zubna ambulancia klinika
dnes je utorok,  13. máj 2025,  meniny má Servác,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:11,  dnes západ slnka: 19:13
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazda po polnej a lesnej ceste - diskusia

autor: off Dokonaly
pridané: 15.7.2013 15:55

Dobry den.

Chcel by som sa opytat ci je protipravne jazdit motorovym vozidlom po polnej ceste. Stalo sa mi nemila prihoda s polovnikom ktory tvrdil, ze nemam co robit na polnej ceste(nebola to typicka polna cesta ale asfaltova resp. kamenna, este z cias komunizmi) s autom. (Auto som mal odparkovane na kraji). Pokusal som sa o tejto problematike zistit viac, avsak informacie sa roznia a nemam silu sa pustat do obsirnejsej analyzi zakonov. Otazka teda znie, pokial nie je na danu cestu zakazany vjazd mozem tam ist ? Na ktore typy ciest je mozny volny vstup autom ? 1, 2, 3 trieda ? polna, lesna ? Podla zakona o cestnej premavke je vstup na ucelove komunikacie (aj polne a lesne cesty) mozny ak nie je znackou stanovene inak. No mame aj zakon o lesnictve ktory nie je uplne v sulade s cestnym. Islo o cestu ktora sla pomedzi polia cca 3-4m siroka, neplasili sme zvierata, ziadne sme ani nevideli, nerobili sme hluk ani nic sme nevyhadzovali. Tak ako to vlastne je ?

Od pana polovnika som sa dozvedel ze po tejto ceste mozem chodit iba ak som vlastnik okolitej pody, polovnik alebo rybar ktory smeruje k nedalekej rieke. Je to pravda ? Ak ano v pripade ze som rybar staci ak mam v aute pri sebe platny rybarsky listok ?

Taktiez by ma zaujimalo kde sa da zistit ako je konkretna cesta oznacena?

Viem ze o tejto problematike uz bolo pisane viac, avsak nepodarilo sa mi najst ziadne aktualne a dostatocne uspokojive odpovede. Dakujem za kadzu radu.

počet zobrazení: 54 221
počet hlasov: 3

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off lowec, 17.7.2013 o 19:18

Pozdravujem Vás .... mi "lesná stráž" sa opierame aj o cest.zákon.. . Línia na úseku cestného zákona Obdobnú líniu ochrany rieši aj novoprijatý zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“), ktorý nahrádza doteraz platný zákon č. 315/1996 Z.z. o podmienkach premávky na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Nový zákon o cestnej premávke má na území Slovenskej republiky účinnosť od 1.2.2009. Pozornosť je potrebné upriamiť najmä na ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o cestnej premávke – povinnosti vodiča. Jeho znenie je nasledovné: (3) Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou, d. na záchranné práce, e. na práce vo verejnom záujme, f. na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu, g. na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia, h. v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo i. v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby. Ustanovenie o zákaze používania motorových vozidiel mimo cesty (okrem zákonných výnimiek) je teda zákaz všeobecný a nerozlišuje, či je konkrétne územie v určitom stupni ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Národná rada Slovenskej republiky vo svojej dôvodovej správe k prijatému zákonu zdôvodnila uzákonenie takéhoto postupu nasledovne : „Zakazuje sa používať motorové vozidlo na iných miestach než na tých, ktoré sú určené na cestnú premávku s tým, že taxatívne sa vymedzujú výnimky, pre ktoré to neplatí. Týmto opatrením sa sleduje najmä ochrana životného prostredia, kľudu a verejného poriadku v oddychových zónach, ako sú parky, lesy, lúky, vinohrady, poľnohospodárske pozemky a pod.“ Takéto porušenie povinností vodiča podľa zákona o cestnej premávke je teda priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 zákona o priestupkoch. Ich objasňovanie a prejednávanie patrí do pôsobnosti Policajného zboru. Len pre zaujímavosť, v blokovom konaní sa za toto porušenie ukladá pokuta 150 €, v správnom konaní 300 €. Čo dodať záverom. Akékoľvek jazdenie motorovými vozidlami mimo ciest bez právneho dôvodu je v súčasnosti nezákonné. Ak použijete vozidlo mimo cestu a nie ste na území, ktoré patrí do lesného pôdneho fondu alebo tam nie je vyhlásený stupeň ochrany 2 a vyšší, dopúšťate sa dopravného priestupku a môže vám byť uložená pokuta. V prípade, že s vozidlom jazdíte po pozemku v druhom a vyššom stupni ochrany alebo po pozemku, ktorý patrí do lesného pôdneho fondu, formálne sa dopúšťate trestného činu a v tom najhoršom prípade sa vám môže stať, že si posedíte jeden rok v niektorom našom nápravnom zariadení. Hlavný problém nastáva najmä z toho dôvodu, že policajti sa s touto problematikou do uvedenej novelizácie Trestného zákona v podstate nezaoberali. Tým, že takéto konanie bolo povýšené na trestný čin, automaticky sa tieto skutky dostali pod pôsobnosť zákona o Policajnom zbore a tak v podstate v spolupráci dobrovoľných strážcov prírody a členov lesnej stráže polícia bude určite vykonávať v nastávajúcej sezóne policajno bezpečnostné akcie zamerané na túto problematiku tak, ako je to ukladá zákon.....Osobne odporúčam Polovníckej stráži ,lesnej stráži oslovit svoje okresné riaditelstvo PZ a navrhnút im spoločnú akciu zameranú na prevenciu ,kontrola vozidiel ako i pytliactvo a pod..

