zubna ambulancia klinika
dnes je streda,  14. máj 2025,  meniny má Bonifác,  spln: 12. máj 2025,  dnes východ slnka: 04:10,  dnes západ slnka: 19:14
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Ste za zrušenie nariadenia, že psy vyššie ako 50 nemôžu isť na duričske skúšky? - diskusia

autor: off jozefpetr
pridané: 7.4.2010 7:43
Už dlhšie operujem s myšlienkou, prečo, keď ako sa tvrdí máme európsky zákon o poľovníctve a vyhlášku sa nezmenilo aj to, že plemená ktoré presahujú výšku 50 cm, nemôžu isť na duričské skúšky.Myslím, že je to prežitok a nezmysel, v krajinách EU sa bežne taketo psy používajú a dosahujú skvelé myšlienky, Zaujíma ma Váš nazor, či ste za zrušenie tohto nezmyslu.
počet zobrazení: 24 557
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 156 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off cita, 8.6.2010 o 14:47

Pro goret - pokud si pamatuji, tak ve zk. řádu pro duričské zk. v ČR je nahánění zajíc, liška - koeficient 3. Nahánění divočák koef. 5. Z toho vyplývá odpověď na otázku ohledně durení lišky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Karlo, 1.9.2010 o 12:06

Edu, o tom že jazvečík je moták by som trocha popremýšlal, v škandynávii, presne v ktorom štáte to ti nepoviem nechcem streliť capa, od určitého dátumu sa nesmie na durenie použiť pes ktorého výška v kohútiku presahuje 28 cm, tak duria iba z jazvečíkom hrubosrstým, je to kvôli všetkým tým veciam čo si tu opisoval, stres, štvanica atď, majú čas na správny odstrel, lebo zves sa vkľude zdvyhne a bez stresu sa poberie dálej, ale ked si pozrieš naše podmienky a ich tak potom asi treba aj toho kopova pustiť, nech sa prevetrá, ja som z oravy a ako ide do pohonu kopov tak isto ide jazvečik a ked máme snehu po pás tak len do krmelcov chodime, max na vlka ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 31.8.2010 o 20:29

Stopinko načo cudzojazyčná wikipedia ? odkaz Význam slova yankee 1. rodák, typický obyvatel Nové Anglie; 2. občan USA, typický Američan Aby sme vedeli čo je to Nová Anglia : odkaz Peťa vidíš v Bošáci to tak bolo ,že keď sa poľoval Lopenník išlo nás 150 na poľovačku . Inak bývali aj úsekové poľovačky . ◄ reagovať

off Edu, 31.8.2010 o 20:33

Karlo ja som tvrdil ,že spoločná poľovačka na diviaky je veľmi nešťastné riešenie nie iba pre diviaky ale pre všetkú preháňanú a vysilenú zver a na tom trvám . Neorodujem za zrušenie poľovačiek . Jazvečík je motajúci sa pes v plytkom snehu v hlbokom už ani to nie . ◄ reagovať

off VanFCR, 27.8.2010 o 10:44

preco sa zucastnujete spolocnych na diviaky, ked sa vam niektorym nepacia? nie je to tak trochu popieranie toho co pisete? Alebo vas vari do toho niekto nuti? Ak sa mi raz nieco nepaci, tak sa na tom nebudem zucastnovat. Darmo sa tu po fore pise ako to skodi zvery a pod, ked furt je na takych akciach plno a zaujem... ◄ reagovať

off Péťa Pořádek, 31.8.2010 o 18:30

Edu 120 členů ? Tolik by se nás na polovačku nesešlo ani, kdyby se svolal celý okres :))) Jinak naháňky mají svůj význam a do budoucna budou u celé řady myslivcům nejoblíbenějším lovem.Proto je třeba řešit né jejich etičnost, ale jejich organizaci, zlepšení a nasazení kvalitních psů jak v současnosti, tak i v budoucnu. ◄ reagovať

off kurt, 27.8.2010 o 8:17

Výnimočne musím súhlasiť s Edom (hoci s tými komunistami by mohol ísť tam odkiaľ deti prichádzajú). U nás je jeden pohon v ktorom sa takmer každý rok zabije o pletivo nejaké srnčie. Durí sa všetko, hlava nehlava. Hoci sa aj srnčia či vysoká nestrieľa, ale dobre jej to naozaj nerobí. Mám rád spoločné akcie, ale spoločnú na diviaky teda určite nie, aj keď sa zúčastňujem. Súhlasím s veroslavom orlovskym čo napísal 16.8. Aj by sme sa stretli, aj psíky by mali uplatnenie, aj pre zver by to bolo šetrnejšie. Ale to je momentálne na Slovensku iba utópia. ◄ reagovať

