prešiel rok nedá mi sa opýtať koľko si tých jazvecov pri tej diere nafotil ???
mne vysli ajzvece von a bolo 19.00 a to je este aj dost dobre svetlo
pošli budem rad.
ak chces poslem ti foto na mail...
Nj super gratulujem
=D Edu sak to este ani cas som nemal hladat =D ale raz ked stretnem tak to tu dam inak kamarat stretol za bieleho dna celu rodinku tusim 3-clennu a ma i fotku ked chces pridam to tu no za bieleho dna asi to uz bolo poobede... ale nema to chybu mal i stastie kusok...
riso 11 tak ako si nafotil tých jazvecov mladých ???
riso 11 ďakujem veľmi ma to totiž zaujíma .:))
Edu dam ti vediet...=D
Osobne si myslím ,že žiadneho jazveca neuvidíš . Potom sa ozvi či som mal pravdu . :))))
Jasné, vďaka všetkým.
ahoj.ak ti mozem poradit z vlastnej skusenosti tak pockaj kym budu mat jazvece mlade a tie vyliezaju aj cez den.radi sa vyhrievaju na slniecku a hraju sa takisto ako aj liscata.
Ak môžem poradiť, pri nore by som to neriskoval- stačí maličkosť a jazveca už neuvidíš. Lepšie je zistiť si, kadiaľ jazvece chodia- najlepšie po daždi odstopovať po lesných cestách. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že viacmenej dodržujú pravidelné trasy. V lete sú relatívne krotké, ako sa blíži jeseň zbystrejú. Aby som len nekecal, tu je dôkaz (je to natočené fotoaparátom Olympus C-760UZ, takže ospravedlnite kvalitu): odkaz
tak zasa spoznať jazvečiu noru nie je až také ťažké :))) vypadá ako bobová draha :)) vyšuchaný mastný tunel ide do nej :)) Lenže fotiť jazveca respektíve čakať na neho nie je jednoducha vec .Isto nepojde za svetla von .
okej diky jaro1
Jazvec si spravidla poupratuje blízke okolie nory, líška nie. Spí nepravým zimným spánkom a pred jeho uložením sa nájdeš v okolí nory materiál, s ktorým si vystiela pelech ( kúsky suchej trávy, slamu, seno, lístie ). Mimo hlavnej nory má viac takzvaných vetracích otvorov , ktorými v prípade nebezpečenstva môže prípadne uniknúť. Ďaľšími pobytovými a dominantnými znakmi – či je jazvec v nore, resp. ju obýva sú chodníčky – prte, ktoré sú vychodené a jazvec rád dodržiava ich prechody. V neposlednom rade sú stopy a iné pobytové znaky, ktoré pozorné oči poľovníka a jeho šiesty zmysel objavia. Jazvečia nora taktiež spravidla „nesmrdí“ oproti nore líšky. Toho sa až tak ale netreba až tak pridŕžať, pretože sú známe prípady, keď noru obýva spoločne jazvec s líškou, alebo naopak a to aj v skupinách – spoločenstvách.. Jazvec trus zahrabáva, čiže ho nenájdeš. Je ešte viac detailov, ktoré si má poľovník všímať a ktoré vedú ku odpovediam, ale to sa naučíš praxou, resp. keď urobíš skúšky z poľovníctva. Tam sa prípadne aj naučíš, kde treba hľadať nory, aby si bol trošku viac v obraze. Ináč hodne kníh o tom pojednáva a tak nejdem písať knihu.
Ľudia! Mám len jednu otázku. Ako spoznám, že nora na ktorú som natrafil je jazvečia. Lebo ja veľmi nory nerozoznávam. A kde by som mohol nájsť takéto nory, lepšie povedané kde sa najčastejšie nachádzajú vchody do takýchto nôr. Vopred vďaka
Ondrík, neviem či by skôr nezareagoval na tekuté hrušky, alebo jablká...... by si nemusel ani strieľať.
ked sme boli s dedom na postriezke na diviaky,tak nedaleko posedu mali jazvece noru,a suchotali toam,my sme si mysleli ze su to mysi,no ked v tom vybehol s pod nas obrovsky jazvec,inak tam u nas na juhu´je jazvecov plno,,,,,ked neuvidime tak aspon najdeme stopy a nori po nich..
a co tak mu priniest nejake tie hrusky, jablcka..mazno ho to vytiahne skor von...
Nevím jak u vás,ale pokud mají trochu klidu jsou po čtvrt na devět v tuto dobu už z nory venku.Koukám na ně obden.
ziadna vabnicka, jednoducho nic, ao vravim sadni si rano a len trpezlivost, vacsinou budes pocut uz za uplnej tmy ze ide spat, ale sem tam nie a vtedy treba pockat aj dve tri hodiny po rozvidneni a samozrejme pozor na vietor
no ved zase pre nejaky cierny chumac sa mi tam neoplati ani ist___s baterku svietit to isto nie to musi byt prirodzeny zaber___cez night shot som uz tocil ruč jelena -- zaber bol jasny lenze us to seka bolo to na p__ mnnoooo najlepsie by bolo ist rano_len ci vyde__-neda sa ho nejak inak dostat von hmm...nejaka vabnicka nic???
no podla mna mas lepsie tam prist tak pol hdku pred rozvidnenim a cakat ze budes mat stastie a niekde sa zabavi, vecer dost pochybujem ze ti vyjde za takej viditelnosti aby si ho este odfotil, natocil
ja som točil zo zemel 8 krokov od nory, viditeľnosť bola už slabšia, ale pri použití funkcie night shot, boli zábery celkom dobré - teda jasné.
vylieza ale budes potrebovat lampu aby si ho natocil ked nanho budes svietit tak vacsinou neutecie.najlepsie keby si viliezol na strom a odtial ich fotil alebo tocil,teda ked tam strom je.presne ako povedal damo nechod dalko od dier,najdi si take miesto kde budes vidiet na vsetky vchody nor a dobre ich sleduj jazvec ked vychadza von tak vystrci hlavu a chvilu cucha a sleduje.ked sa zlakne alebo sa mu nieco nezda tak zalezie dnu ale pochvili zase vylieza,moze pouzit aj iny vychod.vela stastia
V tomto čase by mali vychodiť už neskôr, po 21. hod. Netreba sedieť ďaleko od nory stačí do 15 m niekedy i bližšie, treba sa primaskovať, a predovšetkým ctiť si vietor.