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 91 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lowec, 17.7.2013 o 19:18

Pozdravujem Vás .... mi "lesná stráž" sa opierame aj o cest.zákon.. . Línia na úseku cestného zákona Obdobnú líniu ochrany rieši aj novoprijatý zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“), ktorý nahrádza doteraz platný zákon č. 315/1996 Z.z. o podmienkach premávky na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Nový zákon o cestnej premávke má na území Slovenskej republiky účinnosť od 1.2.2009. Pozornosť je potrebné upriamiť najmä na ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o cestnej premávke – povinnosti vodiča. Jeho znenie je nasledovné: (3) Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou, d. na záchranné práce, e. na práce vo verejnom záujme, f. na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu, g. na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia, h. v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo i. v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby. Ustanovenie o zákaze používania motorových vozidiel mimo cesty (okrem zákonných výnimiek) je teda zákaz všeobecný a nerozlišuje, či je konkrétne územie v určitom stupni ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Národná rada Slovenskej republiky vo svojej dôvodovej správe k prijatému zákonu zdôvodnila uzákonenie takéhoto postupu nasledovne : „Zakazuje sa používať motorové vozidlo na iných miestach než na tých, ktoré sú určené na cestnú premávku s tým, že taxatívne sa vymedzujú výnimky, pre ktoré to neplatí. Týmto opatrením sa sleduje najmä ochrana životného prostredia, kľudu a verejného poriadku v oddychových zónach, ako sú parky, lesy, lúky, vinohrady, poľnohospodárske pozemky a pod.“ Takéto porušenie povinností vodiča podľa zákona o cestnej premávke je teda priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 zákona o priestupkoch. Ich objasňovanie a prejednávanie patrí do pôsobnosti Policajného zboru. Len pre zaujímavosť, v blokovom konaní sa za toto porušenie ukladá pokuta 150 €, v správnom konaní 300 €. Čo dodať záverom. Akékoľvek jazdenie motorovými vozidlami mimo ciest bez právneho dôvodu je v súčasnosti nezákonné. Ak použijete vozidlo mimo cestu a nie ste na území, ktoré patrí do lesného pôdneho fondu alebo tam nie je vyhlásený stupeň ochrany 2 a vyšší, dopúšťate sa dopravného priestupku a môže vám byť uložená pokuta. V prípade, že s vozidlom jazdíte po pozemku v druhom a vyššom stupni ochrany alebo po pozemku, ktorý patrí do lesného pôdneho fondu, formálne sa dopúšťate trestného činu a v tom najhoršom prípade sa vám môže stať, že si posedíte jeden rok v niektorom našom nápravnom zariadení. Hlavný problém nastáva najmä z toho dôvodu, že policajti sa s touto problematikou do uvedenej novelizácie Trestného zákona v podstate nezaoberali. Tým, že takéto konanie bolo povýšené na trestný čin, automaticky sa tieto skutky dostali pod pôsobnosť zákona o Policajnom zbore a tak v podstate v spolupráci dobrovoľných strážcov prírody a členov lesnej stráže polícia bude určite vykonávať v nastávajúcej sezóne policajno bezpečnostné akcie zamerané na túto problematiku tak, ako je to ukladá zákon.....Osobne odporúčam Polovníckej stráži ,lesnej stráži oslovit svoje okresné riaditelstvo PZ a navrhnút im spoločnú akciu zameranú na prevenciu ,kontrola vozidiel ako i pytliactvo a pod.. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

