ad Stopinko - príklad so selénom ber, prosím ako modelovú situáciu toho, s čím sa musí človek zostavujúci KD vysporiadať. Dokonca , aj to číslo bolo požičané od ľudí ( :) ) lebo mojim cieľom nebolo poukázať na absolútne množstvo Se za deň, ale na nemerateľnosť niektorých zložiek krmiva pri zostavení kŕmnej dávky.v domácich podmienkach... dal si mi pár argumentov na sklo, takže budem aj férový a oplatím rovnakou mincou :) - pečeň je naozaj výborným zdrojom mikroprvkov. zámerne takto píšem, lebo okrem Se je v nej prítomný aj další rad mikroprvkov, najviac Fe. Potreba Fe pre psa je 53 mg. 100 g pečene bravčovej má okolo 22-23 mg/100 g ( zdroj - akv.sk ).čiže 100 g pečene je na saturáciu Fe málo. Ke´d to zvýšim na 2 a niečo násobok, zase sa mi o 100% zvýši obsah Se. Selén je pri dlhodom nadmernom užívaní toxický - nervové poruchy, napríklad. Nehovoriac o tom, že pečeň, ako hlavný detoxikačný orgán akumuluje množstvo kontaminantov - napr, ťažkých kovov. viď
odkaz . čím staršie zviera , tým viac nadlimitných hodnôt cudzorodích látok...oka, podme na cestoviny - 200 g vaječných cestovín ( opäť pozor - nie sú cestoviny ako cestoviny ) použijem na saturáciu predmetného množstva selénu. Denná dávka krmiva 10 - 20 kg psa by mala byť cca 180 - 280 g. pri 20 - 30 kg psovi 280 - 410 g. čiže, 200 g cestovín, ktoré poskytujú ľahko strávitelné sacharidy použijem na saturáciu Se. to je zhruba 40 - 50 % krmnej dávky. ďalších 200 g mám na bielkoviny, tuky , min. látky - makroprvky, vlákninu, po prípade probiotiká. No budem musieť veľmi dbať na stráviteľnosť, aby sa mi to denné množstvo nenavýšilo do tej miery, že mi to pes bude schopný vôbec zožrať. U gravidných súk množstvo krmiva zvyšuje, čo je logické, ale dáva sa prednosť vysoko kvalitným a stráviteľným bielkovinám na úkor energie. tam by zvyšovanie cestovín asi nebolo to pravé orechové. vajcia - všetky štúdie , ktoré pokazujú na vysokú stráviteľnosť a biologickú hodnotu vajec vychádzajú zo štúdii pre ľudí. naša emulgačná schopnosť tráviaceho traktu vie využiť vaječné tuky na cca 30 %, dostupnosť bielkovín je cca 97 % ( dľa autora ). aká je stráviteľnosť u psov? opäť treba poukázať aj na druhú stránku veci, a to vysoký obsah tukov - vrátane chlesterolu, vys. obsah vit A a potenciálnu alergickú reakciu na veječné bielkoviny. o mikrobiologickej kontaminácii a antinutričných látkach v surovom vajci sa dúfam nemusíme baviť. tepelná úprava je podmienkou, nie možnosťou... čo sa týka tých výživových tvrdení na proteínových doplnkoch - neviem či sa dajú aplikovať na kŕmne zmesy, resp. ak áno, tak potom sa dajú aplikovať aj na potravinárske polotovary ( tvaroh, mlieko, vajcia, atd... ) . ak to bol len príklad na dezimformáciu, to beriem, potom treba preferovať tých výrobcov, ktorých produkty vyhoveli.