Edo, v poľovných združeniach medzi poľovníkmi vlázde závisť a nenávisť. Následkom toho je práve ten ptoblém, že sa nikto s nikým nedohodne. Niet sa čo diviť na tým, že v mnohých združeniach vládnu veľmi zvláštne pravidlá. Nerozumiem samotnej podstte tohto neporozumenia, a v čom je samotná podstata závisti. Ja si myslím, že k tomu nie je nijaký dôvod. To by museli mať niektorí poľovníci myslenie na vyššej úrovni aby vládla pohoda.
Macko, ak sa Ti nepáčia pravidlá, ktoré máte v PZ, môžeš odtiaľ vystúpiť. Ja som presvedčený, že Ťa tam nikto nasilu nedrží. Namiesto sťažovania by si mal byť rád, že vôbec máš tú možnosť byť členom poľovného združenia.
jarodt ja som to pochopil . Iba som podotkol že do toho vnútorného poriadku možno pridať bod - počas jelenej ruje budú mať do presne určených častí revíru vstup iba poľovníci s povolenkou na jeleňa .Od určeného dátumu po koniec určený PZ . Podobne ako to platí pred spoločnými poľovačkami ,že sa do časti kde bude polovačka zakazuje chodiť a podobne . Preto si myslím ,že keby sa tie nepísané pravidlá zmenili na písané vyriešilo by to mnohé otázky . Takúto možnosť PZ má teda ak s tým súhlasí nadpolovičná väčšina členov . Ak nesúhlasia nepomôže žiadna úvaha hospodára ani výboru PZ . Na to nemajú žiadnu silu aby niečo schvalovali . Také pravidlo ,že niekto netrafí a zapíše výstrel čo bude mať za nasledok odobratia povolenky ma pobavilo :-D to je nútenie poľovníkov aby klamali :-D tiež aby sám hospodár rozhodoval o tom kde bude môcť niekto polovať a iný nie je dosť humorné :-D Teda ak to nie je na Cube :-D Podľa mojich znalostí všetko je potrebné schváliť členskou schôdzou a vydať uznesenie . Na ďalšej schôdzi je potrebné vždy začať kontrolou uznesenia z tej predchádzajúcej . Ak to takto funguje môže potom na otazky členov odpovedať hospodár argumentaciou prečo tak či onak rozhodol . Nevydanie povolenky na škodnú členovi nemôže odoprieť ani členská schôdza . Hospodár už vôbec nie . Je však zname ,že na Slovensku sa berie hospodár ako všemohúci boha jeho pravomoci pozná minimum členov tiež kompetencie predsedu a iných členov výboru . Prípadne často ich nepoznajú ani členovia výboru . V našom pz nemám k hospodárovi našťastie výhradu . Svoje konanie si vie vždy bez emocí odôvodniť a ku každému členovi pristupuje rovnako . Bodaj by to tak fungovalo vo všetkých pz .
Edu - áno, hovorí sa tomu Vnútorný poriadok PZ, kedy sa nepísané pravidlá dostávajú na papier a schvaľuje ich členská schôdza /ČS/. Takýmto nepísaným pravidlom môže byť kľudne aj zákaz vstupu do revíru v čase jelenej ruje okrem poľovníka s povolenkou na jeleňa.
jarodt tie pravidlá nemusia byť nepísané. Kludne si to môže členská schôdza odsúhlasiť a dať do uznesenia predišla by tým nedorozumeniam ,sťažnostiam , a narušaniu vzťahov . Samozrejme odsúhlasiť sa dá iba to čo nie je v rozpore so zákonom o poľovníctve vyhláškou 344 ,ústavou a zak. SR.
lesi, vo väčšine združení vládnu nepísané pravidlá, napr. počas jelenej ruje do revíru nik iný mimo poľovníkov s povolenkou a sprievodu nechodí. Ak tieto nepísané pravidlá nepoznáš, tak si ich zistí, prv než vykonáš nejaké neuvážené kroky, predídeš tým závažným nedorozumeniam.
Ak to bolo schválené členskou schôdzou, musí ti ju vydať. Samozrejme povolenky nemusí so sebou ťahať stále, tak ti poradím navštív ho doma a ak ti ju aj tak nedá podaj sťažnosť na hospodára výboru PZ/PS.
Členská schôdza si mala odsúhlastiť ako sa budú vydávať povolenky .Takže podľa uznesenia členskej schôdze. Vydávanie povoleniek na škodnú nemusí schvalovať členská schôdza . Každý člen dostáva túto povolenku automaticky zakrúžkovaním ano v povolenke dolu v ľavom rohu " Oprávnenie na lov podľa § 29 ods.2 zákona a § 71 ods.4 vyhl.MP SR 344/2009 " Nevidím dôvod ani právny predpis ktorý by hospodárovi umožňil nevydať takúto povolenku .
Chcel by som poznať Váš názor . Pokial bolo členskou schôdzou schválené vydavanie celoročnej povolenky na škodnú ma právo hospodár výdávať si ich kedy chce s výhovorkou že bude vydávať od mája resp počas jelenej ruje nevydáva atď , alebo je jeho povinnosťou vydať povolenku hneď začiatkom roka?
huntervj náš poľovný revír je rozdelený do 4 časti presne vymedzených hranicami a máme 4 knihy návštev revíru .
Poľovný revír je jeden celok, hospodár nemá právo vydávať povolenky do určitej oblasti, je to protizákonné. Ďalej žiaden poľovný revír nemá presne vymedzené hranice časti revíru. Veď nato je knižka kde každý zapíše svoju návštevu v revíry. My sme mali ten istý problém, ale iba jeden rok to urobil, a hneď som ho zrušil.
zbytocne rozpisovat - nema na to pravo!
Prečítajte si zo dňa16.6.2009 ZÁKON 274 §19 časť Poľovnícký hospodár.Pokiaľ nemáte v Domácom poriadku napísané obmedzenia pri love zveri nesmie to písať do povolenky na lov zveri.Pri vypisovaní tzv.povolenky sa neškrtá,ale vypisuje sa nová.Originál a kópia sa musia zhodovať.Prečítajte si celý Zákon a hlavne §53(povolenie na lov zveri).Pripravte sa na VČS PZ a poriadne.Návrh na odvolanie!!
Tu niet čo debatovať, ak sa poľ.hospodár takto správa a koná , treba ho riešiť alebo odvolať, pretože koná v rozpore so svojimi právami a povinosťami.
iboo ja vám ho zastúpim mám na to vzdelanie a s vyznamenaním :-D Takže nie je problem . Plan chovu a lovu vyplniť viem aj ostatne náležitosti . A bolo by po vydieračstve . Samozrejme poľovať v revíri nepotrebujem ani nárok na divinu . Tak by bol nahratý potom hospodár :-D
Zigi9 to máš dva extrémy - tvoj a môj prípad :)
iboo :-) to bych chtěl zažít :-) Nás je 9, kdyby to hospodář zabalil, tak dva další se na to třepou jak naddržení, jeden to má v paži a další mocichtivý idiot si ty zkoušky chce dělat :-)
problém je ten, že v drvivej väčšine združení neexistuje náhradný hospodár. A tak je hospodár samozvaný král a ak sa už členská schôdza rozhýbe a začne mu "diktovať", tak on sa naserie a položí papiere "na stôl" a nahratí sú všetci členovia (lebo nových väčšinou brať nechcú. Takže je to také vydieračstvo.
súhlasím, je to presne ako píše svico, len mnohý poľ.hospodári sa pasujú do role "najvyššieho" a potom to tak vyzerá, že sa s ním nedá pohnúť, rozhodujú o vydaní a nevydaní povolenia na lov, pritom ak by sme išli do detajlov, najvyšší orgán je členská schôdza, ak tá by napr. odsúhlasila, že povolenie na lov dotyčný dostane(aj napriek nesúhlasu hospodára) tak môže robiť a kotrmelce, musí mu ju vydať, respektíve podpísať
Mne ako aj 90% poľovníkom je jedno, či mi povolenie dá predseda, alebo hospodár, hlavne,že je od obidvoch podpísané. Ale ked niekto píše akého majú ko..ta hospodára, ako napr.Macko, tak by mi to jedno nebolo a určite aj viacerým. Ako som už raz napísal,že mnohí hospodári v združeniach si myslia, že oni sú tí najdôležitejší, pritom to vôbec nieje pravda.
lubenko, užívateľom revíru je poľovnícke združenie. Má svojho štatutárneho zástupcu-predsedu. Ktorý je oprávnený jednať v mene združenia.Ale podme k povolenkám. Máš na nej dva podpisy.(okrem svojho). Jeden od hospodára a druhý od predsedu. Kde je podpísaný predseda? Na mieste "UŽIVATEĽ PR". Poľovnícky hospodár je podpísaný na mieste "POĽOVNICKY HOSPODAR". Kto vydáva povolenie na lov? UŽIVATEL PR. A hospodár nie je užívateľom PR, lepšie povedané, nezastupuje užívateľa. Viac polopate som ti to už nevedel napísať. Ch cem sa ťa opýtať, nie si nahodou poľovnícky hospodár?
ale lubenko, to snáď nie, užívateľom poľ. revíru je PZ alebo PS, tieto dnes už právnické osoby majú svoje orgány, štatutárnym orgánom je výbor v mene ktorého koná predseda výboru, teda tento má aj vydávať povolenia na lov, hospodár ich len spolupodpisuje, a vieš prečo ? lebo nesie on a nie predseda zo zákona zodpovednosť za to, že vydané povolenia sú vypísané v súlade s platným zákonom, (osobné údaje, druh zveri,pohlavie, VT a určená doba lovu a doba platnosti povolenia), predseda by ich mal vydať len po podpísaní poľ. hospodárom... toľko na vysvetlenie,
svico ,ale predseda nieje uživatel pol. reviru ako napisal hornet22 , &19 odsek 10 pismeno c,pol.hospodar je opravneny podpisovat so štat.zastupcom :predsedom: pisomnosti ,tykajuce sa pol.hospodarenia a povolenia na lov zvery a tak ako piše macko to u nas nefunguje a nemam potuchy že by to tak fungovalo v okolitych združeniach ,a ked to u nich tak funguje tak tam maju pekny bordel
Lubenko, to čo píšeš, je zaužívané vo väčšine združeniach, že hospodár vydáva povolenky. Je to v podstate jednoduchšie,pretože ich hned aj eviduje. Ale hornet má pravdu, že zo zákona by ich mal vydávať predseda, čiže štatutárny zástupca. Hospodár ich len spolupodpisuje a vedie evidenciu. Mnoho hospodárov sa však "pasuje" do úlohy šéfa združenia a potom to tak vyzerá ako píše Macko.
hornet 22 ,uživatel polovneho reviru je polovnicke združenie pokial nieje založene pri urbari,povelenky vydava pol.hospodar s tym že mu jich podpisuje štatutar pol, združenia teda predseda a povolenia na lov si objednava pol.hospodar na tlačivach ku tomu určenych a nie že ich vydava uživatel po. reviru ako ty pišeš
Ak je to naozaj tak ako píše Macko, tak to je vrchol !!! Okamžite vymente hospodára, na toto jednoznačne nemá oprávnenie a je to v ROZPORE so zákonom.
lubenko , ÁNO poľovnícka stráž, nie lesná ako som uviedol,ale chyby sa stávajú aj Ty si použil pojem poľovná stráž a nie poľovnícka, ak by bola poľovná tak by sme na ňu mali čas odstrelu .... ??? ale to len žartom... k povolenkám, už sú to povolenia na lov, a tie vydáva od 1.9.2009 užívateľ poľ. revíru a nie poľ. hospodár, hospodár ich spolu podpisuje a vedie ich evidenciu už vydaných, vydáva tiež pridelené značky
hornet22,len skus niečo ku tym povolenkam čo si napisal 24.8 o 8:19 hod a myslim že polovnemu hospodarovi podlieha len polovna straž nie lesna straž,lesna straž ma ine pravomoci
všetky PZ mali zo zákona povinnosť do 31.1.2010 zosúladiť svoje stanovy s novým zákonom a zaslať OLÚ, (§80 ods. 12)žiadne stanovy ani domáce poriadky PZ a PS nemôžu odporovať tomuto zákonu, člen LS sa jednoducho nemusí zapisovať (to by tam nemusel chodiť kontrolovať) keď by o ňom vedeli kde je, ale svoj pobyt musí nahlásiť vopred poľ. hospodárovi, ak je členom PS aj poľ. hospodár vzniká problém, nakoľko zákon toto nerieši, rieši sa to oznamovaním predsedovi alebo tajomníkovi.
a ak bolo schvalene clenskou schôdzou pred niekolkimi rokmi,ze sa ma kazdy zapisavot do knihy navstev rewiru aj pol. hospodar aj pol. straz, kvôli bezpecnsti,tak by to mal respektovat niee?
orin aj yegi skúste napísať v čom nemám pravdu a podebatujeme o tom
hornet22, enem zírám, chi chi...
hornet22 preštuduj si zakon čo všechno robi hospodar aby si netvrdil čo nieje pravda,Zb.z.č 274/2009 &19 pol.hospodar
hornet22...pri všetkej úcte si si istí čo tu tvrdíš??..
súhlasím brandys a dodávam, že takto sa môže správať len hospodár ktorému to "užívateľ poľ. revíru" dovolí !!! hospodár už takmer rok NEVIDÁVA povolenia na lov, len vedie ich evidenciu - tie vydáva užívateľ PR teda predseda, hospodára už taktiež nevolí ČS ale menuje na návrh užívateľa PR OLÚ, aj keď nič nebráni aby ČS alebo výbor odsúhlasili jeho návrh, ak to ale urobí predseda sám, nič neporuší, teda záver, ak je to tak ako píšeš na vine je predseda nie hospodár, a len tam mimochodom nevyhovuje im to náhodou obom spoločne ?
pre Macko.Nič v zlom ale vaš hospodar to nema v hlave srovnané a v poriadku.Ak ti odstrel schválila členská schodza hlasovaním tak hospodár nemá právo vyškrtnut z povolenky na základe toho čo uvádzaš odlov akého koľvek druhu zveri len preto že si pri love fušoval.U nas v združení si idem do revíru kam chcem.Toto je nejaka novinka však.Váš hospodár má asi strach žeby ste videli čo loví on tak vás do niektorých častí revíru radšej nepúšta.Vymente hospodára ked máte šancu inak ti neporadím.Inak by mna za takýchto okolností nebavilo chodit do lesa.A prikrmuješ lesnú zver tiež iba tam kde ti miesto hospodár napíše.Prajem vela štastia
brano11, ...môže sedieť, aj stáť, aj polihovať.... prečo by nemohol?
poľ. hospodár nie, ale každý člen poľ. stráže áno, za podmienky že, nahlásil pobyt v PZ predsedovi a nevykonáva výkon práva poľovníctva ale len kontrolnu činnosť.
napr. ak je členom poľovnej stráže a neloví
moze polovny hospodar sediet na posede bez toho aby bol napisany v knihe navstev reviru?