off Stagstalker, 22.12.2015 o 23:06

Edu, varíš z vody, ale píšeš tu informácie ako keby boli zaručené, preverené a neomylné. Naozaj nemám rad tento typ príspevkov, pokiaľ niečo neplatí 100% a nevieš to aj priamo doložiť odkazom na vierohodnejší link ako je tvoje vyhlásenie, používaj radšej slovné spojenia "podľa môjho názoru", "myslím si" a podobne. Po prvé, nevieš či daná cesta z videa je účelovou komunikáciou a navyše verejnou (pretože účelové komunikácie sú aj neverejné a čiastočne neprístupné verejnej premávke), nevieš či daná "cesta" nespadá do nejakého stupňa ochrany a okamžite píšeš, že po spomenutej ceste- (ktorá vôbec nemusí byť cestou v zmysle zákona, hoc sa na ňu podobá) má právo jazdiť ak nebolo na nej žiadne dopravné značenie(neviem čo má síce dopravné značenie s obmedzením jazdy, ale asi si myslel značky zakazujúce vjazd či prejazd). Navyše aj účelová komunikácia bez značky zakazujúcej vjazd, ktorú vo svojom príspevku spomínaš, pod ktorú spadajú aj niektoré verejnosti prístupné lesné a poľné cesty musí spĺňať isté parametre (STN) a definíciu pozemnej komunikácie (§1 ods. 3 Zákona 135/1961 Zb.). Nie je to každá vyjazdená koľaj v lese, či "zvážnica", na jej stavbu je potrebné povolenie a spravidla je evidovaná a aj zakreslená v katastrálnej mape. Navyše poľovník- člen poľovnej stráže má právo ťa kontrolovať na území poľovného revíru pokiaľ sú splnené podmienky definované v Zákone o poľovníctve. Takže buď opatrnejší v "radení" nech na tvoje zaručené informácie niekto náhodou v praxi nedoplatí. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off Stagstalker, 23.12.2015 o 16:08

Reakcia polovnika bola samozrejme neadekvatna a hraniciaca s trestnym cinom nebezpecneho vyhrazania, nie je to dobra vizitka ani pre dotycneho, ani pre polovnictvo ake take. Kazdopadne vsak nemal povinnost preukazovat, ze polovnikom je(tak ako stvorkolkar nemal povinnost ho respektovat). Otazne tiez ostava ako by reagovali dani stvorkolkari, keby ich len slusne poziadal. Vacsinou sa clovek stretne s reakciou v podobe zdvihnuteho prostrednika a pokracovania v jazde, co si budeme navravat, ti arogantni su v presile a stretnut sa daju v lese najcastejsie. A zakonne moznosti hoc vlastnika pozemku su fakticky nulove, motorka bez znacky a clovek v prilbe su zarukou anonymity priestupcu. Vo vseobecnosti mam niekedy pocit, ze turistika niektorych ludi konci v bode, po ktory sa dostanu autom ci inym motorovym prostriedkom a chytia signal na internet, aby selfie z "vyslapu" zavesili na niektoru socialnu siet. Vo zvysku prispevku mas pravdu, ale to som vo svojom predchadzajucom prispevku neriesil, reagoval som na tvoje jednoznacne vyjadrenia k situacii, ku ktorej nie je dostatok relevantnych informacii. V pripade motoristu voziaceho sa v stupni ochrany, resp. pachajuceho trestny cin vsak moze konat hocikto a to v zmysle par. 85 ods. 2 Trestneho poriadku. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Edu, 23.12.2015 o 14:38

