposkodeni ale stari jagri polovali na lisky ( a casto aj na raticovu) len brokmi a urcite sa spracovavalo viac kozusin ako teraz. Brokovnica je na lisky super ja som pouzival magnumove 4.2 (tusim) ale uz dlhsie ich nepouzivam. zadovazil som si .223 ( bola za dobru cenu keby som sa k nej nedostal asi volim 22-250), inac priemer tej strely je takmer totozny ako tvoja vytuzena .22lr. vykon je samozrejme uplne o niecom inom. a pri dobre zvolenej strele ako je tu nami spominana v max mas kladivo na lisky ( fragmentuje tak ze na vystrele nie je casto nic vidno), a lete vyuzijes aj na srciu - samozrejme po zmene strely, ja pouzivam dvojicu v max a sako gamehead head, puska cz 527, nepotrebujem to ani prestrelovat. ja sam tiez povazujem polovacku na lisky na snehu za naj, tiez vabim a za kumst povazujem dotiahnut lisku tak aby bola na dostrel borokovnice co znamena ze 30- 50 metrov. 50 je uz max. ale casto ma nieco zradilo. Liska je do 100 podstatne smelsia, ako sa zacne priblizovat zradi ju aj male cinknutie putka na zbrani. malokedy ide priamo, casto obchadza a snazi sa chytit vietor. Pri dobre zvolenom kalibry a strele sa da sklbit umenie vabenia aj ista rana tak aby liska netrpela. na zaver znova : ja by som na lisku z 22lr na viac ako 50 metrov nestrielal, na tu vzdialenost mam brokovnicu s podstatne istejsou ranou a ubezpecujem ta ze ziadne zavratne poskodenie kozusiny nebude ◄ reagovať
milanako12 - ešte som nepočul, aby sa pri novej maLORážke sekali stingeri. pozri si komoru ako to v nej vyzerá. celý náboj je vo valcovej komore, nieje tomu tak ako pri gulovniciach! pokial vystrielaž kopu shortiek a nevyčistíš kefou tak ti to pojde samozrejme že ťažko, lebo zaseriež prechodový kužel olovom. mal som CZ 452-2E a islo to bez problémov. mám ZKM mod.1 (rv 1946) a po prekefovaní komory to ide OK. čiže len starostlivosť ◄ reagovať
tak potom sa asi jedná o bežnú vec a to nepodarok, ktorý je v CZ tak známy. samozrejme nepodarok som mal ja, ale akosi mi to vyhovovalo :) ◄ reagovať
iboo ked si taky sveta skuseny vsade si bol vsetko vies a kde si nebol tam sa chystas mal by si vediet ze stinger ma dlhsiu nabojnicu oproti klasike a aj to ze ked zatvaraz zaver zatlacas gulku do hlavne sak si ich doma premeraj a myslim ze nemas 6 rokou a vies ze centimetrovu vec nedas do pol centimetrovej dieri......ja by som len chel vidiet tie tvoje zbrane velmi rad si ich pozriem ◄ reagovať
Aj ja som ich mal len z nudze. Vlastne ich aj mam bo ich nepouzivam. Daj potom vediet co hovoria tie remingtony. Lovu Zdar! ◄ reagovať
Čo sa týka presnosti tej či onej značky streliva 22 LR, rozdiely sú badateľné. Čo sa týka ranivosti a smrtiaceho účinku konkrétne na líšky, výraznejšie rozdiely a najmä účinky u 22 LR pri použití streliva rôznych výrobcov ( vyskúšal som ich myslím 6 ) pri love líšok som nezaznamenal a z dôvodov, že som často dostreĺoval, resp. viac líšok mi postrelených odišlo preč a nedohľadal som ich, urobil som krátky proces. Malorážku som úplne vylúčil pri love líšok. Je to síce vynikajúca zbraň, no nie vynikajúca na líšky. Už 22WMR, ale najmä 22 Hornet, či 222 Rem a ďaľšie je výrazne iná káva pri odlove líšok a tam pomaly netreba riešiť ani strelu, či značku streliva a spravidla ani dostreľovať, či dohľadávať. ◄ reagovať
...CCI VELOCITOR...jedno z naj na trhu. Ja mám len tie njlepšie skúsenosti. ◄ reagovať
vyssia energia nieje hlavnym predpokladom pre väsiu ranivost. som trosku prekvapeny, pretoze moje prakticke skusenosti su opacne... za stingerom ostavala aj farba, zatial co velocitor sa spraval ako celoplast. vstrel-vystrel ani nebolo vidiet ◄ reagovať
ja by som sa skôr prichýlil k Remington Yellow Jacket...odkaz ◄ reagovať
Výborne, lebo 22LR na líšky po skúsenostiach nepoužívame. Malorážka je síce vynikajúca zbraň, no nie vynikajúca na líšky. Každý raz na to príde sám :-o) ◄ reagovať
zdarvim Vas pani, aj ja osobne som zacal na lisky v zimnej sezone polovat najprv malorazkou, lacne strelivo v porovnani s gulou, nerobi hluk, nerozbija zver, ale sa mi zacalo stavat ze ked som trafil lisku na mäko usla a uz som ju nenasiel alebo aj po inych zasahoch som ju nenasiel. To sa stane kazdemu tak nech mi tu nikto nepise ze sa mam naucit strielat. Pre to som malorazku odlozil len na sportove strielanie a zacal som uzivat aj na lov lisok 308. W a lisky neodbiehaju :) Inak musim ale konstatovat ze som s 22LR ulovil aj vela lisok... ◄ reagovať
Zdravim chcel by som sa spytat ci am niekto skusenosti s 22 WMR???ak hej tak ako je spokojny s touto ražou čo sa týka škodnej, ake strelivo pouzivate, ake strelivo je najvýkonnejšie??? ◄ reagovať
Neuvážené riziko, jazvec nie je líška, ak ho strelíš pri brlohu, môže ti do neho vbehnúť, mimo neho ho nemusíš dohľadať. Nehovoriac o tom, že pokiaľ ho nestrelíš na hlavu, pravdepodobne nezhasne hneď a čo to si odtrpí. Nevidím dôvod poľovať na jazveca s .22LR, teda strelivom na spodnej hranici účinnosti aj pri predpoklade, že dobre trafíš, keď je x vhodnejších kalibrov. To si už radšej vezmi brokovnicu a dobrý brok. Malokalibrovku len na mačky, menšie psy a max. líšky a aj to pri dodržaní streleckej vzdialenosti a s použitím kvalitného streliva. ◄ reagovať
mam ZKM 451 a nastreloval som na 50m REX, Stinger a Rem Yellow Jacket. Najlepsi sustrel som dosiahol REXami, potom Stinger a nakoniec Rem Yellow Jacket...Etseze mam stare zasoby REXov :-)ide o strelbu na terc, takze nemam skusenosti ranivosti na zver. ◄ reagovať
ja som používal lapua standart mam zkm 451 strielal som do tých 50m po komorovej rane odbiehali cca 30m ◄ reagovať
RWS Subsonic je velmi presne strelivo , z ruskej tercovnice to robi aj 1 cm opisanu kruznicu na 50 m a pritom je vyrazne lacnejsie ako sportove RWS R50 ◄ reagovať
Nezabudni že 22WMR má malú rýchlosť a ľahkú strelu takže je veľmi náchylná na bočný vietor. A hlavne na vzdialenosť okolo 100 metrov pri silnejšom vetre je odchýlka dosť značná na to treba pri love pamätať. ◄ reagovať
Ziaden rozdiel, co by stál za rec tam nieje ... osobne som rozdiel medzi strelivom SaB-HP,Remington-yellow jacket,Federal-HP, CCi-Stinger-Velocitor -Minimagnum, na vzdialenost do 50m pri 22LR a love lísok nespozoroval. Lisky obcas v ohni ..inak odskok 20-30m ..ziaden problem ...strelených s toutou sezonou cez 82 lisiek.. ◄ reagovať
Ja sa zučastnujem pretekom M 400 a M 800, tak skusim poradit .Kup si variabil tak do 12 alebo až 16 -nasobneho zvačšenia.Ked sa ti bude zdaat že sa Ti to moc hybe napr. na 12-stke tak si tam daš 6 alebo trebars 4-ku.Sam časom zistiš čo Ti vyhovuje.No nezabudni aj na Pažbu a vyladenie spušte.Dalej zistiš že všetky hviezdy na Slovensku,myslim tym špičku až na par vynimok použivaju strelecke kabaty,no tie su zakazane,ale na Slovensku rozhodcovia nad tym zatvaraju oči.Tie kabaty to je dobra tema na diskuziu.pokial Ti bude vyhovovat velke zvatšenie tak potom uvidiš aj zasahy v terči,čo nie je na škodu.Všimol som si že si z Prešovskeho kraja atak sa o tom možme porozpravat na okresnom prebore.Ale poradit sa možeš ai s inymi trebars so Simom atd. ◄ reagovať
Ja som teraz prvykrat strielal s RWS High Velocity ale cital som ze HV sa pouzivaju skor na polovnictvo...no skusim tie rws target rifle objednat aj lapua tie co pisal riso2504..uvidim co bude lepsie...a o tych RWS R50 som este nepocul... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.