Zdravím Vás,
potrebujem trošku poradiť. Mám 4 ročnú jagdterrierku a v poslednej dobe u nej vzrástla agresivita na psov. Stále sa snaží vyvolať bitku a útočí na všetko čo má 4 nohy a šteká. Do 3 rokov bola celkom v pohode.....občas si s nejakým psom skočila do úsmevu ale len vtedy ked bola vyprovokovaná. Teraz ale provokuje a útočí ona. najhoršie je, že začala útočiť aj na ľudí a kúše do nôh. Absolutne netuším čím sa to stalo a neviem si s tým rady. Skúšal som aj tvrdé metódy ale nejako to nezaberá. Poraďte......čo s tým????????????
Niekedy to moze bit velky problem. Aj neriesitelny. Su typy povah (uchyliek), ktorych je chvalabohu ako safranu, ale tam neurobime celkom nic a psa mozeme mat na polovacke iba pri nohe a pustat iba do finale, na aport, alebo ked je ostry na diviaky tak pomôct ostatnym psom ked nechcu diviaky z hustiny. A znova k nohe, lebo hrozi ze moze slabsieho psa velmi dohryzt alebo aj zadrhnut. Musi to bit pes mimoriadnych kvalit, aby sme ho nadalej drzali na polovne ucely. Samozrejme, ze musi 100% reagovat na povel fuj a privolanie. Ked je na volno nesmie z oci. U tych normalnych, ktori si dokazuju sebavedomie v blizkosti vodica, a " delaju machri" to nebyva problem. Hlavne treba chodit medzi psov a hociake naznaky agresivity alebo aj vyhladavanie psov potlacat. Ked si vodic nepraje aby sa jeho pes na druheho psa díval, tak sa tam nesmie ani divat. A od psa ktorí prejavuje agresivitu, to vyzadujeme. Bez pardonu
mal som tento problem s MKS. Niekedy sa s nim naozaj nedalo ani dole ulicou zist, kazdy jeden pes v nejakom dvore ho nasral do nepricetnosti, bolo tazke ho udrzat. Normalne tvrdo som na nho isiel, pri kazdom agresivnom spravani. Voditkom fajnu po zadku, az pod nim mlacky ostavali, tak si cvrkol z toho... Podalo mu, je kludnejsi, teraz uz len staci zvysit hlas, ked zacina saskovat. No pocul som naozaj aj o takych psoch, ktorym sa napriek enormnej snahe nepodarilo pomoct. Neutracat, radsej, ak sa da, ponuknut niekomu na strazenie... Prajem, nech sa podari psika usmernit
3006sprg , tak to sa mne zatial nestalo aby moji psi napadli druhé psiská alebo nebodaj ludí , ale keby aj tak to neriešim gulov do hlavy ale stala sa mi vec že mňa na polovačke napadol druhý pes ale ten si to rýchlo rozmyslel keď som ho kopal 10 metrov a pušku som mal v ruke a tiež nedostal gulu do hlavy ale zato jeho majiteľ dostal riadnu hubocú a nie len odomňa ale aj od ostatných účastníkov polovačky
ťažko sa k tejto téme priamo vyadriť,pokial som ja alebo tuto ostatní nevideli o čo sa presne jedná.to je-prístup psa k ostatným psom,luďom,prístup pána k psovi a jeho tolerancia k psovi.určite že to nie je sranda a hanbiť sa za svojho psa niekde na polovačke?ak to neide tebe samému treba naozaj nejakého skúseného kynológa ktorý sa už s týmto javom stretol.ak som to ale pochopil môže byť problém so psychikou.:(
majko som zvedavy ci by si toleroval keby Ti vlastny pes napadal ludi pripadne ako by si reagoval keby niekoho pes napadal Teba. Preto ta gula do hlavy Samozrejme az ako krajne riesenie ked nic ine nepomoze.
Ty tvrdé metody byly tedy málo tvrdé, ty jsi pánem psa ("vůdcem smečky"), ty musíš dát pokyn k tomu, aby se to nestávalo. Psa na vodítko, popř. náhubek a když ve společnosti jiného psa začne být aktivní, tak ho hned seknout, aby ho ten cizí pes ani nezajímal, při prvním vrtění ocasu a výhružném postoji ho hned seknout, aby se naučil být "flegmatický". Pes který kouše lidi zaslouží leda tak kouli do kožichu, pokud to není hlídač domu.
Podla toho co pises , si podla mna nieje suka ista svojim miestom vo svorke. Ci sa jedna o ludi alebo psov. Akonahle je v jej blizkosti niekto novy tak si nieje ista sama sebou. Mne to pride tak ze ten tvoj stajerak bol ten co jej bol schopny ukazat smer a v uvodzovkach jej vysvetlit co a ako. Takze najvacsou chybou bolo dat prec stajeraka. Ak to chces zmenit musis prevziat jeho ulohu aby sa suka skludnila. Jej agresivitu vyvolava skor pocit strachu a uzkosti. Cele by to chcelo vidiet v realeco je vlastne spustacom jej reakcii a hlavne vidiet fungovanie vodic a pes . Jedna vec je byt vodicom psa , ktoreho pes poslucha, stale ta vsak nemusi brat ako vodcu svorky a to je to podstatne. ps. skus skoro oslovit niekoho kto sa zaobera napravanim psov a ma s tym skusenosti ako sa radit cez web. Potrebujes pohlad z vonku od niekoho kto si vsimne kde je zadrhel .
jarodt - sučka má 4 roky a myslím, že a to u nej prejavilo na plno po tom čo som predal štajeráka. spolu tvorili dobrý pár nie len na poľovačkách.Palica na ňu veľmi neplatí. Chvíľku je kľudná a potom zasa začne skákať. Čo sa týka poslušnosti je v pohode. Počúva na slovo. Odloženie bez remeňa zvláda nádherne pokiaľ sa k nej nepriblíži pes, potom to končí.Myslím, že teraz to bude ťažšie ju usmerniť......ale nič iné mi neostáva ak ju chcem využiť na poľovačkách.
Palec hore -Jarodt.
saris - takéto agresívne správanie sa objavuje u dominantných jedincov, aplikovať ľudské myslenie na psí mozog a pochopiť prečo je pes agresívny a robí to čo robí je pre nás ťažko pochopiteľné. S najväčšou pravdepodobnosťou sa takýto pes snaží vybojovať si svoje postavenie vo svorke /medzi prítomnými psami,ľuďmi/ s cieľom napr. privlastniť si ulovenú zver na poľovačke, aj keď sa nič neuloví pravdepodobne sa s tým už predtým stretla a podvedome sa tak správa a vopred sa snaží vybojovať si svoje postavenie. Je to vrodené správanie psov vo svorke zdedené po vlčích predkoch, ktorá funguje na prísne hierarchickom princípe. Ak človek nechce mlátiť psa palicou, čo normálny človek nerobí, je potrebná pomoc profesionála. Je lepšie venovať sa tomu včas pokiaľ je pes ešte mladý a nečakať, kým to prepukne naplno. O to je potom výcvik ťažší.
3006sprg , podla toho tvojho príspevku (alebo gulu do hlavy ) súdim že si ,,odborník kynológ a psov máš rád ,, vždy sa dá nájsť riešenie a nemusí byť také ako prezentuješ ty
skusit trestat alebo zajst za odbornikom, ak ani to nepomoze tak nebrat na spolocne aleno gulu do hlavy
ano zvara má pravdu , ale sú situácie a psy ktorím nepomôže nič iné len tvrdý trest , s niektorími psami si nevedeli dať rady ani odborníci
..hm..len obtĺkanie asi nepomôže...tak ako píše zavara ...asi ju treba skúsiť vychvávať v komunite...ale nech radia odborníci..
ja som mal tiež takýto problém a riešil som to tak, že keď začal štekať tak som mu fukol vodítkom a keď prešiel okolo psa a nezaštekal odmenil som ho piškótou
Pred pár rokmi som i ja riešil tento problém so Západo sibírskov laikov.Pomohli mi ho vyriešiť v kynologickom klube v Liptovskom Hrádku Páni Záhradník a Fronko. Zaobišlo sa to bez palice alebo vychovávateľky ako to nazval majko82.Bola to výchova v komunite.Trvalo to približne 2 mesiace každú nedeľu 2 hodiny a bolo po probléme.Preto doporučujem skontaktovať sa so skúseným výcvikárom,oni majú s týmto výcvikom bohaté skúsenosti.
pošli ju ku mne na prevýchovu môj pes agbar jej to vysvetlí
V tomhle pomůže jen tvrdé, nekompromisní potlačování agresivity hned v začatcích...
treba použiť vychovávateľku , centimeter hrubú a jeden meter dlhú :) pri každej situácii ako sa chce byť alebo len začne vrčať na iného psa ju treba tou vychovávateľkou usmerniť
Tak toto by aj mna zaujímalo. Mám rovnaký problém s kopovom. Na ludí neútočí,ale terorizuje psi :-(