Toto je stránka zameraná na poľovníctvo a ochranu prírody. Je tu väčšina poľovníkov, ktorí absolvovali poľovné skúšky a ovládajú ( mali by ovládať ) zákon o poľovníctve. Týmto chcem upozorniť na to, že sa tu verejne propaguje predaj psov bez PP, čo je proti poľovnej etike a samozrejme v rozpore s viacerými zákonmi. Nehovorím o tom, že tí čo si kúpujú takýchto psíkov si ani neuvedomujú prečo rodičia ich šteniatka nedostali chovnosť !!!! Vady u týchto jedincov sa potom prenášajú ďalej. Stále je to len horšie a horšie. Prejavuje sa to hlavne na zdravotnom stave týchto jedincov a dehonestácii konkrétneho plemena......Čo vy na to ?
Je to iba vecou názoru a vkusu konkrétneho človeka... Mám veľa kamarátov, ktorí nie sú poľovníci, ale plemeno poľovníckeho psa sa im jednoducho páči a chcú ho ako domáceho miláčika, tak prečo by ho mal mať z PP? Že im už niekedy nevíde to, čo chceli to je ich starosť. Súhlasím s growlerom, chovateľom ide predovšetkým o to, aby svoje psy predali, psa však nepredáva cena, ale kvalita, ktorá nieje iba na PP, ale predovšetkým v praxi overená na jedincoch tvoriacich chovateľský základ konkrétneho jedinca. Orientovať sa iba podľa PP nemá zmysel, stačí sa pozrieť na hociktoré skúšky a vždy sa tam nájdu psy, ktoré si ich nezaslúžia úspešne absolvovať (väčšinou nie však ich vlastnou vinou), mnohokrát potom sa zúčastňujúce plemenitby. A pre dadosa: pred poľovačkou sa predsa kontrolujú psy, ktoré musia spĺňať určité podmienky (PP, skúšky, príp. výcvik) a ich používanie je vecou poľovníckeho hospodára a vedúceho poľovačky, ktorí by mali dôsledne plniť svoje úlohy. Ja sám som nikdy psa nepoľovníkovi nepredal, ale to je vecou vkusu a prospechu chovateľa. A hlavne ako písal admin: je to predsa stránka nie len pre poľovníkov, ale všetkých obdivovateľov a milovníkov prírody, ktorí ju môžu po akceptovaní pravidiel využívať v plnom rozsahu jej možností.
k tomu čo sa deje v ČR si dovolím tvrdiť, že to ako tak rieši exteriérovú podobu, ale nie to čo robí psa poľovným psom tzn. jeho vlohy k práci vyplývajúcej zo štandardu plemena. Ten zákon pomáha takým, pre ktorých je prvoradý exteriér psa a nie jeho vlastnosti. Plagiátov poľovných psov s PP máme u nás požehnane a treba si uvedomiť, že príslušnosť k plemenu je nutnou ale nie postačujúcou podmienkou pri nadobúdaní poľovného psa. Aký zákon by bol potrebný na ochranu spotrebiteľa - poľovníka, aby ho chránil pred tým čo na nás rozšadiaľ obklopuje a nevyhlo sa ani poľovníckej kynolonógii ??
Michal, pozdravujem. Ak si to prečítaš celé, tak Ti to bude jasné. Takto je to vytrhnuté z kontextu. Pes ak nemá na niečo, tak ho to nenútim na silu robiť a potom sa nebudem strápňovať a tvrdiť, že je sprostý. Majiteľ je v tom zlý, že to nevie rozoznať a usúdiť na čo má a v čom môže vynikať. Chce to samozrejme aj rôzny prístup a metódy výcviku. Ak sa to podarí, tak tá súhra a práca prináša len radosť.Ak nemá žiadne vlohy po rodičoch, ako si to ty napísal, tak ho nebudem trápiť a budem sa s ním tešiť doma, tak ako napísal admin ( Dodo ). Ale v každom psovi niečo je, len to treba rozpoznať. Je to dosť ťažké a treba samozrejme skúsenosti majiteľa. No a nadviažem na teba, že ja si v prvom rade vyberám šteniatko podľa rodičov. Podľa ich exteriéru, vlôh a práce v teréne ( nie na skúškach )!! Potom sa snažím tieto pracovné vlohy potvrdiť, alebo rozvinúť. Nie vytvoriť na silu všestranného psa. Každý jedinec je v niečom dobrý. A k téme zákona, to som dal informatívne čo sa deje v Česku. Prvotná otázka je hore v téme. Prajem pekný deň a veľa radosti so štvornohými kamošmi.
