termovizia nocpix
dnes je nedeľa,  14. december 2025,  meniny má Branislava/Bronislava,  spln: 5. december 2025,  dnes východ slnka: 07:35,  dnes západ slnka: 15:47
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Nočné videnie - diskusia

autor: off pavelb
pridané: 29.5.2011 15:43

Aké nočné videnie všetko okolo toho. Vaše skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 159 511
počet hlasov: 6

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 593 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Stagstalker, 12.5.2014 o 19:19

Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 210

off Edu, 11.12.2012 o 16:41

toto je zaujímavá vec a samozrejme i strelec :-D odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 30

off Stagstalker, 22.12.2016 o 23:15

@TOVI, 21.12:2016 o 13:37: Vieš, mne zasa zdvihnú kútiky úst príspevky ako je ten tvoj. Ako uvádzaš, citujem: "Sám som si kúpil Yukon Photon 6.5 čo je obyčajný priemer a není sa s čím chváliť a ešte nikdy som neodstrieľal sezónu tak predpisovo ako s touto vecičkou bez jediného prešľapu." No ak si to "odstrieľal" na SR, tak si sa dopustil jednak trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a aj trestného činu pytliactva. Neviem, nesúdim, to len tak na okraj, keď si sa tak verejne pochválil.Aj keď nie je čím, kúpiť si nejaký yukon, dať to na zbraň a loviť zver počas tmy, predpokladám niekde na vnadisku naozaj na pochvalu nie je. A neobstojí ani argument selekcie, tá sa dá robiť aj za pomoci pozorovacieho nočného videnia a lovu za zákonných podmienok v noci- teda počas splnu a príslušných dní pred a po. Mne samému to tak funguje a tiež dokážem strieľať predpisovo. Pokiaľ si nie som istý, nepotiahnem, každopádne už dlhé roky tvoria 99% mojich úlovkov diviačej zveri diviačatá a lanštiaky. Kto nerozozná prasa počas splnu, mal by sa nad sebou zamyslieť. Niekedy mám pocit, že tá zver sa skutočne nemá ani šancu v kľude nažrať. Keď ju neprenasleduje nejaká šelma či predátor, čaká ju na posede aj v čase, kedy sa cíti bezpečne nejaký macher s noktovízorom. Nakoniec bude poľovníctvo len o hlušení zveri pri kopách krmiva počas tmavej noci. Možno o pár rokov budú puškohľady s nočným videním bežnou, legálnou súčasťou v poľovníctve, zatiaľ však nie sú. A ak aj budú, nemyslím si, že to bude doplnok, ktorý obohatí moju poľovnícku výbavu. Už nejaký čas nepoľujem na zver kvôli trofeji či mäsu, ale poľujem najmä kvôli zážitkom. Pre mňa nie je osobne nič krajšie ako vychodiť srnca a "prichytiť" ho v rúbani počas pekného rána, poľovať na jeleňa v ruji a streliť ho za svetla, či "vysedieť" diviaka a streliť ho počas splnu, hoc na 20ty krát. Neviem, asi mám iné vnímanie poľovníctva ako mnoho dnešných lovcov, ktorí nepochopili, že pokrok netreba pchať všade a poľovníctvo je v súčasnosti najmä o dedičstve, podobne ako folklór. Aj preto sa v mnohých krajinách rozmáha lukostreľba či lov predovkami. Mnoho "poľovníkov" však vlastnú lenivosť alebo nedostatok času dostať sa do hory kompenzuje práve nočnými videniami či termovíziou na zbraniach v snahe niečo stoj čo stoj uloviť pri každej príležitosti kedy sa im podarí na posed dostať, hoc by na ňom mali presedieť aj celú noc. Ak majú z takýchto "lovov" poľovnícke zážitky, tak nech sa páči. U mňa je to len hlad po rane a nenažranosť schovávaná za "nevyhnutnosť pokroku" a "bezproblémovu selekciu" premnoženej zveri a absolútne nepochopenie zmyslu poľovníctva. Poľovníctvo nemá byť o strieľaní do nič netušiacej zveri počas tmy. Lov má byť v prvom rade o zážitku z vlastných schopností a skúseností zver vyhľadať a uloviť a dostať sa k nej znalosťou jej dlhoročných pirtí a spôsobu života. A keď si už spomenul automobily, aj v pretekoch formuly 1 obmedzujú pokrok, aby to nebolo o technike, ale o jazdcoch, inač by formule o chvíľu ovládali už len mechanici z boxov. Namieriť cez noktovízor v tme na 150m a stlačiť spúšť vie hocikto, ale čo to má s poľovníctvom? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 18

off Stagstalker, 19.5.2014 o 23:13

Mily mito1 z Bratislavskeho kraja! Kedze s tym nocnym videnim lovis v Cechach, verim, ze mas platny zbrojny preukaz v CR skupiny C, mas tam minimalne prechodny pobyt a splnil si vsetky zakonne predpoklady na jeho vydanie, kedze uprava v CR je podobna tej nasej. Zaroven disponujes okrem ineho aj platnou casovo obmedzenou vynimkou policie CR na pouzivanie nocneho videnia, ktoru ti schvaluje prislusne krajske riaditelstvo CR po dolozeni odovodnenia a ziadosti v zmysle zakona o myslivosti :) Vzhladom nato, ze si taky poctivy a zakon dodrziavajuci verim, ze zbran mas taktiez ulozenu v cechach alebo mas vynimku udelenu aj na SR, pretoze trestne je zakazanu zbran v zmysle zakona len drzat, nemusis nou lovit. V neposlednom rade, sa mi paci ako si predbehol v Cechach aj ucinnost zakona, ktorym sa lov pomocou nocneho videnia v CR povoluje, lebo novela, ktora tento lov povolila nadobuda ucinnost az dnom 1.7.2014...Cize mily mito, uz radsej nic nepis...:) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 12

off Stagstalker, 18.6.2015 o 23:26

Tvoja posledná veta presne vystihuje princíp a správnosť použitia, resp. využitia nočného videnia, avšak len toho pozorovacieho, ktoré má slúžiť k zvýšeniu prehľadu o stave zveri v revíri a následne správne vyhodnotenej selekcii. Nočné videnie vo forme puškohľadu by malo opodstatnenie, keby ľudia boli natoľko uvedomelí, že by ním napr. lovili len premnoženú diviačiu zver za zhoršených svetelných podmienok v istých fázach mesiaca a inak ho nezneužívali, ale som presvedčený, že v praxi by ním strieľali všetko a vždy. A to z jedného dôvodu a tým je pohodlnosť. Denný lov je komplikovanejší, zver treba často vychodiť, dať si pozor na vietor, horizont a aj vlastný pohyb a vyžaduje aj istú dávku skúseností a vedomostí o živote zveri a jej návykoch a v neposlednom rade čas, pretože sa úspech často po prvej vychádzke nedostaví. Zver je cez deň taktiež opatrnejšia a nedá sa len tak jednoducho "vysedieť." Na rozdiel od toho, počas noci bežne vypása v domnení, že je krytá tmou, nebojí sa vyjsť aj na otvorené priestranstvo, krmoviská a celkovo sa správa pokojnejšie. Takto streliť zver umením skutočne nie je. Veď načo by som vábil srnca, keď si ho počkám za absolútnej tmy a "selektívne" ho odlovím cez nočák pri solisku? Človek nemusí robiť nič, len sa doviezť na posed, sadnúť tam kde je zakŕmené, počkať do tmy, zapnúť nočák a veselo búchať, za hodinu odpoľuje a je vybavené. Toto však funkciu poľovníctva, hoc i podporenú myšlienkou na lepšiu selekciu a presnejšie rany určite nenapĺňa. Život zveri v prírode a jej bezpečné rozmnožovanie noktovízor neochráni, skôr naopak. To skôr investuj do fotopasce, automatického prikrmovača, políčka pre zver či odbornej literatúry. To, že sa dá pokaziť rana aj za plného svetla je pravda, ale to má byť argument na strieľanie v tme? Pokiaľ cez deň neviem či nestihnem správne vyhodnotiť ten či onen kus, tak nemám čo strieľať a pokiaľ strieľať neviem, mám byť viac na strelnici ako v revíri. Noktovízor nemá suplovať skúsenosti poľovníka pri posudzovaní zveri tým, že skrytým pozorovaním cez nočné videnie v absolútnej tme mám viac času na prevedenie výstrelu a najmä dramaticky zvyšuje šance v prospech poľovníka, čo opäť z hľadiska etiky pokrivkáva. Vedel by som pochopiť použitie svetla na rýchle prebliknutie pred výstrelom na určenie konečnej polohy tela zveri po tom ako som ju prečítal, rozoznal a posúdil. Ak po nasvietení ujde, tak ujde, šancu mala. Avšak loviť zver na 80m-100m v tme, mimo splnu a skrývať to za lepšiu selekciu nemá s poslaním poľovníctva nič spoločné. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 10

off Ondrik, 3.2.2018 o 17:43

Hej... Dakedy ani splachovacie záchody neboli a vraj niekedy ani mobilné telefóny neboli, to sa mi ani veriť nechce. Každý má na výber. Chodiť pešo do reviru, strielat cez mechanické mieridla a úlovok nosiť domov na chrbte, možnosti je nespočetne. Nepoužívam žiadne termo prístroje ale na druhej strane tu lamentovat a vracať sa späť do doby kamennej nemá význam. ◄ reagovať

správca MMasska, 21.6.2021 o 11:16

Bol som požiadaný o vysvetlenie tak tu ho máte. Toto sa netýka len tejto zásadky ale dá sa to zovšeobecniť na všetky. Za prvé je to digital a dokonca práve tento je jeden s tých horších. Má opozdenie a dosť viditeľné na dynamicky pohyb. Za druhé jeho senzor, čip je dosť slabý, za zhoršených svetelných podmienok bez prísvitu nevidíš ani prd. Za tretie tým že je to zásadka montuje sa na optiku zo zadu čiže vám senzor pozoruje obraz cez ňu a to veľmi zhoršuje obraz . Že štvrté a veľmi podstatné je to že ak máš dennú optiku nastavený správne tak ju máš vzdialenú od oka 90mm čo je optimum. Toto zariadenie má dĺžku 138mm čo ťa bude nútiť držať zbraň v neprirodzenej polohe. Hlavne pri silnejších kalibroch sa stane že dostaneš dobre po nose a prídeš k monoklu. Často zistíš že si netrafil a v tom najhoršom prípade zver postrelíš a nebudeš vedieť dohľadať . Stačí ti takéto vysvetlenie alebo tu vodu v koši si chceš pohľadať sám. Toto zariadenie keď si kúpiš potešíš sa len raz a to v tedy, ak sa ti to podarí predať. Stačí si pozrieť inzerciu a tam nájdeš mrte zúfalcov čo sa to snaží predať, tak ako tento čo založil túto diskusiu aby to vraj spropagoval. No čo stačí vám takáto propagácia?! S pozdravom Karol ◄ reagovať

off rado100, 12.5.2014 o 17:05

Zase jedna super debata. Bude spln tak zahodte nočáky a budte aspoň na chvíľu normálny, poctivý poľovníci. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off Lesanek, 28.8.2018 o 17:49

Reakcia na príspevok od Stagstalker, 12.5.2014 o 23:29 :
Pozdravujemm, pozorne sledujem vývoj celej diskusie. Pri vyslovení mojích poznatkov, podotýkam skutočne podložených akivitou niektorých tiež poľovníkov, ste ma kritizovali a obviňovali z neznalosti zákonov. Ani netušíte, že za svojho posobenia som bol pri tvorbe nejedného z nich. Ak som niečím argumentoval aj ministri vedeli, že mám najmenej 10 príkladov na to čo tvrdím. Ale som rád, že práve Ty p. Stagstalker sam potvrdzuješ nedodržiavanie zákona.Toto nie je moje znenie zákona, čítajte: "§ 65 Zakázané spôsoby lovu a iné zákazy c) používanie mieridiel a puškových ďalekohľadov vybavených hľadáčikom na streľbu v noci s elektronickým zväčšením obrazu alebo na prevrátenie obrazu a ďalších podobných zariadení umožňujúcich streľbu v noci, infrazameriavačov, noktovízorov, laserových zameriavačov, zameriavačov so zosilnením svetla a optických zameriavačov, ktoré sú prispôsobené na videnie v noci," Napriek tomu, že dávno som protestoval proti takýmto porušovaniam zákona, aj poľovnícky časopis uverejňoval reklamy na nočné videnie a ministri nič. Poľovníci verejne, vidíš, priznávajú takéto porušovanie zákona a nikto nič. Navrhoval som, ak musíte reklamu uvádzať, dajte ihneď k nej poznámku, že na Slovneku sú takého spôsoby lovu zakázané. Nič sa neudialo, teší má, že samy vidíte kam smeruje poľovníctvo na Slovensku. A o tom som stále písal a upouorňoval kompetentných aby konali, no ako vidíte nekoná sa. Ďkujem! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off vilo72, 6.4.2015 o 22:06

Pre vysvetlenie: Chcel som poukázať na to, že na jednej strane je presne vymedzené čo je legálny spôsob lovu zveri. Tí (poľovnícka komora a slovenský poľovnícky zväz ), ktorí by mali len a len legálny lov presadzovať akosi sa tvária, že nočné videnie so streleckou osnovou neškodná pomôcka pre oficiálny lov zveri. Aký postoj k takýmto "pomôckám" má zaujať jednoduchý poľovník, ktorý sa dennodenne stretáva s prezentáciou a oficiálnou podporou Sl. poľovníckeho zväzu a poľovníckej komory. Práve tieto dva organizácie (v praxi je to tá istá) by mali dozerať na dodržiavanie etiky lovu a práve im to nevadí, že na ich výstavách (napr. v Sv. Antone) sa okrem iných vystavovateľov sa prezentujú aj zakázané doplnky zbraní a spôsoby zakázaného lovu. Kde je dnešná morálka. To už môžeme prirovnať ako keby polícia dávala návody ako kradnúť, alebo podvádzať. Predaj drog je v niektorých krajinách dovolený rovnako ako lov s nočným videním a napriek tomu nenájdeme jedného oficiálneho predajcu drog na slovensku. Chcel by som vidieť takú výnimku ako tu spomína "borza 222", ktorá by oficiálne mala legalizovať nočné videnie na poľovné účely. Nechem sa dotknúť ani diskutéra "namreh", ale predávať by sa malo len to čo je legálne. Zakázané doplnky zbraní určite legálne nie sú a napriek tomu sú ich plné obchody. Prekáža mi ten nemorálny a alibistický postoj administrátorov tohto fóra a predstaviteľov poľovníckej komory a poľovníckeho zväzu. Ako môžu súhlasiť s tým, že časopisy s poľovníckou tématikou obsahujú aj reklamu na zakázané doplnky zbraní. Ako som už uviedol už roky nebola na Slovensku organizovaná aspoň jedna výstava s poľovníckou tématikou na ktorej by nevystavovali aj zakázané doplnky zbraní. Poľovníctvo v očiach širokej verejnosti tým nenaberá rešpekt, ale dešpekt. Trochu ironicky chcem poukázať na skutočnosť, že napríklad aj tlmiče hluku výstrelu sa v niektorých krajinách legálne používajú na poľovné účely, ale ešte nie sme tak ďaleko, aby sme si mohli takýto sortiment doplnkov na zbraň legálne kúpiť, alebo objednať. Predsa sme v niečom lepší ako v kolíske demokracie (USA) tam nočné videnie od generácie 2 je povinne registrované. Boj proti terorizmu je u nich na vyššej úrovni. Ponúkam typ pre záujemcov spoza veľkej mláky : Na Slovensku Vám ich predajú a nikto od Vás nebude požadovať ich registráciu. Na predaj samopalov "znehodnotených" až vláda reaguje novelou zákona. Na nočné videnia bude vláda reagovať až keď dostane príkaz z Bruselu? Nestačí nám na to náš rozum? Pozrite si napríklad tieto odkazy: odkaz odkaz odkaz odkaz Vopred sa ospravedlňujem tým, ktorých sortiment som nezverejnil. Nemám záujem robiť nikomu reklamu. Tých ktorí predávajú takéto nočné videnia na poľovné účely považujem za oficiálnych navádzačov na trestnú činnosť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off majko82, 29.9.2015 o 18:11

caky , pošanuj si peniažky , neprepi všetko a kup si nočné aj ty a nemusíš tu hučať ako je nočné zakázané a neetické a bla bla bla . raz som to už napísal že radšej si zver nočákom prezriem (pozorovák nie je zakázaný !!! ) a potom cez kvalitnú optiku vystrelím , keď aj na machulu , ale už viem čo tá machula je !nie ako polovica slovenských,, etických,, polovníkov : švác na machulu šak keď to bude bachyňa alebo chovný jeleň , šak ho zatajíme a ked bude lovný tak ho priznáme .bohužial taká je realita . a nočné na zbraň ? osobne ho nepoužívam ale nikoho kto ho má neodsudzujem , určite spravia menej škody v revíroch ako ,,etický,, polovník zo starou 4 zaisskou na ZHčke v lepšom prípade s kačalampou :) ◄ reagovať

off win243, 2.12.2016 o 9:40

Úplne súhlasím so Stagstalkerom. Vyrástla nám generácia "nočných strelcov", čo pre poľovníctvo neurobili nič. Využívajú možností, ktoré im davajú zbohatlíci, ktorí prišli ku poľovným revírom podvodom, známosťami, korupciou. Uloviť 7 jeleníc za noc, pomocou nočného videnia je pre nich úplne normálna vec. S pozdravom "Lovu nazdar!" ◄ reagovať

off Stagstalker, 6.4.2017 o 23:32

Duso je ti jasné, že to čo tu už dlhodobo predvádzaš na túto tému (strapec diviaka aneb prečo ho nezvládneš odfotiť vo vysokom rozlíšení nočného videnia + bez prísvitu na xy metrov) je absolútne pod úroveň a nehodné dospelého, racionálne uvažujúceho a psychicky zdravého chlapa? Už sa nato vykašli, pridaj fotku alebo nepridaj, myslím, že aj tak to nikoho normálneho netrápi, len už prosím ťa nespamuj a nepíš ako a prečo sa to nedá. Podľa tvojho vyjadrenia vlastníš 4.gen. NV, foťáky, mobily, ale ideš si na kolene vyrábať redukciu za 50 dolárov. Neviem či si doteraz (a to už je veru nejaký čas) vôbec zvládol odfotiť to tvoje nočné videnie vypnuté a v ruke, hoc bez sľubeného strapca (diviakovho). Kašli proste nato, ak je to z tvojej strany recesia, už nie je vtipná, ak nie, tvoj problém má podľa mňa vážnejšie dôvody. ◄ reagovať

off Stagstalker, 26.10.2015 o 18:52

Hoghunter, do 600 eur by som do nočného videnia nešiel, budeš len sklamaný. Za tie peniaze kúp nejaký lepší pozorovací ďalekohľad (resp. štartovaciu triedu lepších triedrov) napr. Steiner Ranger extreme 8x56. Mám ho, v noci je vynikajúci a počas nocí kedy je zo zákona povolený lov ti poslúži lepšie ako nočné videnie 1. generácie a to nemusíš ani dokupovať prísvit. Jeho jedinou nevýhodou je, že pri západe a východe slnka, resp. keď je slnko hoc za mrakmi nízko nad obzorom, pri istých pozorovacích uhloch dosť citlivo vnímam odrazy resp. odlesky slnka v optike čo dosť silno narúša kvalitu pozorovania v istých smeroch(oproti horizontu, či zo slnkom dopadajúcim zboku a pod), ale vo zvyšku je super a pri nočnom pozorovaní nemá v tej cene priameho konkurenta. Pri vzdialenostiach, pri ktorých ti poslúži 1. gen. nočné videnie (30-40m) viem zver rozoznať prakticky aj podľa jej zvukových prejavov aj v absolútnej tme, pričom 1.gen. ti aj tak neumožní zver zodpovedne prečítať. Použiteľné nočné videnia, aj to s prísvitom začínajú niekde okolo 1500-2000 eur, všetko zvyšné môže byť dobré tak na airsoft či indoorové hry podobného charakteru, ale nie na serióznu poľovnícku činnosť. Pozorovacie nočné videnie má byť pomocníkom na správne posúdenie zveri, má byť použiteľné vtedy, kde klasická optika nestačí a nato potrebuješ aspoň gen. 2, pričom v čase, keď môžeš zver v noci legálne loviť je aj tak limitom kvalitná optika na zbrani. A počas splnu je naozaj lepšia varianta dobrý pozorovací ďalekohľad ako tubus so zrnitým zeleným obrazom...Nočných videní mi cez ruky prešlo niekoľko, pár kusov na civilnom trhu ani nedostať, preto mám celkom dobrú predstavu od akej triedy ma nočné videnie na poľovnícke účely význam. V tejto kategórii stále platí, že za málo peňazí málo muziky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Stagstalker, 28.10.2015 o 7:12

K tomu len tolko, ze investuj do kvalitneho puskohladu, ako som ti pisal, to je limitujuci faktor. A pokial diviaka dobre nevidis, nestrielaj, taky je proste zivot a polovacka. K tomu zvysku, predtym ako budes chciet zameriavat na "istu ranu" cez nocne, mrkni si ustanovenia o zakazanej zbrani v zakone o zbraniach a strelive a ustanovenia o zakazanom sposobe lovu v zakone o polovnictve. Preto by som taktiez nedoporucoval robit "blik-bum", nech ti polovacka neskonci skor, ako si mal sancu sa jej naplno venovat. Stale ma aj tak prekvapuje, ake nazory dokazu ludia napisat na verejne forum... ◄ reagovať

off horvathm, 2.12.2016 o 20:01

duso2 - ty si tu už tie fotky sluboval volakedy davno.Takže máš štvorku nočák ale nemáš trapnych 50 dolarov na volaky adapter? A ten foťak ma kto?Sused?A požičá ti ho vobec?Prečo nekrmiš tymito hovadinami nejakych somarov doma v šenku?Možno po piatom poldeci vymyslite aj piatu generaciu nočakov čo hovoriš. ◄ reagovať

off tempus, 1.8.2014 o 21:21

Ako malé deti....často sa zamýšľam,na čo je skutočne akože to nočné videnie na pozorovanie. 70 % polovaciek riešim cez spln a stačí mi ďalekohľad a puskohlad...keď nevidím cez kuker,tak nestrielam. Su situácie,kedy cez kuker vidím,ale už normálnu ranu nevymierim,ale aj také sa dá prežiť bez ujmy na psychike. Pozret nocakom a potom cez puskohlad odpáliť na machulu je riadna uchylka.....a reči o tom,ako chce každý vedieť,čo ma v revíri,pani,aspoň sami seba neklamte. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off borgeo, 28.10.2015 o 18:55

To, že sa niektoré produkty bežne predávajú a propagujú v poľovníckych časopisoch je jedna vec. Kúpiť baterku alebo nočák nie je v rozpore so zákonom, takisto ani ich následné použitie v niektorých iných štátoch (okrem SR samozrejme). Použitie týchto doplnkov v súvislosti s použitím na zbrani na území SR je však zakázané a je na každého zvážení, ako s týmto faktom naloží. Každý má možnosť voľby avšak každý musí potom počítať aj s prípadnými následkami. Potom je tu ešte morálka, svedomie, etika a tradície... ◄ reagovať

off LuciaM, 31.5.2017 o 9:58

V tejto diskusii som sa dozvedela, že meradlom kvality prístroja je viditeľnosť strapca :D ...čo poviete? na tejto fotke mu trochu svieti, nie? Nočné videnie - diskusia ◄ reagovať

off citulik, 7.5.2014 o 19:57

Drž sa zákona a nebudeš potrebovať nočné videnie.Aj zver má mať šancu a potrebuje sa niekedy nažrať. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Esty, 28.10.2015 o 15:57

Nehnevajte sa na mňa ale všetci ste tu pobúrení z pozorovacích NV ale ,že reklamy na termovízie svetlá na zbraň a NV dajú do poľovníckych časopisov ako bežnú vec to nikoho neserie. ◄ reagovať

off sokoliar, 13.4.2017 o 21:43

Páni, v prvom rade je používanie nočnej optiky nezákonné. Naše zákony o poľovníctve takúto optiku nedovoľujú. Ja byť Vašim poľovným hospodárom tak by ste u mňa skončili s poľovačkou. Či by sa Vám to páčilo alebo nie. Ak nepoznáte zákon o poľovníctve, tak ako ste robili skúšky z poľovníctva? Alebo ste len prišli, položili na stôl peniaze a ste sa pripomenuli "Toto je náš človek?" Takúto optiku treba jednoducho zakázať a ten kto má takúto optiku okamžite odobrať povolenie na poľovačku a dotyčný by sa mohol odvolávať aj na najvyšších miestach. Skončil by ◄ reagovať

off kaso79, 23.10.2017 o 16:15

Stagstalkerov komentár je top, ale aj tak to ide ďalej: Asi treba vedieť čítať, alebo dodržiavať zákon už nie je v móde? Zákon č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení č. 72/2012 Z. z. Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone: Čl. I § 65 Zakázané spôsoby lovu a iné zákazy ...(8) Zakazuje sa propagovať, ponúkať a predávať prostriedky a zariadenia na lov zveri, ktoré sú zakázané podľa odseku 2 písm. a) až c) a k). a) trávenie jedom, usmrcovanie plynom, vydymovanie, chytanie do slučiek, nášľapných pascí,35) čeľusťových pascí, na lep a na háčiky, b) chytanie do pascí, ktoré sú založené na princípe neselektívneho odchytu alebo ktoré za určitých podmienok chytajú neselektívne,chytanie do pascí, ktoré sú založené na princípe neselektívneho odchytu alebo za určitých podmienok chytajú neselektívne, strieľanie na zver poloautomatickými alebo automatickými zbraňami so zásobníkom na viac ako dva náboje, c) používanie mieridiel a puškových ďalekohľadov vybavených hľadáčikom na streľbu v noci s elektronickým zväčšením obrazu alebo na prevrátenie obrazu a ďalších podobných zariadení umožňujúcich streľbu v noci, infrazameriavačov, noktovízorov, laserových zameriavačov, zameriavačov so zosilnením svetla a optických zameriavačov, ktoré sú prispôsobené na videnie v noci, k) lov za použitia zdrojov umelého osvetlenia, zariadení na osvetľovanie terčov, zrkadiel a iných oslňujúcich prostriedkov. ◄ reagovať

off tanak, 24.1.2018 o 16:38

canadier, neexistuje neviditeľným prísvit ZVER vidi, 940,850,915, všetko vidi ,jedine čo nevidí je TERMO .Ked niekto tvrdi ze nevidí tak sa budem hadat, lebo všetky tieto prísvity so skušal či pulsar,laserluch aj čínske . V cenovej relácii od 30 do 600 eur , na všetky zver reagovala. Jelen ten REAGUJE aj na 200m .Líška reaguje , jedine diviak tomu je to jedno--- ZATIAL OTAZKA času-- ten nejak nereaguje na toho možeš svietit. IR čO VIDI LUDSKE OKO TAK VIDI AJ ZVER. jednoduchy test kukni do hociktorého prisvitu ked svieti na červeno a vidiš tu diodu svietit tak zver viditi tiež a lepšie. JEDINE EšTE POMOžE PRISVIT čO SA DA REGULOVAT INTENZITA, REGULACIA PRISVITU žE MU Nenapáliš NA PLNE PECKY PRISVIT DO OčI 940IR dosiahneš čISTEJšI OBRAZ , 850 VIDIš DALEJ, LASER RASTRUJE OBRAZ A PRETO ZAčALI montovat do novych RT UZ vstavany 940 IR ABY BOL čIstejši obraz