off Stopinko, 16.8.2010 o 16:23

Edu dobre pises, ALE myslim si, ze to nie je o psoch ci take alebo onake plemeno. Je to o tom ako sa to cele zorganizuje. Ako pise Veroslav da sa to viacerymi sposobmi. Nenapisem, ze su dobre a zle , lebo nic nie je cierne alebo biele. Je len lepsi a horsi sposob. Ak by sme chceli byt dosledny, nie su to spolocne polovacky , ktore stresuju a zatazuju zver pred zimou. Je to celorocne vyrusovanie zveri turistami, zberacmi lesnych plodov a hub, zhodarmi, 4kolkarmi atd. Takze ak by sme to pritiahli za vlasy musel by byt celorocny zakaz vstupu do lesov aby si zila zver v blahobyte a nebola stresovana. Co sa tyka vysokej pokryvka snehu, na jednom talianskom polovnickom portali som pred 2r cital ako tam zakazali vstup do lesa kvoli vysokemu snehu - dovod - aby mala zver klud. Neviem na kolko to mali casovo obmadzene ale vstup mali len polovnici a lesnici kvoli prikrmovaniu zveri. Toto sa mi zda ako padny dovod neuskutocnovat spolocne polovacky. Narazas na selekciu , uplne suhlasim. No ako spomina Veroslav aj na to existuje sposob , uz spominana nahanka so sliedenim. Bol by som nerad, aby sa z duricov stali psy pre nafintene panicky v mega nakupnych centrach a v reviroch by sme mali psy, ktore by nedaj boh daco nepredurili. Je myslim si mnozstvo sposobov ako sa postarat o to aby si polovnici so svojimi psami mohli vychtnat to caro pri spolocnej polovacke a zaroven minimalizovat stres na zver. K planovaniu spolocnych polovaciek ma prekvapuju niektore PZ, ktore robia niekolko spolocnych behom par tyzdnov. Podla mna si dobry hospodar neda rozprasit revir, tym chcem povedat ze jedna dobre zorganizovana polovacka napr na novci nemusi byt na skodu. Narazam na to co si spominal ohladom nemcov. Aj ja mam tento poznatok. Som sa rozpisal , ospravedlnujem sa za siahodlhy prispevok. ◄ reagovať

off posed33, 16.8.2010 o 15:39

poznam jeden revir kde na spolocnej nepadne ani jeden vystrel preco ? asi tam nic nemaju a psov maju priviazanych pri sebe a honcov maju 3 niekedy 4 :) to je raj pre zver len keby tam bola :) ◄ reagovať

on yegi, 16.8.2010 o 15:26

Edu,"som zásadne proti spoločným polovačkám s durením, ale zýčastnujem sa ich", nad týmto mi zostáva rozum stáť.Osobne, neviem sa dočkať spoločných na diviačiu,nielen kôli mojim psom, ale aj priatelom, s ktorými sa stretnem po dlhej dobe.Neberiem Ti právo na názor, len sa s ním nestotožnujem, to hádam môžem... ◄ reagovať

off vlciaskala, 12.6.2010 o 0:38

GORET MAS ZVLASTNU PREDSTAVU O DURICOCH PREDSTAV SI ZE POHON NA NIEKTORICH POLOVACKACH MA AJ 6 KM A KED PSI PREZENU DIVIAKY AZ NA LINYU STRELCOM A ODTIAL SA POTOM VRACAJU NASPET NATRAFIA NA VYSOKU TAK BY SOM STRASNE CHCEL VYDIET AKO ICH ODVOLAS POVIEM PRIKLAD NA 4 KM VED TO JE NEMOZNE. PODLA MOJHO NAZORU DOBRI DURIC JE TEN KTORI SI POCAS POHONU PRIDE 3KRAT SKONTROLOVAT VODICA A DURI DALEJ A VRATI SA AZ NA KONCI POHONU ◄ reagovať

off Stopinko, 11.6.2010 o 12:40

Dusan, ja som to pochopil .No zas zabrdnem do praxe, durica skor pocujes ako vidis v pohone, takze ak ti beha duric v pohone len 50m ( co je skor malo ako dost) od teba v hustom poraste tak max ti bud iny honci povedia alebo strelci na com tvoj pes pracuje .A taky co povie ze ma v pohone psa pod dohladom tak mu pes beha akurat tak pod laufom. Ci uz pes pracuje na tej ci onej zveri nepovazoval by som to za chybu .Dolezite je aby vodic psa a strelec v jednej osobe dokazal psikovi jeho ulovkami vysvetlit na co sa ma pes orientovat. Z hlasu durica sa da sice rozoznat aku zver duri ci stavia ale nie je to u kazdeho. Opat priklad z praxe, pes hlasi zajaca, srncie tenkym az jacivym hlasom , vysoku a diviaciu hrubym mohutnym hlasom. A teraz babo rad kedy psa dovolavat ked ho nevids. Duric nie je ani stavac ani retriver ze ho je pocas polovacky vidno. Vacsinou na polovackach bud pocujes pochvalne hlasy honcov ci strelcov na psika ktory pracuje. Napr medzinarodne majstrovstva duricov sa uskutocnuju na zajacoch kde sa ukaze dokonaly cuch psa , hlasitost, to len pre predstavu. ◄ reagovať

off Stopinko, 11.6.2010 o 11:16

Vlasto ahoj, ak ta pozyvaju na medzinarodky tak klobuk dolu a drzim palce. Pri medzinarodkach ide skor o CACT a tym padom o ziskanie sampiona prace. Takze ak sa psikovi zadari tak je to vec prestize. Treba si len pozistovat ake podmienky su k udelniu sampiona prace v danej krajine .Je to presne ako napriklad pohar gustava korinka a pod ide prestiz . ◄ reagovať

off goret, 11.6.2010 o 11:19

Jaro, diviačiar by mal byť skúsený pes, ktorý ide po diviakoch. Ja som písal o psovi ľahko odvolatelnom z durenia inej raticovej. ◄ reagovať

off Stopinko, 11.6.2010 o 10:25

Dusan, ak by si mal skusenosti s pripravou durica do praxe nenapisal by si posledny prispevok, respektive toto : keď pes vyrazí inú raticovu, nech je ľahko odvolatelný, ak nie, nech letí zo skúšok so zápisom. za prve mlade psy ti budu prehanat vsetko co sa pred nimi mihne. za druhe pokial neulovis pri duricovi niekolko kusov danej zveri tj diviacej tak nepochopi ze ma upredostnovat ciernu zver. za tretie - na skusky by museli chodit len vypolovane psy aby robili len diviaky. z toho co pises vyplyva ze skuskami by presli len psy makajuce na diviaky a vsetky by ziskavali titul diviaciar. takze podla toho co pises by PUP na durenie ziskavali najskor tak psy vo veku 3-5 roka ak sa bavime len o duricoch. takze si musis uzrejmi ci budu skusky na to aby si vyskusali co v nich je a vedeli ako dalej do praxe alebo budu chodit na skusky zapracovane 4r psy aby ziskali PUP. ◄ reagovať

off vlastimidurcik, 11.6.2010 o 10:27

Jaro, ahoj! Viem, že urobené bežné skúšky v Česku sa na Slovensku neuznávajú. Avšak konkrétne mňa pozývajú organizátori na medzinárodné far.skúšky a tvrdie, že preto urobili medzinárodky, aby sme mohli aj my slováci niečo ukázať a mali z toho aj osoh v podobe uznania v SK. Ako je to vlastne. Ja viem, môžem niekam zavolať a zistiť si to, ale zaujíma ma Váš názor. Poprípade, skúsil to niekto? Psíčkarom zdar! ◄ reagovať

off growler, 16.8.2010 o 15:19

vynimocne musim suhlasit s Edom.v case,ked je zver pred najtvrdsim rocnym obdobim,je len zbytocne stresovana. ◄ reagovať

off Alexleo, 16.8.2010 o 15:25

Edu, dnes o 12:56 vlákno polovnícka latina je inde,ale to si celý ty.Ak niečo chváliš ideš do hlbokeho extrému aké je to super napr. Canon,Blaser,Zeiss,Betka atď.Pritom nemáš nič iba ten Canon. To isté robíš ak sa ti niečo nepači čo je presne vidieť na tvojom príspevku. Len sa čudujem prečo si nenapísal že všetko je to len komunistický prežitok. Toť moj názor. Zdar! ◄ reagovať

off hornet22, 11.6.2010 o 9:29

goret to napísal úplne jasne a zrozumiteľne pre tých ktorí chcú rešpektovať platný zákon a vyhlášky (netvrdím že sú ideálne ale sú platné, osobne som si istý že nový zákon sa bude do roka MUSIEŤ novelizovať)tí ktorí hľadajú ospravedlnenia pre využívanie svojich psíkov v rozpore s platnou legislatívou goretov správny názor aj tak prehliadnu ◄ reagovať

off goret, 7.4.2010 o 10:01

Nový zákon o poľovníctve ani jeho vykonávacia vyhláška nič takéto nerieši ani nedefinuje, tzn. skrz tento problém netreba meniť ani zákon ani vyhlášku. Osobne si myslím, že u psa na durenie diviakov je oveľa dôležitejšia jeho povaha ako nejaké 2-3 cm nad limit. ◄ reagovať

off ray20, 7.4.2010 o 10:44

je to hlúposť neviem čím podložená napríklad ja mám suku prepeliciara ta diviaky moc nerobi len hlasy leziska z bezpecnej vzdialenosti. Má 47 cm otcov pes prepeliciar robi diviaky chutovo s nadsenim a ostrostou ale ma 53 takze duričske by nemal absolvovat je to na hlavu ◄ reagovať

off goret, 7.4.2010 o 10:54

ray, oná hlúposť je podložená tvrdením, že vyššie duriče môžu zver uštvať a teda tieto psy smú len dohľadávať, ale nie nadháňať ◄ reagovať

off ray20, 7.4.2010 o 11:35

:D kto uštve zver skor ako 5 kopovov ? tu ide o to kto ako svojho psa ovlada ked psa vypustis a nevidis ho cely pohon je to slaba vyzitka a este u kopova sa chvali priestorove durenie prezenie cely revir len v pohone nie je ani jeden pes. Som si isty že pes čo má 55 cm neštve zver tak ako dva kopovy ◄ reagovať

off goret, 7.4.2010 o 11:45

ray20, toto sa mňa nepýtaj. Naše SD sú limitované 50 cm a basta fidli a môže ich robiť aj bulteriér. Tie psy pri svojej povahe majú poväčšinou krátku životnosť, ale koho by to trápilo. ◄ reagovať

off ray20, 7.4.2010 o 11:59

mal som 4 bulteriere pravda na biznis nie na lov a pochybujem že by este niektoremu vravela niečo stopa zveri :) mne to dako neprekáža ja prežijem aj bez prepeličiara s duričskými len je to škoda ked robi ako kazdy iny pes s kopovom mozu ist aj na jesenky vodnu pracu hocico a k duričom nik ◄ reagovať

off goret, 7.4.2010 o 12:03

ray, urobte si FD (farbiarske duričov) na získanie poľovnej upotrebitelnosti a potom ... ◄ reagovať

off ray20, 7.4.2010 o 17:03

kto teraz prepeliciar ? toho ma otec na starost im do chovu za chvilu uz ani skusky nebude treba preto vravim že ma to až tak netrápi len som hladal zmysel toho ze suka moze a pes nie :) ◄ reagovať

off cita, 7.4.2010 o 19:08

Pro ray20 - těmi cm není myšlena konkretní velikost daného jedince, ale výška daná standardem, Takže např. přerostlý jagdteriér tyto zk. normálně absolvuje. ◄ reagovať

off cucka119, 7.4.2010 o 19:39

lenže každé plemeno bolo šľachtené na niečo iné... tak prečo asi máme FCI? Durič má predsa duriť. (Mimochodom slovenský kopov je považovaný za individuálneho duriča) A Rasťo, trochu s tebou nesúhlasím... Keď psa celý pohon nevidíš, to neznamená že on sa niekde skryl za bučkom :) Pre mňa je to radosť, keď sa mi v pohone nepopletá pod nohami. ◄ reagovať

off cita, 7.4.2010 o 20:49

Platí zásada, že dobrý durič nemá být vidět, ale slyšet. Kdysi při posuzování jedněch klubových zk. jsem upozornil vůdce, že by bylo potřeba, aby jeho pes šel trochu dál a nemotal se nám pod nohami. Jeho odpověď byla - on už je unavený. Jednalo se o první pohon. ◄ reagovať

off cosar, 7.4.2010 o 21:32

to goret: ano vykonovacie predpisy nic take neriešia, ale prečo napriklad nemožem použivať lajky, keď sa bez problemov vyrovnaju ktorému koľvek kopovovi, a inym plemenam. Ze bude duriť ďaleko? nezmysel je to asi taky že kopov to nerobi. ◄ reagovať

off goret, 8.4.2010 o 6:15

cosar, bratanec mal laiku, ktorá mu diaviaky v pohode pridurila. Čo ju naučil, to mal a nikto mu nebránil takto využívať. On potreboval psa na durenie diviakov, nie psa ovenčeného titulom "diviačiar". ◄ reagovať

off goret, 8.4.2010 o 6:52

cucka, vieš ako bol NP šľachtený a na čo všetko sa využíva v krajine svôjho pôvodu?
FCI nikde neobmedzuje výšku duriča 50 cm. Dovolím si tvrdiť, že za týmto naším obmedzením treba skôr hľadať ľudskú pýchu, peniaze a slávu ako pracovné vlastnosti psa. ◄ reagovať

off goret, 8.4.2010 o 7:26

cita, ako to myslíš, že SK je považovaný za "individuálneho" duriča? Duriče by predsa mali vedieť spolupracovať. ◄ reagovať

off goret, 8.4.2010 o 7:28

pardon, nie cita, ale cucka. ◄ reagovať

off vlciaskala, 8.4.2010 o 11:04

tak moj nazor na to je taky tie kriteria pre skusky duricou su uz ras take a mi to nezmenime ja osobne poznam ludi ktori maju prerastenich kopovov ale aj daxlov a ties s nimi nemohli podstupit SD a pritom su to velmi dobre durice. No a co sa tika tych 50cm tak to je kvoli tomu ze si ludia myslia ze psy na vysokich nohach dokazu skvor strhnut srnciu alebo inu zver.Ps ket ta aj nepustia SD tak ti nic nebrani v tom aby si psyka nevyuzival na spolocnych polovackach kde sa urcite uplatni a bude ti robyt radost ◄ reagovať

off ray20, 8.4.2010 o 12:02

s cuckou suhlasím to je kopoviarik ako vínko našim sa zrejme tak nedarí vieš ktore psy myslím :) ani jeden kopov nie je taký že by neduril srnčiu a pritom to maju velki odbornici nech hlada čo mu srdce ráči ale pri tom má ostať ovládatelný. Momentálna situácia v našom združení je taká ako som spomenul prvy pohon a sme bez psov ak nema GPS na krku tak o nom nie je chyru aspon do noci. Ked už je tých 50 cm kvoli dureniu srnčej radšej by som asi pritvrdil a na skuskach duričov za durenie srnčej vyhadzoval aj psov pod 50 cm. Toto je zas debata oničom keďže ja nejdem pred komoru s transparentom robit strajk za to ake psy kam maju a nemaju ist ale aspon sa dá urobiť mienka keď sa spojí viac názorov :) ked je kopov na durenie nepustil by som ho na PF naco mame skupinu FCI farbiare to je asi to ked prepeliciar nemoze byt durič aj ked na to ma ◄ reagovať

off vlciaskala, 8.4.2010 o 13:22

ray20 presne ako hovoris z dnesnymi kopovmi je to tak ja osobne polujem uz 7rokov a zucastnil som sa na mnohich polovackach a ked mam povedat pravdu dobrich kopovov co som vydel dokazem spocitat na prstoch jednej ruky a vydel som ich na polovackach ozaj vela a vedsinou to bolo tak ze rano zmizli a nasli ich az na druhi den a tie co sa nestratili sa zase nepohli od svojho pana alebo durili vsetko len diviakov nie ◄ reagovať

off ray20, 8.4.2010 o 13:28

Mna to mrzi sam chcem kopova len sa mi to dako nezda vsetko okolo to zakulisie dobry kopov nema asi na svete konkurenciu na spoločnej polovačke na diviaky to je fakt len dako čím viac chovnych jedincov tym horsie to je a pritom každy je podla svojich vodičov špičkový :) ◄ reagovať

off goret, 8.4.2010 o 13:44

Ray, vo svojom okolí máš dvoch ľudí, za ktorými by si mohol zájsť po radu pripadne po tip: Rastislav Siládi (Banská Belá) a Štefan Cimbalík (Kriváň). Myslím si, že títo dvaja sa nielen vyznajú, ale sú aj dostatočne iritovaní "zákulisím". ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 156 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk