Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?
:-DDDDD nepoviem :-DDDDD
Myslel som u seba v krčme ako bol uvedený príklad.
Písal som všeobecne o všetkých zbraniach. Zbraň môžeš mať u seba až odo doby, kedy si ju na seba zaevidoval. Paragraf 11 zákona o zbraniach jasne hovorí o nadobúdaní zbraní.
ibooo - nie ...
gotrek mylis sa nakuone povolenie nepotrebujes na polovne zbrane ale len na kratku !!! a ked kupis pol.zbran tak si podla zakona ju prihlasit na PZ do 7dni ....
Nedá sa to tak. Buď máš nákupné povolenie na určitý druh zbrane alebo sa robí prepis priamo na PZ.
dede - urobil si sa ?
iboo - Ty dačo nevieš ...
Mňa by zaujímalo, či je možné brať stav, keď dvaja kolegovia spíšu kúpno-predajnú zmluvu "na kolene" v krčme s tým, že jeden si potom bezstarostne môže vypiť a puška evidovaná na jeho meno je pri ňom zavesená, ale podla kúpno-predajnej zmluvy je jej majitel už kolega. Údajne dobre používaný trik ako sa "zbaviť" zbrane na poslednom pohone po polovačke v záujme vypiť si.
Áno som si istí ,, pusikoo" kludne by som mohol moju zbraň napísať aj na náhodne okolo idúceho ak má na jej skupinu do ktorej spadá príslušný zbrojný preukaz. A neviem, ja keď som si dával na spoluužívanie brokovnicu a výmennú hlaveň k nej, tak celá vec bola len tá, prísť na OR PZ v Banskej Bystrici, kde ju mal majiteľ evidovanú, pred policajtmi sme spísali taký lajster- zmluvu o spoluužívaní, obidvaja sme sa tam podpísali a za 4,5 eura - jedna kartička nám vydali nové. Brokovnica a výmenná hlaveň - 2 kartičky, čiže 9 eur. A žiadne behanie po notároch a podobne. Celá vec trvala 20 minút u policajtov a 9 eur za kartičky. A majiteľ je vždy len jeden, tak už to pochopte. Lovu a lesu zdar.
tak ze sa nemylim ??? a toto som nasiel odkaz
:-)) dobre píšeš, je to OK :-)) Pozdravujem Ťa.
tak to neviem ale do zmluvi sme museli uviest ze menovany XY je 100% majitel a menovany AH je 0%majitel ????? tak neviem co toí malo byt moznbo sa to tu dozviem ,, a mymochodom museli sme spisat na kazdu zbran zvlast dohodu o uzivany zbrane v 3kopiach a overena u notara!!! takze tento spas ma vysiel cca na 100€ ale na druhej strane zbrane mozem pouzivat a ked sa nieco stane s otcom tak su moje az sa nemylim???
A prečo by si nemohol byť spoluvlastník ( spolumajiteľ ) zbrane, keď si dal otcovi pri kúpe zbrane na jej zakúpenie 500 eur? :-))
orol spoluvlastnik nemozem byt aspon tak nam to povedal policajt na ZaS ked sme prepisovali zbrane ja s otcom. PEPES33 si si isti ze mozes mat zbran aj s inym clovekom ako je rod prislusniik
Šaňo, možno je pusikoo aj spoluvlastník predmetnej zbrane :-)) prečo by nemohol byť???
Páni, pozor na Pojmy - je rozdiel spoluvlastníctvo a spoluužívanie. Nie je pravda že sa to môže robiť len ako ,,Otec a Syn" - teda rodinný príslušník, to znamená že to kľudne na spoluužívanie sa môžu dohodnúť aj napríklad - majiteľ zbrane a jeho kamarát, a vôbec nemusia byť rodina. A druhá vec je tá že majiteľ zbrane je len jeden, nemôžu byť dvaja a viac. Každá zbraň sa dá legálne napísať na spoluužívanie, kde v tej kolonke ako spomínal iboo je uvedené -zbraň v spoludržbe/ užívaní s majitelom ZP č. AA XXX XXX. To znamená že právo na predaj a podobne má len majiteľ zbrane, a nie spoluužívateľ. Užívat ju môžu obaja.
iboo mylis saotec je 100%majitel zbrany a ja som spolumajitel a na kazdej karticke je napisane ze ju moze nosit drzitel ZP cislo.. takze vse je legalne ale da sa to urobyt iba rodinnym prislusnikovi tede OTEC a SYN alebo opacne
pusikoo na to vymieňanie kartičiek bacha, nemáš na to práva. zapožičanie zbrane sa rieši formou písomnosti na evidencii zbraní OR PZ, nie len tak že tu máš kartičku a bež.Samozrejme kým vás nechytia. Na zadnej strane kartičky zbrane je identifikovaný majiteľ zbrane takže pri konfrontácii by mohol vzniknúť problém. Pýtal som sa na toto u policajtov, treba byť opatrný.
Marco2204 ja som sa do nepríčetnosti nehadal inak by som bol nepríčetný.Iba som chcel vedieť kde sa tá koža dala predať! Orol samozrejme viem ,že jednu guľovnicu môžu mať zapísanú i dvaja poľovníci . Veľa našich členov to i tak praktizuje . Len som chcel vedieť ako sa dá požičiavať guľovnica dosť krát :-D Samozrejme i to sa dá :-D Vlastne som sa chcel dozvedieť iba stručnú odpoveď od gotreka či mal okrem Gb niekedy aj sólo guľovnicu ! Či mal otec požičanú alebo nie to som sa ani nepýtal . Fero ja som profesionály prekrúcač :-D Čo ma nepoznáš? :-D Ano pozel som si tie líšky. Super gratulujem lovu zdar. Yegi na svete sú všelijaké veci dokonca ešte aj rodná strana existuje pre niektorých :-D
oprava nie 100 ale 1000korun
Edu a kde stala liščia koža 100 korun pri plote pamataš ako si to tu nedavno tvrdil a a do nepricetnosti si sa hadal?a teraz to sem davas ako argument , a ked si s tym tvojim GB taky nespokojny preco ho nepredas,neviem si predstavit ze by som mal doma 12rokov nieco s cim niesom spokojny
Edu - zasa si to iba prekrútil. Kde si prosím ťa našiel, že výužívam viac guľovnicu. Ja používam savadžku aj na lov srnčej, keď ti to už musím povedať tak jasno a polopate.. Iba objasním čo som myslel tých 100% - to že použije miso111 aj guľu aj brok - dvojstrely ak si pozeral jeho ulovky líšok a komentáre ku ním.
ja spolu s otcom pouzivame zbrane kedy kolvek a akukolvek eamozrejme zapisane v ZP a nieje ziadny problem len si vymiename karticky od zbrane
to sú mi veci...
Legálne požičiavať guľovnicu je v zmysle zákona možné a dá sa uplatňovať dvomi spôsobmi a to tak, že jednu zbraň v rodine budú mať zapísanú v zbrojnom preukaze dvaja (vrátane karty zbrane). Druhý spôsob je ten, že si môžem zapožičať guľovnicu od "akejkoľvek osoby" na dobu potrebnú a riešim to tiež normálnou zákonnou cestou cez OV - PZ správne oddelenie. P.s- alebo ma opravte.
gotrek nemám znalosť ako sa dá legálne požičiavať guľovnica a ešte k tomu dosťkrát. Až budeš mať to sako potom mi napíšeš ako je to s tým GB.
Ja nie. Má ju otec a mal som ju dosť krát požičanú. ja nevravím že je lepšia tá alebo tá zbraň. ja vravím, že mne sa z nejakého dôvodu viac páči GB. Aj keď teraz mám v pláne SAKO 85 Bavarian si zadovážiť. To ale neznamená, že by som zanevrel na GB.
gotrek verím ,že ho máš rád . Moja otázka je mal si niekedy sólo guľovnicu ???
fero ja som napísal iba skutočnosť ako som svoj guľobrok využil za 12 rokov používania . Realita je taká ,že som 2 x vystrelil na líšku . Rýchle opakovanie prípadne oprava mi pri stovkách vystrielaných guľových nábojov chýbala viacej . Ak sa tebe Gb páči nech Ti slúži . Čo sa týka pukania po sojkách a strakách pri posledke a postriežke . To je u nás nereálna vec ,aby som písal stále do knihy 3 výstrely straka :-D potom sojka potom mačka a potom sa nájde v lokalite padnutý postrielaný srnec a výbor si ma predvolá ,že som v danej lokalite pukával iba ja po vtáčikoch aby som podal vysvetlenie . Nuž môžem to vysvetliť a ani ma možno nepotrestajú . Každopádne si budú o mne myslieť,že som buď pytiak alebo totálny blb. Okrem toho ani sojku ani straku za škodnú zver nepovažujem . Mačka toho okrem myší tiež moc veľa neuloví ba ani pes . Okrem iného sa dajú odloviť aj guľovnicou. Netreba na to brok . Ešte si trúfnem na 20 m trafiť psa či mačku ba i líšku . V dobách komančizmu keď stala koža 1000kčs si mnoho ľudí mohlo takto privirobiť . Dnes nemá líščia koža skoro žiadnu cenu . Kedže využívaš častejšie sólo guľovnicu iba si potvrdil ,že žiadnych 100% využiteľnosti sa proste nekoná. Koho srdcovka je lov líšok samozrejme ak niekto chodí špecialne na líšku môže si zobrať malokalibrovku ,brokovnicu alebo GB . Vlastním všetky tri ale s gb som špecialne na líšku ešte nebol . Obyčajne beriem malokalibrovku .
Ja mám GB a mám ho rád. Ako už bolo spomenuté je ideálny na líšky a nemám s ním problém loviť aj inú zver, tým myslím raticovú. Ak idem napr. niekedy aj na kačky vymením hlavne a hotovo. Ja som s tou zbraňou spokojný a nemám dôvod na ňu nadávať. Jej váha je posledné čo ma trápi.
Edu- ty máš neuveriteľnú schopnosť prekrúcať každého a všetko. Tak isto aj misa111, aj keď ti povedal jasne, že GB výužije na 100%. Ak ti je ten tvoj GB na h..no, zober ho do hory švacni s ním o hrubý kmeň buka a odovzdaj ciganom do zberu a ukonči už preboha tuto jalovú debatu. miso111 - chápem a obdivujem ťa. Bol som taký istý v mladších dobach, bohužiaľ teraz už tie kolená vrzgajú a líšky by som odplašil :) Líšky boli moja srdcová záležitosť, lovil som ich tiež GB - 5,6x52R/12 a dodnes si myslím, že na ne nie je nič lepšie ako GB. Pritom so mal povolenku na všetko a vlastnil aj guľovnicu. Od januára do augusta som nosil do revíru GB, od septembra do decembra guľovnicu,kto vie čo bolo zákonom povolené loviť vie prečo.
Ale chápem to ja som roky rokúce napríklad lovil na rybách iba zubáče . Lov líšok má svoje čaro.
:))) Edu môj lov líšok nesúvisí s povolenkou. Takú povolenku ako mám ja na VšLP vo Zvolene, má snáď len prezident :DDD. Ročne lovím pochopiteľne aj iné druhy zveri. Líšky ma však nateraz tak upútali, že sa im venujem viac ako čomu koľvek inému. Ale mám svoje viacročné obdobia. Momentálne majú smolu líšky:) Keď budem mať reumu a neostane mi iné len pravidelne navštevovať ortopéda, reumatológa a kolená si mastiť borsučou masťou, presedlám na iné druhy zveri.
Keď Ti pasuje neni o čom miso111 . Na tvoje lovenie líšok bude uplne super zbraň . U nás lovíme srnčiu zver,diviačiu,jeleniu a mufloniu . Samozrejme i škodnú .Možno nemáš povolenku na inú zver a preto lovíš líšky. V takom prípade je GB výborná voľba. Ak je polovačka na škodnú beriem brokovnicu. Ak idem na zver raticovú nosím síce brokovú rúrku ale jej použitelnosť v praxi je za 6 rokov 1 výstrel :-D . Takže ja líšku malokalibrovka alebo broková kozlica 12/12.
Ja našťastie netrpím komplexom inakosti. Som vážne rád že som SLOVÁK. Osobne mám neskutočnú sympatiu k zlamovacím zbraniam a len tým dokážem vysvetliť svoj vzťah ku GB. Navyše len mojej motyčke a druhej rane v štvrťsekunde ďakujem v jednom okamihu za svoj život :)..... a niet na prekrásnu brokovú ranku na privábenú líštičku s následným šúsom na zaslepeného lišiaka.....NIRVÁNA!!! Každý sme strihnutý istým smerom :DDD ...vážne neviem čo mi líšky v minulom živote urobili. Asi som bol myš :DDDDD
miso111 možno práve toto je ten mindrák tiež Slovákov . Trpíme komplexom ,že na Slovensku sú ľudia iný . Vôbec si nemyslím ,že by sme zaostávali za našimi českými bratmi .Ani za debatami iných krajín. Veľmi dobre poznám takéto debaty i na fotoserveroch a nie iba československých . Faktom je ,že tu sa mieša do debaty kopec detí pod 15 rokov . Naozaj je ťažko vysvetliť 14 alebo 12 ročným deťom ako je to s guľovnicou. Minimálne tri mesiace v roku chceš mať možnosť aj strelby guľou aj strelby brokom . Ostatných 9 mesiacov by bola naozaj asi vhodnejšia guľovnica a možnosť rýchlej opravy na postriežke či posliedke na raticovú zver. Líška sa dá odloviť aj guľou . Ja Ti obľubu GB neberiem . Vlastním ho tiež a bol to životný omyl .
A ak môžem nesmelo k téme...vcelku tuším na čo mi je GB vzhľadom na to, že lovím počas zimy viac líšok ako akejkoľvek inej zveri počas celého roka. Minimálne tri mesiace v roku by som ho nevymenil za nič. Toľko z mojej strany... Apropóóó pozdravujem všetkých diskutujúcich. Prečítať si príspevky stálo naozaj za to. Je tu v skutku pár výnimočných osobností..... :DDD
Táto diskusia sa vyvinula (v podstate ako väčšina ostatných) očakávaným smerom. Osobné invektívy, sarkazmus, výsmech...atď. :) Aspoň viem, že som zas na Slovensku. Jednoducho SLADKÝ DOMOV! Už viem čo mi vždy za hranicami chýba. :))))))
dados celkom určite :-D