K danej téme a niektorým komentárom. 1.Nenútim psa robiť to, na čo nemá vlohy a danosti.Pes nie je nikdy sprostý !!! Je lem zlý jeho majiteľ, alebo výcvikár !!! 2.Ten, kto predáva plagiáty pod názvom ochrannej známky, porušuje tento zákon. Je to veľmi citlivá otázka a niektorí si asi neuvedomujeme extrémy na oboch stranách barikády. Každý má v niečom pravdu. K prvému bodu : - ak nemá pes vlohy a danosti, podľa horeuvedenej teórie je zlý jeho majiteľ, resp. výcvikár. Aký má podiel majiteľ, či výcvikár na negatívnychgénoch, ktoré získalo šteňa po svojich predkoch ?
Ja to sem dám, čo sa deje v Česku . Je to aj na FB.V ČR podľa zákona ,,634/1992 Sb., Zákon o ochraně spotřebitele" je trestné predávať živé zviera, ktoré nemá PP (teda ide o plagiát), pod názvom ochrannej známky. Ochrannou známkou sa rozumie registrácia plemenného štandardu a názvu plemena v FCI alebo inej organizácie. Ten, kto predáva plagiáty pod názvom ochrannej známky, porušuje tento zákon. Z tohoto dôvodu by množitelia (= chovatelia psov bez PP) vo vlastnom záujme mali veci nazývať pravým menom, a teda napísať, že predávajú šteňatá/psy PODOBNÉ nejakému plemenu (napr. predávajú šteňatá podobné jorkširskému teriérovi). Z toho jasne vyplýva, že napr. jorškír bez PP nie je jorkšírskym teriérom tak ako ho FCI popisuje, ale je to kríženec alebo inak povedané pes podobný YT... Nejde teraz o to, aby sa začalo vo veľkom trestne stíhanie na chovateľov psov bez PP, ale aby si každý uvedomil fakt, že kúpiť psa bez PP neznamená, že si kúpim dané plemeno len k nemu nedostanem "vstupenky na výstavy".
s tym by som az tak nesuhlasil,ze pes nikdy nieje sprosty! su proste jedince,ktore su od prirody sproste nech je majtel akokolvek dobry kynolog.myslim tym jedince co chodia do kontaktu s diviacou zverou (nie plemena specialne na to slachtene).niektore po prvej nakladacke dostavaju rozum,ine su nepoucitelne.tieto psy maju vacsinou kratku zivotnu put a ich matelia zvyknu s hrdostou jasat,ze maju ostreho psa,nocnu moru diviakov,... len vacsinou to konci ako diviacia nocna mora pre psa.inak vo vseobecnosti plati ,ze pes je vizitkou majtela.
Jelsovec, 26.9.2011 o 13:09 Tak toto je perfektný nápad. Dúfam, že to presadia a nakoniec ich to napadne aj u nás.
Plne súhlasím s vlastimidurcik!
Ferko a berny 96, chcem Vám len trocha poopraviť Váš názor, ak dovolíte. Dosť mi vadí vyjadrenie, že " sprostý pes "!!! Pes nie je nikdy sprostý !!! Je lem zlý jeho majiteľ, alebo výcvikár !!! Je to preto, lebo ten človek nevie odhadnúť dannosti toho konkrétneho jedinca. Na čo má, na čo nie a čo treba rozvíjať !! Nenútim psa robiť to, na čo nemá vlohy a dannosti. To je zbytočné trápenie. Skorej vyzdvihnem jeho prednosti. V tomto je u mňa zlý majiteľ, keď to nevie rozpoznať a odhadnúť. Raz dávno som počul od múdreho a skúseného kynológa vetu :" Za všetko zlé a dobré u psíka môže jeho majiteľ ! " Pekný deň :-)))
Admin,dobre si to napísal a berny96 taktiež !
sprostému psovi ani PP nepomôže
A je vhodné na tejto stranke propagovať zakazané spôsoby lovu/svatla/?
V Čechách sa rozbehla iniciatíva - " Psy bez PP = psy podobné plemenu " Neviem o tejto akcii podrobnosti ( snáď by kolegovia z Čiech mohli dať bližšie info ), ale jej myšlienkou je zakázať používať názov plemena na iné psy ako s PP. Jednoducho , aby majiteľ napr. kopova bez PP , nemohol označiť psa ako Slovenský kopov, ale len ako psa podobného plemenu SK. Iniciátori sa odvolávajú na český zákon o ochrane spotrebiteľa, pričom názov plemena má slúžiť ako ochranná známka. Myslím že je to dobrý nápad, aj takto odlíšiť " čistokrvnú " líniu. Aj keď reálne to asi dosah na kvantitu krížencov a prácu množiteľov mať nebude...
Dodo, máš pravdu v tom, že aj ja mám rád krížencov ( psíkov bez PP ) a rovnako im odovzdávam svoju pozornosť a lásku, ako psíkom s PP. Ale zároveň viem, že sa nemôžem zúčastňovať na výstavách exteriéru, skúškach psov a samozrejme na poľovačkách !!! Nepresviedčam o opaku širokú verejnosť, že to nie je správne a fér a hlavne nezavádzam kupujúcich v tom, že im predávam jazvečíka, českého teriéra a pod., ale s tým, že len nemajú papiere ( PP ) !!! Podotýkam, že za nie malú predajnú cenu !!! Takéto jedince by sa mali darovať, predávať za minimálnu cenu a hlavne nemnožiť !!! Na propagáciu predaja takýchto psíkov ( krížencov ) slúžia iné stránky....Prečo šoférujete s vodičákom, prečo poľujete s poľ. lístkom a nie bez nich ? Jednoducho preto, lebo to stanovuje zákon ! Kynológom zdar !!
riesite tu nesmrtelnost chrusta.snaha chovatelov vycistit si piesocek len pre seba,aby mali co najvyssiu sancu predat to svoje.chodia sem aj nepolovnici a,ked nepolovnik chce psa loveckeho plemena skor ako spolocnika,tak mi pride vhodne aby to bolo stena bez PP,aspon nedochadza k dalsiemu doku ... plemena.nie kazdy ma cas a chut behat po chov.prehliadkach,absolvovat skusky, ... len aby psa uchovnil.a polovnicka etika? :)
Vlasto upozornil, že takáto ponuka je proti poľovníckej etike. Mindy napísala, že takéto psy by mali byť darované. Na tomto svete je dosť psej biedy a tých, ktorí ju zneužívajú, využívajú a podporujú aj bez jej podpory na stránkach Lovu Zdar.
ale toto neni stranka pes v domacnosti ale lovuzdar...
Ja viem že sme na poľovníckej stránke a na poľovné účely musí byť pes s PP. Ale beriem to tak, že sem nechodia len poľovníci a prečo by niekto nemohol chcieť i psa bez PP? Každý chovaný pes v domácnosti musí mať PP? Prečo by som doma nemohol mať napr. jazvečíka bez PP, keď ho nechcem využívať na poľovné účely, ale bude iba miláčik rodiny? Preto som zatiaľ žiadny inzerát psa bez PP nevymazal.
Na PP záleží, pokiaľ chce niekto psa na poľovné vyžitie. Pokiaľ mám šteňatá poľovného plemena bez PP, budiž, ale DARUJEM ich a NEPREDÁVAM. V žiadnom prípade si z toho nebudem robiť zárobkovú činnosť! Treba si uvedomiť, že rodičia takýchto šteniat predsa z ISTÝCH dôvodov nesplnili podmienky chovnosti!
Jazykové okienko: chovný verzus chovateľský, poľovný verzus poľovnícky. Pes môže byť chovný resp. poľovný, ak je určený na chov resp. poľovanie - vyjadruje využitie v dannej činnosti. Chovateľský môže byť klub, resp. poľovnícky može byť zväz - vyjadruje zameranie, zaoberanie sa danou činnosťou. Podobobne chovateľský alebo poľovnícky krúžok, chovateľská stanica, chovateľská resp. poľovnícka etika, chovateľská prehliadka, ale poľovná zbraň, chovná miestnosť atď., takže PUP je poľovný pes.
Páni,chcem len podotknúť,že v evidencii psov sa takisto podvádza ako v evidencii áut,zbraní či ľudí. Ale to vám je asi jedno.V názoroch sa možme líšiť,ale že,,Zlý gazda dobrého psa nevychová´´to je fakt,nie názor.A vobec nezáleží na tom čije ten pes s papiermi,alebo bez.
Finist - neviem co je to vlastne polovny pes . Poznam, len plsa polovníckeho. ........... ked uz tak polovne upotrebitelneho psa nie ?
Súhlasím, len s PP na takejto stránke.
Keď psa tak s PP. Admin by mal mazať inzeráty ktoré ponúkajú psy bez PP. Mimochodom neviem čo je to vlastne polovný pes. Poznám len psa polovníckeho. Admin by to mal opraviť v rubrikách foto aj v diskusii.
fridomf, rešpektujem tu samozrejme názor každého užívatela LOVU ZDAR. Preto som to sem dal. Ja viem, že je tu veľa nepoľovníkov a zároveň ich aj veľa poznám keď predvádzajú svojich poľovných psíkov na skúškach a potom sa zúčastňujú na poľovačkách. Trocha som sa aj pousmial na tvojich slovíčkach ako " totalita " a pod...Z úst 20 r. to akosi čudne znie... Všetko z počutia..... Ja viem, že všetko je o peniazoch !!! Aj to , že keď mám poľovne upotrebiteľný psík v rodokmeni veľa skúšok, stále nie je zárukou, že bude dobre pracovať v teréne. Ten papier "PP " je podmienka zo zákona !!! To ostatné sú potom vlohy, chuť pracovať, odvaha ....Kto vlastní a má to šťastie, že v teréne mu jeho zverenec pracuje s chuťou a nadšením, vie o čom hovorím !! Ja nepotrebujem psa s papiermi doma na gauči, alebo sa na poľovačke hanbiť !!! Vieš koľko finančných prostriedkov, času, úsilia musia vynaložiť majitelia zvierat s preukazom pôvodu aby splnili zákonné podmienky pre účasť tohoto psíka na poľovačkách ??
pes bez pp nieje polovný pes polovný pes MUSÍ mat pp pokial ich nemá může dohladávat aj 24 hod.staré stopy polovný pes to nebude!
Premvadasz, ani ja. Vlasto má pravdu, že ponúkať takéto psy poľovníkom je neetické, obzvlášť ak to robí poľovník.
Goret plny suhlas, len nechapen naco je polovnikovi pes bez PP???
Poľovné psy by mali mať známy pôvod, aby sa dali sledovať od nich požadované vlastnosti. Vraví sa, že papier znesie všetko. Vzhľadom na to, čo všetko som u psov s PP zažil, dovolím si tvrdiť, že o PP to platí viacnásobne, preto neodsudzujem nikoho kto siahne po psovi bez PP. Neodsudzujem, ale ani nedoporučujem.
nepolovnici , ale taktiez mozu aspon byt vodicmi na polovackach . a so psami S PP , nie s gulasmi
Vlastimidurcik,prečo tu chceš zavádzať totalitu.Túto stránku sledujú aj nepoľovníci a tí majú tiež záujem o poľovné plemená.A papiere majú akurát tak na háku.Poznal som veľa psov bez PP čo boli podstatne lepšie,ako tie evidované.A čo sa týka tých psíkov s PP,si si istý,že jeto pravda čo je napísané v papieroch.Ja mám poznatky,že keď bola suka na párení v čechách,tak bola pre istotu na prietrtky aj v susednej dedine.A mal v tom prsty aj skúšobný komisár.Je to takisto o peniazoch ako všetko ostatné.Poľovník bez revíru je tiež poľovník.Poľovný pes bez PP je tiež poľovný pes.
vlastimidurcik , plne zdielam tvoj názor , poľovný pes má byť pes s PP !!!
o tom neviem... teda , po spolocnych som chodil iba rok zatial .. ale jedine fascinujuce co bolo , bol prepeliciar na spolocnej na diviaky , .. zaujímave... tak ci tak tych ludí nechapem
dados neviem kde žiješ nechcem to ani moc riešiť ale ak chodiš po spoločnych polovačkach tak určite tam bolo par psov bez papierov alebo daky križenec.takže tak
naco je polovnikovi , ci polovnickej rodine pes bez PP :D skusky mat nemoze a ani na polovacky by nemal byt pripustený
Dobre ale treba to brať aj z ineho uhla ak tu predava niekto štena bez PP tak bud ide naozaj len o predaj a peniaze ale viacery to tu davaju aby šteniatko išlo do dobrych ruk a do polovnickej rodiny.Ale aj ja som za štena z PP i ked je drakšie ale ceny je opodstatnena .:)
plne suhlasím . tato stranka by mala skor pomahat chovatelom , a nie mnozitelom psov ...