Ahojte.Uvažujem o kúpe flintičky Bergara Scout ktorá ma veľmi zaujala na vystave v Lysej nad Labem.Flinta padne perfektne do ruky aj do ramena.Sklopenie zbrane je urobene neskutočne predcízne a nehlučne.Neni potreba toklo veľa sily ako u zlamovačky IŽ.poprípadě ako je u zlamovacej kulovničky K1 českého výrobcu. Pažba na zbrani je z plastu ale to mi až tak nevadí.Váha zbrane 2,63kg.Dlžka 91,5 cm.Uvažoval som o ráži 30-06 ale vzhľadom na nízku hmotnost zbrane a jaj dlžku ,som si neni istý ako by to bolo zo Spätným rázom.Flintu nechcem pre seba ale pre mojho tatka ktorému je 67 rokov a už ho nebaví nosit do lesa tažký kyj značky ČZ v ráži 7x64.Cena flinty Bergara sa pohybuje okolo 500 euro.Vdaka za poznatky.
Edu Bergara je spanielska firma odkaz. Brandys, ak mu nerobilo problem strielat so 7x64 tak tento kaliber mu podla mna tiez problem robit nebude. Prakticke skusenosti s touto flintou ma asi malokto v SR. ◄ reagovať
brandys :-D motaq veď to ,ale s Begalom má skúsenosti veľa poľovníkov :-D ◄ reagovať
Chlapi vďaka za vaše komentare.Myslel som si že v SR ju ma asi málokto.No nezostáva mi nič ine len ju kúpit a otestovat.Potom pridam nejake poznatky.Ale predsa keby sa niekto našiel kdo tú flintu má tak by som sa rád dozvedel pár poznatkov a zkúsenosti z bergarov. ◄ reagovať
BERGERA SCOUT....jsou povedené jednoranky...celkem precizní práce ...dobré kanelované hlavně..( tato firma dříve vyráběla pouze hlavně)..měl jsem možnost lovit s ráží 270W....musím uznat že jsem byl fakt překvapen.každou flintu vám udělají do 1.měsíce přímo ve španělsku...poskládají dle vašeho přání....víhoda je - že v případě vašeho zájmu už můžete pouze dokupovat hlavně všech ráží na které si vzpomenete..dodavatel pro čr je BRNO HUNT... ◄ reagovať
na BERGERA SCOUT další hlaveň nekoupíš proto je o tolik levnější než ostatní typy ◄ reagovať
Mám asi pol roka Bergaru APEX v ráž 8x57 JRS. Odkedy ju mám všetkých mojich 5 pušiek ostalo v skrini.Ja som sa do nej zamiloval na poľovníckej výstave v Bratislave vlani a mal som ju asi druhý na Slovensku.Perfektne sadne do ruky perfektne sa z nej strieľa , perfektne vyzerá. Stála ma asi 900E, ale na našich poplatkových poľovačkách si ju všetci rakušáci s drahými BLASERMI obzerali. Na APEX je možné vymeniť hlaveň za cca 300 E aj pažbu s predpažbím.V pohode som na spoločnej poľovačke z jedného štandu ulovil 3 diviaky- veľmi ľahko sa s ňou manipuluje.Chvíľu to chce cvik, zvyknúť si na natiahnutie kohútika pred výstrelom, ale na druhej strane zbraň je veľmi bezpečná, lebo aj keď je náboj v komore , nie je natiahnutá a nemôže dôjsť k neželanému výstrelu. Trochu je nešťastné, že ak ju natiahnem /počujem blížiacu sa zver/ a následne nechcem strieľať zbraň sa dá spustiť len pomalým zadržaným spustením naťahovacieho kohútika, pričom náboj je v komore a nedá sa nijako zaistiť. Teda v zime pri skrehnutých prstoch, by teoreticky mohlo dôjsť pri zlej kontrole kohútika k neželanému výstrelu /Zatiaľ sa to nestalo, ale nemám pri tom istotu, lebo mechanicky púšťam úderník na zápalku náboja/To je však asi jediná nešťastne vyriešená vec. Pri tej najjednoduchšej konštrukcii, kvalite prevedenia, estetike zbrane /napriek plastovej pažbe to väčšina ľudí nerozoznala a pažba je veľmi praktická/túto zbraň vrelo doporučujem. ◄ reagovať
vlado18 a nedá sa spustiť bicí kohútik pri zlomenej zbrani, myslím to tak že zlomíš zbraň, prípadne vytiahneš náboj a spustíš kohútik a následne uzavreš zbraň ◄ reagovať
vlado18, skús si overiť, či to nie je s tým vypúšťaním kohúta, ako na revolveroch, áno natiahnutý kohút sa na revolvere tiež spustí palcom, ale ak dáš po zoskočení s ozubu prst zo spúšte dolu, tak nikdy nedôjde k výstrelu, lebo, aby bol iniciovaný úderník, musí byť stlačená spúšť, to znamená ak by došlo pri náraze s natiahnutým revolverom ku zoskočeniu, bicieho kohúta a nedržím pri tom spúšť (teda nechcel som vystreliť), nikdy nedôjde k výstrelu. Vlastníci revolverov to určite ovládajú. ◄ reagovať
Na marlin-e mám tiež kohútik a keď spúšťam po nevystrelení tak podržím kohútik stlačím spúšť a spustím kohútik na doraz.Neviem aký systém má bergara ale zaujíma ma to lebo pokukávam po tej zbrani.Páči sa mi tá jednoduchosť. ◄ reagovať
Ak som to správne pochopil, bergera má tiež systém ako marlin len u marlina pri spúšťaní kohútika si môžeš ešte poistkou zaistiť úderník čiže ani náhodou pri vypúšťaní nemôže prísť k výstrelu. A s popisu vlada18 som pochopil že u bergery to nie je možné. ◄ reagovať
Pravdepodobne to tak bude s tou poistkou.navyše u marlina mám namontovaný kolík alebo ako by som to nazval, na kohútiku a tým pádom je aj manipulácia jednoduchšia t.j. natiahnutie aj spustenie.odkaz ◄ reagovať
Všetkým, čo mi chceli poradiť, ako spustiť kuhútik. Predovšetkým zbraň nemá žiadnu poistku /ako marlin/. Rovnako sa nedá natiahnutá zlomiť a vybrať náboj z komory. Možno bude fungovať rada od Lycana - myslím s tým podržaním kohútika a spustením spúšte, ale neskúšal som to. Aj na Bergare je kokútik s "kolíkom". je to také bočné predĺženie kohútika, ktoré je zdrsnené ryhami a slúži na lepšiu manipuláciu- hlavne aby vošiel palec ruky pri naťahovaní zbrane medzi kohútik a puškohľad. ◄ reagovať
na Scoute mozno nie ale na Apexe ide nastavit spust,mam Apex Light ◄ reagovať
Zdravím.Dnes som bol v Martine,tak som sa zastavil u predajcu týchto zbraní.Dojem zo zbrane bol veľmi dobrý.Veľmi presné a hladké otváranie.Dobrá pažba a masívna hlaven.Porovnat povedzme s IŽ sa to naozaj nedá.ri troche šikovnosti nehlučné natiahnutie a spustenie zbrane.Jedno mi ale nejde do hlavy.Typ Bargara Scuot má udajne nastavenie spúšte od 1,2-2,0 kg.Tak som to čítal na letáku od predajne a aj na rôznych stránkach na nete.Predajca mi ale tvrdil že spúšt neni nastavitelná.Tak teraz neviem.Ak tu je nejaký majitel,tak mi to prosím ozrejmite.Ďakujem. ◄ reagovať
Zdravím.Bergaru Scaut som si zatial neošahal.Ale včera mi vravel známy že si ju kúpil presne v tomto kalibry.V piatok ju pôjdem pozriet.Tak uvidím.Kaliber 6,5x57 ale mám sám a nemôžem povedat jediné zlé slovo.. ◄ reagovať
Čaute.. Neviete kde V okolí Martina,Ružomberku,Lm je predajca týchto zbraní? Ďakujem ◄ reagovať
S puškou Bergara Apex B13 poľujem 1 r. v kal. 308W.Puška si vás získa v momente ako si ju hodíte do pleca. Kaliber 6,5x55 SE je jeden s najpresnejších kalibrov. Trúfam si povedať, že hlaveň na Apexe je zrovnatelná a neuveritelne presná. Má revolverové istenie, čo je veľmi praktické a hlavne bezpečné. Spúšť sa dá nastaviť podľa potreby. Pušku som sa rozhodol nečistiť, až do objavenia prvého náznaku hrdze. Tu som bol tiež milo prekvapený, puška vydržala 2 mes. a možno by vydržala i viac, ale už som sa potreboval s ňou pomazliť, tak som ju očistil. Jediné čo by som jej vytkol, že povrchové úprava pažby je naozaj len povrchová, okrem čiernej, ktorá je čierna do hlbky. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.