Stagstalker ano pripúšťam , že tu varím z vody kedže nepoznám presné okolnosti . Vychádzal som zo skutočnosti ktoré uviedol Dokonaly . Ak mám však okomentovať video poľovník sa dopustil zjavne trestného činu ak to vôbec bol poľovník . Z videa to bol iba vulgárny muž so zbraňou . Nepreukázal sa žiadným odznakom ani preukazom . Ak mám štvorkolkára kontrolovať čo napríklad ja môžem a môžem mu i uložiť blokovú pokutu tak sa preukážem odznakom a preukazom poučím ho že vjazd do lesa je zakázaný a môže byť priestupkovo riešený . Požiadam ho aby sa otočil a viac sa nevozil po lese . Poľovná stráž však nemôže dávať ani pokutu ani riešiť cestný zákon . Môže konať iba na úseku poľovníctva ak má dôvodne podozrenie a podobne . Presnejšie v praxi povedané poľovná stráž nemôže skoro vôbec nič ak nekoná spolu s políciou . Ten poľovník na videu sa predviedol . Okamžite doživotne zobrať zbrojak !!! Žiaden iný trest by nebol adekvátnejší a to by mohol byť rád že je na slobode . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Brut, 18.7.2013 o 9:57

ursus,ja som reagoval len na to rušenie zveri autom že ked ide polovník autom tak ju tiež ruší.Ja chodievam fotit čo nie je zakázane zásadne pešo.Ty nemaš ani tolko rokov kolko ja už chodím po horách a do prírody.Ja za nič platit nemusím,ja nič z lesa neberiem na rozdiel od Teba.Ked chceš strielat tak plat a staraj sa.Kolko zaplatíš ročne?Určite nie viac ako si odnesieš.A do lesa chodím po celý rok a nie len ked je pekne alebo ruja.A to kto može či nemože íst autom som vobec neriešil tak nepíš sprostosti. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off traper1, 1.1.2016 o 9:16

presne tak, akékoľvek jazdenie mot. vozidlom bez právneho dôvodu mimo ciest, ale čo keď tam cesta je? to mi nie je jasné... inak ľudí treba len j+++ť a j××ם, v tej to republike si ani len uprdnúť nemôžeš bez povolenia, ale zatvoriť ako sa tu píše to veru nie, len pokutovať treba, aj to len toho kto na to má. Cigán medveď chrániť. Viac policajtov a viac zákonov..to je to pravé orechové. Veľa zdravia a pohody v Novom roku prajem všetkým... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off apple, 16.7.2013 o 21:38

edo, ty mi to robíš naschvál, však??? :D popisuješ model zo zákona o lesoch, no zákon 274/2009 §24 ods3 Zakazuje sa v poľovnom revíri: písm k) jazda na motocykli, motorovej trojkolke, štvorkolke, motorovom vozidle alebo motorovom člne, snežnom skútri a vodnom skútri v poľovnom revíri, okrem cestnej premávky;20) zákaz neplatí pre vlastníkov pozemkov pri ich bežnom obhospodarovaní, ak nie je takáto jazda nevyhnutná na bežné obhospodarovanie pozemkov, pre užívateľa poľovného revíru pri užívaní poľovného revíru, ak je takáto jazda nevyhnutná na užívanie poľovného revíru a orgány štátnej správy pri výkone dozoru alebo kontroly,......... hovorí jasne. a aj pole je súčasť revíru, teda aj poľná cesta. naozaj výnimočné sú prípady, keď nie je. vtedy sa jedná zvyčajne o účelovú komunikáciu a premávka na nej by mala byť riadená dopr značením. ak však nie si si istý, na obecnom úrade ti poskytnú info. pokiaľ by sa malo jednať o súkromnú cestu, taktiež by malo byť dopr značenie. toto sa riadi zákonom o cestách, pozor - nie o cestnej premávke. a pokiaľ sa jedná o nejaký typ chráneného územia, musí byť označený tabuľou so štátnym znakom a popisom. to je zas zo zákona o ochr prírody. pokiaľ ti ide do revíru hosť svojím autom, tak musí mať platnú povolenku a byť zapísaný. žiadne bumažky nemôže žiadny predseda vydávať, a OLÚ zas len v zmysle zákona o lesoch. šop zas v zmysle zákona o ochr prírody - teda každý na presne určené účely v zmysle zákona. a pokiaľ sa jedná o vlastníka, tak ten zas len v rámci užívania a správy vlastníctva. je to jednoduché... :-))) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off urssus, 18.7.2013 o 0:03

Hronec, ano polovnik moze ist peso. Ale pokial je vo vlastnom reviry, za ktory si riadne plati, riadne sa o zver stara, nevidim dovod preco by nesiel autom. On tam ma pravo chodit autom. Ked si ty budes platit za nejake pozemky a obhospodarovat ich, potom si mozes chodit zver fotit autom. Milujem taketo poznamky radoby milovnikov prirody, ktori su milovnikmi len ked je pekne pocasie, teplo, sucho a idu sa vyvetrat do prirody pozorovat zver. Ale ked treba prikrmovat, chystat seno, kosit, orat, siat, vytvarat policka pre zver, remizky, chystat letninu, senaz a tych milion robot co su okolo chovania zveri to nie. To je totiz casovo narocne a drahe vsak? To si radsej nasporime na novy fotacik a budeme sedkat doma v teple kym to nejaky zeleny pakovia spravia a potom si pojdeme uzit ruju. Je mi zle z takychto ludi a mali by sa ist vykecavat na nejake svoje ekofasisticke fora a nie sem. ◄ reagovať

off HighlanderSK, 6.12.2015 o 18:59

Riesia to dokonca tri pravne normy. Najdolezitejsie je kde sa s autom, motorkou ci stvorkolkou pohybujete a jedna sa o tri zakony. 1. Zakon o cestnej premavke ktory tu rozobral kolega - priestupok 2. V pripade jazdy v lesnych porastoch, lesne cesty - zakon o lesoch, priestupok 3. V pripade 2.stupna ochrany a vyssie - zakon o ochrane prirody a krajiny - trestny cin. Dolezite je ze aj v pripade polovnikov a vykonu prava maju mat clenovia zdruzenia (tak isto obhospodarovatelia a pod.) potvrdene tabulky na vjazd do reviru /priloha zakona/ . Takze sorry chlapi EDU- po polnej ceste sa vozit nemozes, ak na to nie je zakonny dovod,, pretoze to nie je cesta. Zakaz vjazdu tam nema preco byt, tak ako nemusi byt pred lesom. MATINO/ASTRONOM- najomca obhospodarovatel uzivatel statny organ atd. Mozu... ale len s potvrdenou tabulkou na vjazd. Ak chcete pozrem vam vzor v pocitaci vzdy na zaciatku roka robime chlapom tabulky -.U S M E R N E N I E Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky na zjednotenie preukazovania oprávnenia na využívanie lesných ciest a používania lesných pozemkov číslo 1971/2009-720/901 zo dňa 14. mája 2009. A fakt je aj to ze je to o ludoch. Nebudes to striktne pokutami uplatnovat pri slusnych ludoch, ale je dobre ze tu take zakony su. Sami viete kto vselico a na com sa vam vie /aj v noci/ prevazat po reviroch, horach. A nase zakony davaju velmi slusny rozsah pravomoci lesnej strazi, polovnej strazi, strazi prirody a policii.../stupajuce pravomoci podla poradia ako som vypisal/ aby tieto situacie primerane riesili. ◄ reagovať

off apple, 6.12.2015 o 20:38

to usmernenie stratilo aktuálnosť prijatím zákona 274, lebo sa zmenila právna situácia. právo preukazujem veľmi jednoducho: platným povolením k lovu. čo viac mi treba??? ak sa niekomu nepáči, má možnosť si to overiť... teda žiadna právna norma mi neukladá mať ešte iné "povolenie". mám ho zo zákona ◄ reagovať

off spishunter, 23.12.2015 o 10:49

Či už mal ten štvorkolkár povolenie na prejazd, alebo nie, správanie poľovníka je maximálne nevhodné. "Otoč sa a páľ do p***, lebo ťa od**bem!" - a povedať to so zbraňou takmer namierenou na človeka, ktorý už aj tak je zjavne ustupuje je choré. ◄ reagovať

off jurokr, 23.12.2015 o 10:27

Stvorkolkar tam pravdepodobne nemal co hladat, ale ten pan s puskou moze mat kvoli vyhrazaniu sa usmnrtenim so strelnou zbranou a mavaniu s flintou pred ksichtom, po zbrojaku... ◄ reagovať

off namreh, 15.7.2013 o 22:09

Váženy,zabúdate na možnosť,že poľná cesta môže byť aj obecná.Je trocha pritiahnuté za vlasy že u nás sú rovný a rovnejší.urssus a to platenie prénájmu je strašne smiešna suma na to ako sa niektorý chovajú. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 16.7.2013 o 20:29

som si istý že tá poľná cesta nebola súkromná tak proste parcela akou je cesta nefunguje iba vo výnimočných prípadoch . Čiže vlastníkom bola podľa najväčšej pravdepodobnosti obec . Vo všeobecnosti platí že motorové vozidlo môže jazdiť iba po ceste určenej pre motorové vozidlá . I poľovník by mal mať povolenie na vjazd do revíru od lesného úradu . Nestačí mu iba poľovný lístok ako ani rybárovi . To je samozrejme teoretická rovina . Normálny človek sa k inému správa slušne najmä ak je verejný činiteľ . Horšie je keď nepozná svoje právomoci a myslí si že dostal neomedzenú moc šikanovať ľudí . Potom je problém na oboch stranách . Obdobnú skúsenosť som mal v Kalnických horách keď sa ma poľovná stráž snažila šikanovať nepoznajúc absolútne svoje právomoci . Našťastie ustúpil od svojich bludov volať políciu lebo by ho to vyšlo veľmi draho . Stále mal chudáčik kopa otázok čo tam ja robím autom a nevedel pochopiť ,že ja sa mu nemám prečo spovedať ako stráž prírody :-D Jazda po polnej a lesnej ceste - diskusia ◄ reagovať

off orol, 17.7.2013 o 13:38

Najlepšie je povoliť si sám sebe, čo omína a nenechávať to na druhých. P.s- nemyslím len opasok na nohaviciach :-o) ◄ reagovať

off Brut, 17.7.2013 o 21:30

ursus,a polovník neruší zver ked behá po revíri autom?Vlani som bol fotit,schoval som sa a čakal.Zrazu sa objavilo auto,zastalo polovník popozeral dalekohladom a šiel dalej.Takto sa to zopakovalo viac krát. A Mna zdrbal že čo tam chcem a plaším mu zver.A pritom ked sa mu nepozdravím tak ma ani nezbada.On nemože íst pešo?Bolo to nedaleko dediny. ◄ reagovať

off namreh, 18.7.2013 o 15:11

lowec zaujímali by ma kolký z vás "mi lesná stráž":)) ste aj vlastnikmi pozemkou. ◄ reagovať

off bakchus, 18.7.2013 o 20:01

Belzebub, zapisovanie som navrhoval hlavne fotografom ako je Hronec. Aby sa zapisovali turisti je nerealne. Aj to som uviedol len ako priklad nejakej dohody a porozumenia aby potom nedochadzalo k hadkam ako medzi urssusom a hroncom. Ono je to tak ze sa vsetci chceme hrat na jednom piesku, jeden s formickou, jeden autickom a zavadziame si a mali by sme sa dohodnut alebo by nam to mal niekto predpisat? Podla mna je lepsie sa dohodnut lebo ten piesok uz nie je len statny. ◄ reagovať

off astronom, 4.12.2015 o 7:24

Edu - Možno by bolo dobré povedať aj čo je poľná cesta. Dve vyjazdené koľaje zákonite cestou nie sú. Aj poľná cesta by mala byť povolená stavebným úradom a po kolaudácii následne zakreslená do katastrálnej mapy. ◄ reagovať

off apple, 6.12.2015 o 20:18

ja len tak nesmelo zacitujem zákon o poľovníctve: §24 ods 3 --- l) jazda na motocykli, motorovej trojkolke, štvorkolke, motorovom vozidle alebo motorovom člne, snežnom skútri a vodnom skútri v poľovnom revíri, okrem cestnej premávky;20) zákaz neplatí pre vlastníkov pozemkov pri ich bežnom obhospodarovaní, pre užívateľa poľovného revíru pri užívaní poľovného revíru a orgány štátnej správy pri výkone dozoru alebo kontroly. kde sa tu pre poľovníka hovorí o nejakých povoleniach? nikde. pokiaľ chce behať po revíri niekto iný, tak prosím.... ◄ reagovať

off Edu, 23.12.2015 o 14:27

aparapi správanie poľovníka nebolo nevhodné ale bolo zjavne trestným činom nebezpečného vyhrážania sa so zbraňou . Žial i takýchto poľovníkov ľudia stretajú . ◄ reagovať

off Edu, 23.12.2015 o 18:23

Stagstalker smejem sa ◄ reagovať

off spito270, 22.12.2015 o 23:48

tych omacok okolo toho je dost vela, v dalsom a neposlednom rade je moznost, ze chlaci na stvorkolkach mali povolenie na prejazd touto cestou, resp. su majitelmi nejakeho pozemku, ku ktoremu sa tadial chceli dostat, aj ked vo vacsine pripadov sa takto jazdi bez povolenia. Kazdopadne, tento ,,polovnik´´ na videu to trosku prehnal, aj ked ma opravnenie niekoho kontrolovat, nic ho neopravnuje mavat zbranou cloveku popri hlave. Radim ho do kategorie tych, ktori sa k zbrani radsej nemali nikdy dostat ◄ reagovať

off bakchus, 17.7.2013 o 11:45

abba1, povolenie na samovyrobu nestaci na vjazd. Na vjazd treba osobitné povolenie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 17.7.2013 o 12:53

ak nám raz s tých našich povolení povolia zvierače, nedivme sa :) ◄ reagovať

off andrejmt, 9.9.2013 o 19:57

Zdravím Vás, chcel by som sa opýtať, ako uvádzate : Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva .... či ja ako rybár musím žiadať príslušný urbár o vstup na toto územie, lebo tam chytám ryby, alebo podľa toho čo píšete mi stačí povolenie na rybolov ◄ reagovať

off Stagstalker, 15.7.2013 o 18:23

Polovnik ta poucil viac menej spravne. Tato problematika sa tu rozoberala uz viac krat, najdi si temu vykon polovnictva a trestne pravo v diskusii, tam sme to rozoberali. ◄ reagovať

off bakchus, 15.7.2013 o 20:11

Este dlho sa na Slovensku budu ludia ucit ze vsetko niekomu patri. Zakon dal Edu ja len chcem upozornit ludi ze ten komunizmus z ktoreho je ta cesta je prec. Tie polia okolo uz nepatria JRD a ta cesta asi tiez. Tak isto lesne pozemky niekomu patria. Nie lesoochranarskym a podobnym zaujmovym kruzkom. A mozem sa ta opytat Dokonaly preco si siel na tu cestu? ◄ reagovať

off Turbiak, 15.7.2013 o 20:16

Ale no tak ludia... Vy ste vari nikdy nesexovali v aute na polnej alebo lesnej ceste ?? :) ◄ reagovať

off Dokonaly, 15.7.2013 o 20:26

Chcel som mat s priatelkou sukromie, zastavili sme na kraji kamennej cesty. Naivne som si myslel ze to nie je nijaky problem a ze nijaky zakon neporusujem. Sice aj tak si nie som uplne isty ci som nieco porusil. A ak ano tak maximalne ze som nemal povolenie na vjazd na polne cesty. Avsak cele mi to troska pripada pritiahnute za vlasy. Taktiez sa mi nepacil pristup PS, ked sa tvarili ako maly bohovia. Napriek tomu si myslim ze ak nie je jasne cesta oznacena a ak nic nerobim, kludnes sedim v zaparkovanom aute, resp. sa prechadzam za rucicky s priatelkou. Nebranim sa kontrole vozidla tak by nemuseli mat so mnou problem. ◄ reagovať

off Edu, 15.7.2013 o 20:56

To akým spôsobom ti to PS oznámi je už len na IQ PS . Uplne normálny človek by Ti nerobil problém . Max by ta slušne upozornil. Vozidlo by malo jazdiť po ceste pre motorové vozidlá na všetko iné treba mať povolenie . Kde nie je žalobcu nie je ani sudcu . ◄ reagovať

off urssus, 15.7.2013 o 21:10

Musim suhlasit s Bakchusom. Hlavne s vyrokom ze "vsetko niekomu patri". Pan Dokonaly, ta cesta, aj to pole naokolo urcite niekomu patri. Ergo, bol si na sukromnom pozemku. Poriadne si precitaj zakon o cestnej premavke a zistis, ze si tam nemal co robit. Bud rad, ze ta polovnik len upozornil a rovno na teba nevolal policiu. Trosku pokory by sa zislo... ◄ reagovať

off Dokonaly, 15.7.2013 o 21:18

Cize ak auto necham zaparkovane na cestnej komunikacii a budem sa normalne prechadzat po polnej ceste je vsetko fajn ? ◄ reagovať

off urssus, 15.7.2013 o 21:23

No...ono ta polna cesta je tiez len sukromny pozemok a majitel, alebo uzivatel by ta odtial mohol vykazat, ale neviem o tom ze by za to hrozil nejaky postih, ak by si nemal vrecka plne kukurice :). Nestretol som sa zatial s pripadom, ze by niekto riesil chodca. Tu ide vyslovene o to motorove vozidlo. ◄ reagovať

off Dokonaly, 15.7.2013 o 21:35

A napriklad uz len to mi pripada zvlastne, taktiez sposob zastavovania je viac nez sporny. Ak by ma chcel odtial vykazat vlastnik pozemku to je ina rec, ale polovnik uz vec druha. Okrem toho ak by vlastnikovi nejako vyrazne vadilo moje odparkovane auto casto krat sa zvykne sukromny pozemok oznacit tabulou "sukromny pozemok". No cely problem mi pripada ako velmi diskutabilny a zavysi od situacie. Aj ked niekedy nerozumiem o co polovnikovi ide ak je evidentne ze nejavim absolutne ziadny zaujem o pytiactvo resp. znecistovanie alebo ake kolvek poskodzovanie prirody. Myslim si ze v tomto pripade je asi dolezity ustretovy pristup oboh stran. ◄ reagovať

off Dokonaly, 15.7.2013 o 21:39

Este by ma zaujimalo co v pripade ak som rybar ? V taktomto pripade mam pravo po takejto ceste ist ? Podla toho co mi dotycny polovnik povedal tak ano. To znamena ze staci mat platny rybarsky preukaz v aute ? Popripade zapisany lov ? ◄ reagovať

off urssus, 15.7.2013 o 21:55

Polovne zdruzenie si prenajima pravo polovnictva na danych pozemkoch a teda plati najom - ma pravo ta odtial vykazat. Nikde v zakone nie je napisane, ze sukromny pozemok musi byt oznaceny tabulou. Nejde o to ze by si bol podozrivy z pytliactva, ale o to ze autom rusis zver. O to polovnikom ide - chranit zver. A o tych rybaroch, rybar ak ma povolenku a vykonava pravo rybarstva ma pravo na pristup k vode - rybarskemu reviru. Nestaci mat statny rybarsky listok a ani vtedy nemozes stat uprostred pola. S tou ustretovostou mas pravdu. Treba byt ustretovy. Treba sa slusne rozlravat a nechat si vysvetlit stav veci. Ale musis pochopit ze v tejto situacii si nebol v prave a v pripade privolania policie by si dostal pokutu. ◄ reagovať

off Dokonaly, 15.7.2013 o 22:04

Definuj prosim pravo na pristup k vode ? Co v pripade ak sa rozhodnem ze auto necham 200m od rybarskeho reviru, povedzme z dôvodu zlej pristupnosti atd. ? Aj vtedy porusujem zakon ? ◄ reagovať

off urssus, 15.7.2013 o 22:08

Nechce sa mi hladat presne znenie zakona, je to priblizne tak ze majitel pozemku je povinny v nevyhnutnej miere strpiet vykon prava rybarstva. 200 metrov od vody sada tazko povazovat za nevyhnutnu mieru. Neviem ci to chapes, ale bavime sa o sukromnom vlastnictve. Co by si mi povedal keby som si sadol na kapotu tvojho auta a len tak sedel? Nic ti neposkodil. Nevadilo by ti to? ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 91 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM