Poprosim o vaše rady postrehy a skúsenosti ohľadom týchto ráží, aké strelivo,aku optiku. Ďakujem
Hmmm...pan lovec1967, ako ste to mysleli s tymi starymi rychlimi kalibrami? Pretoze vami spominany kaliber 9,3x62 bol skonstruovany v roku 1905....30-06 Spr. Bol skonstruovany v roku 1906....kaliber 7x64 vznikol v roku 1917....takze stare rychle kalibre su nakoniec mladsie. O poskodeni zveriny sa s vami da suhlasit ciastocne, aj rychle kalibre s dobrou strelou zverinu neposkodzju. Ziadny kaliber nie je urcite lepsi ako iny, kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody.
Hmmm...pan lovec1967, ako ste to mysleli s tymi starymi rychlimi kalibrami? Pretoze vami spominany kaliber 9,3x62 bol skonstruovany v roku 1905....30-06 Spr. Bol skonstruovany v roku 1906....kaliber 7x64 vznikol v roku 1917....takze stare rychle kalibre su nakoniec mladsie. O poskodeni zveriny sa s vami da suhlasit ciastocne, aj rychle kalibre s dobrou strelou zverinu neposkodzju. Ziadny kaliber nie je urcite lepsi ako iny, kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody. ◄ reagovať
Mam 7x64 a ked zvolis vhodnu strelu tak poskodenie diviny je minimalne na tej urovni ako pri pouzit kal. 9,3x62. Myslim si ze nejestvuje zly kaliber iba su strelci ktory zvolia nevhodnu strelu na dany sposob lovu. Takze chybu nehladajme v zbraniach, strelive. ale na prvom mieste v sebe, zamyslime sa nad tym a potom aj pri rychlom kalibri a vhodne zvolenej strele dosiahneme podobne vysledky ako pri tazsom a pomalom kalibri. Ako to uz bolo napisane vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody a je vyslovene na nas ako a co si zvolime.Takze v tomto pripade 30-06 aj 9,3x62 su urcit dobre kalibre. ◄ reagovať
Tak ja na 9,3X62 koupil Zeiss V6 2,5-15X56 šina.Nemel jsem nervy na Meostar!!Pri nastrelovani to neposlouchalo na kliky a vzdy nez jsem to nastrelil tak jsem vystrilel 15 naboju!!Foto nove optiky
◄ reagovať
9,3x62 dobrý kaliber, strmšia draha letu. Spoľahlivo da dole cokolvek co u nas beha, značenie vyrazne, srnčie mne vždy v ohni nejake odkazovanie, ak niekedy aj dvihalo hlavu postavit sa nevladalo, muflony len 3 kusy, vsetky padli v ohni, dančie alebo padlo v ohni, alebo znacilo povyskočením, par krokov a pad, odkazovanie a zhasnute-odbiehanie nikdy, diviaky alebo v ohni /hlava, krk - tu je to pri pazdom kalibry, cez lopatku alebo vysoka komora), 1 kus odbehol 20 m a bol dostrelený ako zabrzdil, jeden kus mi s dobrou komorovkou odišiel do 50 m, pri baterke s dobrým farbením bol najdený (strelené srdce), vysoká dobre znacenie, par krokov a pad, alebo len kratke odbehnutie, najdlhšie cca 60 m. Ak to mam zhrnut, tak prevažžne po rane pad, alebo len tažke kračanie a pad....malo x sa stalo, že zver odbehla. Farby vždy dostatok (ked sa farba hladala), strelivo 18,5g oryx, TUG od RWS ma nepresvedčil, ma nejake J navyse, skor by som povedal, že už zbytočne silný. Par x sa stalo, že neprestrelil oryx kus, u tých tažších alebo pri rane na diviaka-hlava. Poškodenie adekvatne umiestneniu rany, ked sa posadilo na lopatku, kosť rozdrvena, podliatie bolo, ked na rebra bolo podliatia menej, niekedy skoro nic, v par pripadoch aj vyraznejšie, niekedy to bolo skor vyfarbene do blan, dalo sa to vytrieť handrou. V suhrne ta gula skor trha ako by podlievala, teda poškodenie nijako dramaticke, ale každa rana bola iná, štatisticky skor menšie poškodzovanie /strelených cca 80 plus mínus ks raticovej/. škodnu vypisovat nebudem, tam je to jedno. Ten 18,5g oryx vyzeral pre mna dost obstojne, nemenil som ho už potom za ine strelivo. 9,3x62 ako prvu gulu pre zaciatocníka lahsej konštrukcie a vnimaveho na spatny raz by som moc neodporučal, zbran si svoje kopne, ak je dobre vyvažena možno niečo menej, ale citit to je. 3006 som nikdy nestrielal s dobrým strelivom a napr. 13g gulou s nižšou ustovkou može robit tiez slušnu robotu, každopadne by mala mať plochšiu drahu letu, aj ked pri prakktickej strelbe bezneho polovnika par cm hore alebo dole nemože byt rozhodujuce. Zaklad je uvedomit si, že komora nie je od lopatky po stehna, ale niekde inde, treba proste dobre trafit. ◄ reagovať
Jaro9,3x62, nehnevaj sa na mna, ale ak sa ti zdal kaliber 7x64 slabý na akúkoľvek u nás žijúcu zver tak si musel mať zlé strelivo alebo nevieš strieľať. Sám som nikdy nevlastnil tento kaliber, takže ho neobhajujem, ale určite je viac ako dostatočný. Viem o ľuďoch, čo celý život poľujú s hornetom, či 223r. a strieľajú tým všetko. Viem že je to proti zákonu, proti etike aj proti rozumu a ja sa s tým nestotožňujem, len na margo účinnosti kalibru 7x64. Lovu Zdar. ◄ reagovať
Po mojich skúsenostiach s 9,3 x 62 môžem skromne potvrdiť, že pri tomto kalibri spoľahlivo funguje každé značkové strelivo, len je treba dodržať jedno základné pravidlo - zasiahnuť životne dôležité orgány - jednoducho "trafiť sa". L a L zdar. ◄ reagovať
No Skraby na to ze si lizol lopatky je pol kila dost ja strielam Kegelspitz od RWS a nevihodim polbkila ani ked to zoberem na priamo cez lopatky maximalne virezes okolo streloveho kanalu ale to je zade individualne od kazdeho kusu dost zalezi d toho ci zver odbehne alebo nie cim dalej tim viac natlaci farbu pod blany najme u vysekej ◄ reagovať
To najdeš v každych tabulkach k nábojom a overiš si to na strelnici. Klesanie je dostatočne pravidelné. Do 250 m by som volil strelu okolo 16 g. Rýchlosť aj energia sú dostatočné na všetko u nás. ◄ reagovať
Keď pouzijes vlastnú hlavu a niečo už nastrielane máš,tak nebudeš špekulovať,lebo reálne je to úplne jedno,keď to funguje na 100+,tak to bude fungovať aj na 10+......toľko praktická rada,od človeka,čo už niečo z 9.3 mm strelil aj mimo internetu ◄ reagovať
Aha,chcel si radu z praxe,tak som ti z praxe poradil.....Môžeš byť absolútne kludny,veľmi pozorne som sa zamyslel nad tým,čo píšem. Ak ma tvoje Geco. plus taký problém odovzdávať na malé vzdialenosti energiu,tak si tam daj normu oryx, čo je "mäkká" strela /internetovi poradcovia tvrdia opak/, a budeš mať efekt zaručený /odskusane praxou/. A teraz vážne,aby ti zas nestupal tlak.....norma oryx, všeobecné považovaná za tvrdú strelu/aj dovzdelani internetom to tvrdia/ sa čuduj svete mne zázračne otvára a energiu odovzdáva aj na vzdialenosť 5 m aj na 200 m.....overené praxou,nie na 1,3,10 ani 20 ks zveri. Tak si odpoveď precitaj zo 5 x a zamysli sa ešte raz pre istotu ty,lebo lepšiu odpoveď už nedostanes. ◄ reagovať
Tak ťažko semjanovi niečo vysvetľovať,keď nie je ochotný sa zamyslieť.....jasne,že čím vyššia rýchlosť,tým väčšia deformácia,čím väčší odpor tým väčšia deformácia a odovzdanie energie. Diviakovi 50 kg je v princípe jedno,či ho strela prestreli,aspoň bude dobre farbit /a vždy strela pri tomto kalibru odovzdá toľko J, že následok bude fatalny/a kanca 200 kg pravdepodobne aj tak neprestreli.....výsledok je však rovnaký a to reálne ulovena zver,pokiaľ má len trochu lepší zásah.....toľko postrehy z praxe s 9.3 mm.....Ale možno nás múdrejší presvedčia o opaku. Semjan neuraz sa,ale pytas sa praktické skúsenosti a sám ich. konfrontujes pojmamy z priruciek bez uvedenia praktických skúseností. Koľko diviakov si vlastné strelil v pohone alebo zo standu na krátke vzdialenosti,aby si prišiel s tým kategorickym tvrdením,že geco plus je tvrdá strela a dobre funguje 100+ m vzdialenosť??? Túto informáciu daj do placu, počet kusov,velkost, vzdialenosť,zásah a výsledok ◄ reagovať
Ahoj. Skúsenosť v kalibri 9,3x62 mám so strelivom Norma oryx ( myslím že to boli cca 15 - 16 gramové strely, a Lapua ( 18 gramov ) Na to čo hovoríš by som odporúčal Sakko Hamerhead. Tato strelá má makkú špičku a dobre sa rozkladá pri náraze na tuhšie štruktúry svalov alebo kostí. Zároveň je u tohto streliva aj veľmi prijateľná cena, vzhľadom na jeho kvalitu. Ak nechceš skúsiť Sakko , tak potom ten Oryx. Ak nechceš aby zver tak odbiehala, skús posunúť zámerný bod viac dopredu, veľmi tesne za lopatku. Ja strieľam diviaky na krk, alebo tak , aby strela zasiahla aspoň jednu lopatku - pri šikmom zásahu. MJ ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od surki, 30.10.2021 o 9:53 :
KS funguje dobre v 9,3 poznám veľmi veľa ľudí čo to používa a aj slušná cena. ◄ reagovať
9,3x62 používám více jak patnáct let.Střílím SaB a je to v pohodě.Kule je to pomalá takže když střelíš na srnce a rozmyslíš si to máš ještě šanci jí doběhnout a změnit svůj úmysl.Zvěř po ráně většinou zůstává v ohni.Má spíše tendenci couvat jak jít dopředu.Stojí za zmínku,že spíše odejde z nástřelu srnec jak těžký kus.Je to kule do 130metrů pak na delší vzdálenosti velice klesá/200m 45cm/.Co je nevýhodou snad jen vyšší cena střeliva.Za velkou výhodu považuji,že kule prochází velice snadno přes překážky/tráva,větvičky,obilí.Osobně jsem velmi spokojen ◄ reagovať
iboo no never never nato si mal prist skor:) nic si stoho nerob aj mna okrstila gulovnica nieje to nic nezvycajne ked to podcenis:)no a ty mas tu 9.3 ci to si mal pozicane?mne spetny raz neako extra nevadi aj keby som klamal ze nerad stielam zo 7x57:)mas stym aj nieco ulovene? ◄ reagovať
milanko12 - nič. na to netreba komentár, my dvaja sa o tom baviť nemusíme. Ty vieš svoje, ja viem svoje :)) ◄ reagovať
Ja si osobne myslím, že lepší je 9,3 x 62. Lovím s týmto kalobrom už niekoľko rokov a som s ním vdľmi spokojný. Má celkom dobrú balistiku, je použiteľný cca do 250 metrov, čo je v našich podmienkach postačujúce. Na divine nenarobí veľkú škodu, podliatiny sú minimálne. Má dostatočnú energiu, aj pri horšom zásahu zver ďaleko neodbehne. Lovím s ním všetku zver. ◄ reagovať
s kalibrom 30-06 polujem 13rokoua maximálna spokojnost mal som možnost vyskúšat pri love aj iné kalibre a jedine 300WM bol lepší ◄ reagovať
9,3-jkou nič nepokazíš okrem ľahkej strely..... A pochybujem ,že 300-vka je lepšia ( na bežnú loveckú vzdialenosť). ◄ reagovať
MSmarian Alexleo je veľký odborník najmä na jeleniu zver :-D pozri jeho komentár blba :-D odkaz ◄ reagovať
v každom prípade doporučujem kaliber 9,3 x 62. Zatiaľ ma nikto nepredvedčil o existencii lepšieho kalibru, ktorý by sa dal použiť ako univerzálny kaliber. ◄ reagovať
ako sa 9,3 sprava na srncej?..nerobi velke diery na vystrele?..alebo ktora strela je najvhodnejsia na srnciu... ◄ reagovať
Norma Vulkan (prebíjané) 15 g., strelené 2 srnce 100 a 150 m na komoru - zostali v ohni, divina nepoškodená, 4 ks vysokej, dva do 100 m zostali v ohni, nad 100 m to odbieha (100-150 m) ale boli to ťažšie kusy, jeden na vzdialenosť cca 170 m a druhý rana na pečeň. Strela vulkan na vačšie vzdialenosti asi pre menšiu rýchlosť sa správa trochu ako celoplášť (výstrel cca 2-3 cm priemer) ale dostatok farby a nepodlieva. ...a s tým búchaním tiež nemám problém, vždy je tam nejaký adrenalín a človek to potom tak nevníma ako keď striela na strelnici lovu ... ◄ reagovať
...presne tak ako píše mibe 74 mám to overené, 21,1 gr. NORMA oryx, slušné farbenie... ◄ reagovať
Lovu a lesu zdar dámi a páni, zatiaľ vykonávam kandidátsku prax a v blízkom okolý nepoznám nikoho kto by mal tento kaliber a preto chcem Vás poprosiť o jednu vec pretože mám zatiaľ len teoretický záujem o kaliber 9,3x62 a chcel by som mať aj praktický. Preto Vás chcem poprosiť či by bol niekto taký ochotný a dal by mi na strelnici si vystreliť z tohto kalibru. Samozrejme náboje zaplatím plus sa revanšujem. Kto by bol ochotný prosím napíšte mi do pošty. Piešťany okruh 70 Km. Ďakujem. ◄ reagovať
kúp si 243W a strielaj prvého partizána a nepotrebuješ ani farbu , zostane ti všetko v ohni , a nemusíš takým kladivom mlátiť po hore . ale samozrejme treba aj trafiť :) Lovu Zdar ◄ reagovať
Ja mmomentálne prechádzam z 18,5 g oryxu na Blaser CDP, je to asi tak po 4 rokoch intenzivného poľovania, od škodnej až po vysoku, niečo som o tom popísal aj tu na fore, pozri moje diskusie. Budeš ale veľmi prekvapený keď zistiš, že tento kaliber sa správa inak pri nastrelení kedy je to neuveriteľna ,,šupa" a inak pri priamom výkone, kedy ranu ani nezaregistruješ. Slangovo tomu aspoň ja vravím, že nesmieš si do rany ľahať tak ako pri nastreľovani. Resp. zo života, skúsený športový strelec, ktoremu prešlo x zbrani a kalibrov cez ruku pri nastreľovaní po tretej rane oznámil že ........(nezverejniteľne), a mám si to nastreľovať sám :), avšak na diviačky na posed si zbraň berie stale moja polovička, že sa jej z toho veľmi dobre strieľa. takže asi tak z porovnania. ◄ reagovať
doteraz som používal 19,0 g RWS UNI Classic. Strela strašne fragmentuje. Rozmýšľam prejsť na 18,5 g Norma Oryx, abo niešo iné? ◄ reagovať
Vulkan je tiež dobrá volba, v 9,3 lepšia ako 15 g oryx, po tom to dosť behá a nefarbí ◄ reagovať
Uz 5 rokov pouzivam 9,3x62 strelivo RWS uni classic 19g maximalna spokojnost. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.