dnes je pondelok,  21. máj 2012,  meniny má Zina,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:02,  dnes západ slnka: 20:23

Aky kaliber zbrane si kupit - diskusia

autor: mucko
pridané: 30.11.2007 18:32
Prosím vás, poraďte mi aký je najlepší kaliber zbrane do revíru, kde sa vyskytujú muflóny, diviaky, vysoká. Niekto mi povedal, ze 7x64, niekto Springfield, niekto 308W. Som zástancom, aby zver po rane na komoru zostala v ohni a prihliadam na balistiku. Kamarátovi to po 7x64 s SB odbieha do 150 m.Dakujem.
počet zobrazení: 6 826
počet hlasov: 0

komentáre

zobrazené 1-40 z 453 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
iboo, 10.11.2008 o 23:19

jaro a čo by si im napísal, nakreslil? akého smjala ?

jaro1, 10.11.2008 o 20:36

Chvíľu som rozmýšľal, či by sa to nedalo aplikovať aj v hore miesto dorozumievacích zálomkov....... či by som "nenapálil" kolegu.

jaro1, 10.11.2008 o 20:34

Páni, vďaka za vysvetlenie.

milank, 10.11.2008 o 18:39

Jaro1 -tak, ako Ti napísal Iboo. Toto je smiech taký normál :-D (dvojbodka sú oči,pomlčka je nos a to "D" sú ústa na plné vráta sa rehotajúce).Čím viac "D"-čok,tým väčší smiech. Fakt je jeden lepší, ako druhý :-).Aj ja robím gramatické chyby,ale čo niektorí dokážu je až neuveriteľné :-).

Edu, 9.11.2008 o 23:22

lool

iboo, 9.11.2008 o 22:38

jaro1 - to je trojnásobný bohovský rehot :-P

jaro1, 9.11.2008 o 21:56

milank, čo je to DDD?

Edu, 7.11.2008 o 20:28

Finist veru treba si dať pozor :)

Finist, 7.11.2008 o 19:37

Vlákno žije za každú cenu,ale kusy budú kusy vždy. A to som mal trojky zo slovenčiny. A este niečo...z koho,z čoho? s kým,s čím? A pozor na koncovky -ou a -ov :-))

Edu, 7.11.2008 o 18:52

milank hlavne ,že vlákno žije :))

milank, 7.11.2008 o 18:37

:-DDD Jeden lepší, ako druhý :-DDD

Edu, 7.11.2008 o 18:03

Záleží či to boli samičky alebo samce :)) A aj to že koľko ich bolo :)

odkaz />
odkaz />
Spelec šak to neber zas tak vážne :) Račej mi vyplň moju otázku :) z 16.39

spelec, 7.11.2008 o 17:53

edu: joj, aj ty mas velky problem s gramatikou, kusi? to by podla akeho vzoru akoze malo byt?

Edu, 7.11.2008 o 16:39

spelec kusi nie kusy:) Osobne tiež tomu slovenčina dávám na frak :) Ale to nie je také vážne :)) Diakritika mi už dlho nič netoto :) A aj fantastická hrubica sa sem tam podarí :)
Vie mi niekto poradiť :
V hore vyli vlci a na lúke vili dievčatá vence . Po obede už nik nev ? l . Výr skalný krúžil nad vodným vírom .Zrazu oba v ? re zmizli .Viac sa žiaden v ? r neobjavil . Krtko začal ryť a mal holú riť .Krtko zvolal R?Ť R?Ť R?Ť . Môžem pokračovať kľudne ďalej . Tak nech si tú Slovenčinu láskavo zrovnajú . A ja ju začnem rešpektovať zo všetkými nezmyslami ,ktoré obsahuje :))

iboo, 6.11.2008 o 13:55

spelec - vidíš. predkom stačil aj rozšírený 7mm Mauser (magnum? :-) ) lebo mali čas a nelovili zbrklo a za každú cenu. Dneska je neikomu málo aj 300WinMag. Ale je to možné, keď sa poľuje na vlaky :DDDDD

spelec, 6.11.2008 o 9:57

to OO: ty kokso, gramatika ti asi nic nehovori, to by som este na tomto fore prehliadol, ale tie bludy, 8x57 je rychlejsia a ma lepsiu balistiku? u vas chodia vacsie kusy s dvoma kolajnicami na boku, ked ti nestaci 7cka?

Edu, 5.11.2008 o 21:32

...

bodo1948, 5.11.2008 o 20:56

oo tvoje vyjadrenie na mna vplýva,ako keby si bol 3 dni polovníkom.

Edu, 5.11.2008 o 20:45

30m nepovažujem za odchadzanie zveri . Najmä ak ide po zveri červená súvislá dráha farby . To je u mňa 100% zásah . Niet čo riešiť .

iboo, 5.11.2008 o 20:37

00 - 8x57 JS je rýchlejšia aj s lepšou balistikou ako 7x64 ? čo si porovnával 8x57JS Moeller KJG s 7x64 Prvi Partizan ?

horarstevo, 5.11.2008 o 18:15

00. Neuraz sa , prosim. Nepouzivam gul.7x64, ale prave vcera som ju videl v akcii: ,,mensi" 150 kg kanec- v rychlom behu po zasahu na komoru uz len zotrvacnostou presiel 30 m a ten o par kg vacsi, zase na komoru 50 m dole kopcom. V Tvojom pripade bude zrejme chyba v tom kuse ,,medzi puskou a zemou".

lovecccc, 5.11.2008 o 17:38

Edu- ale medzi tvojím spôsobom lovu a spôsobom lovu kolegu OO je velký rozdiel nie ? Ty predsa ako píšeš nepoužívaš SaB :)))

Edu, 4.11.2008 o 22:43

00 neviem čo si zabil??? To som nepochopil .Ja mám 7x64 aj 7x65 R a neodišlo mi toho z nástrelu veľa zveri . Tipujem 5%.A dohľadal som vždy všetkú . Je fakt že nestrielam S&B a i ten fakt ,že zver nezabíjam. Nie som fajčenie :)) Strielam srnčiu,jeleniu,mufloniu a diviačiu zver radovo mám strelených niekoľko desiatok . Nechapem kam by mal odísť jeleň po zásahu na komoru do 200 m ??? Mne neodišiel viac ako pár krokov . Ani jeden .Podobne ani diviak ani muflon . Nedohladať zver sa mi ešte nepritrafilo a dúfam že to tak i zostane . Možno preto ,že som pozorný pri dohľadávke . Okrem toho nikdy som nepotreboval pri dohľadávke psa.

00, 4.11.2008 o 21:46

ja vlastním 7x64 už 12 rok a za ten čas už dosť som sti zabil ale môžem povedať že tie vetšie kusi mi nielen odišli z nástrelu ale boli čo som ani nedohladal a to to isté môže potvrdiť kamarát tiež o svojej 7-ke, teraz rozmíšlám vymeniť za 8x57 do 100 m je aj rýchlejšia aj balistyku má lepšiu a o ranivosti ani nerozprávam

Edu, 2.9.2008 o 20:04

Milanko 12 :))))))))))))))))))
Fero zas to neber tak vážne :))))))))))))))))))))))))

fero, 2.9.2008 o 18:58

edu- no comment, odchádzam z tejto stránku, môžeš si tu vyjadrovať svojer bruchabôľe..

milanko12, 2.9.2008 o 18:33

edu-ty si mal byt spisovatel ale pomylil si si stranku ...

Edu, 2.9.2008 o 12:11

Fero politika je to po latinsky po slovensky je to vec verejná. Ak ťa urazilo že som si dovolil kritizovať trapne sčítanie zveri ked snariadením SPZ musi 55000 ludi povinne spočítavať akože zver tak sory cítil som potrebu sa na takýto obrovský nezmysel sa ozavať . Taktiež k veciam iným ktore mi pripadaju bezozmien s čias komančizmu . Keby mi pripominali praktiky inej politickej strany alebo trebars ineho štatu ozvenm sa tak isto . Smutne je však že tebe sa veci ako je jarne sčítanie zveri asi zdajú normálne . Vidiš nejaku politiku ale pritom vôbec nevieš o čom hovoríš . Ked ti vyhovuje všetko čo nám SPZ nariaduje tak tlieskaj ja ti to nezakazujem tak nerozumiem prečo tebe vadí ked sa vyjadrujem k veciam verejným .

fero, 2.9.2008 o 10:36

Edu- mám 56 rokov, nie som a nikdy som nebol u komunistov ani v žiadnej inej strane. Ale nemám chuť tu čítať tvoje politické eseje. Máš pravdu, nemusím to čítať a ani nebudem. Ľutujem iba ostatných, a hlavne mladších ktorí sa tu chcú niečo dozvedieť a vkaždej téme musia čítať tvoje politické komentáre. Toť vsjo. Nech žije politika,LOVU ZDAR!!!!

Edu, 1.9.2008 o 23:18

Demo niekedy treba pravdu povedať aj ked to boli . Strach a peniaze som nikdy nemal :) Inak budeme hniť a trpieť všetci ja to vydržím ale čo zver ???
Peter kacur ved je dobrá nie ?:)))

peterkacur, 1.9.2008 o 22:24

for Edu: daj novú tému, prejde a bude dobrá :)

demo, 1.9.2008 o 21:43

to co tu pisete je sice pekne ale nic sa s tým neurobí.. týchto "členov" vsak nikto nikdy nevylúči a pokojne tam budu do smrti. to že nic pre PZ neurobia to je v poho. hlavne je ze je puška - živiteľka rodiny..

Edu, 1.9.2008 o 21:06

Horarstevo Ty si to zvladol isto na 100 % nezvladli to však tý krčmovy polovnici čo si spominal aj pre tieto dôvody nechcem byť ani len v jednej funkcii nech si ich užiju tý čo sa o funkcie hadaju mne je výborne ako radovemu členovi .Prave to sú veci na ktore treba upozornit a ktore nie su v poriadku ale je ich velmi vela na rozpisovanie . členov stale pribuda tý novodobý zbohatlici sa chovaju minimalne tak ako tý s čias minulých nesmrtelny a všemocný. A čo zver ??? Vyrdží takýto tlak ???
K hospodarovi tolko . Viem že tie hlasenia a plany chovu a lovu píše aj viem aké presne mám tiež skušku poľovníckeho hospodára . Len som chcel povedať tolko že v jednom PZ to stačí robiť jedna osoba a v inom to nezvladne celý výbor aj s pridavnými funkcionarmi :) Je to v tom že niekde ho maju ako profesionala za to zaplateneho a tak by to aj malo byť za pracu treba dať primeranu odmenu . Nuž keď niekto chodi loviť pod vplivom a hrubími brokmi a ma taký vzťah k zveri treba snim von . Takeho člena netreba . Pruser je ked bude takých nadpolovična väčšina potom ho budu včemocne obhajovať aby niečo na nich nepovedal .Nuž teda nech je tej zloby a hluposti pachanej na zveri čo najmenej a nech tu žije ved čo budeme fotiť !

horarstevo, 1.9.2008 o 17:49

Mam stastie, ze nepolujem v PZ, ale v rezijnom reviri a to je nieco uplne ine. No robil som hospodara v PZ a poviem pravdu, vzdal som sa funkcie i clenstva kvôli nezvladnutelnosti ,,krcmovych polovnikov"- do zaverecnej v krcme, potom hrube broky, svetla a podme.... No poznam aj zdruzenia (a Ty tiež) , kde si ziju ako jedna rodina. Nemysli si , ze v tej Hôrke tiez nevykazuju 10 schodzi do roka (ak SPZ chce, tak nech ma), ze nepopisu tony hlaseni (ak SPZ chce, tak nech ma), ze nemaju vsetkych tych predsedov, podpredsedov, podpodpredsedov,... (ak SPZ..........), ze nemaju dvojdnove jarne scitanie (ak SPZ.....). Len Ty nevies, ze hospodar po veceroch vsetky tie hlasenia pise (prip. ich ma v PC a meni datumy...) Polovne zdruzenie je take, ako si ho kto urobi...

Edu, 1.9.2008 o 17:37

Ked u nas zavadzam po reviri členov na štant mam problem takých ako je Peter Kucharovic alebo Jožo kucharovic potom vôbec pozbierať kedže absolutne nepoznaju Biele karpaty ani hranice revíru . Som im povedal že im na buduce zavesím zvonec na krk aby sa nepotratili ako sa pár krat stalo .

Edu, 1.9.2008 o 17:31

Horarstevo ja so SPZ nezaťahujem komančov len konštatujem že ich tam sila sedi tak potom aj to polovnicke hospodarenie vyzera ako to komunisticke . Volený hahaha nebud smiešny . Ved aj za bolševika boli volby či nie ??? Dufam že boli zvolený jednomyselne ! :) Ja nezaťahujem nikoho nikam konkretne veci ktore mi vadia som popisal
1absurdita jarneho sčitavania zveri !
2selektivita polovice iba samčej raticovej zveri + nasledná antiselekcia samičej zveri.
3 Skornatený prezamestnaný aparat monopolneho SPZ .
Tak teraba na tieto veci reagovať nie len na tragikomediu komančizmu . Tá je za nami ale tieto veci tu mame teraz a budeme mať i do buducnosti ak teda chceme robiť zo seba šašov i nadalej verejne vyhlasovať že sme boli rátať dva dni zver napríklad ako i vela iných hluposti . Rozdavanie metalov ,diplomov ,kryštalov a rôzdne zjazdy uplne trapne veci sa riešia vlastne skoro nič . Aparat mame ako by sme mali riadiť zemegulu :)))))))))) Ked sa to niekto boji povedať ja to poviem nemam s tým problem hlavne ked nemusim klamať .
K tomu že treba to robiť lepšie to máš pravdu . Len moja otazka znie potrebuje napriklad naše 23 členne združenie toľko funkcí . Aj ti odpoviem potrebuje!!! Vieš prečo ???
Lebo obrovitý skornatený moloch SPZ to vyžaduje .
Preto potrebujeme :
1 hospodara
1predsedu
1kontrolora
1tajomnika
1finančneho hospodara
1kynologickeho referenta
1 streleckeho referenta
4 veducich usekov
Chýba už len politický aktivista a sme kompleto !!! :)))))))
Aparát jak má byť dufam že som nezabudol na nejake dôležite funkcie ktore si počas roka priebežne vymýšlame veduci polovačiek ,veduci brigad,veduci veducich a ich zastupcovia zastúpených zastupcov . Všetci sú veľmi potrebny a nenahraditený . Všetci su odmenovaný od bodov až po metale ,vyznamenania,diplomi a ine smiešne vecičky :) Všetci sa hrnu na zjazdy a podobne srandovne vecičky aby si zajedli nejake chlebíčky a ako si už spomenul jednomyselne odhlasovali tých slobodne volených funkcionarov SPZ tak ako Putina v Rusku . Treba popisať tony papiera a vysedavať po schôdzach to je to podstatne v našom polovnictve . V Hôrke som bol na polovačke tam maju jedneho hospodara žiadne schôze 100% zakrmenie reviru na vyrade asi 25 diviakov Po polovačke zábava posedenie pri gulaši . Žiadne skupinky žiadne papierovanie ani funkcionarčenie . Polovačka bola odborne vedená lesnikom všetko šlapalo ako má . To bol môj zažitok s polovačky .

horarstevo, 1.9.2008 o 16:38

Edu. Tiež si myslim, že už do každej temy zatahujes: komančovia, nedostatok, sudruhovia,...... čo sa stalo? Venuj sa radsej polovnictvu. A ked uz si pri ,,organoch PZ, SPZ,....tak tí su snad volení, či nie?! Ked nevyhovuju, prec s nimi. Nestaci sa len stazovat na hospodara, predsedu,.. treba to robit lepsie.

Edu, 1.9.2008 o 15:48

Fero si ex komanč ? Ked sa ťa to tak doklo ? Ja som ťa nenútil čitať nemusel si !!! S polovníctvom ma spoločne niečo SPZ ako stara skostnatela komunisticka chobotnica jej nariadenia typu jarneho ščitavania zveri ked sa tvarime že sme sudržný a ratame zver nasledne vykažeme absotutne nezmyselne čisla zväčša nadsadene samozrejme umyselne ,vymeny trofeji ako i premeravanie parožkov a nasledne tresty taktiež nevšímavosť pri love samičej zveri kde už netreba nič premeravať . Taktiež rozdavanie metáááálov ,diplomov a vyznamenaní pripadne slzička dojatia na zjazdoch a podobných komunistických hovadinách . Taktiež aparat SPZ a jej system padajuceho hovna vykazuje minimálne dosť podobnu tragediu ako vykazovala KSS v časoch komunizmu . Minimalne toto su veci na ktore som chcel poukázať keď sa to tebe nepáči fero prípadne som Ti vošiel do živého vyjadrením že komunisticka strana bola zločinecka organizacia ako i bola za to ja nemôžem . Treba sa pozrieť na vec triezvo potlesky a hlasovania typu babkového divadla máme uspešne za sebou našťastie a v severnej koreii ani na cube nežijeme tak sa musíme zaoberať aj vecami verejnými . Nie sedením na komančských schôdzach ale poukazovaním na chyby ,vylepšovaním dobrého a zahrabyním hnileho .

fero, 1.9.2008 o 8:12

Edu & company bežte už do prdele s tým politikarčenim. Ak toho nemáte dosť v TV, radiu, novinách, tak si otvorte portál o politike, tam sa môžete odbavovať. Myslím, že tu nemá nikto chuť čítať vaše siahodlhé traktáty ktoré nemajú s poľovníctvom nič spoločné.

iboo, 28.8.2008 o 22:56

Edu - s tým 300WM ešte trochu pridaj ;)

zobrazené 1-40 z 453 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie