pár postrehov odomňa - najlepšie je tieto lesné plody podávať čerstvé..., pokiaľ ich xceš zaskladovať tak jednoznačne suché, tmavé miesto s prirodzenou cirkuláciou vzduchu, s tým že ich roztiahnuť na čo najväčšej ploche, ak nemáš také možnosti, tak aspoň prútené koše,či iné zásobníky s otvorenou stenou... musíš počítať s tým, že takto uskladnené plody,vyschnuté, je potrebné pred podávaním mechanicky rozrušiť, či už drvením, miaganím, alebo hrubým šrotovaním...Je aj ďalší spôsob uskladnenia a to naplniť plodmi nádobu približne do 3/4
a zaliať soľným roztokom. Zvykol sa používať 10 - 15 % roztok kuchynskej soli, ale môžeš požiť aj soli kys. propionovej, či mravčej. Nevýhoda je korozívnosť , čiže musíš to mať v plastových nádobách a musí to byť hermeticky uzavreté. Výhoda je už prítomný obsah solí a tým pádom aj vyššia atraktivita krmiva. Ale čo ja mám skúsenosť, gaštany sú obľúbené hlavne u dančej a srnčej, diviaky ich skoro vôbec nexcú, s ostatnými plodmi nie je problém. V každom prípade , teraz po jelenej ruji by som to predkladal čerstvé, nech sa dostanú do kondície čím skôr.... Obsah vody v žaluďoch a bukviciach je približne rovnaký cca 11% ale v bukviciach je menej ľahkoskvasiteľných sacharidov ( cca 3x menej ), takže tie sú menej náchylné na skladovanie. Gaštany majú cez 50 % vody, z čoho vyplýva že sú na skladovanie najnáročnejšie... trnky, šípky, a ostatné drobné bobuľové podobne ako letninu,na konárikoch povešať pod strechu, nech vyschnú.. len aby si to stihol, lebo cez víkend má pršať :)