dnes je pondelok,  21. máj 2012,  meniny má Zina,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:02,  dnes západ slnka: 20:23

Skusenosti s IŽ-18 - diskusia

autor: ericok
pridané: 16.8.2010 15:13

Ahojte, ma tu niekto skusenosti s puskou IŽ-18? Uvažujem o kupe tejto zbrani konkretne v razi 7,62x39 alebo niecoho podobneho.

Cital som uz mnoho diskusii kde si jeden chvali tu pusku a iny zas by ju najradsej dal do zakladov svojno noveho domu :-/. Ak mate niekto skusenosti s tymito zbranami budem velmi rad ked sa podelite a mozno aj poradite :)))

Vdaka  

počet zobrazení: 6 000
počet hlasov: 2

komentáre

zobrazené 1-40 z 73 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
Edu, 8.9.2011 o 19:47

durko ak si dobrý strelec a si spokojný nemám nič proti tvojej zbrani . Samozrejme o zbraň sa je treba i starať . Ja som túto guľovnicu nikdy nemal takže môj názor môže byť iba predsudok .

durko, 8.9.2011 o 19:43

Edu beriem. Mám ju v cal.243W. Možno sa práve moja vydarila. K úpravám som pristúpil po čase asi ročného používania. A čo sa týka čistenia. Čistím pušku po každéj vychadzke!

Edu, 8.9.2011 o 19:27

odkaz

Pepes33, 8.9.2011 o 19:25

Tak, IŽ 18 v 308W má kamarát. Po odskúšaní na strelnici, to bol strach a hrôza, na 50 metrov to lietalo kade tade. Za tú cenu cca 200 eur, je to škoda vyhodených financií, človek po čase zistí, že mu tá flinta bude dobrá tak akurát ako veeeľmi drahý kolík do rajčín. Je to len môj názor a osobná skúsenosť. Aj ja som kupoval zo začiatku staršie zbrane, no zistil som, že ak by som si pár eur prihodil mal by som novú, a to už je iná káva. Moja skúsenosť je taká, že nie som tak bohatý aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci.A moja rada, keď už guľovničku v 7,62x39, tak choď aspoň do CZ 527 Carbine, dáš za ňu cca 500 - 600 eur a si zahojený. A to že hlavným faktorom sú financie, to je pravda, ale človek časom zistí že tie peniaze do toho investované sa mu vrátia nezabudnuteľnými zážitkami s tou puškou pri love a potulkách po lese. Po 4 rokoch používania starších zbraní, som sa rozhodol všetky predať a kúpiť si jednu poriadnu, voľba padla na Tikku T3 v 308W, taký univerzál. Ale na druhú stranu by som si ju už druhý krát nekúpil ( vyprávali že tikka nehrdzavie, a prd z toho, stačila jedno brnknutie ústím hlavne o mokrý kríček šípky a za dva dni tam bola už pekná líška chytená, čiže mi z toho vyplýva, že pri každom návrate domov ju treba zvonku zľahka ošetriť jemne olejovanou handričkou, tak ako každé železo. PS: Momentálny môj sen je Blaser R8 v 9,3x62, nemám síce na to, ale dačo sa našporí a bude doma.

Edu, 8.9.2011 o 19:21

Je to možno jedno durko ak tá dierka nepôjde miesto na komoru niekam vedľa do krovia . Tiež esteticky to nie je žiadna výhra . Aby som musel novú zbraň dávať do opravovne sa mi nepozdáva dobrá voľba . Pre tieto dôvody by som si ruskú zbraň nekupoval . Kaliber 7,62x39 už vôbec nie . Je to samozrejme iba môj subjektívny názor . Za 11990kč kupiš sólo guľovnicu slušnej kvality s montážou a optikou 3-9x40 ktorú nemusíš dorábať je totiž plne funkčná v kalibroch 30 - 06 a W 308. odkaz To pre tých menej solventných. A to je diametrálne iná zbraň ako IŽ - 18 .

durko, 8.9.2011 o 19:01

Ale aj keď som ju dal upraviť ( napináčik,celopažba )stále ma višla lacnejšie ako Brno efekt. Viem že to nejde porovnávať ale hlavným faktorom pri kúpe zbrane sú financie!!!

MSmarian, 8.9.2011 o 18:44

Je to každého osobná vec akú pušku si vezme do lesa. Dôležité je loviť s loveckou puškou a zachovať tradície lou.

tito81, 8.9.2011 o 15:31

ak ju kupis urcite bude potrebovat "doladit" u zbrojara tvrda spust hrube predpazbie a podobne drobnosti... ako tu uz bolo napisane cena zodpoveda prevedeniu...

igoret, 8.9.2011 o 15:15

durko je to tak...pravda

durko, 8.9.2011 o 15:02

Páni polovníci,v konečnom dôsledku je to jedno, či má zver dieru z Ižky alebo z Blasera či zo Sauera, no nie??

Edu, 8.9.2011 o 12:27

Ako som spomenul rusku zbraň treba doma dorobiť .

bugi01, 8.9.2011 o 12:15

Ja mam IZ 18 kaliber 308w uz 2 roky spust bola velmi tvrda, ale teraz po uprave je to super, nemozem na nu nic zle povedat, za tu cenu v pohode zbran, vela zavisi od strelca.

Edu, 6.9.2011 o 9:16

Čo sa týka konkretnej IŽ -18 treba ju doma dorobiť je to ruská zbran dosť povrchne spracovaná treba ju dorobiť ako polotovar ,aby pri potiahnutí spúšte nebolo počuť ako šucha kov o kov a ine veci . Akú má cenu toľko je aj hodná.

Edu, 5.9.2011 o 18:34

každá puška je dobrá v rukách dobreho strelca

MSmarian, 31.8.2011 o 11:43

Predsa len Blaser je lepsi.

Lycan, 30.8.2011 o 21:14

a čo tak bergara apex?máte niekto skúsenosti?velmi sa mi tá zbraň pozdáva ale zatial som nemal možnosť ju držať a hlavne vyskúšať.

Ondrik, 30.8.2011 o 21:09

ja mám K1 z Holíc + Meopta a som spokojný, je to presná a ľahká puška. Eriann s tou cenou ti dávam za pravdu, 400 euro by jej viacej svedčalo.

Eriann, 30.8.2011 o 20:45

Spomina sa tu aj PPK K1 Holice. Treba si prestudovat ceske forum ,,Lovecke forum,, Tam sa zopar ceskych kolegov nevyjadruje o tejto zbrani zrovna najlichotivejsie. Je urcite niekde inde ako IZtka ale tiez to nieje podla nich nijaky zazrak. Vylepsena ZBKacka, lepsia spust a presnost v silnejsich kalibrov. Za cenu tak okolo 400 eur by som ju bral, lebo jednoranovky maju fakt daco do seba.

MSmarian, 26.8.2011 o 22:04

Eriann, je to tak ako píšeš, jednoranovka K95 je skutočne prekrásna a veľmi dobrá puška.

Eriann, 26.8.2011 o 18:34

Juj, tak to je riadny skok oproti IZ-18tke. Ja som svoju predal, niezeby bola vylozene zla, to naozaj nie.Svoj ucel splnila. Iba som chcel inu zbran, klasicku opakovacku. Izetka ma svoje muchy a uz naozaj nikdy by som sa k nej nevratil. Velmi pekna je Haenel Jaeger 9.Len ta cena je uplne inde. A ako pise MSmarian, Blaser K95 je najkrajsia jednoranovka na trhu, spolu s Krieghoffmi.

MSmarian, 25.8.2011 o 21:31

Čo hovoríte na Blasera? IZ - 18 nič moc, za tú cenu sa ani nič iné nedá očakávať.

lanus, 25.8.2011 o 21:01

Markel - Netvrď to čo nieje pravda ! Hmotnosť ČZ 550 je uvádzaná na firemnej stránke od 3,3 do 3,5 kg ! odkaz

Markel, 25.8.2011 o 20:48

majko82, pozri katalog, ja som sa všade dočítal že cz 550 má 3,2kg a tolko má aj ižka tak potom neviem prečo tom tak píšu. Ja som nemal ani jednu ale mal som obidve v rukách.

lanus, 19.8.2011 o 15:22

majko82 - Oficiálna "váha" guľ. IŽ-ky je 3,2 kg ; pocit "ľahkosti" nadobúda (na rozdiel od opakovačiek ktoré väčšinou "padajú na predok") svojou vyváženosťou !

majko82, 18.8.2011 o 22:59

markel ale s tou váhou Iž-ky a čz 550 si sa trochu sekol nie ? :)

Markel, 18.8.2011 o 22:47

Zdravím ericok. Ja som IZ-ku nemal, ale mal ju môj švagor v kalibri 308W a od začiatku mal s ňou problémy,každý týždeň sme stavali terč a zastreľovali sme ju, lebo nikdy nemohol nič trafiť. 2-3 rany do terča išli dobre a potom sme na 30 metrov nemohli trafiť terč 50 na 50cm. Potom sa mu od čistenia zbrane zošúchalo černenie z hlavne. Dal to reklamovať, hlaveň mu počiernili lebo flinta bola v záruke, a v oprave zistili dôvod nepresnej streľby a opravili aj zámok zbrane, ale či potom strieľa zbraň dobre to sme už nezistili, lebo sme vystrelili tri náboje do terča a švagor ju predal a asi mu aj odľahlo že sa toho nepodarku zbavil. A ešte so zabudol že sa mu stalo že mu nevystrelil náboj, čo sa stalo aj ďalšiemu kamarátovi na spoločnej poľovačke. Keď chceš ráž 7,62x39 kúp si CZ 527 a budeš spokojný, ja ju mám 3 roky a maximálna spokojnosť, strieľam s nabojmi SB česke 8 gramov a zatiaľ lepšie nehľadam, hoci viem že sú aj lepšie. A ešte k IŽ-ke hovoria že je to ľahká zbraň, ale veď váži toľko čo česká CZ 550, ale 527-ka váži len 2,7kg a to je ľahká zbraň na nosenie po lese. A s tým čo píšu o tejto ráži že je to slabé sa netráp, kúpíš, vyskúšaš a ver mi budeš spokojný.

rado100, 15.8.2011 o 20:02

Vlastním IŽ-18 SPARTAN, orechová pažba a niklovaná baskula kaliber 223REM. Kúpil som si ju ako svoju tretiu guľovnicu (1.ZKK-601 308 WIN, 2. Manlicher 7x57) na lovenie škodnej a srnčej zveri. Ako tu už niekto písal veľa záleží aj na strelive. Skúšal som PP rozptil cca 15cm na 100m pre mňa absolutne nevhodné, SaB sp55grs cca 18cm na 100m, Federal fmjbt55grs 5cm na 100m.S federalmi som strelil asi 15 líšok od 20 do 140metrov. Potom som začal laborovať vlastné náboje a nemám problém, strela nosler balistic tip 55grs, prach acc 2460, V5=975m/s rozptil stredov zásahov na 100m s troch rán je 18mm terč mám nafotený. Môj náboj je robený na mieru mojej zbrani a je o 2mm dlhší ako je zásobníková dľžka pre 223REM. Takže moja skusenosť ižka so štandardným strelivom sa mi veľmi neosvedčila, nalaborovaným strelivom na mieru je to ok. Ak nie je možnosť náboje prebíjať, tak radšej do IŽky neísť. P.S. spúšť mám len jemne poladenú, zbraň spúšťa bezpečne a oveľa ľahšie ako moja ZKK 601 bez napináčiku.

koteky, 15.8.2011 o 13:39

poviem takto:ten kto ju má ti povie len chváli ak si chces narychlo kupit takuto zbran je to zla volba ,radšej naspor na nieco lepsie napr.Effect,alebo haenel jaeger 9 ak chces jednoranovku strednej kvality

majko82, 15.8.2011 o 8:53

dovozcom ruských zbraní je Jaroslav Mráz -Jáger Šurany alebo Viliam Fraňo Nitra

jarodt, 15.8.2011 o 6:39

vie niekto, kto je dovozcom ruských IŽ-iek na Slovensko ?

Jager68, 19.9.2010 o 19:48

Erian radsej dam € za flintu z Holic..+ Meopta..ako za ten nemozny rusky šmejd.prestan basnit o IŽ-ke a puskohlade HAkko....take šmejdy len tak lahko nenajdes.Zjemnuj si co chces a kolko chces..opravuj vylepsuj..to ti nepomoze... flinta co stoji tolko € ako 3 krabicky streliva do mojej flinty je vhodna mozno ako palica do fazule. Zdravim.

Eriann, 19.9.2010 o 9:47

Aj ja si myslim,ze za tie peniaze ta K1 z Holic velmi nestoji.Cena okolo 650 euro sa mi vidi trochu privysoka, ved je to vylepsena ZBK 110.Ale na druhej strane kto ju bude chciet,ten si ju kupi.Je to iba na vkuse a financnych moznostiach zaujemcu.Inak ja som na svojej IZtke v kalibry .270 Win dal zjemnit spust a trocha upravit predpazbie a je z nej celkom ina zbran. Ako optiku by som Ti poradil, ak chces nieco lacne ale kvalitou obstojne, skus odkaz Puskohlad HAKKO SUPERB 3-12x50 z osvetlenym bodom tam stoji cca 365 euro. Uz par kolegov ho kupilo a su s nim zatial velmi spokojny.

ericok, 16.9.2010 o 15:38

Super takze sme sa dopracovali k novej teme GULOVNICA K1. Pozeral som ju a celkom sa mi pozdava v ponuke su ráže: 8x57 JRS; 7x57 R; 6.5x57 R; .243 Win; .308 Win; .222 Rem; .223 Rem; 5,6x50 R Mag Rozmyslal som o .308win alebo 8x57JRS ale aj 7,62x39. Poradte niečo a aj optiku, ak mate skusenosti s tymto typom zbrane Vdaka

brandys, 2.9.2010 o 18:33

pre trpazlík.všetko je to o peniazoch samozrejme.Zástava ako uvádzaš není špatná zbran.Ale keby som som sa mal rozhodnút pre sklapovačku tak určitě od zbrojovky z Holic.Je ešte jeden flinta vyrábana v ČR a je to Brno Efect ktorá je v podobnom prevedení ako K1 ale Brno efect stojí cez 1000 euro a poviem ti že som mal možnost si flintu Brno vyzkúšat a moc ma nenadchla za tie prachy,preto si myslím že K1 za tu cenu je dobrá flintička.Prajem veľa štastia vo výbere a v love z novou flintou.

Ondrik, 2.9.2010 o 15:27

Ja som chcel vždy iba zlamovaciu jednoranovú guľovnicu, považujem ju za poľovníckejšiu a estetickejšiu ako akúkoľvek opakovačku. Samozrejme každý ma iný vkus. Prvú som chcel kúpiť práve tu spomínanú ižku, no v hodine dvanástej som kúpu odvolal. či som urobil dobre alebo zle sa už nedozviem, možno by mi slúžila dobre, ale to je teraz už jedno. Potom som sa zameral na dve možnosti buď efectu alebo K1 z Holíc. Efecta stojí okolo 1000 euro čo mi príliš nevoňalo :) Preto som sa vybral do NZ kde majú v ponuke práve guľovnice z Holíc a hneď na prvý pohľad sa mi zapáčila celopažba. Je v prevedení ,,stutz,, hlaveň má 48 cm. Nastrelená bola bez problémov a už som ju aj ,,pokrstil,, Pri streľbe vôbec nekope a sedí mi ako uliata. Jediné čo jej môžem vyčítať je drevo, vyzerá pekne, má aj zaujímavú kresbu ale treba dávať pozor na jeho poškodenie, príde mi dosť háklivé na odreniny a iné mechanické poškodenia...zatiaľ som s ňou spokojný, možno by som bol aj z ižkou...možno

trpazlik, 2.9.2010 o 13:52

pre brandys: Viem pozeral som tie zbrane z Holic na nete. Ale 607€ za singlovku sa mi zda vela. Za to mam opakovacku Zastava LK M85 v razi 7,62x39 alebo doplatim 60€ a mam CZ 527. Nic v zlom ale ozaj je to vela na jednoranovku. Keby sli tak po 400€ tak si myslim ze je to rozumna cena.

orol, 25.8.2010 o 20:31

IŽ 18 nekupuj a nedaj sa zlákať cenou. Minimálne 70-90% ľudí na to nadáva a myslím, že oprávnene. Keď to raz kúpiš, už to nijak nevyreklamuješ, resp. nedostaneš späť peniaze. Naviac to musíš hneď ako nové dať doladiť puškárovi a to sú + ďaľšie nemalé výdaje a ešte stále nemáš istotu, ako to bude strieľať, či s tým trafíš vôbec humno. Teraz idú staršie zbrane s cenou dole a ešte len pôjdu. Čo nevidieť bude používaných zbraní ako maku a budú sa podľa mňa predávať za „cenu šrotovného“. IŽ-18 zapichni ako kolík ku rajčinám a zabudni na ňu. To, že tu niekto občas pochváli IŽ-18 ešte neznamená, že je všetko super a treba to brať radšej s rezervou. P.s- Edu to namyslíš vážne, že aj na srnčiu je ten „samopalový“ náboj slabý. Tiež si nemyslim, že náboje s menšou rýchlosťou sú v nevýhode oproti nábojom s vysokou rýchlosťou čo sa týka smrtiaceho účinku. O tom náhodou dosť vecí viem, ale je toho na dve strany. Môžem napísať, ak chceš. Zrovna totiž čítam už asi päťdesiaty krát VYNIKAJÚCI odborný článok s názvom Výkonnost kulových ráží od Ing. Jirího Kamlera z ústavu myslivosti MZLU v Brne. Dohľadáš to v Myslivosti 1/97. Z množstva prečítaných článkov ho pokladám za jeden z najlepších.

brandys, 25.8.2010 o 18:39

pre trpazlík.Myslím si že nákup tejto flinty by sa ti oplatil v ČR.Pretože Holicka zbrojovka ponúka K1 v provedení celopažba za 607 euro.pozri sa na stránky eshop.zbrojovkaholice.cz

brandys, 25.8.2010 o 18:31

pre trpazlík.pozri sa na stránky odkaz dokonca tam maju aj jednu vystavenu na stránkach v ráži 6,5x57R cenaa 651 euro.adresa je Pivovarská 1069,010 01 Žilina,tel/fax: 041 5640512 e-mail: zilina@polovnictvo-rimi.sk

bago, 25.8.2010 o 11:29

trpazlík: na 100% ich maju v poľovníctve RIMI v Žiline

zobrazené 1-40 z 73 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie