Heming hunting
dnes je streda,  24. apríl 2024,  meniny má Juraj,  spln: 24. apríl 2024,  dnes východ slnka: 04:41,  dnes západ slnka: 18:47
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Malý slovenský kopov - diskusia

autor: off stefa
pridané: 3.4.2012 7:04

Pre tych ktori o tom este nevedia prikladam zamer vyboru klubu chovatelov slovenskeho kopova alebo je to len zamer predsedu? chce presadit chovanie noveho plemena a tym odstavit nasho slovenskeho kopova...Co na to hovorite, dlhorocni chovatelia??



Chovateľský zámer

Chovateľským zámerom je vytvoriť novú formu plemena psa zodpovedajúcu a čo najviac sa približujúcu požiadavkám výkonu práva poľovníctva v súčasnej dobe - menšia rozloha poľovných revírov, platná legislatíva, charakter a štýl poľovania, prevaha poľovnej zveri - s ohľadom na potreby jeho výživy, starostlivosti, umiestnenia a prepravy.

Uvedeným požiadavkám sa najviac približuje nízkonohé plemeno duriča menšej, strednej až malej veľkosti typu slovenského kopova – tzv. malý slovenský kopov. Ide o plemeno nenáročné na priestor a výživu (vhodný aj pre poľovníkov bývajúcich v meste, minimálne nároky na prepravu autom),pomerne ľahko manipulovateľné s ohľadom na veľkosť (transport na posed), odolné, bez významnejších zdravotných problémov (najmä dedičné ochorenia). Vzhľadom na predpokladané uplatnenie v praxi by mohol vykonávať skúšky a nadobudnúť poľovnú upotrebiteľnosť ako slovenský kopov (SD, PF,LS,FSMP,FD,ŠSSK).

Vzorovým východzím plemenom je slovenský kopov vzhľadom na svoj pôvod, so zreteľom na žiaduce povahové a exteriérové vlastnosti. Svoje vynikajúce povahové vlastnosti preukazuje slovenský kopov už celé desaťročia, minimálne od čias jeho čistokrvného chovu a uznania FCI (1963). Medzi výrazné pozitíva patrí jeho temperament, často krát až neúnavná chuť do práce, ochota a záujem sledovať stopu zveri (nepofarbená aj pofarbená), hlasitosť na stope a jedinečná odvaha. Tieto povahové črty sú neustále žiadané, v chove upevňované a selektované. Avšak s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti, týkajúce sa výkonu práva poľovníctva a súčasne platnej legislatívy, môžu byť práve niektoré z jeho povahových vlastností obmedzujúcim a limitujúcim faktorom pre využitie kopova v mnohých revíroch a oblastiach Slovenska. V praxi to znamená, že došlo ku rozdeleniu veľkého počtu pôvodne rozlohovo veľkých revírov na niekoľko menších a tento trend bude mať v blízkej budúcnosti (uzatváranie nových nájomných zmlúv, zmeny hraníc poľovných revírov s ohľadom na finančnú situáciu) znova stúpajúcu tendenciu, pričom v mnohých sa dnes aj pri výskyte diviačej zveri upustilo od poľovania formou spoločných poľovačiek s použitím u nás sa vyskytujúcich plemien duričov (slovenský kopov, štajerský durič)- prevláda individuálny spôsob poľovania. A práve aj v takýchto revíroch by našla praktické uplatnenie nová forma národného nízkonohého plemena duriča pri zachovaní si uvedených žiaducich povahových čŕt slovenského kopova. Jedným z podstatných rozdielov práce takéhoto typu duriča by bol jeho menší „akčný rádius“ pri durení, ktorý je často príčinou straty a zabehnutia slovenského kopova – ide síce o pomalšie, ale pritom vytrvalé, systematické a hlasité durenie. Plemeno by našlo uplatnenie aj pri dohľadávkach postrieľanej najmä raticovej zveri, tak ako to v praxi dokazuje aj mnoho slovenských kopovov pri individuálnom spôsobe poľovania.



Exteriérové vlastnosti:

Výška - v rozpätí 35 – 43 cm ( sučka 35 – 39 cm, pes 38 – 43 cm)

Telesný formát – ako slovenský kopov, v zmenšenej podobe , hmotnosť prispôsobená výške a dĺžke rámca. Jednoznačne obdĺžnikový rámec , dĺžka presahuje 20 % výšky jedinca v kohútiku.

Srsť – typ a štruktúra slovenského kopova

Hlava, uši a chvost – ako slovenský kopov, ucho možno trošku dlhšie a nižšie nasadené ako u kopova (elegantnejšia „ušatejšia“ hlava)

Farba – čierna s presne ohraničenými hnedými znakmi na tele (rozloženie ako u kopova), prípustné biele znaky na hrudi a končatinách (prípadne úzka biela lysinka na hlave ?), kedy na končatinách medzi bielou a čiernou srsťou musí byť srsť hnedej farby (dedičstvo po starých kopovoch, vyskytujúce sa aj v súčasnosti)

- hnedá farba – od svetlohnedej až po gaštanovohnedú

- správna pigmentácia nosa a pazúrov (čierne)

Končatiny – rovné, správne zauhlené, umožňujúce psovi priestranný a vytrvalý pohyb

- chyba – vybočené lakte a labky, zbiehavý postoj zadných končatín

- povinné vyšetrenie na dysplaziu bedrových kĺbov

Oko – tmavohnedej príp. hnedej farby

Chrup – plnochrupý, nožnicový zhryz

Povahové vlastnosti:

- stredne temperamentné plemeno s dobrou ovládateľnosťou, dobrým kontaktom na majiteľa, s vyrovnanou povahou bez známok agresivity voči okoliu, bez známok bojazlivosti

- pri práci vytrvalý, samostatne pracujúci s hľadaním (pri durení) na kratšiu až strednú vzdialenosť (cca 300 – 400 m ) s vynikajúcim čuchom a orientáciou v teréne

- hlasitý (voľný hlas) na teplej stope a pri kontakte so zverou – tzv. hlásič

- mimoriadna odvaha pri kontakte so zverou (najmä diviačia a škodná zver)

Chovateľský cieľ:

Východzími plemenami, použitými pri vytvorení novej formy národného nízkonohého plemena duriča sú slovenský kopov a hladkosrstý jazvečík štandardnej veľkosti čiernohnedej farby. Jedince obidvoch plemien, ako aj ich medziplemenné krížence sú do chovu vyberané na základe prísnych kritérií, zohľadňujúcich vopred určené povahové a exteriérové charakteristiky plemena malý slovenský kopov. Podiel genetických informácií by mal byť v pomere 70:30 resp. 80:20 (slovenský kopov : jazvečík). Pri chove sa vedie presná evidencia dospelých jedincov uplatnených v chove, ako aj odchovaných šteniat, vrátane vystavenia preukazov o pôvode od prvej generácie chovu nového plemena.

Zámerom chovateľskej práce nie je vytvorenie úplne nového (geneticky neustáleného) plemena, získaného krížením rôznych plemien, ale určitým spôsobom „upravenie a prispôsobenie“ nášho národného plemena aj na zmenené podmienky poľovníckej praxe s jasne definovanou a ustálenou genetickou výbavou. Jeho použitie by malo byť orientované v poľovných revíroch menších výmer (srnča oblasť) na rovinách až pahorkatinách kde sa v poslednom čase vo vyššom množstve vyskytuje a sústreďuje diviačia zver. Zámerom nie je umelo vytvárať konkurenciu slovenskému kopovovi, ktorý jednoznačne svojim použitím dominuje resp. je určený do náročných podmienok horských revírov.

Úsilie nesmeruje k vytvoreniu „ideálneho“ plemena, ktoré neexistuje, ale plemena, ktoré by poľovníkom poskytlo možnosť čo najširšieho a pomerne všestranného praktického využitia pri spôsobe poľovania v našich podmienkach a získalo si tak (hlavne svojimi vlastnosťami) miesto medzi nespočetným množstvom doteraz medzinárodne uznaných plemien psov.

Cieľom je preukázať širokej kynologickej verejnosti, že aj v dnešnej dobe sa dajú mnohé už uznané čistokrvné plemená psov určitým spôsobom „prispôsobiť okolnostiam dnešnej doby“, čím môže celkom opodstatnene vzniknúť „nové plemeno“ s možnosťou medzinárodného uznania FCI a jeho následným etablovaním sa v plejáde už existujúcich plemien.

Cesta k tomuto cieľu nie je jednoduchá ale kľukatá, niekedy je plná prekvapení, stojí veľa úsilia a námahy, vedomostí, materiálnych a finančných prostriedkov a musí byť spojená so zanietenými ľuďmi, ktorí sa pri prvých známkach neúspechu nedajú odradiť ale majú jasnú predstavu o výsledku takejto práce.

počet zobrazení: 35 037
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jaroslavdudik, 30.9.2013 o 22:51

Chcel by som tiež pridať jednu myšlienku do diskusie na tému "malý slovenský kopov", alebo "Tatanský durič". Myslím, že myšlienka šlachtenia nového plemena nie je zlá. Podľa mňa je práve naopak veľmi dobrá. Treba šľachtiť to čo je potrebné a to čo v poľovníckej praxi chýba. Na Slovensku podľa mňa chýba dôrazný durič, ktorý však pracuje s vodičom, durič nie veľkých rozmerov, čiže pes "spratný", teda zjavne ľahší ako dnešný slovenský kopov. Zjavne táto myšlienka, aspoň tak som ju pochopil zo zámeru, ktorý je prezentovaný vedením slovenskej poľovníckej kynológie, viedla k povoleniu tohto nového experimentu. Prvého slovenského kopova som si kúpil v roku 1984. Mal som v rukách niekoľko kopovov, z toho dvoch chvných psov a niekoľko dobrých sučiek, z ktorých dve boli chovné. Mal som tú česť vyhrať aj MAR. Napriek tomu si nemyslím, že všetci budú so mnou súhlasiť. No i tak mi ťažko niekto vyvráti názor a ten som presadzoval i vtedy keď som bol tajomníkom KCHSK, že už od rokov 1990 a ďalej chováme čosi iné ako slovenského kopova podľa štandardu. Dajme dnes kopova na váhu a zmerajme ho a zistím, že ide o akési iné plemeno. Možno raz prídu kynológovia spoza hraníc na to, že stačí doviesť veľa jedincov zo Slovenska, dôkladne ich zmerať, zvážiť, spísať podľa nameraných hodnôt nový štandard a môžu od FCI žiadať schválenie nového plemena. Môžeme ho nazvať polsky gonči alebo hocako inak. Ak dnešné suky spĺňajú váhovú hranicu 20 kg /podľa mňa je to horná medza pre psa/, tak kde sme so štandardom. Už v 90-tých rokoch a ešte dlho pred tým a až do dnešných dní sa do chovu púšťajú vysoké a ťažké psy a suky. To po stránke exteriéru. A po stránke pracovnej sa do chovu preferujú až fanatické diviačiare. Potom sa nedá čudovať, že pes v revíri dobre zazverenom diviakmi robí ako had. Majiteľ dobre že nelieta o radosti a všetci poľovníci sú nadšení. Ak však taký psík príde do slabo zazvereného revíru, ráno ho pustíte a do večera neviete kde je. On samozrejme je pri diviakoch, len mu dlho trvalo kým ich najde a dlho mu trvá kým sa vráti ku gazdovi. Môžete mi veriť, že som neraz hromžil na ľudí usmerňujúcich týmto smerom chov. Mal som na to dosť času, kým som čakal psa pri ohníku skrčený ako žaludský túz a čakal kedy sa vráti, či o 20,00 alebo až o 24,00. Pritom ostatní účastníci spoločnej poľovačky už boli po guláši šťastne pri svojich rodinách. Sám sa sebe divím prečo som tomuto plemenu verný už skoro 30 rokov. Určite však pre tie pekné zážitky. Dnes je to s GPS obojkami jednoduchšie. Ale aby som sa vrátil k Tatranskému duričovi a zároveň ku Slovenskému kopovovi. Možno by vôbec nebol treba przniť kopova inými plemenami a vyrábať existujúceho AJD. Možno by stačilo, aby sa KCHSK vrátil ku štandardu SK, aby pes mal 46cm, sučka 43cm a najtažší pes nepresiahol 20 kg. A zároveň vyberať do chovu dôrazné a odvážne psy, ktoré pracujú spolu s vodičom v okruhu 2-3 km. Tým by sme splnili aj stanovy KCHSK, hovoriace, že klub sa stará o zachovanie dobrých vlastností kopova a o zachovanie jeho exteriéru. /Čosi o tých stanovách viem, sám som ich písal./ V tom prípde by výbor KCHSK nemusel pretriasať problém šlachtenia nového plemena, to mu skutočne stanovy neukladajú, práve naopak. Len sa divím, že generalite slovenskej poľovníckej kynológie je osud slovenského kopova fuk. Z toho mám skutočne hrôzu. S pozdravom Jaroslav Dudík

dať hlas príspevku | počet hlasov: 37

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off eddie, 16.1.2017 o 16:01

Tak jaká je aktuální situace s tímto kočkopsem na SK,parta okolo Jevčáka ho už prezentuje v ČR naposledy na mysliveckých slavnostech na Kuksu.Nic ve zlém ale nemyslel jsem si že na Slovensku vládne eště Juro Jánošík.Nejhorší je na tom to že se toho chytne pár debilů co většinou nikdy ani neměli psa a jsou nejchytřejší na světě jak ti psi pracují a jak jsou kopovy špatní,nikdy jsem kopova sice nevlastnil ale zajímám se o něho lebo mám i na SK kamarády co je chovají a loví s nimi,kopov se začal prosazovat i v zahraničí,bohužel dnes je to s ním už horší snad se z toho opět dostane s novými lidmi v klubu co jim na kopovech bude opravdu záležet a zachrání co se ještě dá.Tatranský durič ostuda a podvod Slovenské kynologie kde se na tom podílí i lidé ve vrcholných orgánech SPZ.Nabídka štěnat s PP,pouštění těchto ořechů bez PP na zkoušky pořádané SPZ u plemene které není uznané,to je vysloveně podvodné jednání.Važte si toho co máte vyšlechtěné a je osvědčené po staletí klenot slovenské kynologie Slovenský kopov ano není to pes pro každého blbce a do revíru o rozloze několik hektarů ale pes do těžkých terénů Slovenských revírů o velké rozloze a náročnosti na lov. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

off mlsrb, 13.3.2015 o 13:32

majko12 veľmi pekne si to napísal a neni čo dodať. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off majko12, 13.3.2015 o 10:39

Ja mám za 27 rokov praxe, (z toho 25 rokov ako aktívny poľovník( štvrtého psa kopova a nikdy som nemal príčinu rozmýšľať nad niečím novým. Poľujem v revíri s prevažne jeleňou a diviačou zverou a psov brávam všade či na pochodzku, alebo čakanú. Keď som si vyberal šteňa tak radšej vždy menšie a živšie. Na výstavy nechodím, so psíkmi si spravím potrebné skúšky a viem že dobre budú služiť na poľovačkách a pri dohľadávkach mojím kamarátom aj mne. Každý psík je povahou iný, ale keď sa mu vodič venuje, vždy sa dá upraviť na vodičovu vieru. NOVÉ VECI ŠPEKULUJÚ TÍ ČO NIČ NEDOSIAHLI S OSVEDČENÝM ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 8

off jozef, 5.3.2015 o 19:51

stefa už si mohol aj napísať prečo len čiastočne...(dlhé dúrenie má viac príčin ja som udal len najčastejšiu) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off stefa, 4.3.2015 o 21:05

jozef - súhlasím s Tebou LEN ČIASTOČNE! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jozef, 4.3.2015 o 19:32

Lysec je to tvoj názor (dlhé dúrenie duričov) neberiem ti ho ...dlhé dúrenie ..lietanie po pohone nahaňanie srnčej vysokej a pod. je bežné u psov čo absolvujú 2-4 spoločné pol. (polovačky vo vlasných revíroch a viac nič) Prídi sa pozrieť niekedy na prácu kopovov čo za sezónu dajú 20-30 spoločných tak isto dohladávok a celý rok sa snimi pracuje...Je samozrejmé že ak niekto drží celý rok psa v koterci a pustí ho po roku v pohone ....nemôžeš očakávať zázrak...jedine ak taký že po troch dňoch ti niekto zavolá kam si po psi prísť.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Lysec, 4.3.2015 o 6:37

Nikdy som nemal žiadneho duriča (mal som nem.prepeličiara,3 BHF a 2 HJ). Myslím si však, že hlavná chyba pri výcviku duričov (nielen SK) sa robí v tom, že psíky už v mladom veku prichádzajú obvykle do styku s diviakom len napriamo vo výcvikových obôrkach, namiesto toho aby sa začali cvičiť na ich studených stopách. Pes potom lieta po pohone, kým sa mu nejakou náhodou nepodarí priamo navetriť zver a tej sa potom venuje (a keďže tam nie je žiadny plot ide za ňou ako blázon) ,alebo sa radšej pridá k iným psom a spolu už potom preženú nielen daný ,ale aj susedné revíry.Možno aj preto tak málo duričov konkuruje na PF farbiarom ,hoci na to určite majú. K tatranskému duričovi mám len jednu pripomienku : prečo "tatranský", keď v Tatrách sa durenie nesmie aplikovať (národné parky), nestačilo by nazvať ho slovenským jazvečíkovitým duričom ? Tie Tatry totiž určite nie sú vo svete známejšie ako Slovensko samotné.Taký kynológ Francúz ,Španiel,Švéd či Belgičan určite skôr budú vedieť o Slovensku (už len kvôli slovenským plemenám - kopov,stavač,čuvač) ako o Tatrách, ktoré sú len zlomkom obrovských Karpát. A Karpaty im určite tiež hovoria viac ako Tatry. To si len my domáci myslíme, ale je to naivný marketingový omyl - na svete aj v Európe je ďaleko viac väčších a známejších pohorí, takže názov plemena odvodený od Tatier nie je šťastným riešením.Veď už samotný SK môže svojim názvom novému slovenskému plemenu u kopoviarov urobiť veľmi účinný reklamný predvoj. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jozef, 16.10.2013 o 16:28

Už len pre tú snežnú výbavu je to u mňa favorit :)) Malý slovenský kopov - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off abba1, 2.10.2013 o 18:38

zajo78 tabuľka zmizla z klubovej stránky, vraj bola stará a podľa nej sa už roky neposudzuje a predsa je niekto pápežskejší ako pápež. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off zajo78, 2.10.2013 o 17:57

abba1 prosím ťa, kedy si ich upozorňoval? Môj pes má 46cm a na bonitácii vo Zvolene 27.4.2013 dostal za výšku nižšie hodnotenie. V bonitačnej tabuľke je najlepšie hodnotený pes 47-49. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off abba1, 2.10.2013 o 17:01

stefa s týmto sa nedá nič iné, len súhlasiť. Ja som sa na PID-e pýtal, kde zobrali na klubovej stránke výšku psa 47 - 49, nikto mi nevedel odpovedať. Dokonca tam bola tabuľka z chovného zvodu a v nej čuduj sa svete mal 46 cm pes za výšku o 2 body menej po mojom upozorenní odtiaľ rýchlo zmizla. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off stefa, 2.10.2013 o 9:02

Zuzka, ja si myslím, že sa dá. Tak ako sme sa dostali sem, môžeme sa priblížiť aj k štandardu. Ja mám medzi známymi a kamarátmi povesť, že som zástancom "ľahšieho typu " kopova. Ale to nie "ľahší typ", to je typ kopova, ktorý sa blíži štandardu. To zas neznamená, že schvaľujem tie neduživé, tenké jedince, ktoré sa síce váhou blížia k štandardu, ale výška je v nepomere k ich váhe. Výňatok zo štandardu: 1. Celkový vzhľad Vždy čierny s hrdzavohnedým až mahagónovým pálením na pyskoch, nad očami, vnútornej strane ušníc, končatinách, spodnej strane chvosta a na zadku. Ľahšej stavby tela, ale pritom pevnej kostry obdĺžnikovitého tvaru. Výška súk v kohútiku 40-45 cm, psov 45-50 cm. Srsť stredne dlhá s hustou podsadou. 15. Miery slovenského kopova (priemerný ideálny typ) Hmotnosť 16 kg Výška v kohútiku suka 43-44 cm, pes 47-49 cm IMPORTANT MEASURES (lDEAL TYPE) : Weight 16 kg Height at withers for a dog 46 cm Height at withers for a bitch 43 cm A čuduj sa svete, ideálne miery v slovenčine a v originálnom štandarde, ktorý bol schválený FCI pri uznávaní plemena SA NEZHODUJÚ !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off cucka119, 1.10.2013 o 21:14

Máte pravdu pán Dudík. Len neviem, či je vôbec reálne vrátiť sa k parametrom štandardu kopova... Veru dnes je to úplne niečo iné... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 1.10.2013 o 7:53

mlsrb, veď sa zapájaj, diskutuj, a nielen tu, hlavne na členských schôdzach KCHSK a v rozumnej argumentácii a konštruktívnej diskusii buď príkladom pre ďalších. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jaroslavdudik, 30.9.2013 o 22:51

Chcel by som tiež pridať jednu myšlienku do diskusie na tému "malý slovenský kopov", alebo "Tatanský durič". Myslím, že myšlienka šlachtenia nového plemena nie je zlá. Podľa mňa je práve naopak veľmi dobrá. Treba šľachtiť to čo je potrebné a to čo v poľovníckej praxi chýba. Na Slovensku podľa mňa chýba dôrazný durič, ktorý však pracuje s vodičom, durič nie veľkých rozmerov, čiže pes "spratný", teda zjavne ľahší ako dnešný slovenský kopov. Zjavne táto myšlienka, aspoň tak som ju pochopil zo zámeru, ktorý je prezentovaný vedením slovenskej poľovníckej kynológie, viedla k povoleniu tohto nového experimentu. Prvého slovenského kopova som si kúpil v roku 1984. Mal som v rukách niekoľko kopovov, z toho dvoch chvných psov a niekoľko dobrých sučiek, z ktorých dve boli chovné. Mal som tú česť vyhrať aj MAR. Napriek tomu si nemyslím, že všetci budú so mnou súhlasiť. No i tak mi ťažko niekto vyvráti názor a ten som presadzoval i vtedy keď som bol tajomníkom KCHSK, že už od rokov 1990 a ďalej chováme čosi iné ako slovenského kopova podľa štandardu. Dajme dnes kopova na váhu a zmerajme ho a zistím, že ide o akési iné plemeno. Možno raz prídu kynológovia spoza hraníc na to, že stačí doviesť veľa jedincov zo Slovenska, dôkladne ich zmerať, zvážiť, spísať podľa nameraných hodnôt nový štandard a môžu od FCI žiadať schválenie nového plemena. Môžeme ho nazvať polsky gonči alebo hocako inak. Ak dnešné suky spĺňajú váhovú hranicu 20 kg /podľa mňa je to horná medza pre psa/, tak kde sme so štandardom. Už v 90-tých rokoch a ešte dlho pred tým a až do dnešných dní sa do chovu púšťajú vysoké a ťažké psy a suky. To po stránke exteriéru. A po stránke pracovnej sa do chovu preferujú až fanatické diviačiare. Potom sa nedá čudovať, že pes v revíri dobre zazverenom diviakmi robí ako had. Majiteľ dobre že nelieta o radosti a všetci poľovníci sú nadšení. Ak však taký psík príde do slabo zazvereného revíru, ráno ho pustíte a do večera neviete kde je. On samozrejme je pri diviakoch, len mu dlho trvalo kým ich najde a dlho mu trvá kým sa vráti ku gazdovi. Môžete mi veriť, že som neraz hromžil na ľudí usmerňujúcich týmto smerom chov. Mal som na to dosť času, kým som čakal psa pri ohníku skrčený ako žaludský túz a čakal kedy sa vráti, či o 20,00 alebo až o 24,00. Pritom ostatní účastníci spoločnej poľovačky už boli po guláši šťastne pri svojich rodinách. Sám sa sebe divím prečo som tomuto plemenu verný už skoro 30 rokov. Určite však pre tie pekné zážitky. Dnes je to s GPS obojkami jednoduchšie. Ale aby som sa vrátil k Tatranskému duričovi a zároveň ku Slovenskému kopovovi. Možno by vôbec nebol treba przniť kopova inými plemenami a vyrábať existujúceho AJD. Možno by stačilo, aby sa KCHSK vrátil ku štandardu SK, aby pes mal 46cm, sučka 43cm a najtažší pes nepresiahol 20 kg. A zároveň vyberať do chovu dôrazné a odvážne psy, ktoré pracujú spolu s vodičom v okruhu 2-3 km. Tým by sme splnili aj stanovy KCHSK, hovoriace, že klub sa stará o zachovanie dobrých vlastností kopova a o zachovanie jeho exteriéru. /Čosi o tých stanovách viem, sám som ich písal./ V tom prípde by výbor KCHSK nemusel pretriasať problém šlachtenia nového plemena, to mu skutočne stanovy neukladajú, práve naopak. Len sa divím, že generalite slovenskej poľovníckej kynológie je osud slovenského kopova fuk. Z toho mám skutočne hrôzu. S pozdravom Jaroslav Dudík ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 37

off mlsrb, 30.9.2013 o 20:44

goret-ja chovám dvoch kopovov a preto sa zapájam do tejto diskusije taktiež som členom KCHSK aj preto sa zapájam do tejto diskusije, ty tiež chováš kopovy a si členom KCHSK ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off goret, 28.9.2013 o 4:19

Čestný a slušný kopoviar by sa mal vedieť ovládať. Nielen preto, že je poľovník, ale aby ukázal, že ako seriózny chovateľ našeho národného pokladu je niečo viac ako tí, ktorých kritizuje. Internetové odbavovanie sa na krížencoch by mohol prenechať slabochom štekajúcim spoza bučka. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kormoran666, 27.9.2013 o 23:22

apple.mas pravdu ani vodic ani TD zato nemozu ved ten psyk sa tu nepital ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 21:38

Pa33ck, poprosím ťa, nezabudni na vodiča. jemu by som umožnil trénovať ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off apple, 27.9.2013 o 21:32

misakp, upozorním ťa na toto: na konferecii klubu si jevčák priviezol sto ľudí, ktorých zaprezentovali ako členov, hoci nimi neboli. a tá stovka prehlasovala slušných, poctivých členov. no a súdruh lebocký a jursa o tom vedeli, schvaľovali to... tak si teda myslím, že hoci si myslel svoj príspevok dobre, je to nereálne. je to organizovaná skupina ľudí, ktorí konajú protiprávne za účelom vlastného prospechu. ak by sa ti zdalo, že popis je podobný s trestným zákonom, máš pravdu. tiež sa tak popisuje činnosť mafie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Pa33ck, 27.9.2013 o 20:06

Ak by mala prísť ku mne do obory "Tatranka",tak ju čo?No jednoducho nepustím do obory!Bastardy u mňa nemajú žiadnu šancu! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off misakp, 27.9.2013 o 20:04

Neviem co sa tu hadate a osocujete.Takto sa to nevyriesi.Treba odvolat vybor klubu slovenskeho kopova.Taky ludia tam nemaju co robyt.Vsetko je o peniazoch.Kde su vsetky klubove peniaze?Predseda klubu ma svoje nove plemeno tak nema co robyt ako predseda v klube.Ved je dost schopnych ludi ktory by to robyli a ktorych to aj bavy. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 16:48

kormoran666, tak mi povedz, v čom sa mýlim, veď je to jednoduché.... a zabudni na nejakých poctivých členov výboru kchsk. podieľali sa na podvode pri konferencii, ani jeden sa dodnes neozval, kde je tých nových 100 členov, ktorí hlasovali a pritom neboli ani v zmysle stanov prijatí... len sa pýtaj, ja ti odpoviem, čo budem vedieť ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off kormoran666, 27.9.2013 o 15:37

apple.nehovorim ze nemas pravdu ale zo vsetkym nemozem suhlasyt pises ze vsetko je podvod bolo by vtom zapletenych moc vela funkcionarov ktory sedia na dobre platenych flekoch takze sy nemyslim ze to nemaju cierne na bielom podlozene az taky blby niesu ----novic.tak preco su vo vybore zase prypominam clenovia KCHSK mozu vsetko zmenit ali tych zopar co tu vypisuju TDako nejake monstrum nech radsej napisu na spravne miesta ale to trebachciet. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 13:48

ja sa pýtam na základnú otázku: môže ísť vôbec o nové plemeno? bol zámer a následné kroky právomocne schválené niekým kompetentným? zápis do knihy vykonal kompetentný? na všetko mi vychádza: NIE!. je to podvod, lebo spz na to kompetenciu nemá zo zákona!!! podvod je celá kr spz, bohužiaľ. skúšky môže robiť len to, čo je schválené a uverejnené v predpise ministerstva a to nie je!!! takže aj vydávanie PP je mimo všetko! a podľa mňa, mojich vedomostí a uverejnenej legislatívy predaj takýchto šteniat je PODVOD!!!!!!! zapája sa tu kdekto, ale odpoveď nedá nik, lebo nie je!!! a znovu podotýkam: nič uverejnené nie je, teda to nemôže platiť, s tým nič nenarobím, to je právny stav. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off novic, 27.9.2013 o 13:39

ja si nemyslím že nove plemeno moze uškodit SK ale može mu uškodit niektorý ludia čo sú vo výbore a nehrajú čestnú hru ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kormoran666, 27.9.2013 o 13:09

novic.mas uplnu pravdu ale tak ako vsade vo svete a na slovensku to plati dvojnasobne kto ma peniaze ma moc.preco sy myslite ze to kryzene uskodi kopovom pokial ja viem suka kopova ktora bola pouzyta na kryzenie uz nemoze byt parena z chovnym kopovom ale ci je to tak to uz musy vediet poradca chovu KCHSK. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off novic, 27.9.2013 o 12:23

kormoran666 práve to že všetko ma nejaké regule a na základe akých regúl sa krížia a vznika nove plemeno?Kto povedal ANO toto sa može robit?Ano kopoviary by sa mali k tomu postaviť inak P.Jevcaka poslať kade lachšie a dať do výboru schopných ludi ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off kormoran666, 27.9.2013 o 12:09

novic.,scoho vzniko SHS,JAG,NKS ATD.kazde plemeno zniecoho vzniklo kryzenim ale miesat tu civavu je nepekne TD je zaradeny do polovnych psov civava je spolocenske vlciak sluzobne a kazde ma rodokmen ak splna podmienky na vystavenie rodokmena vsetko ma svoje regule tak i TD ked ma register tak len podla nejakych regul register sy doma nevytlacis niekto to len schvalit musel tiez podla regul tak naco sa tu nadtym zamislat ty tzv,kopoviary uz dva roky len nadavaju ale skutek utek. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 11:43

goret, teda v čom spočíva tvoje urážanie a znevažovaie??? k veci sa odmietaš vyjadriť, ničím nevieš podložiť svoje tvrdenia, len urážaš a odvolávaš sa na nejakú nenávisť. na otázky nechceš dať odpoveď, lebo by si ukázal, čo si vlastne zač. vravíš, " ja ale nemám potrebu teba, ani iného, silou-mocou vyvádzať z omylov. Radšej sa vyjadrujem k veci. A k veci t.j. ohľadom skúšok daných krížencov som už svoj názor vyjadril. ".. . ak je tvojím vyjadrením príspevok goret, dnes o 8:43 alebo nasledujúci, tak si sa nevyjadril, len napísal kopu prázdnych slov. tak povedz nevedomým, kto o tom rozhoduje a kde nájdeme to rozhodnutie! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off novic, 27.9.2013 o 11:35

kormoran666 milí priateľu a ten tatranský durič je poľovne plemeno? za to že ma pôvod s poľovnych psov neznamená že je to polovnícke plemeno,hocijaký orech v dedine moze mat predka jazvečíka alebo hocičo íne. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 27.9.2013 o 11:31

Milý apple, ja ale nemám potrebu teba, ani iného, silou-mocou vyvádzať z omylov. Radšej sa vyjadrujem k veci. A k veci t.j. ohľadom skúšok daných krížencov som už svoj názor vyjadril. Chceš sa vadiť? O týždeň je v Mošovciach jarmok. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kormoran666, 27.9.2013 o 11:17

finist.keby si daco vedel o psoch tak civava nieje polovne plemeno ale ty asy vies ze pes je vsetko co ma srst ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 11:16

podsúvaš mi stále akúsi nenávisť a neviem čo. to sú praktiky štbákov, nie moje! nedokážeš dať priamu odpoveď na technické otázky, stačí si skopčiť a zacitovať... no to ti nevonia, lebo by si musel s farbou von. takže znovu sa pýtam: na základe čoho môže robiť kríženec - alebo akokoľvek to nazvem, skúšky poľovnej upotrebiteľnosti? nuž len na základe príslušného predpisu. a ten sa nezmenil, ani nepozná také výnimky. ... a teraz skús ty: na základe čoho sa spz stále montuje do kynológie??? zacituj nejaký § zo zákona!!!! ja ti zacitujem, že nemôže... plkáš dookola o nenávisti, no je v tebe, nevieš prežrieť, že skutočnosť je taká, ako ju popisujem. to nie je môj názor, to je znenie zákona, vyhlášky... ak chceš, dám ti aj "nenávistnejšiu" otázku: je vôbec spz poľovníckou organizáciou? za nevyslovím názor, len konštatáciu: od roku 1990 do júla 2012 spz nemalo štatutára. teda v zmysle občianského zákonníka všetky právne úkony sú absolútne neplatné, bez ohľadu na to, kedy boli vykonané. takže svoju nenávisť obráť proti právnemu poriadku!!! kde v zákone o poľovníctve nájdem, že PO môže združovať právnické osoby v postavení organizačných zložiek? ja po tebe nechcem nič iné, než aby si tu nám všetkým tu ukázal, ako sa mýlim! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 27.9.2013 o 10:57

Milý apple, ty môj radostný eštebácky pohrobok, mám ťa v paži a osobné spory, ani tvoje komplexy a nenávistný prístup k veci v tejto diskusii riešiť nemienim. A ak chceš niekomu niečo ohľadne zhoväďovania doporučovať, skús apelovať inde, napr. u appleho :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 27.9.2013 o 10:49

goret, dve veci: žiadam ťa, aby si prestal s osobnými útokmi. ak máš dojem, že ťa nejako poškodzujem, tak povedz ako. za socializmu si nik nedovolil také bezprávnosti ako dnes v poľovníctve a kynológii. nie si schopný odpovedať na základné otázky, aj zrejmý aj dôvod. nevonia ti priznať, že obhajuješ podvodníkov. a tuším ani nemáš základnú vedomosť o tom, aké plemeno môže robiť PU a na základe čoho. to tiež o niečom svedčí. taktiež pôsobenie spz v kynológii cez akúsi kr spz je naprosto mimo zákon. to nie je názor, to je v zákone napísané. taktiež "združovať kluby". teda nemôže ani zastupovať v skj. to nie je názor, ale zákon, ktorí si pohrobkovia národného frontu sami stvorili!!! na tom nič nezmením. otázkou je, prečo nezákonnosť obhajuješ.ale to je tvoja vec, ako sa tu prezentuješ a aké hodnoty obhajuješ. mne vychádza jedno: celá "plemenitba" je úplne nelegálna, je to len tunelovanie peňazí a podvod. tak ako je podvod mnoho iných, vážnych vecí. a doštuduj si, čo znamená slovo boľševik a tiež prečo sú už v celom svete len históriou - okrem slovenska. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 27.9.2013 o 9:07

Jaro, myslím si, že už sa vyjadrili a tiež si myslím, že na šľachtenie nového plemena je potrebný súhlas kompetentných osôb a to kluby nie sú. V kompetencii klubov sú jedince nimi zastrešovaných plemien. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Stopinko, 27.9.2013 o 8:53

Dusan, urcite ale je v kompetencii klubu teda skor clenskej zakladni vyjadrit sa k tomu ci su za alebo proti aby sa plemeno, ktore chovaju podielalo na vzniku ineho plemena. Mozem sa mylit. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 27.9.2013 o 8:43

Jaro, nie je v kompetencii chovateľských klubov rozhodnúť, či dané krížence sú alebo nie sú zapisované do registra plemennej knihy. Túto kompeteciu má náš zástupca v FCI, náš národný kynologický zväz, SKJ. Opakujem krížence, žiadne nové plemeno. Ak niekto píše o tatranskom duričovi ako o plemene, zavádza a klame. Aby sa mohlo hovoriť o plemene, na to je potrebné .. pozrite si napr. knihu odkaz . Jaro, ani ja som sa nikde nedočítal, že tie skúšky smú robiť, ale viem kto má kompetenciu im to umožniť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Stopinko, 27.9.2013 o 8:30

Dusan, len som sa nikde nedocital, ze krizence moze tiez robit skusky. Pride mi to ze ked skrizim vyzlu a farbiara bude moct ich potomok robit PF, IHF, SVS, JSMP atd? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

zobrazené 1-40 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM